Kalamondin – citrus koji će vas oduševiti

Citrusi se sve više gaje i na mestima na kome to nije baš očekivano, kakvo je naše podneblje, gde nije očekivano da citrus može da opstane tokom zimskog perioda.

Ali, ne gaje se svi citrusi, kako ih poznajemo kao drvo koje će a nam donese plod, već može da se gaji i kao sobna biljka koja je veoma dekorativna, odgovarajuće veličine, ali i mirisna.

Ukras svakog doma – Kalamondin, je zaista citrus koji će vas oduševiti u smislu da se veoma lako gaji, u odnosu naprimer na mandarine, nega dosta jednostavnija, ali ipak je ovo biljka koja ima određene preduslove da bi opstala, iako oni nisu komplikovani ni najmanje.

Posebno je zanimljivo da ovaj citrus može da se kupi za razumnu cenu.

Poreklo

Kalamondin ili Citrofortunella nastaje kao hibrid mandarine i Kinkana, i biljka je koja postaje sve popularnija poslednjih godina.

Latinski naziv je Citrofortunela Microcarpa.

Zemlja porekla joj je Kina, gde prvobitno gajena, a onda se kao munja proširila u okolnim zemljama. Kao citrus posebno se gaji, od koga se prave sokovi – u Indoneziji, Maleziji na Filipinima. Tamo se mnogo proizvodi. Tamo i dugo živi, može da doživi i jedan vek.

Postoji mnogo hibridnih formi – Kalamondin može biti šarena biljka, može da ima prugaste plodove ili da bude patuljasta biljka koja se gaji na prozorima ili terasama.

Ovaj mali citrus veoma podseća na mandarinu, njeno stablo je visoko od 3 do 7 metara, ovde govorimo o prirodnom staništu, takođe ima veoma gustu krošnju sa tamno zelenim listovima koji su ovalnog oblika.

Donja strana listova je žuto-zelena, a oni su poređani naizmenično na peteljkama. Koren je jak. Takođe može da bude visoki po nekoliko metara u svom prirodnom staništu.

Kod nas se Kalamondin gaji, i to veoma uspešno, ali treba napomenuti, da kako god da ga negujete neće vam doneti plod, odnosno voće i najčešće ćete ga videti na prozorima ili terasama.

U našim, kućnim uslovima takođe kraće živi – maksimalno neke četiri godine, ali ako je držite u plasteniku može da izdrži i duže.

Zašto je popularna?

Ovo je omiljena biljka u mnogim zemljama, posebno Aziskim, tamo mnogo vole da je jedu i kao voće, ali i da je čuvaju kao ukrasnu biljku

Kod nas je poznata po imenima Zlatna narandža ili Kineska mandarina, jer svakako zemlja porekla joj je Kina.

U nekim državama, posebno ovim Azijskim, Kalamondin je vezan za praznike, konkretno Novu godinu i Božić.

Tada se poklanja i ukrašavaju se kuće ovom biljkom, jer poseduje divnu simboliku – jer se veruje da donosi sreću.

Ovaj običaj je ostao do danas, pa je Kalamodin poklon za praznike.

Može da se nađe u vrtovima, staklenicima, na prozorskim daskama, a veoma često je i bonsai biljka, jer nije velika.

Sadi se u baštama parkovima, kao i u velikim kontejnerima ili na terasama.

Ovo biljka kada se gaji kao sobna nije nešto posebno zahtevna može da izraste negde oko 150 cm ali u svakom slučaju morate da joj date dovoljno toplote, svetlosti i vlage.

On je prepun vitamina C, koji je fenomenalan za imunitet, a može da se pravi i čaj i sok od njega.

Možda će vas zanimati i ovi citrusi: Limun | Kumkvat

Koje sve vrste postoje?

Citrofortunella uključuje sledeće kombinacije, ovo su sve mešavine različitih citursa sa kumkvatom od kojih je prva upravo i najpoznatija odnosno Kalamodin.

  1. Kalamodin ili Calamansi, Zlatna narandža ili Kineska mandarina, citrus koji je nastao ukrštanjem mandarine i kumkvata.
  2. Citrangequat – hibrid pomorandže ukršten sa kumkvatom
  3. Citrofortunella floridana ili Limequat –– ovo je kombinacija kumkavata i limete
  4. Mandarinquat sa podvrstama ‘Nippon’ and ‘Indio’ – nastale ukrštanjem kumkvata i satsuma mandarine

Odgovarajuća temperatura

On jeste otporna biljka, koja za razliku od mnogih drugih biljaka, dakle ovde ne govorimo samo o citrusima, može da izdrži i temperature koje su u minusu, recimo minus 6 stepeni Celzijusa, ali da bi Kalamondin biljka lepo rasla treba da bude na minimalnoj temperaturi koja iznosi plus 12 stepeni Celzijusa.

A kada je ova biljka u periodu vegetacije, onda temperatura mora da bude između 18 i 27 stepeni Celzijusa. Ovo je idealna temperatura kako bi biljka bujala.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svakako da ovde govorimo o biljci koja obožava svetlo, i tu nema dileme, ali ni u kom slučaju ne smete da je stavljate na direktno svetlo. To je ono koje je u podne, posebno tokom leta kada je sunce veoma jako.

Kada kineska mandarina dobije previše svetla tada biljka propada – previše vlage znači da će listovi da joj potpuno izblede ili da izgube boju. Biljka će najverovatnije da izgubi svoju veličinu ili a plodova neće biti ili će da otpadaju.

Zato Kalamondin uvek morate da locirate na prozor koji je na jugoistoku.

Kada dođu hladniji dani, biljku obavezno stavite negde gde ima dodatnog svetla, jer mu samo zimsko sunce koje je ispod oblaka nije dovoljno. Gledajte da uvek ukupno treba da primi oko 12 sati svetla, ali da ni to nije siguran uspeh za opstanak biljke.

Zlatna narandža, tokom proleća i leta, ako je do tog momenta bila u stanu, može da se iznese napolje na balkon ili terasu, ali to se mora obavljati postepeno, kako bi se biljka navikla na sunce. Upamtite da je uvek dobro da je biljka u polusenci i zaštićena od vetra, koji joj veoma šteti.

Na jesen se vraća unutra ali se ovaj obrnuti proces takođe obavlja postepeno.

Koliko zalivanja traži?

Kineska mandarina jeste divna i veoma otporna biljka, ali je u smislu zalivanja pomalo zahtevna, jer ona mora da dobije dovoljno vlage i da bude na odgovarajućoj vlažnosti vazduha.

Ona ne voli topao vazduh, niti kad je vazduh potpuno isušen. Tako da obratite pažnju ona ne sm da bude blizu grejnih tela, ali tada traži i više zalivanja svakako.

Ukoliko se ne dovoljno zaliva opadaće joj listovi, ali koliko se prekomerno zaliva, koren biljke će da odumre. Tlo između zalivanja mora potpuno da se osuši, a posebno što mora da se dogodi jeste da višak vode mora da iscuri zato je bitan izbor saksije.

Ovu biljku možete zalivati i potapanjem lonca u kome se nalazi u vodu.

Nepisano pravilo je da što je toplije Kalamondin se više zaliva odnosno češće. Važno je reči da je potrebno da koristite samo meku vodu, onu koja je ostajala.

Uz sve ovo listovi se moraju prskati vodom posebno sa donje strane.

Vlažnost vazduha mora da bude 70 procenata.

Previše vode stvara gljivice, zato vodite računa o količinama vode.

Da li cveta?

Da,  ovo je biljka koja cveta. Njeni cvetovi mogu da rastu pojedinačno ili po 2, 3. Takođe su veoma mirisni i samoplodni, Svaki cvet ima po 5 latica koji su bele boje. Pčele ih obožavaju. Cvetovi su veličine negde oko 2 cm do 2,5 cm u prečniku.

Treba pomenuti da je ovo biljka koji ima plodove koji su crvenkasto-narandžasti, okrugli i na neki način pomalo spljošteni. Koža im je takođe veoma sjajna i mirišljava, između ostalog i zbog toga što u sebi poseduje eterično ulje.

Dakle koža je veoma slatka, dok je sama pulpa kisela. Posebno se recimo na Filipinima gaji kao voće i veoma dobro, odnosno puno rađa, recimo negde 30 kg godišnje.

Dok zrele biljke, koje su stare oko 10 godina mogu da donesu godišnje i oko 50 kilograma.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je veoma važna kod ovog citrusa, zato što ona jako brzo raste i uzima hranljive materije iz zemlje, i zato se mora redovno prihranjivati.

Ukoliko joj ne date dovoljno prihrane, onda će da joj otpadaju listovi i plodovi. Savetuje se folijarna prihrana jednom u toku meseca, tokom zime.

Ovo je biljka koja mora nešto češće da se presađuje uz dodatak sveže zemlje da biste izbegli drugi scenario da to je onaj da ste je preterano  prihranili što takođe može da joj šteti.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje obavljajte jednom tokom jedne godine, jer je ova biljka koja jako brzo raste. Starije biljke se presađuju jednom na dve ili četiri godine, dok se površinski deo zemlje menja svake godine.

Traži veliku saksiju. Proces se obavlja tokom proleća, odnosno krajem zime, a nikada nemojte da presađujete biljku koja treba da procveta, jer joj to može uništiti cvetove, listove pa i celu biljku.

Od zemljišta voli ilovaču, pesak. Mora da bude ili blago kiselo, a najbolje neutralno.

Kako se vrši razmnožavanje?

Biljka se periodično razmnožava, najbolje je da to činite reznicama. To se obavlja čim počne leto – kao matičnu biljku, uzmite zdravu odraslu biljku.

Posle cvetanja, isecite reznice koje su dugačke oko deset centimetara, i koje imaju oko dva do tri pupoljka.

Sade se u supstrat, mahovinu, treset i pesak i pozicioniraju u staklenik.Tamo mora da bude temperatura oko 25 stepeni i veoma vlažno.

Kada se ukoreni, a ovaj proces nije ni malo lak, uskoro se pojavljuju i novi listovi, pa je polako izbacite na svež vazduh, ali i dalje da je biljka sklonjena. Brzo će procvetati.

Nega i održavanje biljke

Kad govorimo o nezi Kalamondina, veoma je važno da tokom perioda odmora, odnosno tokom zime, biljka odmara dakle tokom zime mora da ima dnevnu svetlost, a ukoliko to ne možete da joj obezbedite, onda morate da joj date u vidu dodatnog svetla, jer u suprotnom neće da cveta niti da formira plodove.

Tokom zime se zalivanje smanjuje na jednom ili dva puta mesečno. Nega podrazumeva i orezivanje što ova biljka veoma lako podnosi, jer se odlično grana, a takođe ima i lepo drvo, i gustu krošnju.

Lepo se formira u obliku grma, a orezuje se tokom proleća. Orezujte je kada su joj stare grane, ili koje su deblje nego što bi trebalo, a takođe tokom leta skratite grane koje su predugačke.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Neadekvatna nega dovodi do opadanja listova, zbog npr promaje, nedovoljno ili puno svetla nagla promena uslova, niska vlažnost, malo ili mnogo vode….

Može da bude podložna gljivičnim infekcijama, koje opet mogu da budu uzrokovane lošom negom.

Od štetočina mogu da je napadnu krpelji, tripsi, ljuskavice, lisne uši. Oni slabe biljku, koja će da počne da gubi listove. Slaba nega biljke još više slabi biljku, pa je onda još više napadaju insekti.

Prodaja i cena

Može se naći vrlo retko na našim prostorima, samo ih povremeno bude u nekim rasadnicima. U ponudi su obično sadnice formirane na stablu, visine 60-70cm koje koštaju oko 6,000 dinara.

Mogu sa ponekad naći i veći primerci za 10,000 dinara, dok se vrsta Kalamondin mini pomorandža seme (Citrofortunella microcarpa) u pakovanju od 5 semenki može naći za oko 500 dinara.

Kada otvorimo prodavnicu, kalamondin ćete moći da nabavite kod nas. Da osigurate najbolju cenu, prijavite se na email listu ispod i obavestićemo vas čim krene prodaja da dobijete kupon za popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..