Anturijum – flamingov cvet

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti jednu od najlepših dekorativnih biljaka, a to je anturijum ili, kako se još popularno naziva, flamingov cvet. Reč je o zimzelenoj biljci sa dugačkim i sjajnim listovima.

Naziv je dobila po svom izgledu koji podseća na pticu flamingo. U pitanju je egzotična biljka koja je savršen izbor ukoliko želite da ukrasite vaš dom. Nema sumnje da će anturijum dati posebnu čar vašem domu i uneti malo egzotike u njega, a dobra vest je da se veoma lako neguje i održava.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o anturijumu, njegovom poreklu, popularnosti i načinu održavanja. Reći ćemo vam koje uslove morate obezbediti ako se odlučite za ovu biljku, a objasnićemo vam i kako se presađuje i razmnožava.

Ukoliko ste zainteresovani da imate ovu prelepu tropsku biljku u svom stanu ili u kući, onda bi trebalo da pročitate ovaj tekst, jer vas očekuje dosta korisnih informacija.

Poreklo

Anturijum potiče iz toplih krajeva, odnosno tropskih predela, kao što su Srednja i Južna Amerika. Najbolje uspeva u Meksiku i Argentini, a danas se može naći i u mnogim drugim delovima sveta.

Danas je anturijum jedna od najpopularnijih sobnih biljaka širom sveta.

Zašto je ova biljka popularna?

Postoje brojni razlozi zašto je anturijum toliko popularan. Ako zanemarimo to koliko je ova biljka lepa i egzotična, onda svakako treba uzeti u obzir i to da je veoma laka za održavanje, pa se mnogi ljudi upravo iz tog razloga odlučuju za anturijum.

Još jedan razlog zašto je ovo cveće veoma popularno širom naše planete jeste njegova simbolika. Naime, anturijum je simbol ljubavi i prijateljstva. U nekim delovima sveta, kao što su na primer Havaji, veruje se da anturijum predstavlja magično cveće koje ima posebne moći i koje može da otera zle duhove.

Osim ove simbolike, mnogi ljubitelji cveća se odlučuju da imaju anturijum u svom domu upravo zato što je ova biljka idealna da gostima poželi dobrodošlicu. Veruje se da će anturijum pozitivno delovati na sve one koji uđu u vaš dom.

Ako se oslanjate na Feng Shui, onda imate još jedan više razlog da odaberete anturijum za ukrašavanje svog enterijera. Veruje se da će ova biljka uneti potpuni mir i harmoniju u vaš dom, te da će se sve drugo u vašem životu uskladiti zahvaljujući magičnim moćima anturijuma.

Anturijum će vas umiriti i oterati sve negativne misli od vas. Vaš dom će ispuniti ljubavlju i toplinom, a vas napuniti pozitivnom energijom i obezbediti vam unutrašnji mir.

Crveni anturijum je jedan od najčešćih cvetova koje muškarci poklanjaju svojim ženama, upravo zbog njegovih moći i magije koju ovo tropsko cveće može da proizvede.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Kalateja | Begonija

Koje sve vrste postoje?

Anturijum je biljka koja je deo porodice Araceae, a postoji preko 1000 vrsta ove biljke. Ipak, ovde ćemo izdvojiti tri najpopularnije vrste anturijuma, a to su Anthurium scherzianum, Anthurium andreanum i Anthurium crystallinum.

Anthurium scherzianum je vrsta anturijuma koja je dobila naziv po austrijskom botaničaru koji ju je i otkruo u 19. veku, tačnije 1857. godine. To je bio tada poznati botaničar i doktor u Austriji koji se zvao Karl Riter von Šercer (Karl Ritter von Scherzer).

Oni koji vole anturijum uglavnom biraju ovu vrstu pomenutog cveća jer je ona najjednostavnija za održavanje. Listovi ove vrste anturijuma su veoma dugi, pa mogu biti čak i oko 20 cm. Anthurium scherzianum može imati cvetove u ružičastoj, beloj ili crvenoj boji.

Druga vrsta anturijuma koju smo spomenuli jeste takozvani Anthurium andreanum koji ima jako velike cvetove, a stabljike su debele i uspravne. Ova vrsta anturijuma je izuzetno popularna zbog svojih prelepih cvetova i može biti dosta skupa.

Osim što su lepi, cvetovi ove vrste anturijuma traju veoma dugo, čak i oko mesec dana. To je još jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju za kupovinu upravo ove vrste anturijuma.

Anthurium crystallinum je još jedna vrsta anturijuma, mada ona nije toliko popularna kao prethodne dve vrste o kojima smo pričali, jer je uglavnom teška za održavanje. Listovi ove vrste anturijuma su u obliku srca, pa na prvi pogled privlače pažnju svojom lepotom i neobičnim izgledom.

Ovo su tri osnovne vrste anturijuma, koje se razlikuju u određenoj meri po obliku i dužini listova i cvetova, mada su im osnovne karakteristike iste.

Naime, u pitanju su zimzelene biljke koje cvetaju mesecima, a svaka od njih je otrovna na svoj način, pa morate biti naročito oprezni sa njom. Vodite računa da anturijum držite što dalje od dece, ali i od vaših kućnih ljubimaca. Iz tog razloga anturijum se nikada ne koristi u kulinarske svrhe.

Odgovarajuća temperatura

Temperatura je jedan od ključnih faktora kada je nega ove biljke u pitanju. Anturijum je biljka koja voli umerene i visoke temperature, koje se mogu kretati negde od 15 pa sve do 30 stepeni.

Ono što je najvažnije je da temperatura u prostoriji u kojoj se anturijum nalazi bude ujednačena, odnosno da nema naglih skokova i padova u temperaturi. Ukoliko se temperatura na kojoj je anturijum iznenada smanji, onda može doći do toga da on u potpunosti propadne.

Dakle, pokušajte uvek da održavate istu temperaturu u prostoriji u kojoj držite ovo cveće, kako ne bi došlo do njegovog oštećenja. Vodite računa da temperatura u sobi nikada ne padne ispod 15 stepeni.

Koliko svetlosti je potrebno?

Anturijum je cveće koje zahteva jako puno svetlosti, mada ga nikada ne treba stavljati u direktan dodir sa sunčevim zracima. Najbolje je držati ovu biljku na osvetljenom mestu, do kojeg dopire indirektna svetlost sunca, odnosno možete je držati u nekoj polusenci.

Ukoliko je anturijum izložen direktnoj sunčevoj svetlosti duže vreme, to može dovesti do ozbiljnih oštećenja listova i cvetova, kao i do prestanka rasta. Na ovaj način anturijum može da propadne i da uvene, tako da budite oprezni kada je svetlost koju obezbeđujete ovoj biljci u pitanju.

Dakle, ako imate anturijum u svom domu, preporučujemo vam da ga držite na osvetljenom mestu, ali da izbegavate direktan kontakt ove biljke sa suncem, naročito oko podneva, kada je sunce najjače.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da se anturijum iznosi na sunce rano ujutru kada ono još nije jako, ali i kasno popodne.

Koliko zalivanja traži?

Što se zalivanja tiče, anturijum se mora redovno zalivati, jer je to ključni faktor za njegovo pravilno održavanje. Najbolje je da anturijum zalivate pre podne, jer će tada efekat zalivanja biti najbolji.

Za zalivanje anturijuma najbolje je da koristite prokuvanu ili destilovanu vodu, a zalivajte ga onda kada je zemljište već u potpunosti suvo. Osim prokuvane možete da koristite i vodu koja je neko vreme stajala na sobnoj temperaturi.

Što se tiče toga koliko često treba zalivati anturijum, to zavisi od doba godine. Naime, leti se ovo cveće zaliva dosta češće, a preporučuje se da to bude 2x nedeljno, odnosno na svaka 3-4 dana.

Osim toga, preporučuje se da leti jednom u toku nedelje celu biljku operete uz pomoć tuša, a možete je i jednostavno obrisati mokrom krpom. Kada je u pitanju zimski period, anturijum je dovoljno zalivati na svakih desetak dana, odnosno 3 puta u toku meseca.

Osim zalivanja, preporučuje se da se anturijum redovno orošava, a sada ćemo vam objasniti šta to tačno znači. Orošavanje podrazumeva da vodom povremeno poprskate listove, ali vodite računa da to budu samo male količine vode, jer u suprotnom može doći do propadanja listova.

U toku leta listove možete orošavati nekoliko puta dnevno, a najbolje je da i tada koristite prokuvanu ili vodu koja je odstajala neko vreme. Što se tiče orošavanja anturijuma zimi, dovoljno je da ga orošavate jednom u toku dana, jer preterano suv vazduh u prostoriji može dovesti do oštećenja biljke.

Kao što možete videti, anturijum je biljka koja zahteva dosta vlage i ne podnosi suv vazduh. Ipak, vodite računa da ne preterate sa orošavanjem i zalivanjem, kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Kako biste održali idealnu vlažnost vazduha, preporučuje se i da u podmetač od saksije stavite malo vode, a ovo je naročito važno da radite u toku zimskih meseci kada vazduh u sobi može biti dosta suv usled grejanja.

Da li cveta?

Da, anturijum cveta i svrstava se u biljke koje stalno cvetaju. Naime, cvetanje anturijuma traje po nekoliko meseci. Najčešće počinje u junu i traje sve do februara sledeće godine.

Nakon cvetanja kod anturijuma nastupa period u toku kojeg biljka miruje. Nakon perioda mirovanja opet dolazi period cvetanja i sve tako.  Naravno, ovo su prirodni procesi samo ukoliko je biljka zdrava i ukoliko se redovno i pravilno održava.

Cvetovi anturijuma su neobični i raskošni, a mogu da budu u raznim bojama, kao što su narandžasti, ružičasti, beli, zeleni ili crveni. Anturijum ima jedinstvene cvetove koji se razlikuju od ostalih biljaka, jer sadrže takozvane brakteje, koje predstavljaju srcaste ili okrugle listove raznih, uglavnom drečavih, boja.

Da li je potrebna prihrana?

Za gajenje anturijuma najbolje je obezbediti rastresito i lako zemljište. Preporučuje se da se na dno saksije stave kamenčići ili stiropor. Kao što smo već rekli, najbolje je da za saksiju koristite podmetač u koji ćete staviti malo kamenčića i vode.

Anturijumu je, kao i većini biljaka, potrebna prihrana, ali vodite računa kakvo đubrivo birate. Najbolje je da koristite organsko đubrivo za cvetnice i da izbegavate bilo kakva đubriva koja u sebi imaju karbonate. Na ovaj način uspećete da odgajite biljku sa raskošnim i velikim listovima i cvetovima.

Prehranjivanje anturijuma se obavlja u toku vegetacionog perioda i to dva puta u toku svakog meseca. Vegetacioni period anturijuma počinje u aprilu i traje sve do septembra. Vodite računa da u tom vremenskom periodu redovno prehranjujete vašu biljku kako bi mogla lepo da raste i da se rascveta. Kasnije dok biljka miruje nije potrebno da joj dajete prihranu.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje anturijuma zavisi od toga da li govorimo o mladim ili starijim biljkama. Kada su mlade biljke u pitanju, onda se presađivanje  obavlja jednom u toku godine, najbolje u proleće. Uglavnom se presađivanje mladih biljaka anturijuma radi u toku marta ili aprila, odnosno pre nego što počne vegetacioni period.

Kada su starije biljke anturijuma u pitanju, onda se njihovo presađivanje obavlja svake 2-3 godine i uglavnom se svaki put bira malo veća saksija nego prethodni put. Preporučuje se da birate plitke i plastične saksije, mada i saksije od gline predstavljaju dobar izbor za presađivanje.

Potrebno je da u zemlju u koju ćete da presađujete anturijum dodate malo drvenog uglja i mahovine. Najbolje je da prilikom presađivanja koren anturijuma bude malo iznad zemlje i da se pokrije mahovinom.

Kako se vrši razmnožavanje?

Kada je u pitanju razmnožavanje ove biljke, treba spomenuti dva načina na koja se to može uraditi. Pre svega, imamo razmnožavanje semenom koje se obavlja u toku proleća. Naime, potrebno je da zasejete seme anturijuma u zemljište koje je inače prikladno gajenju ove biljke.

Sve dok ne iznikne nova biljka potrebno je posudu u kojoj ste zasejali anturijum držati na sobnoj temperaturi, a najbolje je staviti je u neku polusenku, odnosno da ne bude izložena direktnom suncu.

Nakon što iznikne mlada biljka saksija se može izneti napolje. Nakon toga iznikle biljke i njihovo korenje možete da izvadite iz zemlje i da ih posejete u drugu saksiju.

Drugi način razmnožavanja anturijuma jeste podela biljaka i to se uglavnom radi nakon perioda cvetanja same biljke. Pripremite bokore anturijuma, podelite ih i posadite u plitke i malo šire posude, a na dno svake posude stavite drenažni sloj.

Posude u koje ste posadili biljke držite na sobnoj temperaturi koja bi trebalo da bude negde oko 20 stepeni. U hladnijim uslovima razmnožavanje biljke verovatno neće biti uspešno, tako da bi trebalo da obezbedite pogodne uslove za to. Biljke koje ste posadili morate redovno zalivati i davati im prehranu.

Nega i održavanje biljke

Već smo rekli da je anturijum generalno lak za održavanje. S obzirom da je u pitanju tropska biljka, onda je logično da joj treba obezbediti toplo i svetlo okruženje.

Ipak, rekli smo već da je važno da anturijum ne dolazi u direktan dodir sa sunčevom svetlošću, jer to može dovesti do propadanja same biljke. Osim svetlosti, anturijum voli visoke temperature i vlažan vazduh.

Već smo spomenuli da anturijum zahteva dosta zalivanja, ali da nakon zalivanja uvek treba sačekati neko vreme da se zemljište dobro osuši, pre nego što odlučimo ponovo da ga zalivamo. Redovno zalivanje i orošavanje su ključni faktori za negu ovog cveća.

Ako se pitate u kojoj prostoriji je najbolje da držite anturijum, daćemo vam nekoliko zanimljivih ideja. Naime, dnevna soba je idealno mesto za ovu biljku, ali vodite računa da ona stoji negde pokraj prozora koji se nalazi na istočnoj strani.

Ako anturijum stavite u kuhinju na prozor takođe nećete pogrešiti, jer u ovoj prostoriji vazduh je dosta vlažan zbog stalnog kuvanja i isparavanja. Osim toga, anturijum možete da stavite čak i u kupatilo jer i u ovoj prostoriji ima dosta vlage u vazduhu nakon kupanja.

Osim navedenih prostorija, možete se odlučiti za bilo koju drugu prostoriju koja je osvetljena i topla i u kojoj vazduh nije preterano suv.

Ono što je jako važno za održavanje anturijuma je to da ova biljka nikako ne treba da bude na promaji, jer to može dovesti do njenog uvenuća i propadanja.

Da li anturijum napadaju neke bolesti i štetočine?

Anturijum je biljka koja je često izložena napadima raznih štetočina, pre svega insekata, kao što su grinje ili lisne vaši. Osim toga, gljive mogu da dovedu do truljenja ove biljke, naročito u korenu i na listovima.

Ukoliko primetite da vaš anturijum više ne raste i da ne napreduje kao ranije, ako primetite da mu se boja promenila ili da su listovi počeli da venu, možete biti sigurni da je u pitanju neka bolest ili štetočina koja je napala vašu biljku.

Gljive mogu da izazovu oboljenje anturijuma kod kojeg će koren ove biljke u potpunosti da pocrni, a to se najčešće dešava u toku jeseni i zime, kada su temperature niske i kada je prevelika vlaga.

Još jedno od oboljenja koje može da zadesi anturijum jesu pege koje se mogu javiti na listovima ove biljke. Ukoliko primetite velike tamne pege na listovima anturijuma, oko kojih se nalaze žućkasti tragovi, onda možete biti sigurni da nešto sa vašom biljkom nije u redu. Na pegama se mogu primetiti crne tačke, koje zapravo predstavljaju gljivice koje su napale vašu biljku.

U tom slučaju savetujemo da koristite fungicide koji su se pokazali kao najbolje sredstvo protiv gljivica. Odgovarajući fungicidi će vam pomoći da se rešite postojećih gljivica na vašoj biljci, ali i da sprečite pojavu novih.

Prodaja i cena

Što se cene anturijuma tiče, ona se razlikuje u zavisnosti od toga koja vrsta anturijuma je u pitanju i koliku biljku želite da kupite.

Na primer, ukoliko se odlučite za anturijum koji se nalazi u saksiji prečnika 15 cm, njegova cena će biti negde od 800 do 1500 dinara po saksiji.

Nadamo se da vam se dopao tekst o anturijumu i da sigurno već razmišljate o tome kako bi ova prelepa egzotična biljka izgledala u vašem domu.

Videli ste kako se održava i koji su uslovi potrebni ako želite da lepo procveta svake godine. Ako se odlučite za flamingov cvet, budite sigurni da nećete pogrešiti, a u svoj dom ćete na taj način uneti dašak egzotike i tropske atmosfere.

Osim toga, rekli smo već da će anturijum u vaš dom uneti mir i blagostanje, tako da je ova sobna biljka savršen izbor u svakom smislu.

Ono što je još bolje, uskoro ćete anturijum moći da nabavite kod nas. Dodajte svoj e-mail ispod i kada ga budemo imali za prodaju, javićemo vam da tom prilikom dobijete specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..