Cikas palma – kraljevska japanska palma

Ako ste u potrazi za sobnom biljkom koja neće zauzimati puno prostora u vašoj sobi, a koja će joj svakako dati specifičan izgled i uneti notu egzotike, onda je za vas pravi izbor cikas palma. Ova biljka je danas jedna od omiljenih za dekorisanje stanova, kuća, kancelarija i drugih unutrašnjih prostora.

Osim toga, u primorskim i drugim toplijim krajevima, cikas palma uspeva dobro i na otvorenom, tako da se može držati u vrtovima i baštama. Interesantno je da cikas palma i u visećim saksijama može da izgleda baš lepo i da dekoriše vašu baštu. Dakle, u ovom tekstu će biti reči o cikas palmi.

Cikas palma (lat. Cycas revoluta) pripada porodici takozvanih cikasovki, mada liči na palmu, pa se zbog toga i naziva cikas palma. Pre nego što počnemo da govorimo o cikas palmi, važno je da znate da to zapravo nije palma.

U pitanju je ukrasna patuljasta biljka koja sporo raste, pa zato predstavlja jednu od omiljenih sobnih biljaka. Pošto je u pitanju mala biljka, verovatno će vam se učiniti da nikako ne raste, ali vremenom će se njena veličina svakako povećavati.

Kroz nekoliko godina cikas palma može čak da naraste 2 ili 3 metra u visinu, tako da budite strpljivi i videćete da vaša patuljasta palma ipak raste, ali joj za to morate obezbediti sve pogodne uslove.

Cikas palma je danas jedna od omiljenih sobnih biljaka, jer predstavlja idealan ukras za vašu sobu, a jednostavno se održava. Ukoliko je pravilno negujete, možete biti sigurni da ćete u svom domu imati lepu sobnu biljku koja će dugo da traje i svakoga dana da vas fascinira svojom lepotom.

U ovom tekstu ćemo se baviti cikas palmom i njenim osobinama. Najpre ćemo vam reći nešto više o poreklu ove biljke, ali i o njenoj popularnosti. Osim toga, predstavićemo vam uslove koji su potrebni da bi cikas palma mogla da uspe i da se lepo razvije.

Imajte na umu da se pravilnim uzgojem cikas palma od male patuljaste biljke može pretvoriti u visoku i razgranatu biljku, ali za to je potrebno da prođe mnogo godina, čak i decenija, tako da se cikas palma ipak svrstava u male sobne biljke.

U ovom tekstu ćemo vam još reći koja temperatura je idealna za rast cikas palme i koliko svetlosti je potrebno za njen razvoj. Osim toga, reći ćemo vam da li cikas palma zahteva prihranu, koliko često je treba presađivati i kako se razmnožava.

Osvrnućemo se svakako i na to koliko često je potrebno zalivati ovu biljku koja svojim izgledom podseća na palmu. Za kraj ćemo vam reći nešto o prodaji cikas palme i o cenama koje možete očekivati ako odlučite da kupite cikas palmu za vaš dom ili za vašu baštu.

Ako ste ljubitelji sobnih dekorativnih biljaka, onda će vam se ovaj tekst sigurno dopasti. Sigurni smo da će cikas palma probuditi vaše interesovanje i da ćete i sami poželeti da imate ovu neobičnu biljku u svom domu.

Poreklo

Cikas palma vodi poreklo iz južnog dela Japana, a danas je jako popularna i u našim krajevima. Zbog svog porekla cikas palma se često naziva i japanska palma ili kraljevska japanska palma.

Osim tih naziva, cikas palma je često poznata i pod nazivom kraljevska/japanska sago palma. Interesantno je da je cikas palma jedna od prastarih biljaka, tačnije jedna od biljaka koje su prve postojale na našoj planeti. Od tada pa sve do današnjeg dana cikas palma se nije puno izmenila što se tiče izgleda. Upravo zbog starosti i porekla koje vodi u daleku prošlost, cikas palma se često naziva i živim fosilom.

Kao što smo već spomenuli, cikas palma se najčešće uzgaja u vidu ukrasne sobne biljke, mada u primorju raste uspešno u baštama i parkovima. Važno je samo da se obezbede povoljni uslovi za cikas palmu, o čemu će biti kasnije reči u ovom tekstu.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Areka palma | Nolina

Zašto je popularna?

Cikas palma je jedna od omiljenih biljaka koja se koristi za dekoraciju enterijera, ali i za ukrašavanje vrtova. Gde god da je gajite, cikas palma će sigurno dati specifičan izgled vašem prostoru. Ova tropska biljka je popularna ne samo zbog svog neobičnog i atraktivnog izgleda, već i zbog svoje dugovečnosti. Ako se pravilno neguje, može da živi jako dugo.

Drugi razlog zašto je cikas palma popularna je to što se lako neguje i održava. Potrebno je samo da obezbedite dobre uslove koji su joj potrebni za rast. S obzirom da je u pitanju patuljasta biljka, mnogi se odlučuju upravo za nju jer je idealna za unutrašnje prostore. Cikas palma je pravi izbor ako tražite sobnu biljku koja će dekorisati vaš dom, a koja nije previše zahtevna.

Cikas palma je jako upečatljiva biljka, jer jednostavno ne možete da prođete pored nje, a da je ne primetite. Iako je malih dimenzija, cikas palma je specifična i atraktivna biljka, pa predstavlja savršen izbor ako tražite biljku kojom biste dekorisali svoj unutrašnji prostor ili svoju baštu.

Koje sve vrste postoje?

Kada govorimo o vrstama cikas palme, delimo ih na muške i na ženske vrste. Ženski cvetovi su pomalo spljošteni i kuglastog oblika, a muški cvetovi su pomalo izduženi i cilindrični.

Različite vrste cikas palme mogu se naći u različitim delovima sveta. Na primer, u Vijetnamu raste cikas palma koje ne sadrži trnje na svojim listovima. U Indoneziji, Indiji i na ostrvu Šri Lanka može se naći cikas palma koja može da dostigne najveću visinu od svih cikas palmi u svetu (čak do 16 metara).

Postoji i takozvana sijamska cikas palma, koja se uzgaja u Indokini. Tu u savanama može se naći cikas palma zadebljalog trupa i visine oko 2 metra. Na Madagaskaru rastu takođe visoke cikas palme koje mogu da dostignu visinu oko 10 metara.

U našim krajevima cikas palma se gaji kao mala sobna ukrasna biljka. Kod nas je uzgoj ove biljke prilagođen kućnim uslovima, a omiljena je upravo zbog lakog načina održavanja.

Cikas palma nije zahtevna i lako ćete obezbediti sve uslove koji su joj potrebni za rast. Tu se svakako podrazumeva odgovarajuća temperatura, dovoljno svetlosti, uredno zalivanje i odgovarajuća prihrana. Nešto više o tome videćete u nastavku ovog teksta.

Odgovarajuća temperatura

Za cikas palmu je potrebno obezbediti sobnu temperaturu od najmanje 15 stepeni, a idealno je da temperatura dostigne 18 stepeni. Smatra se da cikas palma najbolje uspeva na temperaturama između 7 i 18 stepeni.

Vodite računa da zimi cikas palma nikada ne bude izložena mrazevima jer to će sigurno usporiti njen rast. Ipak, u pitanju je otporna biljka koja čak i mraz može da preživi, ali je važno da joj obezbedite suvo mesto na kojem će biti u toku zime. Svakako nemojte zaboraviti da je cikas palmi i zimi potrebna svetlost.

U toku leta cikas palmu možete da iznesete napolje gde će joj odgovarati i visoke temperature, ali budite sigurni da u svakom momentu cikas palma ima dovoljno vlage i da se zemlja nije osušila. Naravno, kada cikas palmu iznesete napolje posebno vodite računa da nije direktno obasjana sunčevim zracima jer bi je to moglo oštetiti i usporiti njen rast.

Koliko svetlosti je potrebno?

S obzirom da je u pitanju jedna egzotična biljka, cikas palma zahteva velike količine sunčeve svetlosti. Međutim, važno je da vaša cikas palma ne dođe u direktan kontakt sa suncem, jer je to može oštetiti. Naročito je važno sačuvati ovu palmu od jakog sunca oko podneva.

Najbolje je da cikas palmu držite na mestu gde ima dosta sunca koje indirektno dopire do biljke, jer samo tako će da uspe i da se lepo razvija. Cikas palmu možete držati u polusenci, a tokom leta je možete iznositi napolje pre podne i posle podne, odnosno onda kada sunce nije preterano jako.

Ako joj se obezbede svi uslovi koji su joj potrebni, cikas palma može da naraste i do 3 metra. Ukoliko ne dobija dovoljno svetlosti, cikas palma će prestati da raste i može da propadne. Najvažnije je da listovi ove biljke budu okrenuti ka suncu.

Zato se preporučuje da svakoga dana okrećete saksiju po malo, kako bi svi listovi bili pod jednakim uticajem svetlosti. Ukoliko nema dovoljno svetlosti, primetićete da su se listovi cikas palme iskrivili i potrebno ih je ukloniti u proleće, kako bi se razvili novi zdravi listovi.

Zanimljivo je da i boja i veličina listova cikas palme zavise od toga koliko dugo su izloženi sunčevoj svetlosti u toku dana. Listovi cikas palme su uglavnom tamno zeleni. Mogu da dostignu dužinu i dva metra, ako se biljka pravilno održava.

Koliko zalivanja traži?

Jedan od ključnih faktora kada je održavanje cikas palme u pitanju je i njeno zalivanje. Cikas palma zahteva dosta zalivanja, naročito u toku vrelih letnjih meseci. Cikas palmu zalivajte redovno, ali vodite računa da ne preterate jer od prevelike vlage može da dođe do truljenja korena.

U toku leta je potrebno da zemlja stalno sadrži malo vlage, tako da je redovno zalivanje neophodno, dok je zimi cikas palmu potrebno samo povremeno zalivati.

Ne bi trebalo da se dozvoli da se zemlja u kojoj je cikas palma osuši jer to može dovesti do truljenja biljke. Međutim, kao što smo već rekli, nemojte ni da preterujete sa vodom, već pazite da biljku zalivate redovno, ali umereno.

Da li cveta?

Kao što smo već rekli, cikas palma jako sporo raste, a cvetanje se ne dešava svake godine. U zatvorenom prostoru cvet cikas palme obično ne dostigne visinu veću od jednog metra. Cvetovi cikas palme se formiraju u sredini i zlatne su boje.

Da li je potrebna prihrana?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Kao i kod većine biljaka, i kod cikas palme je potrebno prihranjivanje, ali ono ne treba da bude obilno. Dovoljna je umerena prihrana dva puta u toku meseca i ona se obavlja u toplijem periodu godine, odnosno od početka proleća pa do kraja leta.

Za prihranu cikas palme koristite odgovarajuće veštačko đubrivo, koje možete razrediti u skladu sa uputstvom na pakovanju. Najbolje je da koristite đubriva koja se inače koriste za prihranjivanje palmi. Važno je znati i da u toku kasne jeseni i zimskog perioda nije potrebno prihranjivati ovu biljku.

Takođe, ukoliko je cikas palma bolesna, ne treba vršiti prihranu neko vreme.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Kada je sadnja u pitanju, cikas palma ne treba previše duboko da se sadi, a presađivanje je dovoljno da obavljate svake 3-4 godine. U saksiju je pre presađivanja potrebno prvo staviti sloj od šljunka.

Ono što je važno da znate kada je presađivanje cikas palme u pitanju jeste da se ova biljka nikako ne presađuje u periodu dok rastu listovi. Kod presađivanja cikas palme uvek pomešajte pesak sa supstratom, jer tako će cikas palma najbolje da se razvija.

Kako se vrši razmnožavanje?

Kada je razmnožavanje u pitanju, postoje dva načina na koja se to može raditi. Pre svega, imamo postupak gde se odvajaju mladi izdanci koji se pojavljuju na stabljici odrasle cikas palme. Za sađenje tih mladih izdanaka koristi se mešavina takozvanog propusnog supstrata.

Drugi način razmnožavanja cikas palme jeste sejanje semena koje raste na ženskoj biljci i to predstavlja teži način razmnožavanja ove biljke.

Nega i održavanje biljke

Kada govorimo o održavanju cikas palme, svakako je najvažnije obezbediti joj dosta svetlosti, o čemu je već bilo reči. Svakako vodite računa da ne bude izložena jakom suncu i direktnim sunčevim zracima.

Ako cikas palma dobija dovoljno svetlosti ona će davati nove i zdrave listove. Zato se preporučuje da je u toku leta držite napolju ako je to moguće, a idealno mesto za cikas palmu je staklena bašta. Tu cikas palma najbolje uspeva i najbrže raste.

Što se tiče nege cikas palme, jedan od glavnih faktora je pravilno zalivanje. Već smo rekli da se cikas palma mora redovno zalivati, ali da u tome ne treba da preterujete, jer u suprotnom može doći do truljenja korena same biljke. Najbitnije je da ne dopustite da se zemlja u kojoj se cikas palma nalazi u potpunosti isuši, jer to može zaustaviti rast ove biljke.

Pored umerenog zalivanja, važno je da obezbedite dreniranu zemlju koja sadrži humus i druge organske materije. Kao što smo već rekli, oko korena ne sme da se stvori previše vlage, što opet ukazuje na to da je cikas palmu potrebno umereno zalivati.

Upravo iz tog razloga se preporučuje da nabavite plastičnu saksiju sa malim otvorom, kroz koji će moći da otiče voda, kako se ne bi taložila oko korena.

Sledeći važan korak za negu i održavanje cikas palme je da redovno odsecate osušene listove i da koristite insekticide ukoliko je biljka napadnuta štetočinama. Nešto više o tome možete pročitati u nastavku.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Što se tiče štetočina koje mogu napasti cikas palmu, pre svega treba spomenuti štitaste vaši. Ove štetočine dovode do sporijeg rasta cikas palme ili do potpunog prestanka njihovog rasta. Da biste se rešili štitastih vaši, potrebno je da nabavite odgovarajuće insekticide, koji su uglavnom efikasni u uklanjanju ovih štetočina.

Osim štitastih vaši može se desiti da na listovima vaše cikas palme primetite bele tačkice ili mrlje. To je najverovatnije znak da su insekti napali vašu biljku i ako ne budete odmah reagovali bolest može uhvatiti sve delove biljke. Potrebno je prvo da isečete zaražene listove, a onda da nanesete parafinsko ulje na biljku.

Najbolje je da uzmete 3 kašike ovog ulja i da ga pomešate sa vodom pa nanesite to dlanom ispod listova cikas palme. Ponovite postupak nekoliko puta, a onda možete koristiti i insekticid, koji će sigurno pomoći da se reši problem.

Cikas palmu takođe često napadaju i krpelji. Kako biste se rešili krpelja, najbolje je da operete cikas palmu pod mlazom vode. Ukoliko ne bude bilo efekata, onda je najbolje da koristite odgovarajuće insekticide.

Što se bolesti tiče, cikas palma je dosta otporna, ali već smo spomenuli bolest koja može zahvatiti koren ove biljke. Naime, ako ima previše vlage oko korena cikas palme, on može početi da truli. Da bi se ovaj problem rešio, potrebno je da biljku izvadite iz saksije i da odsečete delove korena koji su počeli da trule.

Ostatak korena prskajte fungicidom, a zatim biljku presadite u drugu saksiju. Naravno, koristite novu zemlju prilikom presađivanja.

Nekih drugih većih bolesti nema kada je u pitanju cikas palma. Ova tropska biljka je prilično otporna na bolesti, tako da nećete imati nekih većih problema sa njom.

Prodaja i cena

Cikas palmu možete kupiti u rasadnicima, u kojima se mala saksija može naći za 1000 dinara. Cena nešto veće cikas palme je uglavnom 2000-3000 dinara po saksiji, ali naravno cena može i da varira. U nekim cvećarama je cena cikas palme dosta veća.  Krupniji primerci ove palme često idu i preko 10.000 dinara. Ova biljka je izuzetno popularna zbog svog atraktivnog izgleda, ali i zbog lakog načina održavanja.

Nakon svega što smo vam rekli o cikas palmi, nadamo se da smo probudili vaše interesovanje za ovu biljku i da ukoliko je imate u svom domu sada će vam biti mnogo lakše da je održavate. Međutim, ono što vam nismo rekli, a na šta treba skrenuti posebnu pažnju jeste to da su semenke cikas palme otrovne.

Prema nekim istraživanjima, čak i svi ostali delovi cikas palme sadrže određenu količinu otrova. Otrov koji se nalazi u cikas palmi se naziva cikazin i može da uzrokuje brojne zdravstvene tegobe. U nekim azijskim zemljama se čak veruje da cikas palma može da bude uzrok pojave Parkinsonove bolesti.

Iako je cikas palma otrovna, ne samo za ljude nego i za životinje, ona se ipak koristi u kulinarstvu u nekim delovima sveta. Ipak, potrebno je da se prethodno iz ove biljke izvuku svi delovi koji sadrže otrov. Stabljike i koren cikas palme se takođe koriste u ishrani, ali se prethodno sve mora dobro samleti. Od smese koja se dobije od cikas palme prave se pudinzi, palačinke i mnoge druge poslastice.

U ovom tekstu ste mogli da vidite sve o cikas palmi ili kraljevskoj japanskoj palmi koja predstavlja jako zanimljivu tropsku biljku. Nema sumnje da će cikas palma vašoj sobi dati egzotičan izgled i uneti vedrinu u vaš dom.

Uskoro ćete moći da je nabavite preko nas, a da biste osigurali najpovoljniju cenu, dovoljno je samo da dodate svoju email adresu ispod i javićemo vam čim je budemo imali za prodaju.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..