Aspidistra – sobna biljka za mračne prostorije

Jedna od najotpornijih biljaka koje postoje, poznata po mnogim imenima, veoma je laka za uzgajanje, preporučuje se čak i početnicima u gajenju biljaka, jeste ona čije ime kada se prevede znači, u slobodnom prevodu, zvezdasti štit, ili štit zvezda.

Ona je Aspidista, biljka koja pored ovoga ima ima mnogobrojne zdravstvene benefite, koji su poznati vekovima unazad, a sada moderna medicina sve više prihvata njenu lekovitost. Posebno je lekovita za lepši pol.

Poreklo

Aspidistra se kod različitih naroda različito zove, a njeno poreklo vodi nas do istočne Azije. Konkretno ovo je biljka koja dolazi iz istočnih delova Kine koja su veoma brdovita.

Ona pripada porodici Lilaceae.

Ime potiče od grčkog jezika -,,aspis’’, što se prevodi kao štit i ,,astron’’ što znači zvezda na grčkom.

Ime po kome je ova biljka još poznatija jeste Ukrasni kukuruz, poznata i kao jedna od najotpornijih biljaka koje postoje. Zovi je i Kukuruz cveće.

Njeni listovi su sjajni, tamno zeleni, u obliku su koplja, širina im je oko 10 centimetara a dužina oko 60 centimetara.  Ona ima izvesne sličnosti sa palmom, pa je tako u pojedinim delovima sveta nazivaju „sirotinjska palma“, mada za ovo ime se vezuju neke sasvim druge ideje.

U Istočnoj Aziji ova biljka raste u polu-senci, ispod drveća i grmlja, koje joj daju dovoljnu senku.

Svoju popularnost je stekla širenjem u Evropu, i to negde s početkom 19. veka, kada je doputovala iz daleke Azije.

Posle samo nekoliko godina, u Engleskoj, Aspidistra je postala simbol srednje klase, pa neki tvrde da je još tada dobila svoje drugo ime – ,,sirotinjska palma’’. Od tada se masovno prodaje svuda po svetu.  Tvrdi se i da je naziv sirotinjska palma dobila jer ne zahteva gotovo nikakvu brigu oko gajenja, pa je mogu gajiti svi, i bogati i siromašni.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Aloe vera | Zamija

Zašto je popularna?

Ova biljka je veoma popularna kao sobna biljka, jer se jako lako i lepo gaji u zatvorenom prostoru, a takva je situacija i kod nas.

Svoju popularnost Aspidistra duguje svojoj velikoj otpornosti na gotovo sve uslove koje postoje, i to se posebno odnosi na konkretnu vrstu, koja se gaji i kod nas – aspidistra elatior.

Ukoliko je ova biljka vaš prvi izbor, u tom slučaju možete da se opustite što se tiče gajenja, ništa joj gotovo ne smeta, ni manjak svetlosti, niti nagle promene vremena, kao ni neredovno zalivanje, premalo ili previše vode.

Ova, kako kažu, skoro pa neuništiva biljka sve češće može da se nađe na otvorenom, u baštama i dvorištima, na gotovo svim klimatskim područjima.

U zemljama iz kojih je došla ova biljka,  već dugo vremena znaju da je ona veoma lekovita i to mnogo koriste, pre svega u formi čaja, jer se tako najlakše ekstrakuju njene korisne materije. Od nje se prave lekoviti čajevi koji pomažu kod velikog broja bolesti ljudi.

Između ostalog, ova biljka, odnosno njen čaj, pomaže kod zapaljenja bešike, urinarnih infekcija, ili kod problema sa mensturalnim ciklusom, kao što su neredovni ciklusi, preobilni ili bolni.

Dobra je za kožne bolesti, razne infekcije kože i sluzokože. Odlična je paradontalne bolesti, ali i za bolesti gastrointestinalnog trakta, kao i raznovrsne viruse. Preporučuje se da se čak čaj od ove biljke pije preventivno posebno pre sezone bolesti.

Inače je Ukrasni kukuruz fantastična biljka za žene, ne samo kada govorimo o menstuacionom ciklusu, već se smatra da je ova zelena lepotica savršena za poboljšanje reproduktivnog zdravlja, koje je, kako smo svi svedoci ovih godina, sve veći problem kod sve većeg broja žena.

Koje sve vrste postoje?

U Lliteraturi pronalazimo podatak da je interesovanje za ovu biljku počelo krajem 80-ih godina prošlog veka, kada je masovno počela da se gaji kao sobna biljka.  Došlo se do zaključka da postoji negde između 93 i skoro 200 identifikovanih vrsta ove biljke.

Ovde ćemo izdvojiti 4 osnovne/najčešće vrste Aspidistre, koje se mogu kupiti.

  1. Variegata – ova vrsta Aspidistre je poznata po svom lepom zelenom lišću koje po sebi ima bele prugice.
  2. Hoshi-zora – ova sorta Aspidistre ima veoma zanimljivo ime, koje se može prevesti kao zvezdano nebo, a listovi su zelene boje za puno malih tačaka koje su žute ili bele boje
  3. Asahi – ova sorta Aspidistre ima veoma lepe zelene listove koji vremenom dobiju bele vrhove
  4. Lennon’s song – interesantno ime za biljku, čiji listovi imaju prugice koje su svetlije zelene ili žute boje

Odgovarajuća temperatura

Tokom zimskih meseci, ovo je biljka koja može podneti nešto nižu temperaturu, koja se kreće u rasponu između 10 i 15 stepeni Celzijusa. Stručnjaci kažu da je ovo njen način da sama sebe ojača, i to se događa pred fazu u kojoj će joj trebati što je više moguće snage, a to je period u kome Aspidistra ulazi u vegetaciju. Tokom vegetacije njoj rastu listovi.

Sa druge strane, tokom proleća, odgovara joj temperatura koja se kreće u radijusu od 20 do 24 stepena Celzijusa, a na istoj temperaturu je možete držati i tokom leta, kao i tokom jesenjih meseci.

Izbegavajte da je držite na hladnom, odnosno na temperaturi koja je ispod 10 stepeni, jer iako je otporna neće joj baš prijati mraz. Tako da ako držite Aspidistru napolju, kada krene mraz ili hladnoća, unesite je unutra.

Da napomenemo da temperatura nije jedan od onih malobrojnih faktora koji utiču drastično na nju, ali naravno nemojte da je izlažete ekstremnim temperaturama.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svetlost nije naročito bitna stavka kada govorimo o gajenju Aspidistre. Kao što znamo, njeno poreklo je u tropskim šumama, i stoga znamo da ona ne voli direktnu sunčevu svetlost, naročito koja dugo traje.

Uvek zato birajte mesto koje nije na direktnom suncu, jer prejako sunce oštećuje njene listove. Opet kažemo, ona može podneti i sunce i hlad, ali ako birate između ta dva, odlučite se za hlad, što više da liči na njeno prirodno stanište, u kome buja.

Koliko zalivanja traži?

Ovo je treća bitna stavka, koja jeste poprilično važna kada govorimo o nezi Ukrasnog kukuruza, a to je zalivanje. Ono jeste važna stavka kada govorimo o Aspidistri.

Tokom proleća i leta, zalivanje mora da bude redovno, i što je još važnije obilno, a kada kažemo redovno to znači da svakoga dana zalivate vašu biljku. To znači i da morate da proveravate koliko je zemlja u kojoj je biljka vlažna, a ukoliko procenite da biljka ima dovoljno vlage, ne morate da zalivate baš svakoga dana, ali to morate da činite 4 dana nedeljno.

Tokom zime i jeseni biljku možete da zalivate na svaka dva ili tri dana. Ovo ne znači da možete da se opustite skroz, jer i tokom hladnijih dana morate da proveravate nivo vlažnosti u zemljištu.

Dva ekstremna slučaja treba izbegavati kada govorimo o zalivanju. Puno vode može dovesti do truljenja korena, dok drugi ekstrem, premalo vode dovodi do sušenja listova.

Dodatan savet je da obratite pažnju na podmetač od saksije na kome ni u kom slučaju ne sme biti dodatne vode.

Listove možete sa vremena na vreme da prebrišete mokrom krpom, ali bez hemijskih dodataka.

Da li cveta?

Da ovo je biljka koja cveta, ali njeno cveće zapravo nema dekorativnu svrhu, jer je jako malo i neugledno. I još jedna važna stvar je da ova biljka neće dati cvetove kada se gaji u zatvorenom prostoru, već samo kada se gaji na otvorenom, i to ne uvek.

Njeno cveće je jako malo, krem-bele boje ili ljubičaste, a raste blizu baze biljke.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana je potrebna tokom perioda vegetacije, odnosno onda kada se biljka „troši“. Taj period za Aspidistru traje od aprila do septembra. Prihranjujte je dva puta nedeljno, tečnim đubrivom za sobne biljke.

Tokom zimskih meseci, ova biljka ne zahteva prihranu. Dodatni savet je da tokom proleća možete da koristite ono đubrivo koje ima sporo oslobađanje, jer je ono najadekvatnije.

Gnojivo se stavlja tek posle zalivanja, da ne bi došlo do oštećenja korena.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Aspidistru možete presađivati, ali je sasvim dovoljno da to činite jedanput u dve ili tri godine. Tada se koristi nova zemlja i saksija koja je obavezno veća od prethodne, ali naravno ne previše.

Idealna saksija za ovaj tip biljke je ona koja ima velike otvore koji omogućavaju kvalitetnu drenažu, a što se tiče materijala, birajte saksije od gline koje nisu glazirane, jer kod njih višak vlage izlazi kroz zidove (saksije). Ukrasni kukuruz se presađuje kada koren proviri iz saksije, ali ovo nije brz proces, za ovo treba tri ili više godina.

Možete da koristite zemlju koja je obična mešavina obične zemlje za cveće, crnice, vlaknastu zemlju, i naravno treset. Kao što vidite, Aspidistra može podneti širok dijapazon tipa zemljišta – ali ono mora biti dobro drenirano, blago kiselo, ili neutralno PH zemljište. Kada raste u spoljnim uslovima, Aspidistra raste i u glinenoj zemlji ali može i u peskovitoj.

Kako se vrši razmnožavanje?

Najjednostavniji način za razmnožavanje ove biljke jeste putem deljenja korena. Ovo se obavlja tokom proleća ili eventualno početkom leta. Tada, razmnožavanje se vrši na način da se Aspidistra izvadi iz zemlje, a reznice korena se podele na rizome. Njih zatim posadite u manje saksije.

Razmnožavanje biljke na ovaj način je ekonomičan, jer ne trošite novac da kupujete u rasadniku, i za biljku je zdravije da se to čini ovako, jer kada se deli njen pelcer, zrela biljka neće biti prenatrpana lišćem.

Nega i održavanje biljke

Već smo nekoliko puta napomenuli da je ovo biljka koja ne traži nikakve posebne uslove da bi lepo rasla. Ipak, kao i kod svakog živog organizma, potrebno je da se ispune određeni uslovi kako bi biljka rasla i bila zdrava.

Važno je da zemljište bude snažno, rastresito, i propusno, ali ono što je još važnije jeste da zemlja bude vlažna, jer jedna od stvari koje ni ova biljka ne voli su suva zemlja. Može podneti skoro sve temperature, a od sunca više voli senku.

Ukrasni kukuruz podnosi čak i suv vazduh, malo prašine ili čak promaju. Oštećene delove biljke, slobodno odsecite makazama ili nožem. Orezuje se samo na onim delovima grana gde cveta.

Tokom proleća možete da sklonite tanke izboje koji su se pojavili tokom zime. Kada se zima završi, a to je krajem marta, granje se podrezuje kako bi krošnja postala bujnija.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Poznato je da ova biljka  uspeva tamo gde druge nemaju šanse – Aspidistra je uvek zelena, i bez problema je možete staviti u hlad, ispod stepenica, i sva ona mesta koja su jako retko pod svetlom i gde vam možda nikada ne bi palo na pamet da stavite ikakvu biljku.

Sve ono što smo govorili, a odnosi se na negu Aspidstre, mora se poštovati, jer premalo ili previše „nečega“ dovodi do ozbiljnih bolesti – što će reći, ne traži striktnu negu, ali sve ekstremno može je dovesti do oboljenja.

U ovim slučajevima morate reagovati, jer bez obzira kako je ovo jedna otporna biljka, ne sme se zapustiti ako su je napali neki insekti ili bolesti.

Pa tako, naprimer, ukoliko biljka počinje da ispoljava sitne pukotine, konkretno na lišću, uzrok može biti neadekvatna prihrana, odnosno previše prihrane.

Ukoliko biljka ne raste ili raste veoma sporo, moguće da joj fali azot, što joj možete dati kroz odgovarajuću prihranu.

Previše sunca na Aspidistri, stvoriće smeđe fleke na listovima, i tada se preporučuje da se biljka prebaci na neko senovitije mesto koje joj svakako više prija. Tada prekinite na dva dana sa zalivanjem, pa onda nastavite, uz redovnu kontrolu biljke.

Još jedna stvar koju ova biljka ne voli je suša, a ako je iskusi, Aspidistra će da ispolji braon listove – tada joj dajte vode da je povratite u život.

Iako ne voli da bude na direktnom suncu, ni potpuni hlad nije dobro rešenje – tada mogu da je propadnu listovi, odnosno da se pojave žute mrlje. Kada je biljka stara, ista promena može da se dogodi, ali je tada uzrok starost biljke, i nije alarm za uzbunu.

Za razliku od mnogih biljaka, kod Aspidistre ne morate da vodite mnogo računa o vodi – i ako dobije više tečnosti nego što joj treba, može da se dogodi da joj propadnu listovi, ali se situacija rešava presađivanjem i stavljanjem biljke tamo gde je niža vlažnost vazduha.

Sa vlagom kod zemljišta morate biti oprezni i ne trebate preterivati. Ukoliko Vašoj Aspidistri pružite više vlage nego što može da podnese, lako može doći do propadanja i crnjenja listova ove prelepe biljke. Tada, neophodno je da presadite vašu biljku na neko drugo mesto gde je i sama vlažnost vazduha manja.

Štetočine koje napadaju Aspidistru su između ostalih, kao i kod bilo kog drugog sobnog bilja, najčešće ljuskice ili grinje. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete ispirati listove, kako bi ih mehanički sklonili, a ako je infekcija baš „odmakla“, onda biljka mora da se poprska sa insekticidnim sapunom ili horti-kulturnim uljem.

Aspidistru napada i crveni pauk, i to se događa kada je veoma toplo i suvo vreme. Ovaj pauk napada biljku tako što se „kači“ na njenu vratnu žilu. Ovde pomaže adekvatni insekticid koji se kupuje u poljoprivrednim apotekama.

Prodaja i cena

Što se tiče kupovine i cene, ova biljka se može naći na tržištu ali u poslednje vreme sve je ređa. Veća Aspidistra se može kupiti za  oko 3,000-4,000 dinara, dok se neke manje vrste mogu kupiti i za oko 1,000 dinara.

Ono što će vas verujemo posebno obradovati je informacija da ćete ovu biljku moći uskoro da nabavite preko nas. Dovoljno je samo da dodate svoju e-mail adresu ispod i bićete obavešteni čim je budemo imali za prodaju po najpovoljnijoj ceni.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..