Gerber – višegodišnje cveće za vaš dom

Postoji cveće koje se mnogo više od drugih koristi u izradi buketa, i generalno cvetnih aranžmana, zahvaljujući lepoti i raznolikosti boja koju ta biljka odnosno cvet ima.

Dostupno je puno različitih vrsta cveta Gerber (ili Gerbera kako je takođe znaju), a prema nekim statističkim podacima, ovo je cvet koji je jedan od 5 najprodavanijih u globalu, ne samo na našem tržištu, već i u svetu.

On je stoga jedan od najpopularnijih cvetova koji postoji, pored ruže, a u Evropi je prisutan od 19.veka.

Poreklo

Zemlje porekla Gerbera su Azija i Afrika, svuda gde je toplo, uključujući i Severnu Ameriku i Madagaskar, gde se takođe gaji.

Počeo je da se gaji u Evropi, pre svih država u Engleskoj, gde je i dan danas cenjen cvet.

Smatra se da prvi u Evropu doneo davne 1884. godine, Robert Džejmson koji je bio Škot i koji je bio u ekspediciji u Africi, gde ga je očarala lepota ovog cveta.

Gerber raste bokorasto, jer nema stablo koje je izraženo, dok se njeni listovi se nalaze na lisnim drškama, a skupljeni su u lisnu rozetu. Može da poraste oko 20 do 40 centimetara, sve zavisi.

Njeno latinsko ime je Gerbera, a dobila ga je po nemačkom botaničaru Gerberu.

Postoje i visoke i niske vrste Gerbera, a na jednom mestu biljka može da živi oko 4 godine, posle čega odumire. Pripada porodici Asteraceae.

Kod nas je poznata i po imenu Afrička bela rada, a sve zbog cveta koji neodoljivo podseća na Belu radu.

Često je ljudi drže i u kancelarijama, jer je relativno kompaktna, mora se samo obratiti pažnja na dovoljno svetlosti.

Zašto je popularna?

Ovo je jedan od omiljenih cvetova koje nalazimo na tržištu sobnog cveća, pre svega zahvaljujući lepoti koja se sastoji u toplim bojama cveta, koji je zvezdastog oblika (naravno postoje različite varijacije cveta).

Popularan je i zato što je cvet dekorativan i postojan, i generalno sama biljka nema mnogo zahteva oko nege i gajenja, veoma često se desi da biljka podari cvet iako uslovi njenog gajenja nisu baš idealni. Samo se mora obratiti pažnja na svetlo i vlagu.

Gerber je biljka koja nosi duboku simboliku – ona se smatra da je vezana za ideju lepote, nevinosti i čistoće.

Ona je prepoznata Feng Šui biljka, a veruje se da pošto njeno cveće ima vesele boje, ova biljka budi pozitivne emocije, da podstiče radost i veselje.

Simbolika Gerbera je podeljena prema njenom cvetu – pa tako crveni cvet je povezan sa strašću i generalno energijom, dok je žuti Gerber simbol veselja, a roze ima energiju smirenosti, narandžasti je povezan sa energijom zdravlja, a beli donosi mir.

Ne treba zaboraviti i verovanje da je Gerber cvet koji najavljuje dolazak proleća, a kada se poklanja onda je simbol nevinosti, ljubavi i jednostavnosti, a kada je nešto sa suprotnog spektra onda govorimo o biljci koja je simbol skromnosti.

Kažu i da je ovo cvet koji predstavlja obmanu, a postoji mogućnost da se poklanjanje ovog cveta tumači kao „sakrivanje neke tajne“, pa otuda i priča kako neverni muškarci poklanjaju Gerbere svojim prevarenim ženama.

Postoji i ona igra „voli me, ne voli me“ kada se skidaju latice Gerbera, pa na kojoj latici ostane, to znači da nas predmet naše ljubavi voli ili ne voli.

Ona je i simbol prijateljstva, pa se ne poklanja samo damama, već prijateljima koje volimo, bez obzira kog su pola.

U Norveškoj postoji verovanje da je ovv cvet koji pripada Boginji Freji koja je inače Boginja lepote, ljubavi ali i plodnosti. Zato se ponegde poklanja ženama koje su postale majke, ili će tek to postati. Inače je simbol novog početka.

Koje sve vrste postoje?

Postoji mnogo vrsta Gerbera, pa se tako u divljini može naći oko 30 različitih vrsta. Većina je predivno dekorativna, i postojana.

Ukupno, kažu postoji oko 100 različitih vrsta Gerbera, a na tržištu se može naći veliki broj raznih hibrida.

Ovo su samo neke koje smo izdvojili.

  1. Gerbera jamesonii – ovo je vrsta koja dolazi iz Južne Afrike, ima jarko crveno cveće koje je poprilično veliko. Izgleda fenomenalno u vazama ali i u baštama, najbolje uspeva kada je u vlažnoj zemlji i kada dobija dosta sunca. Višegodišnja je biljka.
  2. Gerbera Apricot – velika biljka koja dolazi iz Južne Afrike, ima velike cvetove koji su narandžasti, sa žutom sredinom. Izuzetno su dekorativni.
  3. Gerbera White – ili Beli Gerber – ima divne krupne bele cvetove, a inače je višegodišnja biljka. Ovo je vrsta koja zahteva ili puno svetla, ili može da raste u polu-senci.
  4. Gerbera Aurantiaca- ova sorta je nešto drugačija od ostalih jer ima dugačke latice, koje su jarko crvene a imaju tamnu sredinu. Jako lepo izgledaju sa listovima koji su duboko zeleni. One najbolje uspevaju u zemljištu koje je dobro drenirano.
  5. Gerbera Hybrida – ova hibridna sorta ima jarko narandžaste cvetove koji su jako veliki, a može da bude i jednogodišnja i višegodišnja biljka, zavisi gde se gaji. Predivno izgleda u buketima.

Odgovarajuća temperatura

Ovo je biljka koja treba da bude na suncu, jer sunčeva svetlost podstiče rast njenih listova, ali sa druge strane nikako ne sme da bude na jako visokim temperaturama.

Kada se Gerber nalazi u saksiji, može da podnese niže temperature, ali one više nikako neće.

Dakle ovde govorimo o temperaturama koje su iznad 21 stepen Celzijusa.

Tokom zime, uvek je bolje da je biljka u zatvorenoj prostoriji koja može da bude i nešto hladnija, dakle sa temperaturom oko 10 stepeni Celzijusa, gledajte da ne bude niže od toga.

Važno je samo da biljku sklanjate od direktnog izvora toplote, kao što je direktno sunce, ali i grejna tela, tokom zime.

Treba napomenuti da je ovo biljka koja nema neke zahteve što se tiče svetla, koliko ima u pogledu svetla.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svetlo je jako važno kada je u pitanu ova biljka. Zato, kada Gerber gajite u saksiji, važno je da mu date dovoljno jako svetla, ali svakako izbegavajte da ga stavljate kod prozora, jer je tu pretoplo za ovu biljku. Međutim morate da joj date dovoljno svetla, kako bi biljka davala svoj divan cvet.

Tokom jutra možete da je stavite na sunce, ali kada je podne i sunce baš jako sklonite je sa sunca.

Uvek joj dajte indiretkno svetlo, to možete da učinite i zimi putem lampi, sve kako bi imala dovoljno sunca. Kada Gerber dobija dovoljno sunca, onda ostala briga nije toliko važna, kao što smo već napomenuli.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje treba da bude relativno duboko kada je površinski sloj zemljišta suv (kada ga dodirnete), a saksija u kojoj je biljka mora da bude dobro propusna.

Kada dođe zima tada se biljka što manje zaliva, ali nikako ne sme da se osuši zemlja potpuno.

Uvek se biljka zaliva tokom jutarnjih meseci, kako bi listovi mogli da se osuše i kako bi se sprečilo formiranje gljivica.

Gerber ne voli vodu iz česme, zbog fluorida koji se nalazi u njoj, tako da biljku uvek zalivajte sa ostajalom vodom ili destilovanom vodom.

Da li cveta?

Da, i Gerber je upravo poznat po svom divnom cvetu, koje mnoge po svom obliku podseća na cvet bele rade.

Oni rastu pojedinačno, mogu biti prečnika od 4 do 12 centimetara, a nalaze se na cvetnoj dršci koja je velika oko 50 centimetara, više, manje.

Cvet se proizvodi u staklenicima ili plastenicima, i tamo se gaji baš kao rezani cvet. Može da bude u bojama koje su divne – od žute, roze, narandžaste ili bele.

Veoma je cenjen jer je ovo cvet koji ima veliku dekorativnu upotrebu, ali i veoma je postojan.

Cvetovi se inače uvek beru tokom ranog jutra, kada je cvet otvoren, a čupanje cveća se obavlja tri puta sedmično.

Posle branja, list se stavlja u vodu i drži na optimalnoj temperaturi koja je između 10 i 15 stepeni. Cveta od polovine meseca maja pa sve do septembra, ali i duže, nekada i do prvih hladnih dana.

Cvetovi su specifični po još nečemu, oni se zatvaraju tokom noći, dok se sa prvim zracima sunca ponovo bude i otvaraju. Cvetovi Gerbera takođe imaju i predivan miris.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana jeste potrebna tokom leta i proleća, kada se biljka jako puno troši kako bi proizvela svoj predivan cvet.

Za ovu svrhu se koristi standardno đubrivo za kućne ili cvetajuće biljke. Tokom jeseni i zime, biljka ne treba da se prihranjuje ili se to čini jako jako retko.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Da, i to se obavlja onda kada procenite da se biljka pomalo stiska u saksiji, odnosno, da joj ona postaje mala. Tada je presadite u saksiju koja je nešto veća. Ovo možete da uradite u bilo koje doba.

Supstrat u koji se biljka sadi morad bude od mešavine treseta i zemlje, ili perlita, u odnosu 3 prema jedan.

Kako se vrši razmnožavanje?

Gerber može da se razmnožava na više načina. Ili se to lako može činiti semenom, ili podelom korena biljke.

Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, u tom slučaju koren delite u martu ili aprilu.

Delove koje ste odvojili posadite u saksije u mešavinu zemljšta koje je napravljeno od treseta, komposta i peska.

Tako zasađenu novu biljku zalivajte i stavite na dosta svetla.

Ukoliko se odlučite da razmnožavate biljku semenom, tada se seme postavi u odgovarajuću posudu u zemlju koja je mešavina treseta i peska.

Preko semena pospite još treseta, a posude držite na svetlom mestu, na temperaturi koja je oko 15 stepeni Celzijusa.

Za oko dve nedelje, seme će da proklija, posle oko mesec dana biljka se pikira, a posle toga se biljka gaji ilu u saksiji ili na otvorenom, kako odlučite.

Nega i održavanje biljke

Kada govorimo o nezi, Gerber mora da se orezuje, tako što se sklanja uvelo lišće.

Ovo je važno iz dva razloga – prov, kako bi biljka ostala kompaktna, a drugo da biste podstakli cvetanje.

Uklanjajte svo lišće koje je mrtvo ili oštećeno, u svako doba.

Ukoliko gajite Gerbere u dvorištu, tada morate da joj date dovoljno prostora, kako bi svaka biljka dobila dovoljno vode i sunca, posebno.

Kada je Gerber u vrtu tada mora da bude na suncu oko 6 sati, a takođe je potrebno i da tokom leta orošavate biljku.

Kada ste dobili ovaj cvet i stavili u vazu, tu je važno da pomenemo da cvet ne treba da prelivate vodom, već da vode bude oko dva centimetra u vazi.

Posle oko 4 dana , biljka će da „padne“ tada se pere vaza, a voda menja, dok se drške na kojoj je list seku, tačno onaj deo koji je bio u vodi.

Važno je i da se menja voda u kojoj se nalazi rezani Gerber kako bi se sprečilo nastajanje bakterija.

Još jedan savet stručnjaka je da ne stavljate vaš cvet blizu voća i povrća jer emituju etilen.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Od bolesti, treba napomenuti da je ovo biljka koja je veoma osetljiva na sva gljivična oboljenja, a ovo se posebno odnosi na nove sorte, dok se starije manje „razboljevaju.“

Stručnjaci savetuju da se koriste sprejevi koji su upravo napravljeni za borbu protiv gljivica, ali ni oni neće da spreče truljenje krnice,pa je zato krucijalno da biljka bude adekvatno zasađena i zalivana.

Zato se biljka uvek zaliva tokom jutra, da bi se listovi osušili.

Budite i bez brige kada govorimo o toksičnosti ovog cveta – ona je poptuno bezbedna za ljubimce.

Prodaja i cena

Cvet Gerbera nije skup – u našim cvećarama može se naći za oko 200 dinara za komad.

Gerber je stalno u ponudi u rasadnicima i cvećarama, može se pronaći u mnogim bojama, a koristi se ne samo za izradu buketa, cvetnih aranžmana, već je neizostavan detalj na proslavama, kao dekoracija. Ipak, najčešće se kombinuje sa ružom u buketima, ali i sa lalama i kalama.

Takođe su veoma čest poklon damama za 8. mart. Mnogi se pre odlučuju za kupovinu Gerbera jer je veseliji od tradicionalnih ruža, a počesto i jeftiniji. Čest je poklon za slave.

Savet stručnjaka je i da kada birate cvet da gledate da to bude onaj koji ima dugačku dršku jer će cvet tako duže trajati.

Uvek birajte primerke koji su čisti, nemaju nikakve boje po sebi, fleke i slično.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..