Aglaonema – vodič za gajenje

Jedna od najpopularnijih zimzelenih biljaka koje možemo da pronađemo na našem tržištu je Aglaonema; smatra se da je relativno laka za održavanje, a veoma interesantno izgleda, i dosta dugo može da potraje uz korektnu negu, koja se zasniva na nekoliko jasnih pravila.

Ona spada u red najdekorativnijih biljaka, upravo iz razloga što je to biljka koja postoji u ogromnom broju boja, od zelene do jarko crvene, a sve izgledaju prelepo estetski.

Omiljena jer ima velike i lepe listove, a inače je biljka koja fantastično uspeva u zatvorenom prostoru, jer ne voli sunce, tačnije direktno sunce, imajući u vidu da je potekla iz tropskih i suptropskih krajeva, gde je rasla uz senke nekog velikog drveća.

Ovo su sasvim dovoljni razlozi, zašto ovo treba da bude biljka koja će sledeća da zauzme mesto na vašoj polici sa sobnim biljem.

Poreklo

Aglaonema nam dolazi iz daleke Kine, kao i Nove Gvineje (iako se mnogo više vezuje za Kinu), ona je veoma dekorativna, zimzelena biljka, poznata po različitim nijansama svog lišća. Aglaonema se zove i „kineska zimzelena“ biljka.

Pripada porodici Araceae.

Dolazi nam iz tropskih šuma, gde najbujnije raste u senci većeg drveća. Može biti tamno zeleno, jarko crveno ili čak srebrno.

Veoma sporo raste, nije ljubitelj sunca, a lepo raste u zatvorenom prostoru, pa je čest izbor za stanove ili kuće bez puno prozora, a podnosi i fluorescentno svetlo, ili skoro potpunu senku.

Ona traži toplu klimu, i visoku vlažnost, što su zapravo uslovi koji oponašaju one koji su u njenom prirodnom staništu.

Neki kažu da liči na Difenbahiju.

Ova biljka ne iziskuje naporan posao za pravilan uzgoj, međutim, potrebno je slediti neka pravila kako bi se Vaša biljka pravilno razvijala. Njih sledite, i biljka može da traje i više od jedne decenije.

Zašto je popularna?

Poznata je po svojim listovima, koji su veoma sjajni i ovalni, a ima i simpatično cveće koje je malo, i može biti belo ili crveno, u nekim slučajevima i pink.

Popularna je zbog toga što može da podnese različito svetlo, a upravo po tome se razlikuje boja ove biljke.

Mogu da žive i deset i više godina, sve zavisi od toga kako se održava.

S obzirom da je vezana za Kinu, smatra se i da je Feng Šui biljka, tj jedna od njih. Veruje se da donosi pozitivnu energiju, čestitost i da simbolizuje prirode. Neki kažu da donosi materijalno bogatstvo u dom onoga koji je gaji, zato se često drži u radnom prostoru.

Pojedine vrste su fantastični prečišćivači vazduha.

Koje sve vrste postoje?

Kod nas postoje sledeće vrste Aglaoneme.

  1. Srebrna kraljica – ova Aglaonema je najčešća vrsta od svih, kojoj ne smeta malo svetla i jako lepo uspeva u zatvorenom prostoru.
  2. Aglaonema modestum – ovo je jedna od najpopularnijih vrsta koja je veoma dobra za čišćenje vazduha, jer uklanja štetne materije iz njega. Zbog ovih razloga preporučuje je i NASA. Ima listove koji su belo-zeleni, a stabljike su svetlo zelene.
  3. Aglaonema nitidum – ova vrsta ima veliko tamno zeleno lišće, koja nalazi veoma često svoje mesto po kućama i kancelarijama. Svetlost ne utiče na nju, pa biljka zadržava svoju boju, koliko god da je bila na svetlu.
  4. Crveno zlato – gaji se i napolju i unutra. Ivice biljke su tamno crvene, a sami listovi su jarko zeleni, i veoma atraktivni. I na stablu ima crvene boje, pa je zato crvena boja prva asocijacija na nju.
  5. Crveni paun – poznata vrsta po svom jarko zelenom lišću koje je prošarano rozim. Voli puno svetla naravno ne govorimo ovde o direktnom svetlu po ceo dan.
  6. Smaragdni zaliv – smatra se jednom od lepših vrsta Aglaoneme, koja je jako bujna. Ima zelene listove koje na sebi imaju srebrne nijanse. Ne smeta joj senka, polu-senka, ukoliko su drugi uslovi ispoštovani.

Odgovarajuća temperatura

Aglaonema je jedna od onih biljaka koja naprosto obožava kada joj je toplo. Ovo takođe znači da morate da je sklonite od bilo kakvog vetra, promaje ili slično.

Najbolja pozicija za nju je upravo onaj deo stana koji je i najtopliji i gde nema previše prozora, vrata, itd.

Takođe, vlažnost vazduha je krucijalna kod rasta ove biljke, ona traži veoma visoku vlažnost, pa je neki jako uspešno gaje u plastenicima.

Konkretno, zimi ne smete dozvolili da biljka bude na temperaturama koje su niže od 16 stepeni, a ni u kom slučaju duži vremenski period. Idealnom se smatra temperatura koja je u radijusu između 20 do 25 stepeni.

Univerzalno pravilo kod Aglaoneme je da toplije vreme znači da biljka bolje raste, što implicira da na nešto nižim temperaturama neće umreti, ali će slabije da raste. Uvek izbegavajte promaju ili drastične promene temperature – kao što je naprimer prebacivanje sa terase u vreo stan, ili sa vrele terase u klimatizovanu prostoriju.

Koliko svetlosti je potrebno?

Potrebno joj je malo svetlosti iz razloga što je ona veoma osetljiva na jako sunce, i zato se savetuje da se čuva u zatvorenom prostoru. Koliko tačno svetla će da joj bude potrebno zavisi od boje koju konkretno ima. Sve one vrste koje imaju tamne listove ne treba izlagati puno suncu, već ih treba gajiti u senci, a one koje su svetle ili imaju šarene listove mogu podneti nešto više sunca.

Prevelika količina svetla za ovu biljku znači samo jedno – uništavanje njenog lepog lišća. Previše sunca će saviti njene listove, počeće da vene, itd.

Idealno mesto za ovu biljku moglo bi biti u delovima stana gde ima senke, ili u kućama i kancelarijama gde je možete staviti gde god, čak i gde ima jako malo sunca ili gde je veštačko svetlo.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje je jako važno kada govorimo o ovoj dekorativnoj lepotici. To govorimo iz razloga što ona pored toplote traži i vlagu, a ovo je posebno važno da se ispoštuje tokom letnjih meseci.

Kada dođe zima, tada može malo da se smanji intenzitet zalivanja, ali nikako ne smete dozvoliti da biljka bude u potpuno suvoj zemlji. Ovo uvek možete proveriti prstom, koji nikako ne sme iz zemlje da izađe potpuno suv.

Zalivanje se obavezno obavlja vodom koja je ostajala, ili destilovanom vodom, jer direktno sipanje vode iz česme šteti njenim listovima. Već znamo da je takva voda puno materija koje štete njenom rastu.

Takođe, previše vlage dovodi do truljenja korena ove biljke.

Da li cveta?

Ima male cvetove koji menjaju boju – od bele, pink do crvene. Oni rastu i to nije sporno, ali oni sami po sebi nisu dekorativni. Kažu da njeno cveće podseća na mini spatifiljum cveće.

Prosto rečeno njeno cveće nije prva asocijacija na ovu biljku. Čak se savetuje da se cvetovi ove biljke seku, jer ne doprinose bukvalno ničemu kada govorimo o zdravlju ili dekorativnoj svrsi Aglaoneme.

Da li je potrebna prihrana?

Da prihrana je poželjna, i to onda kada je biljka u periodu vegetacije, jer joj je tada svakako potrebno više hranljivih materija. Tada joj dajte pelet ili tečno đubrivo. Savetuje se univerzalno đubrivo, koje se tokom proleća i leta može davati jednom u mesec dana.

Jedno od pravila koje bi trebalo da sledite jeste da nikada ne sipate prihranu na zemlju koja je suva. Uvek obratite pažnju da li je zemlja dovoljno vlažna, jer je ovo bitno kako bi biljka uzela sve hranljive materije.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje je potrebno onda kada Aglaonema preraste saksiju u kojoj se nalazi do tog trenutka. To se događa, za mlađe biljke, jednom u godinu dana ili jednom u godinu i po dana. Sledeća posuda u koju je sadite ne sme da bude mala, niti uska, jer se onda može dogoditi da ponavljate proces, i time uništite biljku.

Svako neuspešno presađivanje predstavlja veliki stres za ovu biljku, zato je važno da se ispoštuju svi koraci kod presađivanja. Ali nova posuda ni slučajno ne sme biti mnogo veća od one koja joj je prethodila, jer bi to dovelo do prekomerne vlage u zemlji, a to bi uzročno dovelo do drugih problema. Ako ste zadovoljni veličinom biljke kakva je do tog trenutka, onda je ostavite u istom sudu, redovno orezujte i dajte joj novu zemlju.

Kada govorimo o presađivanju starijih ili većih biljaka, onda govorimo o presađivanju koje se obavlja između jedne i dve godine (jednom u godinu dana ili jednom u dve godine).

Ponovo savetujemo da birate posudu koja nije mnogo veća od prethodne, kako se ne bi zadržavala vlaga, i koren trulio, što je jako štetno za ovu biljku. Ako ste zadovoljni veličinom biljke, ponašajte se prema njoj kao i prema manjoj biljci (saveti iznad).

Inače, upamtite da kada sadite ovu biljku, morate da imate saksiju koja joj odgovara, ne samo po broju da odgovara, već da je to ona koja ima drenažne otvore i da posuda ne bude prevelika.

Mešavina tla za ovu biljku može da bude napravljeno od treseta, peska i lisnatog zemljišta, i peska. Na sve to se dodaje i drobljeni ugalj. Druga kombinacija tla može biti i ovo: treset, lisnato zemljište, travnjak i pesak.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje se može obaviti na dva načina. Prvi je putem semena, a drugi putem reznica. U ovom slučaju razmnožavanje semenom je komplikovaniji proces, koji jako retko daje zadovoljavajuće rezultate, dok je drugi način relativno lak.

Jedan od razloga što se Aglaonema relativno teško razmnožava je zbog sporog rasta same biljke. Ona malo brže raste tokom leta, dok u jesen daje jako malo novih listova, ako i toliko.

Reznice se uklanjaju tek kada se njeno stablo razgrana, ili kada je biljka dovoljno stara da ima vidno deblo, koje se seče i sadi. Čak i panj može da se zasadi, zato ga nemojte bacati. Ako se reznice drže na toplom, oživljavanje može da se desi kroz dve ili tri nedelje.

Što se tiče razmnožavanje semenom, radeći ovaj tip razmnožavanja, u suštini je jako teško dobiti novu biljku, a ako baš želite da to uradite, ovaj proces sprovedite tokom februara ili marta. U tom slučaju koristite rastresito zemljište koje će biti navlaženo mlakom vodom. Ta zemlja mora da bude vlažna, a biljka mora da se provetrava, vodeći pritom strogo računa da je saksija sa zemljom blago zaklonjena od jarkog sunca.

Nega i održavanje biljke

Dakle, kada govorimo o nezi Aglaoneme, treba se podsetiti da je veoma jednostavna, i da se sumira na dva laka pravila. Setite se boje vaše biljke, svetlija traži više svetla, tamna manje, ili preferira čak mrak. To je prvo pravilo.

Drugo pravilo se odnosi na vlažnost, koja u slučaju ove biljke mora da bude visoka. Ona mora da bude u vlažnoj zemlji i toploj prostoriji. Važna je i visoka vlažnost kao što smo rekli – to je ono što ova biljka zahteva, zato tako dobro raste u staklenicima, jer ima ispunjene ove uslove.

Dodatno, ova biljka traži dobro propusnu zemlju – idealna zemlja za Aglaonemu je dobro drenirano zemljište koje je i blago kiselo.

Orezivanje nije od nekog naročitog značaja za Aglaonemu – ona se orezuje najčešće kada se razmnožava ili onda kada se uklanjanja lišće koje je, iz kojih god razloga požutelo. Za orezivanje uvek koristite sterilne i veoma oštre makaze ili nož.

Održavajte adekvatnu vlagu u svakom trenutku – leti prskajte biljku, uvek čistite od prašine koja se nakupila po lišću. Aglaonemu možete radi ostvarivanja veće vlažnosti staviti i na tanjire koji su napravljeni od ekspandirane gline koja je mokra.

Ni slučajno je ne prskajte sjajem za lišće, jer ga ne podnosi.

Ljudi se pitaju i da li je ova biljka toksična – odgovor je da sve zavisi od vrste Aglaoneme koju gajite. Postoje neke vrste koje nisu ni najmanje opasne. Međutim imaju neke vrste, kao što je npr.  Aglaonema crispum koja je veoma otrovna.

Loše utiče na decu ili kućne ljubimce, jer ih mogu dražiti crveni plodovi koje ova biljka pravi. Ukoliko se pojedu, mogu da izazovu iritaciju usta, kao i stomaka. U nekim slučajevima može doći i do povraćanja ili dijareje. Ipak, nije smrtonosna.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Aglaonema je biljka koja zapravo ima osetljivo lišće, odnosno vrhove listova. Oni mogu da postanu žuti ili da se osuše, i u tom slučaju razlog može biti različit: previše vode, previše ili prečesto davanje prihrane, kao i nedovoljno svetlosti, ili previše svetla.

Previše sunca pravi opekotine, pa se javljaju tzv. ožiljci od sunca, koji dovode do kompletnog sušenja biljke.

Loša vest za listove je i zalivanje vodom iz česme, koja pogoršava stanje listova, zbog toga što ovakva voda poseduje velike količine hlora, soli i fluora. Uvek zalivajte vodom koja je ostajala da bi se uklonile ove loše materije ili to radite sa destilovanom vodom.

Previše vlage u zemljištu dovodi do truljenja korena. Ovo je veoma čest problem kod ove biljke.  Imajte u vidu da njeno stablo ima sposobnost da zadrži vodu, ali ako je ima previše biljka truli, jer stablo nema gde da distribuira tu vodu. Tada prestajete sa zalivanjem, možete da orežete sve delove biljke koji su istrulili i da zamenite zemljište komplet, koliko je potrebno.

Bolesti koje mogu napasti ovu lepoticu su Pitijum i Fusarium, i ovo je vezano za vlažan koren ili slabo drenirano tlo, u pitanju su gljivična oboljenja. Napadaju je i bolesti Mirotecijum i Colletotrichum, karakteristične po flekama koje stvaraju na lišću biljke, u periodu kada se biljka razmnožava.

Kada govorimo o štetočinama, Aglaonemu vole uglavnom lisne uši, dok je druge štetočine veoma retko napadaju. Ponekad vole da je napadnu i korenovci, grinje i ljuskice. Ovo se dešava uglavnom prilikom razmnožavanja Aglaoneme, kao njeno najosetljivije stanje. Ove infekcije zahtevaju lečenje.

Tako da, kada se nađe na meti nekog insekta, oni jako brzo šire zarazu –  zato obratite pažnju i koristite odgovarajuću negu, kada zatreba i adekvatan pesticid.

Prodaja i cena

Ova biljka se može naći u prodaji ali svakako ne važi za najjeftinije. Cena je oko 2,500 dinara za neke srednje veličine. Manje verzije se mogu naći i za oko 1,000 dinara. One ekskluzivnije i veće idu i do 4,000 dinara.

Ipak, imajući u vidu da poprilično dugo živi, kao i da je veoma korisna, vredi izdvojiti novac.

Uskoro ćete ovu biljku moći da nabavite i kod nas, pa predlažemo da dodate svoju e-mail adresu ispod i obavestićemo vas čim je budemo imali za prodaju da dobijete popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..