Kućna sreća – najpoželjnija biljka za vaš dom

Ukoliko tragate za sobnim cvećem, ili sa dolaskom lepšeg vremena sve više vremena provodite u bašti i terasi, pa želite da je oplemenite nekim „zelenilom“, imate zaista veliki izbor biljaka, i manjih i većih, i zelenih i šarenih., koje traže više ili manje pažnje…

Odaberite lisnate paprati ili divne zelene sukulentne biljke, kao i one koje imaju neodoljivo mirišljavo cveće – sve je u igri, čak i zajedno. I za manje i više novca, za svakog se na tržištu može pronaći po nešto.

Kada na sve ovo dodamo i to da svaka biljka ima i duboko simboličko značenje, onda nema mnogo mesta razmišljanju, da sledeća biljka u vašem domu treba da bude biljka koja se zove najlepše moguće Kućna sreća. Ona nosi i epitet najpoželjnije biljke za dom i za to postoji dobar razlog.

Ovo je biljka koja liči na mahovinu, veoma je interesantna, a veruje se da donosi sreću u dom, kao i da omogućava da se širi pozitivna energija u njemu.

Ono što je veoma interesantno kod ove biljke je i to da je ona savršena za kombinovanje sa drugim biljkama, naprimer sa nekom interesantnom biljkom koja daje cvet. Ovo bi mogla biti neodoljiva kombinacija.

Poreklo

Kućna sreća, biljka neodoljivog imena i zanimljivih karakteristika, poreklo vodi sa ostrva Sardinija i Korzika.

Ona pripada porodici kopriva (Urticaceae), a veoma često je možemo naći u terarijumima, baštama ili u najobičnijim saksijama na prozorima kuća.

Kada kažemo biljka kućna sreća, mi zapravo mislimo na dve biljke. Jedna je Soleirolia soleirolii (Helxine soleirolii), koja ima svoje vrste koje se uglavnom razlikuju po boji lista, a druga je Nertera granadensis (Nertera depressa).

Ova prva je veoma česta kod nas, a drugo ime koje ona nosi je Jastuk biljka, koje nosi upravo iz razloga što je kao divan i mekan jastuk zelene boje, koji prekriva zemlju.

Upravo zbog svoje ljupkosti i minijaturnog oblika listova dobila je i svoje interesantno ime. Nosi još mnoga zanimljiva imena kao što su „Bebine suze“, „Anđeoske suze“, „Mir u kući“, „Korzikanska puzavica“, „Majka hiljada“, i mnoge druge.

Kada pronalazimo kućnu sreću u svom prirodnom staništu, nalazimo je na stenama, i to onima koje su vlažne i u senci, to joj najviše prija.

Ona je višegodišnja biljka, a njena najznačajnija karakteristika jeste puzavo stablo koje veoma lako pušta koren, koji se veoma plitko razvija. Njeni listovi nisu veliki, srcastog su oblika, postavljeni naizmenično.

Cvetovi su mali i nisu nešto posebno lepi, pa se nikada ne beru za dekoraciju.

Može da poraste oko 5 centimetara, kao nekakav mali grm, što je nisko, ali ona zapravo puno raste u širinu.

U terarijumima, ne često, može da se vidi i neko ekskluzivnije izdanje ove biljke, iz razloga što joj on daje idealne uslove, vlažnost, svetlo.

Podseća na mahovinu, ali ona to zapravo nije, mada se nekada koristi kao njena bilja verzija. Veoma je laka za održavanje.

Zašto je popularna?

Ova biljka je veoma popularna, nije skupa, lako se kombinuje sa drugim biljkama, posebno onima koje imaju lepe cvetove, jer se Kućna sreća ne može da se pohvali nekim lepim cvetovima.

Postoje mnoge vrste ove biljke, a listići mogu biti različite nijanse zelene, sa nijansama bele, zlatne i srebrne, čak.  Savršena je kao bonsai cveće. Neki vole da se igraju i kreiraju sa ovom biljkom, pa tako oni koji imaju lepe i velike vrtove, i u njima mala jezerca, Kućna sreća je idealna da bude pokrivač oko njih, kao i svojevrstan zeleni tepih postavljen oko baštenskih staza.

Veruje se da donosi sreću, a takođe je divan poklon, koji pokazuje nameru onoga ko poklanja – da želi sreću i radost osobi kojoj je poklanja.

Feng šui prepoznaje Kućnu sreću kao biljku koja je povezana sa pozitivnom energijom koju širi u domu u kome se nalazi. Ona je i biljka koja privlači novac, a njena energija daruje bolje međuljudske odnose, posebno kada govorimo o ljubavnim odnosima.

Generalno, šta god da je za vas sreća, ova biljka to označava i donosi u vaš dom, kako tvrdi Feng Šui učenje. Feng šui sugeriše i da je dobra ideja da u kući imate više od jedne Kućne sreće, jer tako povećavate ovu pozitivnu energiju. Vezuje se sa moć prosperiteta i rasta.

Ljudi je mnogo vole zato što su njen ukras zapravo listovi, i ona služi kao podloga za druge biljke koje cvetaju, ona je kao neka divna baršunasta zelena podloga za dekoraciju. Srećemo je svuda u svetu od Japana pa do Srbije.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Bromelija | Fikus bendžamin

Koje sve vrste postoje?

Postoji nekoliko vrsta, koje se među sobom razlikuju po svom listu, odnosno njegovoj boji.

1. Soleirolia soleirolii ‘Aurea’ – ona ima neku zlatasto – zelenu boju listova. Traži hladniju sobu sa visokom vlažnošću. Ne traži velike saksije, i veoma se lako gaji.

2. Soleirolia soleirolii ‘Alba’ – ova vrsta ima srebrnkasto-zelenu boju lišća. Često se njome pokrivaju delovi kuće koji su propali, jer lepo raste “po vertikali”. Traži vlagu i niže temperature. Treba joj i malo više prostora jer veoma brzo raste.

3. Soleirolia soleirolii ‘Variegata’ – lišće je zeleno sa malim belim flekicama, a razlikuje se od ostalih po svom minijaturnom rozikastom cveću. Cveta tokom leta. Često se koristi kao unutrašnji zeleni zid, jer prelepo izgleda. Nije zahtevna za održavanje.

4. Soleirolia soleirolii ‘Silver Queen’ – listovi su divni jer se na njima prelama boja, kako svetlo prelazi preko njih. Tražena je zbog svog raste – veoma brzo raste u širinu. U Japanu je obožavaju gde je koriste kao bolju alternativu za mahovinu. Ne voli zimu, pa tada i sporije raste.

5. Soleirolia soleirolii ‘Golden Queen’ – Zlatna kraljica, ima listove sa zlatnim nitima, voli senku i vlagu. Lako se oporavlja ako su joj oprženi listovi. Idealna za one koji ne žele da se bave zalivanjem. Svuda raste, jer se lako prilagođava različitim uslovima.

Pomenuli bi i vrstu Nertera granadensis – još jedan favorit kada je u pitanju biljka Kućna sreća. Njen drugi naziv jei  koralna mahovina. Kao i Soleirolia soleirolii  i ova vrsta ima svojstvo pokrivanja zemlje, poput zelenog prekrivača. Mesto njenog porekla su Andi, ali i Novi Zeland. Malo je otpornija na niske temperature (s obzirom da dolazi sa Anda, onda je jasno da voli nešto niže temperature), a raste nešto niže, oko 5 centimetara.

Takođe ima male cvetove, cvetanje se događa tokom maja i juna, a ima i interesantne plodove koje rađa krajem leta. Oni ostaju na biljci i njihova boja varira, najčešće imamo biljku sa minijaturnim narandžastim plodovima. Kada se oni osuše, sačuva se seme, koje se posle ponovo sadi, da bi se dobile nove biljke. Temperatura i vlažnost su krucijalne za njen razvoj.

Odgovarajuća temperatura

Naravno da ova biljka divno raste na otvorenom, ali ne budite u zabludi, ona obožava i zatvoren prostor, i zao je jedna od omiljenih biljaka. Tokom zime, Kućna sreća se drži na toplom mestu, koje naravno ima dovoljno svetla. Zimi, ona nikako ne sme da ostane napolju, jer može da se smrzne, što nije uvek slučaj, ali može da se desi.

U nekim slučajevima, može preživeti i mraz, pa tako sa prvim prolećem, suncem i toplijim vremenom, ona će da vam podari nove izdanke. Nemojte dozvoliti temperature koje su niže od sedam stepeni Celzijusa, jer je to preveliki rizik, zato zimi unosite žardinjeru u kuću, ako ovu biljku gajite napolju.

Idealna temperatura za nju je od 10 do 25 stepeni Celzijusa.

Ne prija joj suv vazduh i zato se mora voditi računa da ne bude blizu grejnih tela tokom zime, jer to može da joj naškodi.

Unutrašnja strana prozora koji gleda ka severu je idealna pozicija za nju. Temperaturu održavajte između 10 i 25 stepeni kada god ste u mogućnosti. Povremeno provetravajte prostoriju u kojoj držite Kućnu srećicu jer joj treba svež vazduh sa vremena na vreme.

Koliko svetlosti je potrebno?

Kućna sreća voli svetlo, ali ne direktno sunce, jer može da se osuši. Dajte joj polu-senku, jer će tu najbolje da raste.

Preporuka je da se drži na severnom prozoru. Ako je napolju, može da bude u senci nekog drveta, bez ikakvog problema.

Koliko zalivanja traži?

Ovo je biljka koja je navikla na vlagu, i stoga mora redovno da se zaliva, tu nema dileme. Ipak, preterano zalivanje nikada nije dobra ideja, zato što biljka polako počinje da truli, konkretno njen koren.

Još jedna važna stavka je da se ne kvase njeni listovi, veće da se samo zaliva zemlja. Listove možete, kada je malo toplije, da zalivate mlakom vodom, najbolje ona koja je odstajala u flaši neko vreme, da bi isparile sve nepotrebne materije.

Cele godine je umereno zalivajte, a višak vode sa tacnice uvek prospite. Uvek birajte vodu koja je toplija, oko 20 stepeni Celzijusa.

Međutim, pojedini savetuju da se zaliva samo tako da se kvasi tanjirić na kome stoji saksija, pa da odatle kupi dodatnu tečnost, jer od prekomernog kvašenja listova, biljka truli.

Da li cveta?

Ona ima cvet, ali je objektivno mali i neupadljiv. Najviše se koristi u kombinaciji sa drugim biljkama čije cveće je dosta krupnije. Ona je idealna za dekoraciju, ali s obzirom da njeni cvetići nemaju peteljke, oni sami ne mogu služiti za dekorativne svrhe.

Mogu biti različitih  nijansi, ali su uglavnom mlečno beli.

Da li je potrebna prihrana?

Prihranjivanje ove biljke radi se od marta do septembra, i idealno je koristiti đubrivo koje ja napravljeno baš za lisnate sobne biljke.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje nije potrebno često, i to je ono što je veoma važno kod Kućne sreće. Ona prosto ne zahteva često presađivanje.

S obzirom da ona, kako raste, postaje mali žbun, njemu ne treba preterano prostora. Uobičajeno ona raste oko 15, i malo više centimetara.

Dakle, njen koren je slab, i nikakvo presađivanje u veće saksije mu nije potrebno.

Neki savetuju da se ipak presađuje svake druge godine, da bi bolje cvetala i imala više plodova.

Kako se vrši razmnožavanje?

S obzirom da je ovo biljka koja ide u širinu, potrebno je orezivanje da bi imala i održavala lep oblik. Na proleće je najbolje da se obavlja orezivanje, ali to nije važno samo zbog toga što će tako Kućna sreća da bude lepa, već zato što se ti odsečeni izdanci koriste za razmnožavanje.

Dakle, odsečeni izdanci se mogu koristiti za razmnožavanje Kućne sreće na način da se sa većih biljaka redovno seku ti vrhovi, odnosno reznice, koje se posle bukvalno zabadaju u zemljište koje je mešavina treseta i peska. Potrebno je da se posle ovoga, redovno zaliva biljka, i veoma brzo ona će pustiti male žile.

Drugi, jednako efektan način razmnožavanja Kućne sreće, obavlja se na sledeći način. Uzmite jedan deo odrasle biljke, neki to čine nožićem, a neki uzmu kašiku pa bukvalno iskopaju deo biljke.

Taj izvađeni deo se presadi u saksiju, u kojoj je pripremljena zemlja. Delovi biljke se sade u vlažan supstrat, ili ako se biljka stavi u novu saksiju, treba da se učvrsti žicom da bi lepše rasla i imala jači koren. Najbolji supstrat ima PH vrednost od 5 do 7. Zemljište mora da bude rastresito sa dobrom drenažom.

Saksija se drži na vlažnom mestu koje je nešto hladnije, a Kućna sreća ubrzo počinje svoj rast, i saksija ubrzo postaje ispunjena ovom divnom biljkom.

Nega i održavanje biljke

Kada govorimo o nezi ove biljke, ona je jednostavna i sasvim je dovoljno da pratite nekoliko osnovnih uputstva.

Pre svega, da joj date svetlosti, ali svakako ne direktnog jer ona, kao što smo već rekli nije ljubitelj direktnog svetla. Ona najbolje napreduje u važnijim uslovima, tamo gde polu-senka. Ukoliko nemate baštu, i vašu kućnu sreću držite u kući, znajte da joj potpuno odgovara prozor (sa unutrašnje strane, svakako) koji je okrenut ka severu.

Temperatura koja joj odgovara, kao što smo već naveli je neka koja je umerena, dakle ne ispod 10 stepeni, i ne iznad 25 stepeni Celzijusa. Ovaj raspon je ono što se smatra idealnim. Nemojte dozvoliti da boravi na temperaturi nižoj od sedam stepeni, jer će je to uništiti.

Da bi biljka održala svoj lep oblik, mora se orezivati – konkretno sa odraslih biljka se skidaju izdanci koji smetaju, i koji se kao što smo rekli koriste za razmnožavanje Kućne sreće.

Kada govorimo o gajenju ove biljke napolju, u vrtu, preporučuje se da je posadite u žardinjere, koje možete da stavite pored kapija, ograda, staza, itd.

Kućna sreća se ponekad gaji kao trava u bašti; jer ima atraktivne listove. Veoma brzo raste, i pravi taj zeleni tepih, a ne traži neku posebnu zemlju. Oni koji žele dozvoljavaju biljci da sama formira formacije listova koje padaju preko rubova saksije. Što takođe može da izgleda atraktivno.

Kod zalivanja je važno da to bude odstajala voda, kao i da se (ne prekomerno) zaliva samo zemlja, dok se listići povremeno orošavaju.

Takođe, olakšavajuća okolnost je da Kućnoj sreći ne treba presađivanje, jer ima slab koren.

U periodu vegetacije, Kućna sreća se može orezati u neki atraktivniji oblik kao što je npr loptast, a na taj način se popunjava žbun, podstiče granjanje, i uklanjaju delovi koji su višak.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Bolesti koje je napadaju su posledica neadekvatnog održavanja Kućne sreće. Pa tako, opadanje listova, ili rast bez plodova i cvetova, govori da joj nešto ne odgovara u nezi. Ona mora da bude na hladnom, i da se zaliva, tokom cele godine ali ne preterano.

Takođe, ukoliko je previše zalivate kao što smo već naveli, biljka može da istruli i propadne. Tada se prekida zalivanje, i bilo kakvo kvašenje biljke, naročito listova. Uz to, ne izlažite je direktnoj svetlosti, jer može da se „spali“, a stradaće i od suvog vazduha. Trebalo bi da se prebaci u hlad i da se zaliva.

Dobro je znati i da je ova biljka potpuno ne-toksična, tako da je bezbedna za decu i ljubimce.

Što se tiče štetočina, pojedine vrste Bebinih suza mogu napasti sledeće štetočine: štitaste uši, bele mušice, kao i biljne vaši.

Bele mušice je napadaju i ostavljaju beli prašak, od čega lišće vene, a mogu i da polažu jaja, posebno ispod donje strane listića. Rešenje je u zelenom rastvoru koji se pravi od mešavine vode, tečnog sapuna koji je biorazgradiv, alkohola, uz dodatak mineralnog ulja.

Biljne vaši je napadaju u kolonijama i uništavaju je, možete ih oterati mlakom vodom ili mešavinom zelenog rastvora. A štitaste uši je napadaju kada je dugo u zatvorenom prostoru, u užeglom vazduhu, one ostavljaju tragove na lišću, i uništavaju ih.

Savetujemo da prebrišete zaražene delove biljke mlakom vodom koju ste naneli na pamučnu krpu, ili tupfer.

Prodaja i cena

Kućna sreća je veoma čest izbor kod ljudi, kada biraju da poklone nešto lepo za rođendan, godišnjice, useljenja, itd. Ovo je veoma čest izbor jer je ovo biljka koja se fenomenalno uklapa bukvalno u svaku prostoriju, a kada se poklanja pokazuje nameru sreće onoga ko je daruje.

Takođe, dizajneri enterijera i eksterijera, odnosno stanova i bašti, često koriste ovu biljku za prekrivanje zidova, ili odvajanjem delova prostorija, što, ako je dobro izdizajnirano, može predivno da izgleda.

Ona je veoma povoljna biljka da se kupi, može se naći i po ceni od samo 200 dinara, oni malo veći primerci stoje oko 350 dinara. Može se kupiti gotovo svuda, a dostupna je i preko oglasa.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..