Kineski dolar, pilea – još jedno drvo novca

Izbor sobnih biljaka je toliko veliki da je nekada zaista teško da napravimo pravi izbor – kada biramo nije najvažnije da nam se biljka samo estetski svidi, nekad je daleko važnije da je to biljka koja može da se uklopi u naš način života, u smislu da je to biljka čijim zahtevima možemo da odgovorimo na pravi način.

Oni koji veruju u Feng šui, znaju za Pileu, biljku koja je poznata kao još jedno drvo novca, po imenu Kineski dolar je možda još poznatija.

Pilea peperomioides  je ona vrsta biljke koja za koju se veruje da privlači bogatstvo i blagostanje, dolazi nam sa istoka. Jako je popularna svuda u svetu, i takođe je veoma čest poklon.

Na istoku se poklanja dobrim ljudima, deli sa koleno na koleno, donoseći sreću i pozitivnu energiju.

Pilea veoma sporo raste – maksimalno može da naraste do nekih 30 centimetara, i zato je viđena kao idealna biljka da se drži u sobnim uslovima, jer ne zahteva puno prostor, a uz sve to Pilea je jako izdržljiva i otporna. Sasvim dovoljni razlozi da odaberete Kineski dolar da bude deo vaše sobne bašte.

Poreklo

Ovo jedna veoma izdržljiva biljka, poznata jako dugo vreme,  njeno drugo ime „Biljka misionara“, što je vezi sa načinom na koji ju je svet upoznao.

Ona nam dolazi iz južne Kine, provincije Junan, gde ju je pronašao misionar i doneo u svet. Naime, 40-tih godina prošlog veka jedan norveški agrar po imenu Agnara Espegren, je pronašao i doneo u svoju postojbinu.

Posle toga, Pilea se proširila u sve skandinavske zemlje, a odatle u čitavu Evropu, pa posle i u Ameriku. Zaista se gaji svuda u svetu i jako lepo uspeva na svakom prostoru.

Latinsko ime odnosno koren naziva Pilea, potiče od grčke reči pilos a prevodi se kao predmet napravljen od filca.

Na istoku veruju da je ovo toliko magična biljka koja spada u najpoznatije iscelitelje negativne energije, što prepoznaje i Feng šui.

Generalno, to verovanje je i usko vezano za sve biljke koje su veoma jarko zelene, pa sam pogled na njih smiruje, jer je dokazano da zelena boja prija očima i smiruje um.

Veruje se i da odnosi negativnu energiju, kao i da širi pozitivne vibracije, pri čemu je akcenat na bogatstvo, baš u materijalnom smislu.

U nekim azijskim zemljama se prenosi sa kolena na koleno, kao jedan mali, ali jako vredan poklon koji se čuva, i daruje svakoj narednoj generaciji.

Zimzelena biljka koja donosi finansijsku sreću i zato je njeno drugo ime kineski dolar a već smo rekli da raste veoma sporo, što je u njenom slučaju veliki plus. Ovo je mala i kompaktna biljka koja ima dugačke grane koji izgledaju kao da se ljušte, a na njima su listovi okruglog oblika koji su tamno zelene boje.

Pilea se na našim prostorima gaji veoma lako kao sobna biljka, jer sami možete da „tempirate“ uslove u kojima je gajite. Kod nas, pošto imamo sva godišnja doba, morate da vodite računa ako Pileu gajite napolju.

Ako je veoma toplo, na našim prostorima to su prolećni i letnji meseci, tada kineski dolar može bez problema da se drže napolju ali se biljka obavezno unosi unutra preko jeseni i zime jer ono što ona ne voli su niske temperature.

Sve u svemu jedna jako otporna biljka koja je laka za održavanje, samo je važno da se obrati pažnja na temperaturu.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Krasula | Zamija

Zašto je popularna?

Pilea je veoma popularna kućna biljka, neki čak idu toliko daleko da tvrde da je ona jedna od top 5 najboljih sobnih biljaka koje postoje; jer ona zapravo ima sve.

Izgleda fantastično, ima, kažu odlična svojstva, a nalazimo je u skoro svim zemljama od Skandinavije do dalekog istoka, svuda se podjednako voli i gaji.

Ona je i prepoznata Feng Šui biljka što znači da čisti dom od negativne energije, a takođe privlači sve pozitivno, a posebno se veruje da privlači  finansijsko obilje i monetarno blagostanje.

U evropskim zemljama i u Americi gaji se isključivo kao takozvana prozorska biljka, tamo je jako retko gaje u spoljnim uslovima, jer se po svojoj malo veličini odlično uklapa u manje prostorije.

Već smo pomenuli da dolazi sa istoka, odnosno iz Kine, i da donosi finansijsku sreću. Tamo postoji i običaj da se Kineski dolar daje samo dobrim ljudima, kako bi dobili još više zaslužene sreće i bogatstva.

Prema Feng šuiju idealna pozicija ove biljke je na jugoistoku prostorije, jer je tu koncentracija „energije novca.“

Pilea je još jako popularna i zato što ima veoma interesantnu strukturu listova – koji su tamno zeleni, okrugle boje, zaista deluju kao nekakvi novčići.

Jako se lako gaji, osim što se tokom zimskih meseci mora unositi unutra, ukoliko je držite napolju, drugih zahteva nema. Ne voli jako sunce, odnosno direktno. Otporna je i na raznorazne bolesti, pa je ljudi rado kupuju jer ne moraju da se zamaraju sa negom.

Ona je i čest poklon posebno mlađim generacijama, jer se veruje da donosi sreću, blagostanje i finansijsku dobit.

I ona je prečišćavač vazduha, zato je dobro imati je u prostoru u kome boravite.

Pilea je jako popularna i zato što je ona potpuno ne toksična biljka, pa ne morate da brinete gde je držite, nema brige oko ljubimaca ili dece.

Koje sve vrste postoje?

Postoji ogroman broj Pilea, koje se gaje svuda po svetu, a uglavnom se razlikuju po listovima, koji, kao što smo već rekli mogu da budu zaista raznoliki. Ovo su samo neke od njih, koje smo izdvojili po atraktivnosti.

1. Pilea peperomioides ili Kineski dolar, kako je mi znamo. Ovo je najčešća Pilea, prva na koju pomislimo kada pomislimo na ovu biljku. Ona ima tamno zelene listove, u obliku novčića. Ona je laka za održavanje, raste u svim uslovima, i donosi bogatstvo u kuću, kako se veruje.

2. Pilea cadierei minima – ova vrsta Pilee je takođe jako lagana za održavanje, jako je mala i kompaktna, a njena osnovna karakteristika su njeni listovi koji su predivno sveže zeleni a imaju po sebi i srebrnasti dizajn.

3. Pilea microphylla – ovo je vrsta koja je takođe omiljena među ljubiteljima Pilee. Morate kod ne voditi računa da je držite u hladu, da zemljište bude nešto vlažnije nego kod ostalih vrsta. Voli toplotu i jarko jutarnje sunce. Neki je zovu i Barut biljka, u slobodnom prevodu.

4. Tamna Misterija – ova vrste Pilee ima listove koji su tamni, u pitanju je boja koja najviše podseća na čokoladu, uprav ta nijansa braon boje, koja ima srebrnu nit po sredini, odnosno po centru listu. Dark Mystery Pilea

5. Pilea involucrata ili Biljka prijateljstva kako je još zovu. Ova sorta ima fino teksturisane listove, koji jesu zelene boje, ali su takođe u sredini nijansirani sa bronzanom bojom. Ovo je vrsta koja zahteva dobru vlažnost i visoke temperature da bi lepo rasla.

6. Pilea libanensis ili Bebine suze – ovo je sorta koja savršeno izgleda u visećim žardinjerama. Ima jako gusto lišće, koje je zelene boje, sa srebrno sivim pod-tonom. Predivno izgleda kada pada sa saksije, odnosno kada se savija preko nje.

7. Pilea involucrata ili Mesečeva dolina – ima divno lišće koje je ispresecano tamno crvenim žilicama. Tokom prolećnih meseci, ova biljka proizvodi i malecke zeleno-roze cvetiće.

8. Pilea spruceana ili Srebrno drvo – braonkasto purpurno lišće je najznačajnija karakteristika ove vrste. Na sredini listovi imaju metalno srebrni centar, što mu daje atraktivan izgled.

Odgovarajuća temperatura

Već znamo da je ovo biljka koja dolazi iz relativno toplih predela, tako da Kineski dolar možete da držite na toplom mestu.

Najsavršenija temperatura na kojoj možete da gajiti kineski dolar je ona koja se kreće u radijusu između 22 stepena Celzijusa i 24 stepena Celzijusa.

Već smo negde napomenuli da je najbezbednije da je gajite unutra, ali ako imate lepu terasu ili baštu to svakako možete da činite i napolju, naročito tokom leta. Tada je možete iznositi napolje, ali kada zahladni, ili dođu hladniji meseci, tada je morate uneti u kuću.

Dakle, najniža temperatura na koji biljka može da boravi a da se ne ošteti, je negde između 10 i 12 stepeni Celzijusa. Sve ispod toga joj može veoma naštetiti.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svetlost je svakako važan uslov kada govorimo o gajenju Pilee. Važno je ovde podsetiti se da su njeni bujni i zeleni listovi veoma mesnati. Oni su tamno zeleni kožasti, a rastu na dugačkim peteljkama od sredine lista.

Mlade listove ćete prepoznati  po tome što su veoma sjajni, ali vremenom gube neku svoju formu, i to je normalno. A zašto ovo pominjemo? Iz razloga što će listovi biti najlepši kada je biljka na svetlom indirektnom mestu, ili kada se nalazi u polu-senci. Sve je okej, samo da nije na direktnom suncu. Kada se Kineski dolar nalazi na direktnom svetlu onda može da dobije opekotine i zato treba izbegavati držanje na suncu, tokom letnjih meseci.

Znači pravilo za skoro sve vrste je da joj treba svetla ali indirektnog.

Koliko zalivanja traži?

Kada dođe proleće i leto, što na našim prostorima može dosta da potraje, i da bude „tropski“. Tada, kada su dani veoma topli, dugi i sunčani, Kineski dolar traži da se zaliva veoma često, i ovo je korak koji ni slučajno ne smete preskakati.

Ovo je važno da joj listovi ne uvenu, iako u realnosti, može  da raste sasvim korektno i u zemlji, koja je nešto suvlja i tvrđa.

Zimi se manje zaliva, i ni slučajno ne smete da dozvolite da zemlja bude jako vlažna.

Ukoliko primetite da su listovi Pilee svenuli, onda se savetuje da je češće zalivate, a u situaciji da počnu da padaju onda se zalivanje smanjuje.

Da li cveta?

Da, Pilea cveta, i to se događa tokom prolećnih meseci. Njeni cvetovi su najčešće veoma sitni, često bledo zeleni, beličasti ponekad imaju ružičaste nijanse.

Muški i ženski cvetovi se uvek nalaze na istoj biljci. Nisu naročito dekorativni, akcenat kod ove biljke je na njenom lišću.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je potrebna ovoj biljci. To se sprovodi tokom vegetativnog perioda, kada se Pilea mnogo troši, jer ubrzano raste. Prihranjuje se na svake dve nedelje, mada prihrana nije nešto što je obavezno.

Biljka traži humusnu, vlažnu i veoma dobro dreniranu zemlju.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje Pilee je potrebno da se obavlja jednom godišnje. U tom slučaju potrebno je da birate nove saksije koje su malo veće.

Tokom presađivanja se stare grane uklanjaju, dok se staro lišće biljke prosto osvežava.

Kako se vrši razmnožavanje?

Da ponovimo, Kineski dolar je zimzelena biljka koja se najlakše razmnožava semenom. Međutim za neke postoji još jednostavniji način razmnožavanja, a to je razmnožavanje putem reznica. Ovaj proces se obavlja tako što se drvene stabljike odseku i stave se u vodu.

Zatim se sačeka neki određeni vremenski period da puste korenje. Kada se to dogodi, korenovi se presađuju u nove saksije ili čak zbog kompaktne veličine pogodna je i tegla u koju je dodata usitnjena zemlja.

Važno je da ta posuda ima rupice na sebi, kako bi oticao višak vode, i da zemlja može da se suši između dva zalivanja. Potrebno je da voda otiče.  Iste posude birajte kada je presađujete.

Nega i održavanje biljke

Uprkos nekim mišljenjima,  Pilea je veoma izdržljiva biljka koja je otporna na gotovo sve –  njen izgled zapravo zavarava. Kineski dolar deluje nežno i možda komplikovano za negu, ali zapravo u njenom slučaju, izgled itekako vara.

Postoje samo osnovna pravila koja se moraju poštovati. Može se gajiti napolju samo da budete oprezni, da je držite uvek u nekoj polu-senci, da izbegava direktno svetlo i da ne bude na temperaturama koje su niže od 10 ili 12 stepeni Celzijusa. Ako i kada se to dogodi, tada se unosi unutra, na toplo.

Tokom letnjih meseci, zalivanje je češće, dok se zimi se smanjuje ta potreba, uz obavezno sušenje zemlje između dva zalivanja.

Čuvaju se u saksijama koje imaju dobro drenirano zemlju, obavezne su i rupice na dnu.

Obavezno jednom sedmično okrećite kako bi svaki list dobijao dovoljno svetla, što je veoma važno da bi je održavali kako treba.

Orezujte listove koji su suvi i opali. Nikako ne preterujte u orezivanju biljke jer možete da je oštetite na taj način. Ona je suštinski mala i kompaktna biljka kojoj ne treba preterano orezivanja.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Razlog zašto početnici u gajenju biljaka obožavaju Pileu, je i zato što je ona jedna veoma otporna biljka koju jako retko ili gotovo nikad ne napadaju bolesti i štetočine. Najveću štetu zapravo možete uzrokovati upravo vi, i to neadekvatnom negom.

Štetu kao što je truljenje korena izazvaćete prekomernim zalivanjem, ili ako je stavljate previše na sunce ili ako ima premalo sunca. Ukoliko su joj listovi braon-žuti, može se desiti da joj fali gvožđa, tako da ga svakako uvrstite u prihranu.

Od štetočina možda će je napasti biljne vaši, što ćete primetiti po buđi na njenom lišću. Mogu je napasti i bele mušice. Oba problema se lako rešavaju insekticidom.

Prodaja i cena

Biljku Pileu možete naći u ponekim garden centrima ili cvećarama, ali ne spada u najjeftinije biljke. Ipak svakako vredi –  recimo primerak oko 15 cm visine može se naći za 800-1.500 dinara.

Inače, kvalitetno negovana biljka može da preživi i više od deset godina, tako da vam se kupovina svakako isplati.

Jako je dobar poklon za useljenja, često se poklanja mladim ljudima kako bi im krenulo u životu.

Ovu biljku kao i mnoge druge, uskoro ćete moći da nabavite kod nas po najpovoljnijoj ceni. Kako biste na vreme dobili obaveštenje kada krećemo sa radom, prijaviti se na našu email listu ispod i javljamo vam kada sve bude spremno za početak prodaje.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..