Banana Musa Tropicana – egzotične sadnice u vašem domu

Prema naučnim podacima, koji su zasnovani na istraživanju koje se sprovode već godinama, dokazano je da klimatske promene ne utiču samo na vreme, u smislu, da se topi led, da je mnogo toplije nego ranije, itd….

Da su dugi sušni periodi, da to opet utiče na hranu, itd.. Očigledno je da klimatske promene uzrokuju čitav ciklus ostalih promena, kojima svi mi svedočimo, na ovaj ili onaj način. A kao živa bića moramo da se prilagodimo, pa tu ima i nekih dobrih stvari.

Postoji još jedna interesantna stvar – pošto se klima promenila do te mere, mnogi su počeli da u svoju baštu sade sve egzotičnije biljke, među kojima je i tropsko voće, počev od limuna, a neki baš vole da stave i neku egzotiku.

Pa tako, ispred kuća na našim prostorima često možemo videti drvo limuna, ili nekog drugog citrusnog voća, ali i drvo banane.

Ali, ono što ne znate jeste da banana može veoma uspešno da se gaji u zatvorenom prostoru, kao saksijska biljka. Samo je potrebno da joj date dovoljno vode, svetla i toplote, i adekvatnu posudu koja omogućava dobru drenažu zemljišta, koje bi trebalo da bude veoma kvalitetno.

Još jednu stvar moramo da napomenemo – postoje one sorte banane koje imaju plodove, tj jestivo voće, a postoje i one koje su poznate samo kao dekorativne biljke, koje imaju divne glatke listove, ali nemaju plodove ili imaju neke plodove, koji nisu jestivi, ili su prepuni semenki. Takve biljke fenomenalno oplemenjuju svaki zatovreni prostor, dajući mu dozu egzotike i onog pravog tropskog zelenila.

U većini slučajeva ovo je biljka kojoj treba dovoljno prostora, a postoje i recimo patuljaste sorte, koje su dosta manje, ali ne sasvim male, da ih stavite na sto naprimer. Uvek zahtevaju dovoljno prostora, i to je veoma važno da im ispunite da bi mogle lepo da rastu.

Poreklo

Kada pomislimo na bananu, uvek pomislimo na ono žuto voće se koristi dugi niz godina, a zapravo možda više od svih drugih vrsta voća, jer je jedno od najkorišćenijih voćki na celom svetu. Ima mnogo vrsta banane, sa plodovima, i bez, raznih boja i veličina, pa čak i ukusa.

Pripada biljkama cvetnicama koje su zeljaste a u botaničkom smislu je bobica.

Dolazi iz jugoistočne Azije, i prvi put, kako se veruje i kako pokazuju pojedini podaci, se pojavila u Papui Novoj Gvineji i tamo su je stanovnici prvi put kultivisali, kada su shvatili koliko je savršena biljka, i koliko joj je ukusan plod.

Vremenski, podaci govore da je u pitanju period 5.000 godina pre nove ere, a drugi podaci govore da je u pitanju period od čak 8.000 godina pre nove ere. Dakle, banana se koristi neverovatno dugo, i proširila se poslednjih godina svuda po svetu, bez obzira kakva je klima.

Tako da je ona zapravo najveća zeljasta cvetnica koja postoji na svetu, a nadzemni deo je jednogodišnji a stablo je višegodišnje i nalazi se pod zemljom. Njen nadzemni deo nije stablo, već je to zbijena lisna osnova, koja liči na stablo, ali nije, pa tako ni Banana Musa tropicana ne može biti drvenasta biljka.

Tako sve banane u smislu biljaka potiču iz Azije i Južne Amerike, što će reći, da potiče iz tropskih područja, a u našem klimatskom podneblju Musa tropicana mora da bude u sobi gde ima puno svetla, pozicionirati je gde je toplo i vlažno jer samo tako može da opstane.

Njen životni vek je prilično dugačak, pa tako može da živi i  do 25 i više godina.

Zašto je popularna?

Banana nam dolazi iz tropskih predela, ali kao što smo rekli ona se uspešno gaji kod nas već duži vremenski period – ukoliko je uzgajate u dvorištu, bašti ili možda na terasi, treba da znate da je ona prvenstveno ukrasna biljka, i plodove ćete teško dobiti na ovaj način. Tako da ako sadite ovu biljku u stanu, ne očekujte da vam podari male banane, jer je to gotovo nemoguće.

Musa tropicana je neko uvreženo ime, neki čak kažu to je umetničko ime, nadimak, neki je zovu i Ukrasna Banana, a uglavnom svi misle na jednu istu stvar. Pod ovim imenom Musa tropicana nude se različite vrste ukrasnih banana najčešće je u pitanju Musa akuminata, ali mogu postojati razne druge vrste, koje su čak i hibridi.

Veoma je popularna jer ima raznih vrsta, a uz sve to je i jako dekorativna, prava tropska biljka koja čini prostor predivno svežim.

Popularna je i zato što se veruje da kada držite ovu biljku u svojoj kući ona će vam doneti obilje, ali je pre svega toga ona simbol sreće i plodnosti.

Možda će vas zanimati i ove voćne sadnice: Limun | Kumkvat

Koje sve vrste postoje?

Postoje mnogobrojne sorte ove biljke – i kada kupujete saznajte koja je sorta u pitanju jer nisu sve pogodne da se gaje u stanu. Potrebne su vam one koje mogu da prežive i na zimskom vremenu.

 1. izdržljive sorte
 2. zimske tople sorte – pogodne za zatvoren prostor
 3. zimske hladne sorte – pogodne za zatvoren prostor

Druga vrsta podele tiče se razlike u izgledu, i drugim osobinama.

Ovo su najpopularnije saksijske vrste, koje nisu poznate po svom plodu:

 1. Musa sikimensis, odnosno „crveni tigar“ – ova vrsta je posebno popularna jer jako dobro podnosi niske temperature. Prepoznatljiva je po svom zelenom lišću, ali i crvenim linijama po njima, koje joj daju atraktivnost.
 2. Musa ornata odnosno „cvetna banana“- e ona je za razliku od drugih vrsta, veoma poznata po svom cvetu. Cvet je žut a izlazi iz roze rozete. I one imaju plod, koji je toliko pun semenki, da je prosto nemoguće da se pojede.
 3. Musa balbisiana – recimo ovo je divlja vrsta banane, iz divljine, koja nije vezana za zemlje porekla ove biljke. Ima crvene cvetove, a nije jestiva.

Ove vrste imaju zanimljiv plod:

 1. Musa acuminata – one se najčešće gaje u zatvorenom prostoru i imaju preukusan plod.
 2. Patuljasta vrsta Kavendish – takođe može da se gaji kao sobna biljka i nemojte da vas zavara ime, jer čak i na može da poraste do dva metra visine, tako da morate da joj obezbedite dovoljno prostora.
 3. Brazilska
 4. Jamajčanska
 5. Radžapuri
 6. Musa Basjo ili Japanska banana

Zapravo je savet da uvek birate one vrste koje se smatraju patuljastim, kako biste mogli uspešno da ih gajite u svom domu, pre svega govorimo o veličini.

Odgovarajuća temperatura

Odgovarajuća temperatura, u kontekstu ove biljke i njenog uspeđnog gajenja u zatvorenom, bila bi negde između 19 i 26 stepeni Celzijusa. Ona je tropska biljka koja voli toplinu, tako da tokom noći morate da održavate temperaturu koja je ne sme da bude ispod 18 stepeni Celzijusa.

Kada dođe leto, biljku možete da prebacite i na otvoreno, ali samo tako da je zaštićena od vetra i hladnoće, koji joj veoma štete. Važno je da tokom noći temperatura ne bude ispod 18 stepeni, a kamoli da ima vetra.

Uz sve to, pre nego što je vratite iz spoljne prostorije u unutrašnju morate da je ostavite u nekom među prostoru kao što je recimo hodnik ili nešto slično.

E sada, pitanje je šta se dešava kada vašu biljku ostavite na niskoj temperaturi koja je npr samo 10 stepeni? Tada biljka prestaje da raste, i može da se smrzne, posle čega uglavnom nema povratka.

Koliko svetlosti je potrebno?

Sobna biljka banane, što se tiče nege, traži puno sunčeve svetlosti – većina sorti Musa Tropicana Banane zapravo traži minimum 12 sati jake sunčeve svetlosti, tokom dana.

Kada kupite mladu biljku banane nemojte da je odmah stavljate na sunce makar prve dve godine, jer se mlado lišće lako sprži –ovde da preciziramo govorimo o direktnom suncu, što se ne sme nikako raditi. Nju držite u polu-senci, jer biljka nije dovoljno jaka da bi se sama izborila sa jakim svetlom, jer je još jako mlada.

Odrasle biljke su dosta otpornije, i mogu da borave dosta dugo na svetlu, koje opet ne bi smelo da bude direktno.

Tako da, u globalu vašu Musu Tropicanu, nikada nemojte da je držite na direktnom suncu toliko dugo, ovo se odnosi na indirektno sunce koje joj odgovara. Može da se desi da pregreje.

Zbog svega ovoga, najbolje da bude u prostoriji koje svetla  i koja gleda na jug, istok ili jugo-istok. Zimi joj treba dopunsko svetlo, pa kada je tokom hladnih meseci u kući, morate da je stavite u najosvetljeniju prostoriju koju imate, blizu prozora svakako.

Koliko zalivanja traži?

Biljka banane voli vlagu, osim što obožava da joj toplo i kao i kada joj je svetlo, jer je ona prava tropska biljka.

Ipak jako voli vlagu i redovno zalivanje, to ne znači da trebate mnogo često da je zalivate. Ipak, iako zalivanje treba da bude obilno, na jednu stvar morate da obratite pažnju, a to je da sačekate da se zemlja osuši do sledećeg zalivanja inače će da istruli koren, što, kao već znamo, može dovesti do propadanja cele biljke, ukoliko se ne reaguje i zaustavi truljenje korena. Leti se zaliva okvirno jednom nedeljno.

Takođe, kada govorimo o vlazi, mora da se napomene da listovi moraju da se hidriraju, tako da je  prskanje listova obavezno, ali uz to trebalo bi da se brišu vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina.

Mora da bude i velika vlažnost prostorije u kojoj se Banana Musa Tropicana nalazi, makar da bude 50 procenata.

Da li cveta?

Da, banana cveta, ali ovo nije dekorativni cvet. Cvetovi rastu na dugačkoj stabljici, i purpurne su boje. Prvi koji niknu su ženski i pretvaraju se u plod, odnosno voće, ali od mlade biljke do prvog cvet i prvog ploda može da prođe i 6 godina. Ovo se dešava bez oprašivanja, a cvetovi zato nemaju semenke.

Ukrasne banane isto imaju plod, koji se ne jede, jer je ili nejestiv, ili ružnog ukusa, ili kao neke vrste, prepun semenki, zbog kojih ne može da se jede.

Da li je potrebna prihrana?

Da bi biljka bila i ostala snažna, potrebno je da joj dajete prihranu, i to prevashodno zbog prostora koji ona zahteva. Može da se koristi stajsko đubrivo, u fazi rasta, što je kod nje od aprila do avgusta. Koristite đubrivo koje u sebi ima azota.

Ukrasna banana nije biljka koja je posebno zahtevna što se tiče zemlje – traži uobičajenu zemlju, ali ta zemlja kao što smo napomenuli mora da bude jako kvalitetna, a ona može da se pomeša sa peskom, što će pomoći da oteče višak vode.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Zemljište mora da bude bogato, humusno i i drenirano, jer će samo tako biljka da uspe u zatvorenom prostoru. Ovo je zapravo jedan od retkih zahteva koje Banana Musa tropicana ima kada se gaji, a koji se tiče zemljišta.

Dakle, savetuje se da ne štedite na zemljištu, a ako je previše alkalno dodajte malo sumpora.

Pošto je ovo biljka koja puno raste, mora da se stavi u veću saksiju već u samom startu, ali ne preveliko. Kada se odvaja od matične biljke radi presađivanja, onda se lepo odvajaju, i najbolje vreme da se Banana Musa tropicana presadi je početkom godine, pre sezone rasta.

Kako se vrši razmnožavanje?

Najlakše je razmnožavanje putem izdanaka, koji izviru sa vremenom, uz matičnu biljku od koje treba da se odvoje, i onda se prilikom presađivanja stave u sopstvene sudove, koji su odgovarajuće veličine. Lonac mora da bude pogodan za drenažu, i vrlo brzo ćete imati novu biljku bananu.

Zahtevnije razmnožavanje je semenkama koje morate da kupite u rasadnicima. Ono se natapa u vodu, a onda se smešta u odgovarajuću posudu, i drži na toplom u vlažnoj podlozi. Može da prođe i do mesec dana pre nego biljka krene da raste.

Banana Musa Tropicana je biljka koja se razmnožava izdancima, kao što ste videli, jer je tako jedino moguće – oni se presađuju u svoje saksije.

Obratite pažnju na njihovu veličinu, moraju da budu dovoljno velike, kako bi se ova povelika biljka lepo razvijala. Imajte u vidu da banana može da poraste i 7 metara, u svom prirodnom staništu, ali kod nas oko dva do maksimalno tri metra visine. To nam govori da je potrebno da ima adekvatnu saksiju.

Nega i održavanje biljke

Tokom proleća i leta, problema nema, ali svoju biljku morate da sklonite sa zime, čak i jeseni, jer ne voli vetar.

Dakle, kada dođu hladniji dani, tada se biljka srema da prezimi. Tada se unosi u toplo, i zaliva samo do dva puta tokom jednog meseca.  Ako ste je držali napolju u zemlji, proces je teži. Prvo se orezuju listovi, a biljka se skrati na metar visine, može i malo više.

Zemljište se malčira, a stablo prekrije slamom, ili suvo lišćem. Onda se „oblači“ u  najlonsku kesu ili PVC džak. Pazite da prekrijete i vrh biljke, kako ne bi istrulila.

Kada dođe proleće, a vrh se smrzao, odsecite ga obavezno i ne brinite, biljci neće biti ništa. Nekad se tokom oštrih zima desi da propadne cela biljka, ali ni tu ne mora da bude kraj avanture sa bananom. Jer – iz podzemnog dela doćiće novi izdanci, iz kojih ćete imati novu biljku.

Kada dođe proleće, saksija sa biljkom se iznosi napolje, pronađite mesto koje je dovoljno svetlo i toplo, a gde je toplo. Tamo možete da je ostavite dokle god je adekvatna temperatura, odnosno preko 18 stepeni, noću. Ne sme da bude na direktnom suncu, niti da je prekomerno zalivate.

Biljka treba da se orezuje, svakako imajući u vidu njenu veličinu – oštrim makazama uklanjajte suvo lišće, kao i one listove koji su se posle zime smrzli ili sasušili.

Ona se orezuje i pošto je donela plodove, dakle ovde govorimo o gajenju biljki koje imaju plod, bez obzira da li je jestiv, a posebno je važno da se orezuje pre vegetacije, i tokom. Mada, se matična biljka nikako ne dira pre nego što su se pojavili plodovi.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Da, napadaju je štetočine, od kojih su najdominantnije lisne i štitaste vaši i crvene grinje.

Bolesti uglavnom dolaze od loše nege – poseban problem može biti zima kada je previše tamno ili je previše zalivate. Tada je biljka slaba i postaje dobra meta za insekte, koje su još  pored pauka i vaši i grinje.

Tripsa će je napasti tokom zime kada su uključena grejna tela i kada je vazduh jako suv u prostorijama. Biljka tada mora da se skloni od drugih, i da se „istušira“, ili ako je baš zahvaćena mora da se koristi insekticid.

Kada je puno bila u mraku, tada može da se desi da joj opada lišće, što je donekle u redu, novi će se pojaviti tokom proleća.

Kao i kod većine drugih sobnih biljaka, primetićete da vašoj biljci nešto fali, kada se dese promene na njenim listovima, to će vam bez dileme pokazati da je biljka loše održavana ili da su je napale štetočine.

Prodaja i cena

Na našem tržištu se sve češće može naći veliki broj ovih sadnica, pa se može kupiti i za 650 dinara kao najmanja sadnica. Neke sorte su dosta skuplje, a neke jeftinije. Veliki broj sorti banana može da se nađe u rasadnicima, kao rizomi koji se kasnije sade. Pre toga se operu.

Takođe, neretko se mogu naći delimično formirane sadnice, koje već imaju vidljiv nadzemni deo, i visoke su oko 60 centimetara i njihova cena je naravno dosta veća.

Mi planiramo da otvorimo prodavnicu sobnih biljaka, pa ćete izmedju ostalih moći da nabavite i sadnice banane po najpovoljnijoj ceni.

Kako ne biste propustili trenutak otvaranja, prijavite se na našu email listu i dobićete obaveštenje kada kreće prodaja da tom prilikom dobijete specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..