Gardenija – cveće voštanih cvetova

U moru raznolikog cveća, biljaka koje se lako gaje, koje daju mnogo i zdravstvenih benefita, ali i estetike, postoje i one koje ispunjavaju makar neki od ovih uslova, ali se malo teže gaje u stanu, odnosno tačnije je reći da traže malo više pažnje od nekih drugih vrsta, što opet ne znači da ne mogu da se gaje.

To ne znači da treba odustati od gajenja takvih biljaka –naprotiv, svaki trud i izdvojeno vreme se višestruko vraća, jer su gotovo po pravilu, ovakve, malo zahtevnije biljke, vanredno lepe.

Gardeniju izdvajamo kao jednu od onih biljaka koje jesu malo zahtevnije, ali sa druge strane one su toliko lepe da je to zaista poseban ugođaj.

Ovo je biljka koja je specifična po svojim cvetovima koji se predivni i upečatljivi, a ovakva lepota je prepoznata vekovima unazad. Iako sporo raste, ono kako izgleda je zaista nešto posebno, posebno imajući u vidu savršen miris koji ova biljka ima, opojan i veoma egzotičan. Nije ni čudo kako je ova biljka našla svoje mesto u industriji parfema.

Ipak, kako kažu eksperti, ona je malo izazovnija biljka za gajenje, ali uz praćenje ovih saveta i vi ćete moći da gajite ovu lepoticu kod kuće, i sigurni smo da se nećete pokajati.

Poreklo

Njeno latinsko ime je Gardenia jasminoides, a potiče sa prostora Japana i Kine, odakle je u čak 18.veku našla svoje mestu u evropskim domovima, a kasnije i u celom svetu.

Ovo je biljka koja obuhvata čak 60 različitih vrsta koje samoniklo rastu na prostorima Azije i Afrike. Ovde u svom prirodnom staništu, Gardenija može da poraste kao manje drvo ili ostane kao zimzelen grm.

Rod gardenija pripada porodici Rubiadeae.

Ima lep voštani cvet, lepog mirisa, a listovi imaju tamnozelenu boju. Svo zdravlje Gardenije se vidi na listovima, ako je dobila mnogo ili malo vode, to će se videti na listovima, oni menjaju boju ili opadaju kada su u uslovima koji im ne odgovaraju.

Ovo je biljka koja raste veoma sporo, samo oko 15 centimetara tokom jedne godine, ali može davati svoj cvet godinama, a uz pravilnu negu, ovo je biljka koja može poprilično da poraste, pa je zato potrebno orezivanje.

Sve ovo što smo naveli, zapravo spada u tu „malo komplikovaniju“ negu, jer neke druge biljke ne zahtevaju orezivanje, savršenu količinu vode, itd.

Zašto je popularna?

Popularna je po svojoj lepoti, po divnim mirišljavim cvetovima, koji su estetski predivni, pa se veoma često koriste kao dekoracija u različitim situacijama(uglavnom onim najsvečanijim, kao što su svadbe).

Upotreba cvetova Gardenije nije limitirana samo za dekoraciju, naprotiv, ovo je biljka koja se obilato koristi u kozmetičkoj industriji, recimo za proizvodnju parfema, jer ima divan miris koji jako podseća na jasmin. To su oni parfemi koji se definišu kao orijentalni, ili egzotični, ali dosta sveži.

Treba napomenuti da se Gardenija ranije veoma često,  a i danas je taj trend prisutan, mnogo koristila za pravljenje venčanih buketa. Ne samo da se koristi za bukete, i cvetne dekoracije, nego mlade stavljaju ovaj reprezentativni cvet u svoju kosu, dok mladoženje biraju da ga stave na rever. Ovo je trend koji se sve više vraća u mladenačke želje.

U Kini i Japanu, odakle potiče, gajila se stotinama godina unazad, više vekova, a recimo u Kini se cvet Gardenije koristio kao boja za tkaninu. Plodovi biljke su takođe našli svoju upotrebnu vrednosti. Koristili su se za ishranu, a plodovi su bili korisni u medicini, za lečenje raznih bolesti kao što su infekcija ili anksioznost.

Gardenija je ime dobila po Aleksandru Gardenu, koji je bio botaničar škotskog porekla, koji je inače živeo u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. veku.

Ovaj cvet je inače simbol lepote, prefinjenosti, ljubavi, čistoće i radosti, pa se kao takav daruje u specijalnim prilikama. Nekada davno u Francuskoj su se cvetovi Gardenije koristile kao cvet rezervisan za neke posebne prilike, dok se recimo u Engleskoj Gardenija poklanjala muškarcima, jer se verovalo da će ovaj cvet muškarcu doneti sreću. U Pakistanu, na primer, Gardenija je nacionalni cvet.

Jedna od najpoznatijih džez pevačica na svetu, Bili Holidej, je obožavala cvet Gardenije, i uvek je nosila ovaj cvet na svojim nastupima. Postoje neki podaci da je slavni naučnik Sigmund Frojd obožavao Gardeniju, i da mu je bila omiljeni cvet.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Zumbul | Vriseja

Koje sve vrste postoje?

Već smo napomenuli da postoji 60 samoniklih vrsta ove biljke, koje rastu na području Afrike i Azije,  ali se kao sobna biljka gaji samo Gardenia jasminoides, koja je doneta u Evropu iz Azije u 18.veku.

Ipak postoje razne divne vrste Gardenije, a ovo su samo neke od njih, uključujući i hibridne sorte.

  1. Gardenia jasminoides ‘Aimee’ – u pitanju je jedna od većih sorti Gardenije, a prodaju je i pod imenom “Prva ljubav.” Cveta tokom ranog leta i ima divan cvet koji fantastično miriše.
  2. Gardenia jasminoides ‘August Beauty’ – ova sorta je srednjeg rasta, ima duple cvetove. Cveta od proleća do jeseni.
  3. Gardenia jasminoides ‘Buttons’ – ovo je patuljasta varijanta Gardenije. Raste kao grm, i super se gaji u kontejnerima. Dupli cvetovi imaju kao neko dugmence u sredini, pa otuda i ime – button, u prevodu znači dugme. Cveta od proleća do ranog leta.
  4. Gardenia jasminoides ‘Crown Jewel’ – i ovo je patuljasta sorta, koja jako obilno cveta, a potrebno joj je puno svetla da bi cvetala, zato zahteva nešto veću pažnju. Cveta od proleća do jeseni.
  5. Gardenia jasminoides ‘Fortuniana’ – jedna od većih vrsta Gardenije, cvetovi podsećaju na one koje su kod Kamelije.
  6. Gardenia jasminoides ‘Frostproof’ – ovo je sorta Gardenije koja jako dobro podnosi nešto niže temperature, po čemu je i dobila svoje ime. Sporo raste, a procvetava u rano leto. Sporadično cveta tokom čitavog leta.
  7. Gardenia jasminoides ‘Pinwheel’ – ovo je posebna vrsta koja fenomenalno cveta u koncentričnim krugovima, a poprilično je velika, i ima krupan mirisan cvet. Najbolja je kada se sadi u bašti. Cveta od proleća do leta.

Odgovarajuća temperatura

Što se tiče temperatura, Gardenija ima svoje prohteve, tokom zimskih meseci ta temperatura more da bude negde između 12 i 15 stepeni Celzijusa, a kada cveta, što je leto, i noćna i dnevna temperatura moraju da budu odgovarajuće, noćna makar 16 stepeni Celzijusa, a tokom dana oko 25 stepeni Celzijusa, sve kako bi biljka mogla lepo da raste.

Ona se u periodu cvetanja jako puno troši, i to je razlog zašto mora da bude na toplom, pored ostalih zahteva. Ipak ne sme da bude ne vrelini na temperaturama koje su preko 25 stepeni, jer tada neće procvetati, pupoljci će da ostanu mali, neće se otvoriti i mogu čak i da otpadnu.

Opšte pravilo je da Gardnija voli srednju temperaturu, nikako ne podnosi mraz ili niske temperature, kao ni jako visoke letnje.

Koliko svetlosti je potrebno?

Potrebna joj je svetlost, a najbolje je da je na dosta svetla tokom zimskih meseci, kada sunce nije mnogo jako, tako da je tada možete izbaciti na prozor, sa unutrašnje strane, kako bi bila spremna za leto.

Tokom leta je potrebno da Gardenija u polu-senci. Ovo je važno iz razloga što kada je Gadenija u procesu cvetanja, direktno sunce može da joj bukvalno spali cvetove, ili da se pupoljci nikada ne otvore, a onda kao direktna posledica i otpadnu.

Svetlo da, ali nikako direktno, osim tokom zime kada je ono blaže, je opet generalno pravilo kojim se možete voditi.

Važno je i da je cela biljka „okupana“ indirektnim svetlom, kako bi sunčevi zraci doprli do svakog dela biljke. One krupnije možete u tom smislu da okrećete ka suncu.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje, odnosno tempo zalivanja se razlikuje tokom zime i tokom leta. Tokom zimskih meseci zalivanje Gardenije se obavlja jednom nedeljno, a čak ovo možete da radite i jednom u deset dana, bez ikakvih posledica, samo je potrebno da pratite stanje listova i da poveravate stanje zemljišta.

Za zalivanje se koristi kišnica idealno, ili voda koja je ostajala, kako bi iz nje izašle sve materije, koje mogu da naruše stanje biljke.

Leti je priča potpuno drugačija, tada se biljka zaliva svakog drugog dana, u upravo je zalivanje ključno kada je biljka u periodu cvetanja, voda joj je preko potrebna kako bi mogla da vam podari lep cvet. I tada idealno zalivajte sa nakupljenom kišnicom, ili vodom koja je ostajala ili je destilovana.

Gardenija je biljka koja treba da se orošava redovno kako bi listovi takođe ostali lepi. Tokom orošavanja biljke koje se obavlja mlakom prokuvanom vodom, nikako nemojte da kvasite cvetove, jer su oni jako osetljivi i mogu lako da potamne ili dobiju ružne fleke po sebi. Orošavaju se samo i isključivo listovi, i to po potrebi, tokom leta.

Kada govorimo o vlazi, bitno je reći da je ovo biljka koja zahteva da je držite na podmetaču na kojem su kamenčići kako bi mogla da se raspoređuje vlaga.

Da li cveta?

Da i ona je veoma poznata po svojim divnim cvetovima koji su bele boje, voštani, koji imaju predivan miris koji dosta podseća na jasmin. Mogu biti jednostruki ili čak dupli, što je slučaj sa pojedinim hibridnim vrstama.

Cvetanje se dešava od maja do septembra, uglavnom, a pojedine vrste mogu da cvetaju i više puta tokom sezone, sporadično. Ono što je još jedna važna karakteristika ovog cveta jeste to da su cvetovi jako osetljivi, i kada se njima rukuje, morate da budete veoma obazrivi. Kada ga sečete il kada generalno radite oko biljke, cvetove morate zaobilaziti.

Koliko je ovo omiljen cvet, i koliko divno miriše, prepoznala je kozmetička industrija i on se veoma često koristi u proizvodnji recimo parfema, ali i mnogih drugih preparata.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana je jako korisna za Gardeniju (i potrebna), i to se odnosi na mesece u kojima biljka cveta, dakle leto i proleće.Tada se koristi organsko đubrivo baš napravljeno za biljke cvetnice, a alternativno možete da koristite i ono za rodendrone.

Sa vremena na vreme, savetuje se da se koristi i đubrivo koje u sebi ima gvožđe, sve kako bi se pomoglo biljci da procveta, da to cveće bude veće i lepše.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Potrebno je samo ukoliko je biljka prerasla saksiju u kojoj se nalazi, a tada se presađivanje obavlja tokom proleća.

Uglavnom pošto biljka sporo raste, to može da se desi jednom u dve ili čak tri godine. Nema žurbe sa presađivanjem ni u kom slučaju.

Presađivanje uradite tako da se na dno saksije stavi sloj zemlje koja je dobro drenirana, i koja je kombinacija treseta, perlita i baštenske zemlje. Zemlja treba da bude kisela tj da Ph vrednost bude oko 5 ili 6.

Kako se vrši razmnožavanje?

Vrlo jednostavno se obavlja razmnožavanje Gardenije, ili semenom ili reznicama. Kod semena nema neke mudrosti, ono se obavlja kao i kod mnogih drugih biljaka.

Kod drugog načina, putem reznica,one se u rano proleće ili kasnu zimu drže u klijalištu na toplom. Tek kada se pojave žilice, onda se presađuje u tresetnu zemlju, drži se na toplom i zaliva redovno.

Nega i održavanje biljke

Nema dileme da je Gardenija zahtevna biljka, ali to svakako ne znači da je nemoguće da se gaji u kućnim uslovima.

Potrebno joj je i svetlo i umerena toplota, u periodu cvetanja i mnogo vlage, a potrebno joj je i orezivanje, svakako.

Orezivanje se obavlja u martu, idealno, a to može da bude i eventualno sam početak jeseni. Orezivanje je potrebno kako bi biljka zadržala svoj lep oblik.

To što gardenija sporo raste ne znači i da neće da poraste puno, ona raste kao grm, koji može biti visok i tri metra, zato je potrebno presađivanje. Za grananje biljke, tokom leta se režu vrhovi.

Takođe, nemojte da zaboravljate da orošavate vašu biljku, jer na zaista traži dovoljno vlažnosti, i uvek birajte vodu koja nema krečnjaka u sebi, odnosno ostajala voda je idealna.

Gardenija, kao što smo rekli, ne voli nikako suv vazduh, na njemu biljka propada, zato joj je obezbedite vlažnost vazduha.

Dodatno, ovo je biljka koja ne voli da se premešta sa jednog mesta na drugo, što je kada je biljka uzgajana u kući gotovo nemoguće, zato tokom ovog procesa, kada je recimo tokom zime stavljate na prozor, morate to da činite postepeno kako bi se biljka navikla na nov prostor.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Problem kod Gardenije može da nastane kada je biljka na niskim temperaturama, koje ne voli nikako, ili ako joj ne date pravu količinu vode. Tada će da joj opadnu listovi i biljka neće procvetati.

Listovi Gardenije mogu da požute kada je biljka zalivana sa neadekvatnom vodom pa zemljište postaje alkalno. Obratite pažnju kakvom vodom je zalivate. U nekim slučajevima mora da se zameni kompletno zemljište.

Ako je biljka na direktnom suncu onda mogu da se po listovima pojave tamne mrlje, rešenje je da je sklonite sa sunca, ali ovu tranziciju morate da obavite veoma oprezno, i tu nema garancija da će biljka da ostane neoštećena.

Mogu da je napadnu bolesti kao što su pepelnica ili antraknoza.

Od štetočina, Gardeniju napadaju lisne vaši i stenice, koje se u pojedinim slučajevima i ne mogu rešiti jer je biljka osetljiva.

Prodaja i cena

Ona je nešto skuplja biljka, tako da za jedan cvet trebate da izdvojite oko 400 dinara, za neke primerke i mnogo više, i preko 1000 dinara.

Gardenija se veoma često koristi ako dekoracija prostora na proslavama, jer je veoma dekorativna ali i divno miriše, a mlade često biraju da upravo naprave bidermajer od ovog cveta.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..