Areka palma – odličan čistač vazduha

Na šta vas asocira palma – većinu nas na uživanje, leto, more, sunce, pesak, i odmor. Slika ležanja pod palmom je zaista za mnoge slika raja, to je onaj hlad koji svi volimo, lagano njihanje palminog lišća je nešto najlepše.

Međutim, većina nas do more stigne jednom ili nijednom godišnje, a i za one koji imaju sreće da to čine češće, zar nije divna ideja da imaju nešto u svom domu što bi ih podsećalo na morske čarolije? U tu svrhu, gajenje jedne od najlepših sobnih palmi – Palma Areka, može biti odgovor na ovo pitanje.

Kao jedna od najlepših palmi za kućnu dekoraciju, omiljena na prozorima mnogih ljubitelja cveća, nosi i naziv žuta palma, a neki je zovu i leptirova palma.

Nije teška za održavanje, lako se se presađuje, podnosi toplotu, jedino što morate voditi malo računa o količini vode i to je sve.

Takođe, ima poznata je i kao fantastičan prečišćavač vazduha, pa je idealna i dekorativna biljka koja ima zdravstvene benefite.

Poreklo

Palma Areka pripada rodu Palma, kojih ima preko 40 vrsta,  one rastu na području tropskih regiona sve od Šri Lanke, Indije, može sa naći na Filipinima, ali i na Novoj Gvineji. Gaji se i na Floridi, Madagaskaru.

Ona se uzgaja u dugačkom tropskom pojasu – i u Istočnoj Africi, južnim delovima Kine, južnim i jugoistočnim delovima Azije. Kažu da je njeno seme opijat – može se žvakati, ali i koristiti za mnogobrojne druge medicinske svrhe, i za ljude ali i za životinje.

U kućnim uslovima ovo je jedna od najčešćih palmi koju ljudi drže u svojim domovima. Ima karakterističan „palma“ izgled – tanki, pravi listovi, savijeni pri vrhu; neki kažu da jako podsećaju na bambus (konkretno lišće bambusa), dok za druge podseća na leptira pa otuda i i njen drugi naziv leptirova palma.

Ova biljka se jednostavno može gajiti i na otvorenom prostoru, ali takođe, što je još i češće u zatvorenom kao sobna biljka. Sade se tokom proleća, i važno je da imaju dovoljnu količinu vode.

Iako je sada ova biljka veoma rasprostranjena, Gardijan prenosi informaciju da je Areka palma stavljena u jednom trenutku na listu ugroženih biljaka, upravo na mestu njenog porekla, na Madagaskaru.

Zašto je popularna?

Ovo je ona biljka koja se savršeno uklapa u svaki enterijer, ima prelepo lišće, a ne traži neko veliko angažovanje oko nege.

Istraživanje je pokazalo da je Palma Areka efikasna u pročišćavanju vazduha od štetnih materija kao što su formaldehid, i benzen, da je fantastična da stoji u zagušljivim kancelarijama.

Areka palma je takođe poznate po drugim imenima kao što su sobna palma, ali i palma sreće, jer se veruje da donosi pozitivnu energiju u dom onoga koji je gaji, veruje se da čisti negativnu energiju i da donosi mir.

Kažu stručnjaci, da ako mora da se izdvoji jedna prostorija u kući u kojoj će ova biljka dati svoj pun potencijal, to treba da bude – spavaća soba ili dnevni boravak, gde će uraditi divan posao čišćenja vazduha.

U mnogim domovima i kancelarijama, zbog svog gustog lišća, ona je savršen „paravan“ za kompjutere, žice i sve ono što želimo da sakrijemo u prostoru u kome puno boravimo.

Ne treba zaboraviti da lokacija na kojoj držimo ovu biljku i nije toliko važna zato što može podneti i svetlo, ali i polu-tamu. Svakako da su njen rast i razvoj brži na svetlu, ali ona neće propasti ni  u „mraku“. Uzgoj je poprilično jednostavan.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Sanseverija | Drvo novca

Koje sve vrste postoje?

Kada govorimo o vrstama (najčešćim kod nas, koje se gaje kao sobne biljke), postoje tri vrste:

1.Areca Žuti (latinski Areca Lutescens) – imena po kojima je poznata su žuti dipsis, kao i žuti hrisalidokarpus. Poreklo vodi iz Malezije.

2.Areca Triandra (latinski Areca Triandra) – i ova vrsta palme dolazi iz Indije, i može biti visoka (na otvorenom) i do 3 metra. od 3 metra. Ima cvetove; a postoji i ako dekorativna biljka za zatvorene prostorije.

3.Areca Catechu – ovo je biljka sa jednom stabljikom, koja je poznatija po nazivu betel orah. Poreklo joj je iz istočne Indije, konkretno sa Malajskog arhipelaga. Njeno stablo je ono tipično kako i zamišljamo palmu (izrezbareno), može biti jako visoko. Ima i simpatične bele mirišljave cvetove.

Odgovarajuća temperatura

Kada govorimo o najboljoj temperaturi za ovu palmu, to može biti temperatura i za koji podeok veća od 30 stepeni Celzijusa; a biljka može da podnese i 14 dana temperature više od 60 stepeni Celzijusa.

Iznenađujuće je i da ova Palma Areka može da podnese i pad temperature ispod nule, na kratko, dok listovi maksimalno mogu tolerisati temperaturu koja se ne spušta ispod nula stepeni Celzijusa. Sve preko ovoga zasigurno oštećuje ili ubija ovu sobnu biljku.

Ipak, ono što je daleko važnije od temperature na kojoj držite Areka palmu, jeste vlažnost prostorije u kojoj je držite.

Odgovarajuća vlažnost je esencijalna za njen pravilan rast i lep izgled. Da vlažnost nije adekvatna za nju, odnosno da je vazduh suvlji nego što bi trebalo primetićete po njenim listovima, koji će početi da se savijaju i da dobijaju braon boju.

Koliko svetlosti je potrebno?

Neki će reći da je palma areka jedno od najlepšeg sobnog cveća koje postoji – čak nije ni mala, može da poraste i do dva metra, mada je kućnim uslovima daleko manja. Ovo je biljka koja uistinu zahteva dosta indirektne svetlosti, jer će bez nje uvenuti i požuteti.

Idealno je indirektno svetlo koje dolazi sa južne ili zapadne strane, i u tom smislu je idealno da je njena lokacija upravo na južnom ili zapadnom prozoru. Sa druge strane, direktna sunčeva svetlost sa ovu palmu znači propadanje, što će prvo primetiti na listovima koji će početi da žute.

Kao što smo već rekli, sama svetlost nije veliki problem, ona će opstati i u tamnijim prostorijama, na mestima gde je polu-senka.

Dakle sunce, nije esencijalno za njen opstanak, koliko npr vlažnost.

Koliko zalivanja traži?

Areka palma, poznata je i kućna leptir palma, jedna je od najčešćih kućnih palmi, jer je prelepa, korisna, a sasvim laka za održavanje, uz nekoliko jednostavnih pravila, koja se tiču zalivanja pre svega.

Uzgajanje u kućnim uslovima zahteva kvalitetnu posudu u kojoj je dobra drenaža da bi voda mogla da dobre do svih delova palme, a ne smete nikako dozvoliti da se potpuni osuši ili da se preterano zalije. Ove dve krajnosti znače smrt za biljku.

Palma Areka traži više zalivanja više tokom prolećnih i letnjih meseci (što je i normalno, imajući u vidu da tada najviše raste), i nešto češće zalivanje, i tada je veoma važno da je zemlja konstantno vlažna. Tokom zime je „dozvoljeno“ da zemlja ostane nešto suvlja.

Generalno pravilo je da se palma areka zaliva uvek kada se supstrat osuši, što se može proveriti rukom, ako je zemlja suva nekoliko centimetara kada gurnete prst u nju, ovde govorimo o svega nekoliko centimetara. Ali ne preterujte, prečesto zalivanje sigurno dovodi do truljenja korena, i tu nema spasa, onda će istruliti čitava palma.

Za zalivanje je najbolje da koristite nakupljenu kišnicu, koja je sobne temperature, ostajala. Ovo je važno iz raloga što je ova vrsta palme jako osetljiva na hlor, pa voda iz česme nije dobar izbor ni u kom slučaju. U varijanti da nemate drugi izbor, voda iz česme mora da odstoji makar 7 i više dana, pre nego što je zalijete.

Tokom zime, kada u prostoriji u kojoj držite Areka Palmu, koristite neki grejni aparat, obavezno je da održavate vlažnom prostoriju, i da orošavate lišće, zbog kao što smo napomenuli, potrebe Areka palme da bude u vlažnom. Tokom zime se usporava vegetacija, tako da se ne brinite ako biljka malo sporije raste tokom zimskih meseci; to je potpuno normalno.

Da li cveta?

Ova vrsta palme nije poznata po cveću, više je poznata po semenkama ploda.

Stablo Areka palme je tanko, listovi su pernasti i laki, a cvetovi (kada ih ima) su poput klasja,  tu su i plodovi koji su bobičastog oblika, koji unutar imaju semenke.

Areka palma ima interesantno seme koje ima u sebi alkaloid koji se koristi u očnoj medicini, za ljude, a u veterini kao laksativno sredstvo. U nekim slučajevima ovo seme se koristi za bojenje pamuka.

Da li je potrebna prihrana?

Kada govorimo o prihrani, ona jeste potrebna, savetuje se da se daje od aprila do oktobra, okvirno na dve nedelje, a najbolje je da koristite mineralno gnojivo, koje je napravljeno isključivo za palme.

Takođe, može se sprovesti i folijarno hranjenje.

Prihrana se nikako ne preporučuje tokom zimskih meseci i kasnog proleća.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Kao i kod većine drugih sobnih biljaka, i kod Palma Areke presađivanje se obavlja kada je koren biljke skroz zauzeo saksiju, ili kada više nema mesta, iz njega curi voda, izviru stabljike…

Ukoliko govorimo o mlađim biljkama, njima je potrebno godišnje presađivanje, dok je kod odraslih biljaka dovoljno da se ovaj proces obavi jednom u tri godine.

Mada, imajte u vidu da ova biljka može da bude jako velika (pojedine vrste, naročito ako se drže napolju), a za njih, iako su odrasle, presađivanje u nekoj formi je neophodno koliko god da su „stare“.

U tom slučaju je dovoljno da se zameni gornji sloj supstrata. Presađivanje je najbolje obaviti početkom aprila, kada tek počinje vegetacija. Svaka naredna posuda, posle presađivanja trebalo bi da bude za oko 5 centimetara veća, ne više od toga.

Kako se vrši razmnožavanje?

Palma Areka se razmnožava deljenjem stabla i semenom.

Ako se odlučite za razmnožavanje semenom – dovoljno je da samo seme ove biljke stavite u razređenu sumpornu kiselinu, na oko desetak minuta, posle čega možete da ga isprete vodom. Stavite ga u čašu , napunite dve trećine zemljom, a seme stavite negde na oko 2 centimetra dubine. Držite čaše pod staklom, na veoma svetlom mestu, na toplom, na oko 27 do 30 stepeni Celzijusa.

Prve sadnice dobićete za oko 40 do 60 dana. Ukoliko temperatura nije dovoljno visoka, semenu će trebati mnogo više vremena. Kako sadnice počnu da se pojavljuju, važno je da ostanu u polu-tami, a onda kada nikne list, presadi se u druge posude. Važno je upamtiti da se prihranjuje na svaka tri meseca prihranom od mineralnog đubriva.

A drugi način je razmnožavanjem deljenjem stabla. Ovakav proces se sprovodi tako što se biljka izvlači iz posude, skinete zemlju sa korena, biljka se podeli na nekoliko delova, i posadi u zemlju punu drenažnog materijala. Ne zaboravite da zalivate.

Nega i održavanje biljke

Žuta palma može biti i veoma mala, visoka svega 20-tak centimetara, ali može narasti i do skoro dva metra. Ono što je apsolutno ključno za njen pravilan razvoj jeste svetlost i vlaga.

Presađivanje se preporučuje na svakih dve do dve i po godine, uvek u saksiju koja malo veća u odnosu njen koren. Pošto su listovi „glavni“ deo Palma Areka, oni su tu koji najviše „stradaju“ usled razlićitih nepovoljnih uslova, i u tom smislu treba s vremena na vreme potrebno je orezati mrtve ili polomljene listove, kada su potpuno suvi ili su promenili boju.

Ne oklevajte da odsečete savijene listove na donjem delu stabla; kao i bočne stabljike, pošto mogu da koče rast palme.

Podloga za ovu vrstu palme je neutralna ili blago kisela, obavezno da je rastresita, da voda prolazi kroz nju jako brzo, za nekoliko sekundi; voda je esencijalna za negu. Dobra zemlja za ovu vrstu palme bi bila miks humusa, peska, i busena. Bolje opremljene cvećare će vam prodati već pripremljeni premaz kreiran baš za palme.

Ova dekorativna biljka je poprilično velika, zauzima dosta prostora (ako ne u visinu, onda njeno razgranato lišće u širinu), pa stoga zahteva i veću prostoriju u kojoj će moći da buja. Naravno ovde govorimo o odrasloj biljki, dok one mlade možete, dok ne dostignu svoju punu veličinu, držati i u manjoj prostoriji.

Dakle, jaka filtrirana svetlost je uvek dobra ideja, kao i sunčeva svetlost; ali imajte u vidu da u zatvorenim uslovima dobra ideja je da je držite na južnom ili zapadnom prozoru na svetlu.

Uvek obratite pažnju na vodu i vlažnost vazduha, proveravajte zemlju, i opipavajte listove da li su kojim slučajem promenili boju ili strukturu.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Iako je poprilično otporna, virusi i bakterije uticaće na ovu Areka Palmu, u situacijama kada se ova biljka nepravilno neguje. Ako se pojave žuto-narandžaste fleke po lišću, to može biti znak da supstrat nema dovoljno kalijuma; a ako su potpuno žuti onda im fali vode.

Ako su listovi suvi, palma boravi na prejakom svetlu, i morate je odmah skloniti ne u potpuni mrak, ali u polu-senku svakako da. Može se desiti da biljke vene na nižim temperaturama, ako je ostavljena dugo da stoji. Ono što je normalno jeste da listovi iz skroz donjeg reda tamne i da opadaju s vremenom, to ne treba da vas brine.

Što se tiče bolesti koje mogu „pogoditi“ ovu palmicu, to je truljenje korena biljke koje se dešava kada se preterano zalije vodom. U tom slučaju ova biljčica će uvenuti, a na listovima će se pojaviti tamno crvene fleke; koje će kasnije da se prošire na ceo list. Ako je biljka u začetku infekcije, može se koristiti neki insekticid.

Palma Areka jeste podložna određenim bolestima, ali i štetočinama kao što su paukove grinje, brašanaste bube, bele mušice i vunaste vaši.

Poseban problem prave uprave vunaste vaši, a da je vaša biljka „napadnuta“ ovim štetočinama, pokazaće listovi, koji će izgledati kao da su premazani voskom, sjajni i klizavi.

Ovo je alarm da nešto uradite – takođe ovi insekti sisaju tečnost iz palme, i na taj način joj ne dozvoljavaju da raste. Insekte ćete najefikasnije otkloniti mekanom krpom (najbolje pamučnom) koju ste predhodno umočili u razblaženu sapunicu ili alkohol. U ekstremnim slučajevima, posle ovoga na biljku nanesite i insekticid.

Paukove grinje su isto štetne i mogu se pojaviti na Palmi areka, posebno kada je niska vlažnost u prostoriji. Vole da piju sok iz biljke, a to ćete primetiti po mrljama na lišću.

U nekim slučajevima videćete paučinu; a problem je što se ovi insekti jako brzo razmnožavaju. Bele muve liče na moljce, i uvek se množe na donjoj strani lista.

Primetićete da su vašu palma areku napale bele muve jeste da za sobom ostavljaju beli prah; koji kada protresete izgleda kao beli oblak prašine. Na listovima se pojavljuju njihov izmet, koji je lepljiv, i stvara druge probleme, on privlači gljivice. Zbog svega navedenog ovde je neophodno korišćenje insekticida.

Kada koristite insekticide, rukujte oprezno, koristite rukavice i ceo proces obavljajte na otvorenom zbog štetnosti materija koje potencijalno možete udahnuti. Možete da koristite i masku za lice kao dodatnu zaštitu.

Prodaja i cena

Na tržištu se uglavnom mogu naći primerci koji su od 30 do 150 cm visine, naravno ima i većih, ali ove se najčešće kupuju.

Palma Areka spada u skuplje sobne biljke, zavisno od veličine i preko 4000 dinara, u pojedinim prodavnicama cena ide i do 7.000 dinara, u zavisnosti od vrste, i veličine same biljke, ali i od toga ko je proizvođač (domaći ili strani rasadnik).

Uskoro ćete areka palmu moći da kupite i kod nas. Prijavite se na našu email listu popunjavanjem forme ispod i javićemo vam čim krenemo sa prodajom, kako biste dobili ekskluzivan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..