Kokos palma – nežna lepotica (nije za početnike)

Postoje one lepe i egzotične biljke koje kao da su stvorene da od vašeg stana naprave tropsku oazu, a ovde zapravo govorimo i o pojedinim biljkama koje nisu za svakoga, ne samo u smislu komplikovanijeg gajenja, već i u smislu da je za pojedine biljke potrebno i više prostora.

Ali, oni koji vole, žele i umeju, ovo može da bude interesantan poduhvat u projektu sa sobnom baštom, i tu negde svoje mesto pronalazi Kokos palma.

Veoma interesantna biljka koja dugo živi, i može mnoooogo da poraste, i zahteva i prostor i negu, ali vredi, u to nema sumnje.

U prirodi može da živi i do 80 godina, a patuljaste vrste, koje su nešto manje, žive do oko 40 godina. U stambenim područjima, ali tamo gde je odlična klima one žive kraće, ali ako su uslovi idealni, onda mogu trajati 2-3 decenije.

Stručnjaci kažu da je gajenje Kokos palme sama srž i lepota tropskog baštovanstva, iako u zatvorenom teško da će biti veća od jednog metra, ni to nije zanemarljivo.

Zovu je i Kraljica svih palmi, a pošto sporije raste onda može jako lepo da uspe u toplijim krajevima, kada se gaji u nekoj manjoj bašti.

Poreklo

Ona pripada porodici Palm. Njeno tačno poreklo nije utvrđeno, iako se veruje da je to najverovatnije Malezija ili Srednja Amerika. Dele se na patuljaste i velike.

Ime duguje majmunu – odnosno sličnosti sa njuškicom jedne vrste majmuna, a koko na portugalskom znači majmun.

Još jedno ime koje ima ova biljka je i litokarijum.

Ima i plodove koji se mogu pojaviti samo kod biljke koja je odrasla, a u kućnim uslovima, kokos palma ne daje plodove. Svima nama su najinteresantniji upravo Kokosovi plodovi – koji kada spadnu sa drveća mogu da putuju mesecima po okeanima, a struja ih prenosi sa obale na obalu, gde proklijaju i uspevaju da se razmnožavaju na tropskim ostrvima. Njihova ljuska je vodo-otporna, pa tako prelaze na hiljade kilometara, a ostaju neoštećene, jestive, i zdrave. U svom prirodnom staništu plodovi se skupljaju dva puta godišnje, prvi put polovinom leta, a drugi na kraju jeseni. Po sezoni, ova biljka daje po sto, i više plodova.

I ovo je važno da upamtimo – ona je jeste tropska biljka, ali oni baštovani koji imaju iskustva, mogu da je uspešno gaje godinama.

Kokos biljka je dugovečna biljka, koja je zaista impozantne veličine, u normalnim uslovima ona može da poraste i do 30 metara, a samo njeni listovi su i do 5 metara.  Prve dve tri godine života su krucijalne za Kokos palmu, koje ona možda neće preživati, ali kada/ako uspe, onda može da živi dugo.

Kokos palma pripada onoj vrsti koja se zove fotofilna što znači da voli da bude u zimskim baštama kao i u staklenicima.

Neki botaničari kažu da Kokos palma zapravo nije drvo već je klasifikuju kao travu.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Areka palma | Šamadorea palma

Zašto je popularna?

Kokos Palma je popularna jer ljudima daje hranu, a može da bude i savršen ili kozmetičkoj sredstvo. Ona je takođe simbol utočišta i brige za milione. Ali ona je i univerzalni simbol za tropske krajeve, more plaže, i one daleke krajeve gde je uvek toplo.

Kokosova palma je jako popularna u svetu jer se koristi u mnogim industrijama, jer su svi njeni delovi veoma korisni.

Pre svega kokosova voda ima antipiretička svojstva, i nije tu samo da utoli žeđ, ona vraća nutritijente u organizam. Zatim, mleko od kokosa je fenomenalno za upalu grla, i bolesti kostiju. Kokos je generalno dobar za imunitet, rad nervnog sistema, kao i za reproduktivne organe.

Kokosove ljuspice se koriste za slatkiše, a ulje ima bezbroj upotreba, u farmaceutskoj industriji, prehrambenoj, kozmetičkoj. Korisna je i kokosova ljuska i kao i kokosova vlakna koja su jako izdržljiva.

Uostalom, drvo kokosa se koristi za izradu nameštaja, posebno na Pacifiku, gde se od jega izrađuju i krovovi na kućama.

Takođe ovo je drvo koje neki nazivaju i „drvo uspeha ili novca“, između ostalog zato što se veruje da je toliko vredna, jer svaki njen deo može da se iskoristi za nešto.

Koje sve vrste postoje?

Postoji mnogo vrsta kokosovih palmi, i običnih i patuljastih, iako se ne mogu uzgajati sve u kućnim uslovima.

Kokos je veoma poštovana biljka, i kao takva postoji samo jedna vrsta kokosa koja nosi latinski naziv Cocos nucifera.

Međutim kada govorimo o Kokosovim palmama, njih postoji veliki broj. Pa tako razlikujemo:

  1. Visoki Jamajčani – ovo je tip kokosove palme koja je veoma velika, i raste na Karipskim ostrvima
  2. Visoke Paname
  3. Zlatni Malezijski patuljak – ovo je manja vrsta kokosove palme, prepoznatljiva po malim plodovima žute boje

Odgovarajuća temperatura

Prva asocijacija na Kokos palmu jeste tropska klima, i upravo takva njoj godi da bi lepo rasla, zato je nije lako gajiti u zatvorenom ili hladnom prostoru. Ali nije nemoguće. Idealna temperatura na kojoj možete da držite vašu palmu je između 20 i 23 stepena, mada će tolerisati i nižu, recimo oko 18 stepeni. Tokom leta, obavezno biljku iznesite napolje, kako bi uživala na toplom vremenu, a i provetrila se.

Inače, i noću joj treba toplina, tako da i na ovo morate da obratite pažnju i da je kada su hladniji dani i noći, ubacite u toplo, pritom vodeći računa da je sklonjena od grejnih tela koje joj uzimaju vlažnost, koja joj je neophodna.

Koliko svetlosti je potrebno?

Mesto za Kokos palmu je tamo gde je veoma svetlo, i da ona voli direktno svetlo, ali ne konstantno, tako da i kada je gajite u kući nemojte da je držite non stop na suncu.

Alternativno, ukoliko je u vašem domu mračno, vašu biljku stavite na veštačko svetlo, koje joj ne smeta.

Koliko zalivanja traži?

Kokos palma se zaliva vodom koja je sobne temperature, i veoma je važno da se održava konstantna vlažnost, a posebno je važno da listovi dobiju dovoljno vlage. I vlažnost vazduha je jako važna, potrebno je da bude uvek visoka.

Zalivanje kišnicom se takođe smatra idealnom tečnošću za zalivanje Kokos palme.

Zalivajte vašu biljku jednom ili čak dva puta tokom jedne nedelje, i to tokom toplih letnjih meseci, zimi malo manje, ali uvek vodeći računa da biljka nema preveliku količinu vode.

Da li cveta?

Da ona cveta, ali samo u svom prirodnom staništu. To se dešava kada biljka napuni 5, 6 godina, onda drvo počinje da pupi.

Ima i ženske i muške cvetiće, muških ima više i oni liče na male ljiljane, a ženskih ima manje i oni podsećaju na male plodove kokosa.

Da li je potrebna prihrana?

U periodu od maja do avgusta ova biljka mora da dobija đubrivo jednom u dve nedelje. Birajte tečno đubrivo baš za palme, koje je slabije, a ovo je dakle posebno važno da činite tokom leta, kada aktivno raste.

Bez obzira na sve, Kokos palma može u zatvorenim uslovima živeti samo godinu dana.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Ovo je biljka koja jako loše reaguje na seljenje tako da presađivanje nije dobro da se često radi, a možete da uradite kada krene mnogo da prerasta saksiju u kojoj se nalazi, i iz koje počne da viri.

Kada presađujete, važno je da presađujete celu biljku, i to činite tako da korenje ispravite i stavite u zemlju, a orah ostavite na površini.

Ako i kada biljka zaista postane odrasla, i pretrpi taj početni teški period, onda može da se presađuje jednom godišnje.

Ako ste joj dali dovoljno nege i imali sreće, živeće vam u kući do 5 godina, a posle toga će samo izbledeti, mada su onda bolji izbor patuljaste sorte, koje su malo više prilagođene životu u stanovima.

Kako se vrši razmnožavanje?

I gajenje je izazovno kada govorimo o Kokos palmi, ali je razmnožavanje ove biljke još veći izazov, ili nemoguća misija.

On se jako teško razmnožava, čak i u uslovima koji se smatraju idealnim za nju – sunce, vlaga, toplota.

Jedini način koji možete da pokušate da sprovedete jeste da dobijete biljku iz kokosovog oraha, ali ne oguljenog. Ideja je da se orah zakopa do pola u mahovinu koja je vlažna, i da se tako održava u idealnim uslovima, da bude toplo i vlažno, i tako makar pola godine.

Ako budete imali sreće, na vrhu ćete videti zelenu mladicu koja raste sa vrha oraha. Ona se hrani iz oraha, a veliko je pitanje da li će nastaviti da raste i dalje.

Druga varijanta je da kokosov orah potopite u vodu na nekoliko dana, dakle mora da bude u vodi non stop. Posle toga ga prebacujete u plastičnu kesicu s rupicama za vazduh, a sve tp na toplo mesto sa puno svetla. Ako se pojavi klica, stavljate je u zemlju kokos dole, klica van zemlje. Ovo radite u proleće ili rano leto.

Nega i održavanje biljke

Kao što ste videli, ova biljka može da podnese i niže temperature, koje se spuštaju i do 12 stepeni Celzijusa, ali to ne znači da se ništa neće dogoditi naprotiv biljka će da stagnira u rastu.

I tu je ono o čemu govorimo – kokosova palma je jedna biljka kada je u otvorenom i druga biljka kada je zatvorenom prostoru. Na otvorenom, tamo odakle je potekla, je otporna, raste jako visoko itd. Ali, ako je u kući, mogu da je napadnu insekti. Svakako da traži i svetlo, i toplotu i vlagu.

Dodatan izazov je teško razmnožavanje…. Zato se zapravo savetuje da probate da je gajite napolju ako imate uslova, a ako ne da uživate u toj jednoj biljci koja lepo raste u kući, pa koliko god da živi.

Dakle dajte joj puno svetlosti, zemlja mora da bude vlažna ali ne preterano. Uvek je prskajte, i pravite klimu koja je i na njenim prirodnim staništima, vole peskovito tlo, ali može se gajiti i u standardnoj mešavini za palme. Dajte joj propusno zemljište koje ima peskovitu osnovu, a koje je kiselo, a bitna je dobra drenaža kako se voda ne bi skupljala u posudi.

Đubrite po potrebi.

Savetuje se da pre gajenja Kokos palme, provežbate malo negu sa dve druge vrste, kao što su naprimer kaktus ili fikus, koji su dosta jednostavniji za gajenje.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Kada gajite Kokos palmu u saksiji, može biti na udaru štetočina ili nekih bolesti, posebno, kada je mlađa biljka.

Mogu je napasti grinje, brašnaste bube ili ljuskavice. Kao preventiva možete da brišete listove mokrom krpom, a tečnost možete da napravite od zelenog sapuna.

Ljuspice i brašnaste bube možete da sklonite na ovaj način mehanički – bukvalno da ih sklonite sa biljke. Kod paukovih grinja, koje takođe mogu da napadnu palmu, efektno je takođe čišćenje na ovaj način.

Ako je Kokosova palma zahvaćena pepelnicom, onda one biljke koje je uhvatila bolest se sklone i praše sumpornom mešavinom, i tako makar deset dana.

Možete da kupite i odgovarajući insekticid. Ukoliko je krošnja palme požutela, uzrok može biti infekcija fitoplazmozom. Tada nema pomoći, biljka se mora uništiti i obavezno skloniti od drugih.

Osim ovoga, Kokosovu palmu napada i trulež korena, kada trunu i listovi, a tu uzrok može biti neadekvatna nega, ili gljivično oboljenje.

Kao i kod mnogih drugih biljaka, i Kokos palma će svoje zdravlje pokazati na listovima, koji kada su zdravi, su veoma sjajni i jarko zeleni. Ako su bez sjaja, i gube zelenu boju, onda nemaju dovoljno vlage, a ako je baš dugo na suši, listovi će da joj požute potpuno.

Ona nije toksična, ali listovi nisu jestivi, i ne preporučuje se da se to čini.

Prodaja i cena

Možemo da kažemo da cena Kokos palme nije niska, ali ona i jeste roba za one posebne, koji znaju da cene i gaje ovu lepoticu. Pa se tako može naći za cifru od oko 1,800 dinara, manje biljke, ali i 2,000 i više.

Savet je da kada kupujete vaš primerak obratite pažnju da li je biljka zdrava. Nikada nemojte da žurite sa kupovinom, jer je ovo biljka koja u zatvorenom ne traje dugo, a ako kupite slabu biljku, onda ćete kraće uživati u njenoj lepoti, a takođe možete da oštetite ili zarazite druge biljke koje su joj blizu.

Uvek povedite računa prilikom kupovine Kokos Palme, jer one koje stižu iz uvoza ne stignu da se aklimatizuju, i onda jako brzo propadnu na našim uslovima, za samo dva ili tri meseca.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..