Kroton – najšarenija sobna biljka

Izbor tropskog sobnog cveća, i na našem tržištu je ogroman – pored predivne Orhideje, Spatifiluma i mnogih drugih, moramo da izdvojimo još jednu divnu biljku koja potpada pod ovu kategoriju, a ističe se po dvema stvarima, koje je donekle razlikuju od ostalih tropskih biljaka.

Prva je relativna jednostavnost gajenja, iako će neki od vas da kažu kako to nije jedinstveno samo kod jedne biljke, već more drugih ima sličnu osobinu,  i mi ćemo se složiti, iako je ovo osobina i više nego dobrodošla, jer su pojedine tropske biljke jako komplikovane za gajenje u zatvorenom, jer je jako teško dati im ono što imaju u svom prirodnom staništu.

Ali drugi argument je svakako ubedljiviji – ovo je biljka koja ima toliko neobičnu lepotu da se ne može porediti ni sa jednom drugom u tom smislu, i doslovno si jedinstvene jer su izuzetno raznobojne biljke.

U pitanju je Kroton, biljka koja nam dolazi iz egzotičnih krajeva, a ističe se po predivno neobičnim listovima koji su šareni, i retko da ćete moći da vidite iste, ne biljke, nego listove na jednoj biljci.

Veoma je atraktivna i predivno izgleda u stanu, daje dašak neke divne egzotike, šarenila i radosti.

Dugo se ova biljka izbegavala za gajenjem u zatvorenom prostoru, verujući da je jako komplikovana za uzgajanje, jer je toliko egzotična, ali je to samo jedna velika zabluda, jer osim adekvatnog svetla i vlage, biljci gotovo ništa drugo ni ne treba.

Kada se odlučite da Kroton postane deo vaše sobne bašte, imajte u vidu jednu važnu stvar, a to je da je ovo veoma toksična biljka koja je otrovna i za ljude i životinje, pa zato jako pažljivo „rukujte“ sa njom.

Poreklo

Kroton  dolazi originalno sa Malajskog arhipelaga, tropska je biljka, koju su doneli u Evropu u 19. veku, tačnije 1875. godine. Od tada traje fascinacija sveta ovom interesantnom biljkom.

Na Malajskom Arhipelagu, ova biljka može da poraste i tri metra, i tu raste u formi zimzelenog grma, dok u sobnim uslovima, ova biljka raste samo oko metar, ili manje od toga, u nekim slučajevima, kada su idealni uslovi, može dosegnuti metar i po, ali to je veoma retko.

Ne razlikuje se samo boja listova od jedne do druge vrste, ili čak biljke, već i  njihov oblik, koji može da bude uzak, dugačak ,ovalan. Ili u obliku koplja, mogu biti i nazubljeni listovi, a boje toliko variraju da ih je teško nabrojati.

Od zelene, crvene, žute, smeđe, ljubičaste, a onda pomislite na sve moguće kombinacije ovih boja koje mogu da budu u formi prugica, tačkica, flekica, itd….

Zašto je popularna?

Njeno latinsko ime je Codiaeum variegatum.

Pre svega Kroton svoju veliku popularnost duguje bojama koje su na njenom cveću – nikada nećete videti dva ista lista, a boje variraju od zelene, crvene, žute i narandžaste, ali i braon boje.

Te šare se vide kao tačke, pruge, fleke, itd, neki ga porede sa vatrometom boja.

Neki ga zovu i „Kaput Svetog Josipa“, upravo zbog neobičnih listova.

Smatra se da je ovo biljka koja ima neobično lepotu, lako se gaji, a od svakog prostora napraviće naj-interesantniji prostor na svetu.

Ovo je tropska sobna biljka, koja je savršena za restorane, kancelarije, poslovne prostore i lako se neguje, potrebno je da bude ispunjeno samo nekoliko osnovnih uslova kao što je npr svetlo.

Možda će vas zanimati i ovo cveće: Koprivica | Orhideja

Koje sve vrste postoje?

Ima nekoliko stotina različitih vrsta Krotona, koji se razlikuju pre svega po bojama listova, ali i njihovom obliku, ponekad gotovo niste ni sigurni da su u pitanju iste biljke, ali ipak jesu.

  1. Kroton „Zlatna Prašina“ ili Codiaeum variegatum ,,Gold Dust” – ova sorta Krotona na divnim zelenim listovima ima žute tačkice, koje zaista izgledaju kao prašina od zlata prosuta po zelenoj površini. Veoma se lako gaji, a puno može da poraste, oko tri metra, pa je zbog toga idealno da se gaji napolju, tj u bašti.
  2. Veličanstveni Kroton – Codiaeum variegatum ,,Magnificent” – ovo je sorta Krotona koja je jako velika, ima raskošne listove, koji po sebi imaju ljubičastu i žutu boju. Bolje od ostalih sorti podnosi manjak svetla, pa se tako lepo gaji i u polu-senci.
  3. Kroton Mama – Codiaeum variegatum ,,Mammy” – listovi ove vrste Krotona su šareni, na njima su pomešane sve moguće boje, crvena, braon, žuta, narandžasta i zelena i ljubičasta. Lako se gaji.
  4. Kroton Mama i Ćerka – Codiaeum variegatum ,,Mother and Daughter” – listovi ove sorte Krotona su jako dugački, oni po sebi imaju žute šare, i ponekad može da bude i ljubičast.
  5. Kroton Petra – Codiaeum variegatum ,,Petra” – Ova sorta dolazi iz Južne Azije, a listovi su isto šareni, dok boja vuče na bakarno crvenu i imaju po sebi rebraste šare.
  6. Kroton Zanzibar – Codiaeum variegatum ,,Zanzibar” – potpuno drugačija vrsta Krotona koja ima uske listove koji su zeleni, žuti i jarko crveni. Veoma egzotična sorta.

Odgovarajuća temperatura

Po pitanju svetla se Kroton, ne razlikuje od drugih biljaka koje su tropske – i ona voli da je na toplom i da je visoka vlažnost prostora u kome se nalazi, jer je to nešto što je najsličnije njihovom prirodnom staništu.

Imajte u vidu da je Kroton biljka koja ne voli temperaturne osiclacije, tj ona mora da bude stabilna i leti i zimi – temperatura na kojoj se nalazi, bilo da je leto ili zima mora da bude konstantna, uz manje izmene, po desetak stepeni.

Idealna temperatura tokom leta je oko 22 stepena Celzijusa, koji stepen niže ili više se toleriše, dok je zimi savršena temperatura oko 16 stepeni Celzijusa, iako ona može da bude i niža, do najniže 12 stepeni, ispod toga sve bi bio eksperiment koji vam ne preporučujemo da obavite.

Leti može da podnese i temperaturu koja je i znatno viša, oko 27 stepeni Celzijusa, što opet ne znači da neće biti posledica po rast i zdravlje biljke.

Moramo da dodamo i da je ovo biljka koja ne voli da bude na promaji, i uvek je zaštitite od iste, posebno ako je držite kod prozora ili u nekom međuprostoru.

Nikada ne stavljajte Kroton na mesto na kome je promaja, ili na kome su blizu rashladni/grejni uređaji, to bi joj dosta zasmetalo.

Koliko svetlosti je potrebno?

Kroton je, ma kako skroman bio, biljka koja zahteva puno svetla, i to je gotovo jedan od malobrojnih zahteva koji moraju da budu ispunjeni kako bi ova biljka lepo rasla, retko koja vrsta ove egzotične biljke može da podnese senku.

Ovo je prvi korak koji morate da mu ispunite – mnogo tropskih biljaka ne podnosi direktno sunce, naprotiv, one vole da su sklonjene, i direktno svetlo može samo da im šteti, ali to svakako nije slučaj kod ove biljke, Krotona.

Upravo njegova lepota zavisi od sunčeve svetlosti koju dobija. Što više direktnog svetla dobije, šare na listovima će da budu upečatljivije i lepše. I sama biljka će da bude bujnija i lepša.

Prema tome, idealna lokacija za Kroton u stanu je prozor, ali bi bilo idealno da je to severni, istočni ili zapadni prozor, ili strana stana, kako bi bio na direktnom svetlu ali koje je opet blaže.

Imajte u vidu da kada kažemo voli direktno svetlo, ne znači da po ceo dan treba da bude na najjačem svetlu.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje ove biljke je jako važno, tim pre način na koji se to čini, i voda koja se koristi. Kroton se zaliva tako što se voda sipa direktno u zemlju, a važno je da upamtite da biljku nikako ne držite predugo bez vode, ali isto tako nemojte da je prekomerno zalivate, jer joj obe stvari veoma mnogo štete.

Za zalivanje ne koristite nikada vodu iz česme, jer je osetljiva na sve hemikalije koje se nalaze u vodi iz česme, tako da je najbitnije da voda iz česme odstoji (ako već nju koristite), pa da se tek onda zalije sa istom.

Alternativno, a ovo je još bolja verzija da koristite kišnicu, koja je uvek super izbor za svo cveće. U njoj ima sve što biljke traže, već su sadržani svi nutritijenti, a sem toga je i idealne temperature.

Kroton možete da zalivate i sa vodom koja vam je ostala posle kuvanja povrća, ali i sa destilovanom vodom, ukoliko je imate.

Kroton se zaliva tokom zime jednom nedeljno, a leti dva puta nedeljno, po potrebi  i više, to ćete sami da primetite, ako je jako sušno i toplo leto.

Posmatrajte zemljište, ono treba da bude vlažno a nikako potpuno mokro. Ne dozvolite da se voda potpuno isuši između dva zalivanja.

Zalivanje Krotona je jako važno i mora da bude redovno, ali je takođe potrebno orošavanje biljke, ali nikada kada se Kroton nalazi na direktnom suncu, jer onda to smeta njegovim listovima, tj biljka može da se spali – sva ona mesta na koje ste sipali vodu, će da stvori fleke.

Za orošavanje koristite istu vodu koju koristite za zalivanje, i ono je uvek važno kada je biljka u zatvorenom prostoru. Orošavanje je krucijalno kod biljaka poput Krotona koji je tropska biljka koja ima veliko lišće.

Takođe, orošavanje je jako važno tokom leta, a ako je jako toplo, cela biljka mora da se povremeno tušira. Podmetač odnosno tacna na kome se nalazi biljka mora da bude puna vode.

Alternativno možete da napunite i posudu sa vodom i da je stavite pored saksije u kojoj je Kroton, kako bi bilo dovoljno vlažnosti.

Već smo napomenuli da vlažnost vazduha u sobi u kojoj se nalazi Kroton, mora da bude jako visoka, kako bi imitirala uslove njenog prirodnog staništa.

Da li cveta?

Naveliko i naširoko smo pisali o divnim listovima ove biljke,  koje su jako egzotični i jako neobični i šareni, različitih oblika. Ali iznenađenje dolazi kod inaformacije da je ovo biljka koja može i da procveta, i to da procveta sa maleckim zvezdastim cvetovima.

Nažalost, to što biljka cveta, ne znači ništa, biljka se samo troši, a cvetovi su premali i ni malo dekorativni.

Cvetanje se dešava tokom leta, a ti cvetovi nemaju nikakav miris, niti estetsku vrednost, a mogu da budu muški koji su beli, a ženski koji nemaju latice i žute su boje.

Ipak, veoma je teško da Kroton procveta u kući, a ako se to desi, to je moguće kod odrasle biljke, ali savetujemo da uvek uklanjajte suvo cveće, kako se biljka ne bi trošila.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana Krotona jeste potrebna, ali nije uvek ista, daje se u zavisnosti koliko je biljka stara, odnosno u kojoj je fazi rasta.

Odnosno, konkretnije, ukoliko je Kroton u fazi vegetacije, tj kada rapidno raste, tada se obavezno daje prihrana jer mu je potrebna da bi mogao da se razvija.

Vegetacija kod Krotona odvija se od aprila do novembra, i tada se biljka prihranjuje, jednom ili maksimalno dva puta tokom jednog meseca, a za ovu svrhu birajte prihranu koja je mineralna, i koja u sebi obavezno ima kalijuma.

Možete da koristite đubrivo koje je za zelene biljke ili ono koje je namenjeno za lisnate biljke.

Ono je potreban kako bi biljka mogla da razvije svoje listove. Uvek pre davanja prihrane, proverite da li zemljište u kome je biljka dovoljno vlažno, jer samo ako jeste vlažno, u tom slučaju možete da joj date prihranu.

Druga faza razvoja biljke je kada cveta i tada joj prihrana nije potrebna.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Mlađe biljke Krotona se presađuju dva puta tokom jedne godine, a stariji primerci se presađuju jednom godišnje, jer im je to sasvim dovoljno, s obzirom da se Kroton presađuje kada mu omali saksija, i kako bi posle tog presađivanja mogao da raste pravilno.

Idealno je da vašu biljku presađujete tokom proleća, aprilu ili maju mesecu.

Kroton se tada presađuje u saksiju koja je za broj veća od prethodne(obavezno sa rupicama na dnu), a uvek je dobro zemljište ono koje je blago kiselo, tako da bi tresetni supstrat bio savršeno tlo za Kroton.

Posle presađivanja, biljka mora obilno da se zalije i da se stavi u hladovinu, međutim samo jednom ga zalijte, a onda napravite pauzu nekoliko dana, kako bi koren mogao da se razvije.

Kako se vrši razmnožavanje?

Prilikom orezivanja biljke koje je obavezno, orezane grane možete da koristite za razmnožavanje. Razmnožavanje reznicama je i najčešći  način razmnožavanja, koji se sprovodi u proleće, na temperaturi oko 24 stepena.

Tada se bira stabljika koja je oko 10 centimetara, sa dva lista, ona se orezuje, pa se ubaci u saksiju u kojoj je vlažan tresetni supstrat, i zatim se prekriva plastičnom folijom da bi se biljka ukorenila, a ostavlja se na toplom i svetlom mestu.

Kada Kroton razmnožavate semenom, to je jednostavno samo obratite pažnju da bude proleće, temperatura oko 22 stepena, i da se seme sadi isto kao i u prethodnom slučaju u tresetni supstrat, na dubini oko jedan centimetar.

Nega i održavanje biljke

Već smo rekli da je bitno da je biljka na svetlom da je visoka vlažnost vazduha kao i da se dovoljno zaliva, i orošava, ali pored ovih osnovnih saveta za negu,

Kroton traži redovno orezivanje, jer mu je potrebno kako bi lepo rastao. Tako će postati još raskošniji.

Biljka se orezuje tokom proleća, kako bi nastavio da raste pravilno i bujno, a kada to činite, mesta gde ste orezali biljku morate da zaštitite, pa se savetuje da se na ta mesta stavlja drveni ugalj.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Da, napadaju je, ali ne možemo da kažemo da je to više ili manje od ostalih biljaka. Od štetočina mogu da je napadnu biljne i štitaste vaši, zatim crveni pauk, i larva crvenog pauka, a ova „borba“ podrazumeva da se listovi očiste ručno od insekata, a ako je potrebno da se koristi insekticid.

Može da bude i na meti gljivičnih oboljenja – kao što je pepelnica, koje ćete primetiti na listovima koji će izgubiti svoju boju i postati beli ili sivi. Za nju se koriste fungicidi.

Ukoliko su listovi sa rupama, to takođe može da bude posledica gljivica, a listovi se uklanjaju ukoliko su izgriženi.

Može da se javi i Antraknoza koja se manifestuje kroz ružne pege na lišću. I oni se uklanjaju a koriste se odgovarajući fungicidi za tu svrhu.

Ukoliko ne negujete biljku adekvatno može da joj listovi izgube boju i sjaj, listovi mogu da se opuste ili opadnu ili da se osuše.

Uzrok je uvek manjak svetla, višak ili manjak vode, loša vlažnost vazduha ili promaja. Uzrok takođe može da bude i variranje u temperaturi, koje Kroton ne voli.

Važno je da napomenemo i ovo – uvek imajte u vidu da je Kroton toksična biljka,koja je otrovna, jer ima u sebi bezbojnu tečnost koja stvara crvenilo po koži i stvara iritaciju, i uvek kada rukujte ovom biljkom to radite sa rukavicama, a takođe je sklanjate od dece i ljubimaca.

Unos ove biljke dovodi do povraćanja i dijareje, a može da šteti očima i generalno sluzokoži.

Prodaja i cena

Cena Krotona nije niska, ali nije ni najskuplji cvet,  može se kupiti u cvećarama za oko 1200 dinara, dok se recimo Codiaeum Mrs Iceton, visine 65 centimetara prodaje za čak 3,500 dinara.

Može se naći i biljka koje je visine oko 30 centimetara po nešto nižoj ceni – oko 1000 dinara. Još manji primerci se kupuju za oko 550 dinara, dok su preko oglasa još povoljniji.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..