Gloksinija cveće – simbol divljenja nekome

Ukoliko ste nekada pogledali na prozorska okna, tokom letnjih dana i videli lepo cveće, zvonastog oblika i crvene boje, verujemo da ste videli Gloksiniju.

Možda vam samo ime nije zvučno, ali kao biljku ste je sigurno upamtili jer je veoma upečatljiva i zanimljiva.

Stručnjaci sugerišu da je ovo biljka koja je vredna svakog truda (smatra se da je ovo cvet koji je nešto osetljiviji), jer je zaista dobro da je imate kao biljku u svom kućnom vrtu.

Veoma se slično gaje kao i afričke ljubičice koje su jedne od omiljenih kod nas, a svojim baršunastim listovima, sigurno da će skrenuti pažnju.

Veoma su čest poklon, upravo zbog svoje interesantne simbolike.

Poreklo

Gloksinija je biljka koja nam stiže iz dalekog Brazila, gde raste u svom prirodnom staništu. U Evropi je počela da se gaji tek negde u 19.veku.

Kao što smo već i rekli ovo je bilja koja pripada porodici Gasneriacease, a njeno latinsko ime je Sinningia. Dobila je ime po botaničaru Vilhelmu Sinningu, koji je radio u Bonu, u Botaničkom vrtu. Kada se njeno ime prevede, dobijemo reč uvažen ili lep.

Ako vam ovo zvuči poznato, to je zato što ovom rodu takođe pripada i Afrička ljubičica. Ovo može u mnogome da vam olakša gajenje, jer već znate kako se gaje afričke ljubičice, koje su nešto poznatije.

Gloksinija raste iz gomolja a preko zime je u stanju mirovanja.

Ona jeste višegodišnja biljka, ali se isto tako pojavio ogroman broj hibrida, koji ne mogu da potraju više godina, jer su napravljene da jako i brzo cvetaju samo jednu sezonu.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Orhideja | Lobelija

Zašto je popularna?

Poznata je po svojim nazubljenim listovima, koji su gotovo baršunasti, a cvetovi su kao neka zvona, pa se to ukupno izgleda veoma atraktivno. I cvetići su pomalo zašiljeni.

Popularna je jer je jako lepa, a značenje joj je još interesantnije – prevodi se kao Ponosni duh ili Ljubav na prvi pogled, u simboličkom značenju.

Veruje se da je ovo vrsta cveta koja se poklanja nekome prema kome se divite, jer je Gloksinija simbol divljenja. Zato je ovaj cvet čest poklon.

Negde je poznata i kao biljka „Sjajne oči“ ili „Bistre oči“.

Na tržištu se pojavio veliki broj hibrida, pa tako može da se gaji kao jednogodišnja biljka ili višegodišnja, koja je orginalna vrsta.

Koje sve vrste postoje?

Kao što smo već rekli postoji mnogo hibrida na tržištu, a biljka o kojoj smo govorili je Sinningia Speciosa.

  1. Gloxinia Adamas-oculata
  2. Gloxinia caulescens
  3. Gloxinia caulescens
  4. Gloxinia caulescens
  5. Gloxinia digitaliflora

Odgovarajuća temperatura

Prava temperatura je potrebna ovim biljkama zato što samo na odgovarajućoj temperaturi, ova biljka cveta, a cvet je njena najznačajnija osobina.

Ta idealna temperatura, da bi biljka cvetala jeste između 15 i 22 stepena Celzijusa, koju morate da održavati, što automatski znači da morate da je sklanjate sa zime i mraza. Viša temperatura podstiče cvetanje.

Kada dođe zima, biljka ulazi u fazu mirovanja, tada ne mora da se vadi iz zemlje, ali mora da se skloni, i drži na temperaturi na kojoj nije promaja, i na kojoj je temperatura između 6 i 15 stepeni.

Koliko svetlosti je potrebno?

Potrebno joj je dosta svetlosti, ali nikako ne sme da bude direktna svetlost, jer joj može naškoditi, njenim lepim cvetovima. Morate uvek da je držite na poziciji na kojoj nema direktnog svetla, i naročito promene mesta, jer je to veliki stres za nju.

Birajte neki prozor sa koga bije indirektno svetlo.

Koliko zalivanja traži?

Najvažnije je koliko i kako je zalivate tokom cvetanja, od aprila do avgusta. Tada ova biljka traži zalivanje na svaka tri dana. To se najbolje obavlja tako što se saksija potopi u vodu, najbolje ostajalu koja je na sobnoj temperaturi.

Kada dođe septembar mesec, tada se biljka mnogo manje zaliva, a onda kada se listovi skroz osuše tada biljka ulazi u period mirovanja. Tada se biljka uopšte ne zaliva.

Ne mora da se izvadi iz zemlje, ali je tokom zime morate čuvati negde gde je kliko toliko umereno.

Uvek kada je zalivate, to činite sa donje strane biljke, kako voda ne bi pala na listove ili cvetove. Dakle zalivajte je u podmetač a sav višak vode, koji biljka nije „popila“ izbacite.

Prskanje listova, a kamoli cvetova nikako nije dozvoljeno, ali možete kako bi obezbedili dovoljno vlažnosti da prskate stablo.

Da li cveta?

Da, ova biljka je poznata po svom cvetu, koji je divan, crven i baršunast. Ona cveta od početka proleća, dakle od marta aprila do septembra, zato je važno da uvek budu na temperaturama koje su oko 17 stepeni.

Ona je višegodišnja zeljasta biljka. Na tržištu može da se nađe puno hibrida sa raznoraznim cvetovima – oni su veoma krupni cvetovi, koji su beli, roze, plavi, ljubičasti ili mogu da budu u kombinaciji ovih boja , odnosno šareni.

Biljka je visoka oko 30 centimetara – ima lako lomljive listove koji ni slučajno ne smeju da se kvase, jer mogu po njima da se pojave tamne mrlje, koje im ruže izgled. Cvetovi su kao zvončići, i na jednoj biljci ima između jednog i četiri cveta.

Nekada se desi da biljka precveta, pa je mnogi bace posle toga, ali treba iz preostalog gomolja zasaditi novu biljku. Pre zalivanja, mora da se ostavi da miruje na adekvatnoj temperaturi.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana je neophodna u svakom smislu, ali pre svega zbog njenog lista kome je potrebna dodatna hrana.

Kao što smo već rekli, njoj je potrebna visoka temperatura kako bi cvetala, ali ne može da cveta kako treba ako ne dobije dovoljno prihrane. Zato mora da se prihranjuje, jednom nedeljno obavezno, a nekada i dva puta. To se obavlja u trenutku kada pupoljci izbiju, tada se u vodu kojom je zalivate doda tečno đubrivo.

Koristi se prihrana za cvetajuće biljke ili za geranijume, koja u sebi ima fosfor jer joj on pogoduje za rast i razvoj divnih cvetova.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Biljka se vadi tokom marta i februara, na svakoj gomolji se ostavi po izbojak, i ponovo se sadi u zemlju koja je dobro drenrana, i tresetna. One se sade veoma plitko, i tada se dobro zaliju. Biljka će od tog trenutka da procveta za neka 4 meseca.

Ukoliko ne procveta, a listovi se razviju, treba otkidati jedan po jedan list. Kada je biljka u periodu vegetacije, mlade biljke se presađuju po dva puta, a i starije biljke se presađivanjem podmlađuju. Gomolji traju godinama, ali posle tri godine presađivanja, treba stati, jer biljka gubi lepotu.

Zemljište koje ona voli mora da bude blago kiselo.

Važno je usmeriti svu pažnju na period kada biljka cveta jer tada je sva njena energija usmerena na to, i u tom smislu treba obratiti pažnju, i ako je potrebno pomoći joj. Takođe pažnju uvek treba usmeriti i na koren.

Kako se vrši razmnožavanje?

Gloksinija se razmnožava gomoljima, možete to da uradite isto kao kod Afričkih ljubičica, a to je lisnom reznicom, ili možete treći način, odnosno semenom.

Ukoliko je razmnožavate gomoljom onda će Gloksinija da procveta posle 4 meseca, a ako je ste je razmnožavali iz semena onda tek posle pola godine, ali je tada biljka daleko žbunastija i lepša. Tokom cvetanja, obavezna je prihrana.

Nega i održavanje biljke

Sama nega i održavanje biljke nije neki problem, jer ovde govorimo o biljci koja je mala i kompaktna, treba joj obezbediti dovoljno svetla, indirektnog naravno, uvek se odlučite za polu-senku.

Da bi lepo cvetala, držite je na temperaturi koja je iznad 17 stepeni, a kod zalivanja vodite računa da ne kvasite listove i cvetove, posebno listove jer na njima ostaju fleke. Ne smete da je prekomerno zalivate, dovoljno je da zemlja bude vlažna ali ne i mokra da se sve cedi. Zaliva se u podmetač od saksije.

Kao što smo rekli, presađivanje je potrebno samo kada je gajite kao perenu, ali ako želite jednogodišnju biljku, onda to ne morate činiti.

Mogu da se gaje i napolju ali samo u područjima sa toplom klimom, koja je umerena. Klima mora da bude topla, a biljka sklonjena od direktnog sunca.

Biljka inače nije ni malo toksična, potpuno je bezbedna za ljubimce.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Da, nije imuna na njih, pre svega na pogrešnu količinu vode, koja dovodi do truljenja korena, ali i na promaju koja joj smeta. Ne reaguje dobro ni na promene vremena, posebno ne nagle promene sa spolja u unutra ili obrnuto.

Uvek treba obratiti pažnju ali ne treba da vas uznemiri ako biljka uvene posle cvetanja, to je potpuno normalan proces kod Gloksinije, koji možete da prolongirate, kada biljku lepo negujete.

Ukoliko primetite da su pupoljci pocrneli ili izumrli, to znači da biljka nije provela dovoljno vremena na dnevnom svetlu, kao i da nije primila dovoljno nutrijenata kroz prihranu.

Ukoliko su listovi izgubili svoju karakterističnu zelenu boju, to je onda siguran znak da Gloksinija ne dobija dovoljno magnezijuma, a ukoliko su listovi žute boje, onda je to siguran znak da biljka ne dobija dovoljno azota.

Kada se listovi uvijaju, onda je to znak da biljka ne dobija dovoljno vlage, a ukoliko se uvijaju cvetovi, što ugrožava rast čitave biljke, to se dešava ako je biljka boravila na izuzetno niskim temperaturama. To je za ovu biljku temperatura koja je ispod 15 stepeni.

Ukoliko biljka neće da procveta, a vreme joj je, onda uzrok može da bude hladan vazduh ili suv vazduh, zatim nedovoljno prihrane ili nedovoljno svetla, kao i generalno loše održavanje biljke ili previše azota u prihrani.

Treba pomenuti i Wilt virus, koji je poznat da može nekada da napadne ovu biljku, a prepoznaje se po tamnim obručevima na biljci. To može biti ovaj virus i on ne može da se izleči .

Od insekata mogu da je napadaju bele mušice, stenice, apfide ili kako ih mi zovemo zelene bube. Ovde je jako važno da upamtite da je potrebno da se izborite sa insektima na svaki način, kako bi izbegli da koristite insekticid, koji je jako štetan, pre svega po njene nežne listove.

Prodaja i cena

Treba da znate da se na tržištu može pronaći veliki broj hibridnog semena ove biljke, koji je napravljen kako bi biljka cvetala jako brzo, obilno, a to je moguće da se desi samo jednom tokom godine.

Cena pakovanja semena Gloksinije može se naći po ceni od oko 300 dinara. Biljka u saksiji se može naći za oko 300 do 500 dinara.

Mi planiramo otvoriti garden centar pa ćete i ovo cveće moći da nabavite kod nas. Da bi osigurali najbolju cenu, prijavite se na email listu ispod i javićemo vam čim kreće prodaja da dobijete kupon za popuste.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..