Ehmeja – lepotica iz Rio de Ženeira

Pomislite na karneval, Rio de Žaneiro, na divne krajeve, veselje, toplotu, i kostime zgodnih devojaka ukrašenih cvećem, koje je egzotično koliko i one same. Raznobojno i drugačije. Vrlo je verovatno da je jedna od tih ukrasa Ehmeja, o kojoj treba da razmislite prilikom naredne kupovine biljke.

Kada birate svoju sledeću sobnu biljku, uvek povedite računa da je to upravo ona koja odgovara vašim mogućnostima i potrebama, i uvek, kako napominjemo, budite realni oko toga koliko vremena možete da posvetite gajenju, jer neke zahtevaju manje a nege više brige.

Nepogrešiv je izbor, u tom smislu, kada govorimo o dekoraciji prostora, egzotične biljke koje nam dolaze iz tropskih krajeva zaista oplemenjuju prostor.

Jedan od najegozitčnijh cvetova koje možete da gajite u svojoj bašti, može upravo biti ova lepotica i Brazila, koja odiše pravom tropskom atmosferom.

Ovo je jedna veoma dekorativna biljka koja se super uklapa u sve prostore, oplemenjujući ga i čineći ga življim, jer ne samo da ima zanimljiv oblik, njeno cveće je tek posebna priča.

Neki kažu da je ovo biljka koja se stavlja u prostorije kako bi dobile moderan izgled. Iako nije preterano problematična za negu i gajenje, ipak se ne preporučuje da je gaje početnici u cvećarstvu.

Kao i sve tropske biljke i ona voli svetlo i vlažno vreme.

Poreklo

Ovo je biljka koja dolazi iz dalekog Brazila, konkretno kažu da dolazi iz Rio de Žaneira i da pripada porodici Bromeliaceae.

Takođe, Ehmeja je biljka koja je epitif, a to znači da ona raste tako što se kači i raste na drugim biljkama. U svom prirodnom staništu, u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, raste na kori ili čak na gornjim granama drveća. Na ovaj način, Ehmeja uzima vodu i hranljive materije koje pronalazi u kori drveta i ili ih crpi iz šupljina drveća.

Postoji negde oko 300 vrsta ili nešto manje od toga, a samo ime je grčkog porekla, aechmea, se odnosi na šiljate listove, odnosno vrhove listova.  Ovu biljku još zovu i Srebrna vaza, implicirajući na njene sive listove i rozete koje liče na vaze, jer se skupljaju tako da je u njima voda, pa i liče na vaze u kojima je voda, a u kojima je cvet.

U Evropu je došla u 19. veku i od tada se neprekidno gaji skoro svuda, sa velikim uspehom.

Okvirno može da poraste do oko 90 centimetara, a široka može da bude oko 60 centimetara.

Ima ovalne listove, debele, i veoma čvrste. Boja je veoma interesantna – sivo zelena, ili srebrno zelena, a na sebi ima nepravilne bele šare.  Listovi rastu na dole, čine rozetu u obliku zvezde, iz kojeg izlazi stablo koje je veličine oko 30 centimetara.  Korenov sistem je malo slabije razvjen, zato već odmah znamo da joj je potrebno da ima jako dobro drenirano zemljište.

Zašto je popularna?

Ovo je biljka koja nam je stigla iz dalekog Brazila, ali se veoma rado gaji kod nas, i to se veoma uspešno čini i u zatvorenom prostoru. Čest je i poklon za različite prilike, a zanimljiva je jer dolazi u različitim bojama cveta, koji se potpuno razlikuju jedan od drugog po dimenzijama, obliku, pa čak i po strukturi.

Takođe, treba reći i da gajenje ove biljke zaista nije problematično, u smislu da je važno da se prate osnovna pravila uz neke male specifičnosti koje se lako pamte.

Prema simboličkom značenju, Ehmeja je simbol čistote, energije, snage i fokusa. Puno su je koristile drevne civilizacije, Maje i Asteci, na čijim prostorima je zapravo potekla. Oni su je često koristili u svojim ritualnim ceremonijama, ali i kao hranu. Zvali su je poklon bogova, jer je imala više namena a nije nimalo otrovna.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Anturijum | Bromelija

Koje sve vrste postoje?

Postoji ogroman broj Ehmeja, koje razlikujemo pre svega prema boji lista. Tu imamo:

  1. Šarene – Aechmea fasciata, Aechmea chantinii, Aechmea marmorata, Aechmea orlandiana…
  2. Zelene – Aechmea bracteata, Aechmea bromeliifolia, Aechmeagigantea, Aechmea recurvata…

Prema cvetu i plodu razlikujemo:

  1. Aechmea calyculata – ovo je manja vrsta Ehmeje, koja ima simpatičan žuti cvetić koji podseća na kukuruz.
  2. Aechmea coelestis – ovo je vrsta Ehmeje koja cveta u kasno leto, a cvetovi su zeleno srebrni, i presijavaju se ne suncu. Veoma su atraktivni.
  3. Aechmea fulgens tillandsioides – jako je karakteristični varijetet, ima izrazito ljubičaste cvetove koji su u obliku šiljka, potpuno drugačiji od ostalih vrsta. Veoma cenjena sorta.
  4. Aechmea weilbachii – ova sorta Ehmeje ima nežno zelene listove i purpurno cveće koje jako dugo traje, duže od drugih sorti.

Odgovarajuća temperaturama da bude veoma toplo da bi Ehmeja lepo rasla – to znači da u prostoriji u kojoj držite biljku, mora da bude temperatura koja je između 12 stepeni Celzijusa do čak 27 stepeni Celzijusa.

Ovo znači da ona može podneti i malo niže temperature, pa tako kada je gajite kod nas (koji imamo sva godišnja doba, pa čak i jaku, ponekad dugu, hladnu zimu), kada krene prvi mraz, i zima, sklonite je sa terase ako je tamo držite. Na otvorenom je, kao što vidite možete ostaviti sve dok ne krenu temperature koje su prave letnje, preko 30 stepeni.

Temperatura je u direktnoj vezi sa zalivanjem kada govorimo o Ehmeji. Dakle, kada je temperatura vazduha između 22 do 25 stepeni Celzijusa, tada se rozeta zaliva, a ako je temperatura niža, biljka se zaliva uz samu ivicu saksije. Kada je temperatura jako niska, a u rozeti ima mnogo vode, biljka može da istruli, i ako to primetite, onda Ehmeju morate da osušite odnosno da ispraznite rozetu.

Kompost takođe mora da bude suv. Kada cvetni klas i stablo budu tamniji ( ne govorimo o crnoj boji, ali ako je npr cvet jarko crven, on će postati modar) onda je temperatura preniska, pa je prebacite na toplije mesto kako bi je povratili a cvet vratio svoju boju.

Još jedna informacija je bitna, a to je da Ehmeja jako dobro podnosi malo suvlji vazduh, tako da oko toga ne treba da brinete, što je posebno važno tokom zime.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svetlo je krucijalno kada govorimo o nezi i gajenju ove Brazilske lepotice. Ona mora da dobije dovoljno svetla i tu nema dileme. E sada pitanje je da li ona može tek tako, leti da se ostavi na direktnom suncu po ceo dan?

Odgovor je da to bolje ne činite. Iako, Ehmeja voli i generalno može podneti jače sunce, tokom leta i ekstremnih toplina nemojte da je izlažete po ceo dan najjačem suncu, jer joj ipak to može štetiti.

Kada je Ehmeja previše na jakom suncu, onda mogu da joj požute listovi.

Preporučuje se kao idealna pozicija da je stavite na istočni ili zapadni prozor.

Koliko zalivanja traži?

Biljka traži dosta zalivanja, pa se tako Ehmeja zaliva dva puta tokom jedne nedelje, i to u periodu pre cvetanja, a slobodno možete da ostavite, kako savetuju stručnjaci, u sredini cveta oko 2, do idealno 2,5 centimetara vode, koja se obavezno mora menjati na oko tri nedelje.

Za zalivanje se najbolje koristi kišnica ili odstajala voda (makar 24 časa) na sobnoj temperaturi kako bi iz nje izašle sve materije koje mogu štetiti Ehmeji, kao što je hlor, koga dosta ima u vodi iz česme.

Kada nam biljka podari svoj prelepi cvet, tada se prekida sa zalivanjem. Ono što se preporučuje jeste da je zahvalno da se Ehmeja svakodnevno orošava. Njene listove prskajte mlakom vodom, i ovde koristite kišnicu ili odstajalu vodu.

Kada dođe zima tada se ne prekida sa zalivanjem ali se ono drastično smanjuje. Kada je zimi suvlji vazduh u prostoriji u kojoj je držite, zbog grejnih tela, u tom slučaju morate da je vlažite, iako ste „zakočili“ sa zalivanjem.

Da li cveta?

Da,  ovo je biljka koja je veoma poznata po svom cvetu koji ima jako lep oblik.

Cvetanje se dešava tokom leta, ali treba reći i da nekada i ne procveta, zbog različitih razloga – nekada jednostvno prirodno preskoči cvetanje, i to ne treba da vas puno brine.

Cvet Ehmeje najviše podseća na klasje, ima roze gornje listove, koji su preko gornjih koji se plave boje, ali oni veoma brzo uvenu posle cvetanja, dok ovaj rozi deo ostaje i po 6 meseci posle cvetanja.

Međutim kada se dogodi da ružičasti deo cveta postane suv u da propadne, tada niču još dve ili čak tri manje rozete i ako se biljka zameni.

U zavisnosti od vrste, može da ima cvetove skoro svih boja.

Da li je potrebna prihrana?

Da, potrebna je prihrana, ali blaga, i da se ne daje preterano. Ehmeja traži da se leti prihranjuje dva puta tokom jednog meseca. Prihrana se sipa u rozetu a za to koristite manju količinu đubriva koje je napravljeno baš za cvetnice, a može dobro da posluži i ono koje je napravljeno za orhideje.

Kada dodje zima ili jesen, odnosno biljka ulazi u svoj period mirovanja koji se dešava od septembra do februara, tada se prekida sa prihranom.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Često presađivanje kod Ehmeje nije neophodno. Za taj proces je potrebno da listovi i cveće kod biljke koja je odrasla uvenu, pa se tek onda odstranjuju mladice. Te mladice moraju da budu bar pola visine odrasle biljke. Ovo uradite tako što ćete koristiti oštar skalpel ili nož sa kojim ćete skinuti mladicu sa korenom sa odrasle biljke.

Tako je zasadite u manju saksiju koja je već spremna i u sebi ima drenažno zemljište, i vlažan treset. Inače, ovo je biljka koja voli dobro dreniranu zemlju. Presađivanje se obavlja tokom marta meseca.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje ove biljke se obavlja na dva načina, semenom i izdancima.

Ukoliko se odlučite za prvi način, u tom slučaju se seme posejava u odgovarajući supstrat, napravljen od dve trećine treseta i jedne trećine peska. Klijanje se obavlja u specijalnoj kutiji koja je napravljena baš za ovu svrhu razmnožavanja, i ne samo to ona mora da se stavi na mesto na kome je toplo, od 21 do 27 stepeni Celzijusa, na senku. Veći rasad može da se zasadi u zasebne saksije.

Ali cvet ne očekujte odmah, mlade biljke cvetaju tek posle 5 godina. Kako bi zaštitili koren od propadanja, i truljenja, što se dešava, na dno saksije se stavljaju kamenčići ili šljunak kako bi se stvorila odnosno omogućila drenaža.

Drugi način razmnožavanja ehmeje, izdancima, se obavlja onda kada biljka već ima cvet, a na dnu se vide mali izdanci. Kada oni porastu do oko 15 centimetara, vade se sa sve žilicama, i sade se u manje saksije.

Uvek koristite rukavice kada se bavite ovom biljkom, pa i kada je razmnožavate, kako ne bi došlo do iritacije kože, jer ivice njenih listova ima bodlje.

Nega i održavanje biljke

Nega Ehmeje je jednostavna u smislu da je ovo biljka koja voli svetlo, može da podnese i direktno svetlo, naravno nemojte preterivati da joj ne biste naružili izgled.

Voli i toplo vreme, ali zapravo može podneti i začuđujuće niže temperature, iako se ne preporučuje da eksperimentišete sa ostavljanjem biljke napolju po zimi.

Ona daje predivan cvet, ali nemojte da se brinete ako vam neke godine ne da cvet, to se takođe nekada dešava i nije alarm za uzbunu.

Leti se više zaliva a zimi naravno manje, samo vodite računa o količini vrsti tečnosti, najbolje ostajala voda ili kišnica. Takođe, zimi kada je vazduh suvlji, obavezno je istom tom vodom orošavajte.

Prihranu joj možete davati naravno, ali i ako preskočite ovaj korak, kako kažu stručnjaci nije ništa strašno, jer listovi nekada mogu sami od sebe da požute, a ne iz razloga što joj fali neki nutritijent.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Pre svega, nepravilnom negom možete naneti štetu Ehemji, i to se dešava kada biljku naprimer držite na nižoj temperaturi od one koja je njoj potrebna, a često se i dešava da ljudi preteraju sa zalivanjem, misleći da je ovo tropska biljka koja vapi za vodom.

Tada rozeta biljke trune kao i njena stabljika, i to ako se ne sanira dovodi do uništenja čitave biljke. Ukoliko ste preterali sa zalivanjem, ostavite zemlju da se osuši i vratite saksiju na višu temperaturu.

Još jedna stvar se može dogoditi ako Ehmeja stoji na temperaturi koja joj ne prija – cvetni klas u ovom slučaju se suši, ili stablo takođe, cvetovi više nisu lepi, već tamni i sa flekama. Opet je rešenje da prebacite biljku na neko toplije mesto da se oporavi.

Od štetočina, vole je brašnaste bube i pauci, a rešenje je u redovnom pregledu listova, čišćenju, i ako je situacija baš dramatična onda se preporučuje insekticid.

Gljivica Helminthosporium  je može napasti,  a uzrok je prekomerno zalivanje i zadržavanje vode. Rešite ove probleme, a ako biljka i dalje ima smeđe fleke po sebi, onda koristite fungicid.

Lepa vest je da ova biljka nije toksična, osim što morate da obratite pažnju na bodljice koje su na listovima. Ne morate da brinete da li je biljka na nekom mestu koje mogu da dohvate deca ili ljubimci, samo se setite da su ih stare civilizacije koristile kao hranu.

Prodaja i cena

Sadnice Ehmeje koštaju oko 300 dinara po korenu, a kao što ste videli sadnja nije nikakav problem. Cvet možete da kupite po ceni od oko 350 dinara. Veće biljke Ehmeje u saksiji, možete kupiti po ceni od oko 1,500 dinara.

Mogu se pronaći, veoma su čest poklon, u svetu se cvet Ehmeje zbog svoje simbolike poklanja majkama za Dan majki ali i za mnoge druge praznike.

Uskoro ćete Ehmeju moći da nabavite preko nas. Dodajte svoju email adresu ispod i javićemo vam čim je budemo imali za prodaju kako biste tom prilikom dobili specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..