Cveće za terase i balkon – Top 10 predloga

Još od najstarijih vremena ljudi su voleli da ukrašavaju svoj dom lepim cvećem. Takođe, balkon ili dvorište deluju lepše kada na njima ima cveća i drugih ukrasnih biljaka. Ukoliko i vi želite da ukrasite vašu terasu ili balkon cvećem, važno je da vodite računa o nekoliko stavki.

Pre svega, vodite računa o tome koje biljke izlažete suncu, jer svaka biljka ima različitu potrebu za sunčevom svetlošću. Zato najpre treba da odredite koji je tip vaše terase ili balkona, odnosno na kojoj strani sveta se nalazi, jer je to ključni faktor kako biste odabrali odgovarajuće cveće.

U ovom tekstu ćemo vam dati neke zanimljive ideje kada je reč o cveću koje je najpogodnije za balkone i terase. Reći ćemo vam koje cveće je najpopularnije, koji su načini održavanja ovog cveća, da li cveće treba da držite na suncu ili u hladu itd.

Ako ste i vi u potrazi za cvećem kojim ćete dekorisati vašu terasu i dati joj jedinstven izgled, onda vam savetujemo da pažljivo pročitate ovaj tekst, jer vas očekuje dosta zanimljivih i korisnih informacija.

1. Petunija (lat. Petunia)

Ukoliko vam treba cveće koje je idealno za sunčane terase, onda su petunije idealan izbor za vas. U pitanju su jednogodišnje biljke čija je zemlja porekla Južna Amerika. Petunije se mogu naći u raznim bojama, kao što su bele, crvene, ružičaste, šarene, itd. Petunija je biljka koja svojim izgledom privlači pažnju, pa će jako lepo delovati na vašoj terasi ili balkonu.

Petunija zahteva dosta sunca, ali naravno ne sme biti u direktnom kontaktu sa suncem. Najbolje je držati petuniju na nekom polusenovitom mestu, gde će biti zaštićena od vetra. Preporučuje se da se petunije drže uvek na zapadnoj ili na istočnoj strani jer na taj način će najbolje da uspevaju.

Za pravilan uzgoj petunije je neophodno redovno zalivanje i prihrana. Ovo cveće je najbolje zalivati ujutru, a za zalivanje koristite vodu koja je neko vreme stajala pre zalivanja, a dobar izbor je i kišnica. Vodite računa da ne zalivate sam cvet, jer bi ga to moglo oštetiti i cvet bi mogao da požuti. Takođe, važno je da ne preterujete sa količinom vode kojom zalivate ovu biljku.

Prihrana petunije podrazumeva đubrivo koje sadrži kalcijum i fosfor, a najbolje je da ovu biljku đubrite svake dve nedelje. Svakako vodite računa da tegla u kojoj se petunija nalazi ima odgovarajući odvod kroz koji će da odlazi suvišna tečnost nakon njenog zalivanja i đubrenja.

Generalno gledano, petunije nisu puno zahtevne biljke, pa je potrebno obezbediti im samo neke osnovne uslove za gajenje. Preporučujemo i da radi preventive nabavite neko sredstvo kojim ćete tretirati petuniju, kako bi se izbegle bilo kakve bolesti i napadi štetočina.

2. Hrizantema (lat. Chrysanthemum)

Još jedna biljka koja predstavlja idealan ukras za vaš balkon ili terasu je svakako hrizantema. Ova ukrasna biljka zahteva dosta sunčeve svetlosti, pa je za nju najbolje da se uzgaja na otvorenom. Sada ćemo vam reći i nešto više o ovoj biljci.

Hrizantema je biljka koja ima azijsko poreklo, ali danas se uzgaja i širom Evrope, ali i u drugim krajevima sveta. Hrizantema je poznata kao biljka radosti i sreće, a kod nas je poznata i kao ,,jesenja ruža“.

Ono zbog čega se mnogi odlučuju za ovu biljku, pored njenog atraktivnog izgleda, jeste i lak način održavanja, ali i njena dugovečnost. Ako obezbedite sve uslove koji su potrebni za njihov uzgoj, hrizanteme mogu da traju nekoliko godina.

Hrizantema može da bude u raznim bojama, kao što su crvena, roze, narandžasta, ljubičasta, bela, žuta, itd. Najbolje je da nabavite izdanke ove biljke i da ih sami posadite.

Obično se preporučuje da u saksiji posadite hrizanteme u različitim bojama. Takvo cveće će ukrasiti vašu terasu i ne može proći neopaženo. Hrizanteme u različitim bojama deluju jako atraktivno i daju notu egzotike vašoj terasi ili balkonu.

Međutim, važno je znati da mlada hrizantema ne podnosi niske temperature i mraz, pa je za vreme zime najbolje da se unese na neko toplije mesto. Sa druge strane, odrasla hrizantema može da preživi i na snegu.

Zalivanje je svakako neophodno, jer nije dobro da se zemlja u kojoj je hrizantema osuši. Najbolje je da redovno zalivate i prskate hrizantemu kako se ne bi osušila. Takođe, nega hrizanteme podrazumeva da redovno uklanjate korov sa vaše biljke.

Kako bi vaša hrizantema cvetala i napredovala, najbolje je da na proleće zasadite pelcere odrasle biljke koja je procvetala, a preporuka je da ih zasadite u tu istu saksiju.

Iako je hrizantema jako lepa biljka i lako se održava, negativna strana je to što je ova biljka podložna bolestima i štetočinama, od kojih je najčešća pepelnica.

3. Begonija (lat. Begonia)

Nema sumnje da je begonija jedna od najpopularnijih biljaka ne samo kod nas, nego u celom svetu. Begonija je jedna od najčešćih sobnih dekorativnih biljaka.

Osim toga, begonija je jedno od omiljenog cveća koje ukrašava naše terase i balkone, mada može biti dosta zahtevna kada se gaji na otvorenom. Potrebno je da redovno održavate ovu tropsku biljku kako bi mogla pravilno da se razvija.

Ipak, imajte u vidu da je begonija dobar izbor jedino ukoliko se vaša terasa ili balkon nalaze na sunčanoj strani, jer ovo cveće zahteva dosta sunčeve svetlosti.

Ono što je svakako važno jeste da begonija ne bude nikada izložena direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana. Najbolje bi bilo da begoniju stavite na neko senovito mesto, na kojem će dobijati potrebnu količinu svetlosti, a neće biti izložena direktnim sunčevim zracima.

U pitanju je stalnocvetajuća biljka, tako da ćete tokom cele godine imati priliku da uživate u prelepim cvetovima begonije, koji mogu biti u raznim bojama. Najpoznatije su begonije koje imaju jarke boje, na primer roze ili crvenu boju, ali mogu se naći i begonije u malo svedenijim bojama, poput krem ili ružičaste.

Ako begoniju držite na terasi ili na balkonu, važno je da znate da je ova biljka osetljiva na vetar. Ukoliko je držite napolju, morate ovoj biljci obezbediti adekvatnu zaštitu od vetra.

Takođe, da bi begonija dobro uspevala, važno je da obezbedite pogodno zemljište, koje sadrži dosta vitamina i koje je dovoljno rastresito. Zemljište je važno redovno zalivati i uvek vodite računa da zalivate samo osnovu biljke.

Zalivanje listova begonije nije preporučljivo jer to može da izazove brojna gljivična oboljenja, ali i druge bolesti. Takođe, imajte na umu da begonija, naročito ona koja se uzgaja na otvorenom, ne voli suvo zemljište, tako da vodite računa da zalivanje bude redovno, a nekada je čak potrebno i dodatno navodnjavanje.

Ukoliko se odlučite za begoniju, budite sigurni da ćete dekorisati svoju terasu ili balkon na pravi način. Možete birati između više vrsta begonije, a najpopularnije su gomoljasta, vlaknasta i rizomatska begonija. Osim ovih, postoje i viseći tipovi begonije, ali i jedna od najpopularnijih sorti Begonia semperflorens.

Još jedna važna stvar kada je begonija u pitanju jeste da se uveli i oštećeni listovi moraju redovno uklanjati, kako bi biljka nastavila normalno da se razvija.

4. Muškatla (Pelargonium)

Muškatla je idealno višegodišnje cveće za terase. Ovo je još jedna biljka koja može da se koristi za dekoraciju balkona i terasa, jer odlično podnosi sunce i otporna je na oscilacije u temperaturama.

Drugi naziv za muškatlu je pelargonija. Ova tropska biljka potiče iz Južne Afrike, a danas je jedna od omiljenih biljaka u celom svetu. Ono što je čini popularnom jeste lak način održavanja, ali i raznolikost u bojama i oblicima.

Takođe, postoji posebna simbolika vezana za muškatle, pa je i to jedan od razloga zašto mnogi vole ovu biljku. Naime, još od prastarih vremena se verovalo da muškatle predstavljaju sinonim za dobru sreću i da ukoliko vam neko pokloni ovo cveće, to sigurno znači da će vas pratiti dobra sreća u budućnosti. Ovo verovanje je i danas rašireno u mnogim delovima sveta.

Postoji više vrsta muškatli, a prema bojama se uglavnom dele na ružičaste, bele i crvene muškatle. Svaka od ovih vrsta ima svoju posebnu simboliku, pa se tako ružičasta muškatla uglavnom koristi u ljubavne svrhe, dok crvena muškatla simboliše zdravlje i blagostanje. Imamo i belu muškatlu koja je simbol plodnosti, a u nekim delovima sveta se čak veruje da bele muškatle odbijaju zmije od kuće, tako da su se često koristile u ove svrhe.

Kada su u pitanju uslovi koje je potrebno obezbediti za uzgoj muškatli, pre svega treba spomenuti neutralno zemljište. Muškatle možete zasaditi zajedno sa nekim drugim biljkama, a smatra se čak da tako najbolje uspevaju.

Muškatle je potrebno zalivati u jutarnjim satima, a vodite računa da prilikom zalivanja listovi ostanu suvi. Ukoliko muškatle gajite u saksijama, onda vodite računa da se zemlja nikada ne osuši, jer bi to moglo dovesti do propadanja listova i menjanja njihove boje.

Muškatle najbolje uspevaju na suncu, mada dobro podnose i hlad, sve zavisi od toga koja vrsta muškatli je u pitanju. Ove biljke se razmnožavaju reznicama, a potrebno ih je redovno orezivati sve dok traje period cvetanja. Period cvetanja je kod većine sorti za vreme leta i u toku jeseni.

Postoje razni tipovi muškatli, a naročito su popularne egzotične vrste koje se pre svega koriste za dekoraciju balkona i terasa, poput engleske muškatle. Ova vrsta muškatle privlači veliku pažnju svojim atraktivnim izgledom, jer ima sitne listove i velike cvetove u raznim bojama.

5. Hortenzija (lat. Hydrangea)

Ako još uvek niste našli odgovarajuće cveće za vašu terasu ili balkon, onda imamo sjajan predlog za vas. U pitanju je hortenzija, koja je idealna za ukrašavanje kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih prostora.

Ova biljka može da bude bele ili ružičaste boje u svom prirodnom stanju, a ako budete koristili aluminijum sulfat za njeno zalivanje, onda možete dobiti i cvetove plave boje. Cvetovi ove biljke su u vidu raskošnih loptica, što ovu biljku čini neobičnom. Dakle, u pitanju je dosta interesantna biljka koja služi za dekoraciju i koja ne zahteva neke posebne tretmane.

Hortenzija vodi poreklo iz Japana, a u Evropi se gaji negde od kraja 18. veka. Hortenzije rastu dosta brzo, tako da imajte to na umu prilikom sadnje i biranja posuda u koje ćete saditi hortenzije. Za par meseci ovo cveće može naglo da izraste i da dostigne čak 2 metra.

Hortenzije su cveće koje je idealno za balkon, a najbolje je da ih stavite negde u hlad, jer tako će najbolje da se razvijaju. Gledajte da ih stavite na mesto gde će dobijati sunce tokom prepodnevnih sati, dok će biti sačuvane od onog najjačeg sunca u podne.

Za rast hortenzija je najbolje imati balkon koji je okrenut ka jugoistoku ili ka istoku, dok balkon okrenut ka zapadnoj ili južnoj strani sveta nije pogodan za hortenzije. Preporučuje se da zimi hortenzije unesete u kuću jer su dosta osetljive na mraz i na niske temperature.

Jedan od glavnih faktora za pravilan uzgoj hortenzija jeste njihovo pravilno zalivanje. Ove biljke se moraju dosta zalivati, a preporučuje se da to radite čak dva puta u toku dana. Naročito leti je važno da vodite računa o tome da zemljište u kojem su hortenzije uvek bude vlažno.

6. Geranijum (lat. Geranium)

Geranijum je takođe jedna od biljaka koje mogu da budu odličan izbor za vašu terasu ili balkon.

Geranijum uspeva na rastresitom zemljištu i dosta je otporan čak i na loše vremenske uslove, ali ipak je najbolje obezbediti mu zaštitu od vetra. Cvetanje geranijuma može da se odvija kako na suncu, tako i u hladu. Dakle, u pitanju je biljka koja se lako prilagodi svim uslovima. Geranijum može da uspe i na nižim temperaturama, za razliku od mnogih drugih biljaka koje su osetljive na hladnoću.

Preporučuje se da redovno uklanjate oštećene delove biljke, poput izbledelih cvetova, kako bi ostatak biljke mogao pravilno da raste. Geranijum se može naći u raznim bojama, poput bele, lila, ružičaste itd. Listovi geranijuma su takođe jako interesantni i mogu imati različite oblike.

Geranijum zahteva dosta vode, pa ga je potrebno zalivati svaki dan. Inače, ovo je biljka koja zahteva minimalnu negu i zato je jedna od omiljenih biljaka za balkone i terase.

7. Bršljan (lat. Hedera helix L.)

Bršljan je biljka koja najbolje uspeva na terasama i balkonima koji su okrenuti ka istočnoj i severnoj strani, odnosno ova biljka ima sposobnost da uspe i onda kada nema dovoljno sunčeve svetlosti. Smatra se da bršljan najbolje raste kada je smešten na nekom senovitom mestu.

U pitanju je puzavica koja se svojim korenjem pričvrsti za objekte i puže po njima. Upravo zato bršljan može jako zanimljivo delovati ako ga izaberete za vašu terasu. Bršljan vodi poreklo iz zapadne Evrope, a danas se ova biljka uzgaja svuda u svetu.

Bršljan se u toku leta mora dosta zalivati, dok zimi to nije potrebno toliko često. Bitno je samo da zemlja u kojoj se bršljan nalazi bude umereno vlažna. Bršljan najbolje uspeva na nekim umerenim, pa čak i hladnijim temperaturama, koje se kreću u rasponu od 10 do 16 stepeni.

Za prihranu bršljana koristite tečno đubrivo, a prihranu obavljajte svake tri nedelje. Potrebno je da znate i da bršljan ima otrovne plodove gorkog ukusa, tako da je potrebno da vodite računa da deca ili kućni ljubimci ne dođu u dodir sa ovom biljkom.

Pored toga što će ova puzavica učiniti vašu terasu atraktivnom, važno je znati i da je bršljan lekovita bilkka koja može da pomogne u slučaju kašlja, ali i ukoliko imate gljivične infekcije na koži.

8. Verbena (lat. Verbena officinalis)

U pitanju je egzotična biljka koja ima ružičaste, crvene, plave, bele ili žute cvetove, a poznata je i po jakom citrusnom mirisu. Cvetovi verbena su poput malih kišobrančića, pa su jako zanimljivi na izgled. Verbena se kod nas zove još i sporiš, železarka, ljutovnica, itd.

Verbena je pogodna za držanje na terasama koje su okrenute ka jugu i zapadu. Ovo je biljka koja je jako otporna na sunce, čak i na ono najjače sunce oko podneva. U pitanju je biljka koja se lako održava, tako da vam neće predstavljati veliku obavezu.

Potrebno je svakodnevno da je zalivate nakon što je posadite, a kasnije je dovoljno da zalivanje bude jednom nedeljno. Najvažnije je da ne preterujete sa zalivanjem, već da pustite da se zemlja malo osuši pre nego što je opet zalijete. Povremeno je potrebno da orezujete biljku i da uklanjate delove koji su propali.

Postoje dve glavne vrste ove biljke, a to su puzava i grmolika verbena. Takozvane puzave verbene mogu slobodno da padaju, pa su idealne za dekoraciju balkona i terasa.

Osim što će jako lepo izgledati na vašoj terasi ili balkonu, verbena ima i brojna lekovita svojstva, pa se koristi u vidu čaja ili raznih krema. Ova biljka može da pomogne kod anksioznosti, probave, menstrualnih problema, ali i kod bolova i upala.

9. Božur (lat. Paeonia)

Božur je još jedna biljka koja može ukrasiti vaš balkon ili terasu. Božur potiče iz Kine, a poznat je po svojim raskošnim cvetovima crvene, ružičaste, žute, lila ili bele boje. Ovaj cvet je oduvek bio jako cenjen i omiljen, naročito na dvorovima i među bogatašima. Upravo zato je božur često poznat i kao ,,carski cvet“.

U pitanju je biljka koja je dosta izdržljiva i otporna. Ona raste u vidu grma i prepoznatljiva je po svojim krupnim cvetovima. Ako ste odabrali božur kao ukras za svoju terasu ili balkon, onda je važno da mu obezbedite mesto u polusenci. Božur voli i osunčana mesta, ali trebalo bi da ga zaštitite od najjačeg sunca u toku dana. Takođe, važno je pripremiti adekvatnu zaštitu od vetra.

Božur ne zahteva neku posebnu negu. Potrebno ga je umereno zalivati, a za prihranu se uglavnom koristi mineralno i organsko đubrivo. Kada je reč o sadnji božura, važno je saditi ga duboko, jer je to jako važno da bi božur mogao lepo da raste i da cveta. Zemljište u koje sadite božure mora biti rastresito i mora imati organsko poreklo.

Ako se opredelite za božur, napravićete pravi izbor i budite sigurni da će svako primetiti vaše raskošno cveće.

10. Karanfil (lat. Dianthus)

Možda niste znali, ali i karanfili su idealno cveće za vaš balkon ili terasu koja se nalazi sa južne strane. Karanfilima je potrebno dosta sunca, čak oko 5 sati u toku dana, tako da je najbolje da budu okrenuti ka južnoj strani sveta. Na taj način će dobijati svetlost koja im je potrebna i lepo će da rastu.

Za karanfil je važno obezbediti rastresito i plodno tlo, a zalivanje se obavlja samo umereno. U svakom slučaju je potrebno da za karanfile nabavite saksiju koja ima odvode kako bi višak vode mogao da otiče.

Za đubrenje karanfila je najbolje koristiti treset, a uvele listove je potrebno obrezivati s vremena na vreme. Karanfil je dosta otporan na bolesti i štetočine, tako da ne morate da brinete.

Kao što i sam naziv na latinskom kaže – Dianthus – karanfil predstavlja cvet Bogova i oduvek se verovalo da ima posebnu moć. Još od najstarijih vremena karanfil je imao posebnu simboliku koja se vezivala za ljubav i istoriju, a zanimljivo je i to da svaka boja karanfila ima svoju posebnu simboliku.

Dok su beli i tamno crveni karanfil simbol ljubavi, karanfil svetlo crvene boje predstavlja divljenje, dok ružičasti cvet simboliše zahvalnost. Smatra se i da karanfil ljubičaste boje simboliše upornost.

U ovom tekstu ste videli koje je to najpopularnije cveće za terase i balkone. Koje god cveće da odaberete, sigurni smo da će ono ukrasiti vašu terasu i dati joj egzotičan izgled.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..