Adam – sobna biljka koju mnogi gaje

Verujemo da ste skoro svi čuli za veliku biljku Adam, koja je prepoznatljiva po dvema osobinama, prva je njegova dekorativnost, i predivni veliki listovi, a druga je njegov „plač“ odnosno suze, koji je zapravo prirodni proces, kada je biljka dobila previše vode, pa pronalazi način da je izbaci, i to čini kroz listove.

Biljka zaista može da ostvari impozantnu veličinu, a veoma često se kombinuje sa drugom biljkom iz istog roda, Evom koja je manja od njega.

U zavisnosti od sorte, može biti i manja i veća, a može se jako lepo gajiti i na otvorenom, ali i u manjem prostoru, gde uz adekvatne uslove može da jako lepo raste.

U kućnim uslovima živi oko dve godine, dok se u staklenicima gaji i do 15 godina.

Poreklo

Biljka Adam potiče iz daleke Indije, gde raste veoma visoko, dok se kod nas jako lepo gaji kao sobna biljka, koja je skromne veličine, ali ništa manje atraktivna.

Na tim prostorima Azije možete videti ljude koji se odmaraju u hladu ove biljke, koja je tamo impozantne veličine, pa pravi savršen hlad.

Gaji se u celoj Jugoistočnoj Aziji, ali i na Filipinima kao i u Novoj Gvineji. U svim ovim krajevima, mogu se pronaći crteži sa ovom biljkom, kako motivom na različitim umetničkim delima.

U Evropu je biljka doneta iz Indije, u Viktorijansko doba.

Njen latinski naziv je Alocasia odora, a najčešće se gaji u kombinaciji sa biljkom Eva, sa kojom je komplementarna i lepo izgleda.

U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka sa veoma karakterističnim listovima koji su u obliku srca, a ima podzemno stablo ili tzv. rizom. Njegov cvast je bele ili bež boje.

Rast listova je veoma specifičan u smislu da donji listovi izumiru a da se gornji razvijaju.

Poznata je i po imenu Slonovo Uvo, jer njeni krupni listovi upravo podsećaju na veliko slonovo uvo.

Zašto je popularna?

Adam je popularan osim zbog svoje dekorativnosti, i po jednoj zanimljivosti. Ovo je biljka koja plače – u pitanju je proces koji se naziva gutacija, a na taj način se biljka oslobađa viška tečnosti i deluje kao da plače.

Dodatno, savetuje se da se pored Adama stavi i Eva, kako bi on manje „plakao“, odnosno izbacivao tečnost. Postoji verovanje da je plač Adama, u stvari tuga za Evom.

Postoji dosta upotrebe ove biljke, pre svega u mestima njenog porekla.

Dakle, u tradiciji Bangladeša, naprimer, rizom ove biljke se koristi kao lek za želudac, a smatralo se da leči koleru. Tamo se i od izmrvljenog adama, pravi krema koja se koristi za lečenje ujeda ili čireva.

Kažu da je ovo tropska biljka koja pretvara prostor u tropsku oazu. Fenomenalno izgleda i u baštama, ali u sobama.

U simboličkom smislu ovo je biljka koja se posmatra kao ona koja je došla sa nebesa, jer i sama njena visina potencira ideju da se mogu dohvatiti visine.

U prenesenom značenju ovo je biljka koja simboliše velike prilike, koje nam se prezentuju u životu, a koje moramo da preuzmemo, iako mogu da budu rizične.

Neki kažu da je mit o Džeku i čarobnom pasulju, potekla upravo od ove biljke i njene veličine, koja dodiruje nebesa.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Fikus gumijevac | Aspidistra

Koje sve vrste postoje?

Postoje mnogobrojne vrste Adama, a pojavilo se i mnogo interesantnih hibrida ove biljke, tokom godina.

Ovde smo izdvojili samo neke zanimljive vrste koje se mogu naći i na našem tržištu.

  1. Alocasia alocasia – ovo je jedna od primarnih vrsti Adama, koja ima to specifično lepo lišće. Nešto je niža biljka, pa se lepo gaji u zatvorenom prostoru. Ima srcasto lišće koje je veliko, i lepo zeleno sa belim šarama. Zemlja porekla je Azija.
  2. Alocasia caladium – ovo je sorta koja se nalazi u Južnoj Americi, u tamnošnjim kišnim šumama. Njeno drugo ime je Anđeoska krila. Odlična je kao sobna biljka, srcoliki listovi su šareni, imaju na sebi crvenu, roze i zelenu boju.
  3. Alocasia augustiana- ova sorta je poreklom iz Nove Gvineje, i nešto je niža od ostalih sorti. Podseća na neku puzavicu.
  4. Alocasia cucullata -ovo je vrsta Adama koja raste u Aziji, a zovu je i Budina ruka. Raste do oko 30 centimetara prosečno, a može skoro do metar, u određenim uslovima. Listovi su joj manji i nešto uži od drugih sorti, a po sebi imaju žute tačkice, koje mu daju dodatnu atraktivnost.
  5. Alocasia brisbanensis – potiče sa istoka Australije, gde raste u kišnim šumama te regije. Raste do dva metra visine i tokom leta ima bledo-zelene cvetove koji podsećaju na ljiljan. Ova sorta je veoma otrovna.
  6. Alocasia iowii – ova biljka dolazi iz Bangladeša, i prija joj tropska klima, raste do oko 60 centimetara u visinu.
  7. Alocasia amazonica – ovo je jedn od najpoznatijih hibrida Adama, koji ima specifične listove, koji su tamno zeleni, a po sebi imaju bele i crvene šare.

Odgovarajuća temperatura

Kada govorimo o temperaturi, Adam se odlično ponaša i na temperaturama koje su visoke, čak može da se drži i tokom zimskih meseci, čak i u onim prostorijama u kojima je uključeno grejanje, ali tada traži veću vlažnost vazduha i redovno orošavanje, kako se ne bi osušio, jer iako može da podnese visoke temperature, ne voli suv vazduh.

Tokom zime, savršena temperatura za Adama je oko 15 stepeni Celzijusa, a najniža na kojoj možete da ga držite jeste oko 5 stepeni Celzijusa.

Ipak, ukoliko je biljka samo privremeno na ovim temperaturama u tom slučaju nema problema, ali ukoliko se dogodi da je mnogo dugo boravila na niskim temperaturama, to može da joj škodi, pre svega da ubaci Adama u stanje mirovanja, kad mu vreme nije.

Zbog svega ovoga navedenog, Adama ubacujte tokom zime u zatvoren prostor, kako se ne bi smrzao.

Koliko svetlosti je potrebno?

Adam može da se gaji i u sobi, ali i na otvorenom prostoru, ali uvek mora imati dovoljno svetla, opet ne bilo kakvog, on mora da bude na indirektnom svetlu.

Ukoliko dugo boravi na direktnom suncu, listovi će da mu žute i da venu.

Ovo je biljka koja uspeva i na senci, ali u senci su njegove lisne drške duže, pa ne sme da se puno zaliva u tom slučaju.

Najbolje bi bilo da pronađete neku zlatnu sredinu kada govorimo o svetlu – neka to bude indirektno svetlo, ni senka, ni direktno sunce. Na svetlo naročito obratite pažnju tokom zimskog perioda.

Koliko zalivanja traži?

Kada je zalivanje prečesto i kada je biljka u prostoriji koja je previše vlažna, u tom slučaju će da „plače“, kako bi se oslobodila viška tečnosti.

Uvek nastojte da zemlja u kojoj se nalazi Adam bude vlažna, ali da nije preterano vlažna, niti da je skroz suva.

Ono gde Adam treba da bude suv je u korenu, kako biste se osigurali da biljka neće da istruli. Idealna mera zalivanja je manje a češće.

Koristite ako možete kišnicu koja je mlaka, ili ostajalu vodu, ukoliko nemate kišnicu.

Zalivanje Adama tokom zimskih meseci je veoma važno, zapravo ovo je bitna stavka zato što se tokom tih hladnijih meseci zemlja mora održavati umereno vlažnom, kako se ne bi skroz osušila. Gledajte da temperatura ne padne ispod 18 stepeni.

Može da se dogodi da biljka tokom zime stane sa svojim rastom da ne ali to ne treba da vas zabrine – kad dođe proleće biljka će ponovo početi sa listovima.

Osim svega ovog, biljka mora da bude u prostoriji u kojoj je normalan ili suv vazduh, dakle može da toleriše toplotu, ali ne i suv vazduh u zatvorenom prostoru.

Zato se preporučuje orošavanje tokom zimskih meseci, kada je u stanovima suv vazduh.

Da li cveta?

Da, Adam cveta, jednom u godini dana, i njegov cvet je zelene boje i nije posebno atraktivan.

Za cvet Adama kažu da podseća na cvet kale, a inače se nalazi na zadebljanoj stabljici. U prvom momentu cvet je u listu, ali se kasnije vide pravi cvetovi koji su na vrhu stabla.

Treba reći i da Adam ima i plod, koji je jestiv, i zemlji njenog porekla, on se koristi u kuvanju, ali i lečenju nekih boljki.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana jeste neophodna kada govorimo o ovoj biljci, uz, naravno oprez kako se dozira i kada.

Tempo davanja prihrane je jednom na dve ili čak na jednu nedelju, dok se tokom zime prihranjuje samo jednom u mesec dana, ukoliko i toliko.

Neki stručnjaci čak kažu da je nepotrebno da se biljka prihranjuje tokom zime, jedino to možete da činite u slučaju da je biljka u aktivnom rastu, tj. ako vidite da se pomaljaju novi listovi, što se ponekada dešava.

Ali, ako je definitivno u fazi kada miruje, tada se biljka nikako ne prihranjuje.

Najbolje je da se koristi đubrivo koja je je rastvorljivo u vodi.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje jeste potrebno, i ono se obavlja na svake dve godine, po potrebi, ukoliko je biljka puno porasla. Za ovo uvek birajte saksiju koja je veća od prethodne, kako bi biljka stala u istu i mogla lepo da raste. Presađivanje se obavlja tokom proleća.

Kada dođe mesec maj, biljku možete da presadite u vrt. Kada počinje zima i hladno vreme biljku vraćate u zatvoren prostor, a morate da vodite računa da se iz bašte ne unesu baštenske bube, koje joj mogu naštetiti. Zato prilikom transfera Adama iz spolja ka unutra, proverite da li je biljka (koren i zemlja) čista.

Adam je biljka koja traži plodnu, kvalitetnu i bogatu zemlju koja je jaka i propustljiva. Najidealnije bi bilo da se koristi kompost za lisnate biljke u kojoj se doda malo peska i malo baštenske zemlje.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje Adama se može izvršiti na dva načina – prvi način je putem reznica a drugi deljenjem izdanaka. Pelcer se veoma lako dobija skidanjem sa matičnih delova biljke; njih odsecajte nožem.

Posle svega ovoga, biljka se sadi u manju saksiju. Kako bi biljka oživela, potrebno je da biljka bude na temperaturi koja se kreće u radijusu od 20 do 23 stepena Celzijusa.

Razmnožavanje semenom takođe nije komplikovano – proces je jako jednostavan, jer se u cvetu biljke formira seme koje se sejanjem formira u novu biljku. I ovde obratite pažnju na zalivanje, temperaturu i svetlost, kako bi mogla da se razvije nova biljka.

Nega i održavanje biljke

Kao što ste videli, Adam nije komplikovana biljka, i to j jedan od razloga zašto ga mnogi ljudi gaje, on nema neke preterane zahteve, ali je veoma važno da kada je biljka u toplom, da mu omogućite visoku vlažnost, a preporučuje se i da se redovno orošava, kao i da se listovi, gotovo svakoga dana brišu vlažnom krpom.

Nikako ne smete da ga držite na promaji, jer mu to ne prija, pre svega ruži njegovo veliko i lepo lišće.

Kada Adam plače (oslobađa se viška tečnosti), povedite računa da ga dodirujete ili čistite sa rukavicama, jer je njegov sok veoma otrovan, i može da izazove razne alergijske reakcije.

Ne samo da je njegov sok otrovan, kažu da iako je njegova krtola, koja raste pod zemljom jestiva, ona u sebi sadrži kristale oksalne kiselina, zbog čega može da otekne ždrelo i jezik, a u nekim slučajevima i da se otežano diše i halucinira.

Inače, Adam je biljka koja jako brzo raste, a zemljište koje mu je potrebno je neutralno ili kiselo.

Stručnjaci savetuju da se koristi i mešavina baštenske zemlje iz cvećara, jer je takva zemlja dezinfikovana, dakle veoma pogodna za uzgoj Adama.

Opet, napominjemo da Adam najbolje napreduje u društvu, u kontekstu, da se pored njega treba staviti još neka biljka iz roda Alocasia.

Najidealnije je da to bude Eva, kako Adam ne bi bio sam i tužan. Ove dve biljke se razlikuju – Eva je dosta manja i ima razgranato lišće, dok je Adam veći.

Potrebno je i orezivanje, posebno onih listova koji su svenuli ili koji su požuteli, a to činite uvek od baze lista. To uvek obavljajte sa rukavicama i sa sterilnim nožem.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Već smo naveli da se tokom presađivanja i vraćanja iz otvorenog prostora u zatvoreni kada krenu hladniji dani, može dogoditi da slučajno unesete imalo baštenske zemlje na koje su bubice i koji mogu oštetiti vašu biljku zato na ovo obratite pažnju.

Od bolesti može se pojaviti truljenje korena, koje nastaje kao direktna posledica od mnogo vode tokom zalivanja, što će dovesti do sušenja biljke, i crnila na stablu, posebno na donjem delu.

Za ovo je najbolji lek drenaža tla i adekvatno zalivanje. Gljivice na Adamu ćete veoma lako da primetite po žutilu na listovima posebno kada je velika vlaga. Tada se obavezno koristi fungicid.

Osim svega ovoga listove biljke morate redovno da prskate jer može da ga napadnem crveni pauk koji kao što već znamo napada listove sa donje strane, pa ga nekada ne primetimo.

Zbog toga s vremena na vreme pregledajte biljku, a listove naročite, jer mnogi insekti baš tu „operišu“, polažu jaja i slično.

Mogu da je napadnu i lisne vaše koji polažu jaja na donji deo lista, a koje su tu nastane i vole da sisaju sok, pa se mogu primetiti kao rupice po tom lišću.

Ove larve se jako brzo prenose sa jedne na drugu biljku, pa se zato moraju odmah ukloniti, kako vam ne bi nastradale ostale biljke.

Osim svega ovoga Adam loše reaguje na suv i zadimljen vazduh –kao direktna posledica mogu da mu se osuše listovi i da požute.

Najbolja preventiva ovde bi bila da se prskaju insekticidima i fungicidima kako bi se sprečile gljivične bolesti i napadi štetočina.

Prodaja i cena

Adam se lako pronalazi u našim cvećarama, ali mu i cena varira, u zavisnosti od starosti i veličine biljke. Pa se tako može pronaći i za 3,000 dinara (u pitanju je recimo biljka koja je visoka jedan metar, ali i 500.

U cvećarama smo pronašli i komade koji vrede i 10, 000 dinara, koji su oko dva metra visine. Vrstu Crni Adam u cvećarama možete da kupite za 700 dinara. Ponekad se prodaju Adam i Eva u kompletu.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..