Kumkvat – sadnice koje su sve popularnije

Ovaj tekst nije namenjen samo za ljubitelje sobnog cveća, ovaj tekst se namenjen i za sve ljubitelje voća i zdravog života, ali za ljubitelje osvežavajućih slatkiša.

Nemojte da se čudite – ovde govorimo o voću koje podseća na male narandže, ali su nešto potpuno drugačije, i verujemo da ste u poslednje vreme imali priliku da ih vidite na pijacama ili supermarketima, a sadnice u rasadima.

Govorimo o biljci koja se zove kumkvat, koje je zapravo najpoznatije po njenom plodu, koje je veoma ukusno, ali uz to ima i mnogobrojne zdravstvene benefite. Po tome je i veoma poznata.

Zovu je neki i Japanska pomorandža. U pitanju je citrus koji je veoma zdrav, ukusan i ono što je nama posebno interesantno jeste da se gaji u saksiji veoma lako, uz sasvim jednostavnu negu.

Ova biljka daje jako puno plodova, dakle rađa bogato i kada razmišljate o potencijalnom gajenju ove biljke, imajte to na umu. Može se ispostaviti kao zaista dobra investicija.

Specifičan je plod, kao male pomorandže koje se jedu sa korom, za razliku od svog drugog citrusnog voća koje mora da se ljušti.

Puno se koristi u kulinarstvu, a dokazan je njen pozitivan uticaj na mnoge zdravstvene probleme. Njeno drvo izgleda veoma atraktivno, ima gustu krošnju zelene boje, koje prelepo izgleda u kontrastu sa narandžastim plodovima.

Poreklo

Ovu biljku ima dva latinska imena  Fortunella japonica ili  Citrus japonica.

Njene zemlja porekla su svakako azijske posebno jugoistočna Azija, dok su je u Evropu doneli britanski naučnici negde na sredini 19. veka.

Danas, toliko godina kasnije, ovo drvo raste svuda, gde ima iole toplije klime. Prija joj toplo vreme i zato se jako lepo gaji u u Sjedinjenim Američkim Državama, konkretno u zemljama koje su tople i imaju puno sunca, kao što je Kalifornija ili Florida.

Super se gaji na Mediteranu, ali i na našim prostorima, na Jadranu. U ovakvim krajevima Kumkvat ima sve uslove da daje svoje blagorodne plodove.

Recimo u Kini, posebno u južnim delovima Kine, poznat je liker koji se pravi od kumkvata, a koji se pije pre ručka, kao aperitiv, a inače se koristi kao lek za problem disajnih puteva.

Ova biljka ima karakteristične kožasta listove a ono što još posebno interesantno jesu njegovi cvetovi koji se pojavljuju tokom leta.

Važno je i reći da je ovo biljka koja se lako gaji u saksijama odgovarajuće veličine – iako samo drvo može da poraste i do tri metra. Tokom leta i proleća, kod nas, može da se iznese napolje jer se oprašivanje vaše pomoću vetra, a prija joj toplo i sunčano vreme. Sam ne sme na direktno svetlo.

Plodovi imaju ovalan oblik, veličine su kao šljiva i imaju crvenkasto narandžastu boju, a plodovi se rađaju u novembru i decembru. Kaže da podseća na pomorandžu a inače i ukusna i zdrava i za razliku od pomorandže one nešto kiselija.

Zdrave mini pomorandže ćete prepoznati po zdravom plodu – po tamnijoj narandžastoj boji. Kada kupujete voćka treba da bude veoma čvrsta na dodir. Ukoliko ima neke tačkice po sebi, nemojte ih kupovati. Kupljene kumkvate čuvajte u frižideru u nekoj zatvorenoj kutijici ili kesici.

Rekli smo da se plod jede sa korom, koja je u njegovom slučaju još i slađa od unutrašnjosti koja je malo kiselo gorka.

Možda će vas zanimati i ovi citrusi: Limun | Kalamondin

Zašto je popularna?

Veoma je popularna i tu popularnost dobija sve više i više – pre svega, ona je izvor mnogih korisnih materija. Zatim njen karakterističan i gotovo neobičan izgled. Međutim kada znate da je biljka blagotvorna za ljudski organizam, onda nemate sumnje zašto sve više ljudi priča o ovom voću.

Na samo 100 grama  ima 71 kaloriju što je veoma dobro u smislu, ako držite dijetu. Ima u sebi vitamine i minerale, kao i antioksidanse i veruje se da može da pomogne u lečenju malignih bolesti.

U ovom plodu ima sve ono što je potrebno ljudskom organizmu da funkcioniše. On sa svojim aktivnim sastojcima daje kiseonik svim organima, i podstiče brži rast crvenih krvnih zrnaca. Kalijum koji ima u velikoj količini je veoma bitan zbog regulisanja krvnog pritiska.

Već smo rekli da se ovo voće jede celo i upravo u toj kori se nalaze esencijalna ulja, ali i vlakna, kao i antioksidansi i zato se preporučuje konzumiranje celog voća.

Fenomenalno je da jedu svi koji hoće da očiste jetru i generalno čitav organizam.

U njemu su najzastupljeniji vitamini A, C i E, a to je sve što vam treba da se zaštitite i podignete imunitet tokom sezone virusa, kao i da ne razvijete neke ozbiljnije bolesti kao što su povišeni holesterol, dijabetes ili neke crevne bolesti od kojih bi najgora mogla biti rak debelog creva.

Takođe ova biljka, odnosno voće, koje je njen najistaknutiji deo, je odlična za rane. Na primer, ukoliko se povredite, istegnete tetivu, ili ligamente ovo trebate da jedete jer ima puno vitamina C, koji dokazano pomaže u brzom zarastanju rana. Takođe vitamin C je neophodan da bi odbranio imuni sistem, i kako bi tokom sezone virusa mogli da se izborite sa virusima i bakterijama.

I negde idealno što je Kumkvat dostupan baš u zimskim mesecima, kada i trebate da ga konzumirate.

Već smo rekli da je ovo biljka koja pomaže kod raka, jer u sebi ima puno antioksidanata i upravo su ove komponente važne jer se veruje da mogu da spreče mutacije ćelija koje postaju kancerogene i posle se šire u organizmu, starajući kancer.

Kumkvat je fantastičan za kožu a fenomenalan za sve koji su puno na suncu, jer štiti od negativnog UV zračenja. On sprečava oštećenja na koži ili pojavu melanoma. Odličan je za redukciju bora, strija i ožiljaka, kao i staračkih pega, zapravo svih promena na koži.

Veruje se da je Mini pomorandža odlična za vid, jer u sebi ima i beta-karoten kao i vitamin A, koji dokazano dobro utiču na zdravlje očiju. Veruje se da konzumiranje ove voćke može da spreči negativne promene na očima, kao što je katarakta.

Ovi narandžasti plodovi su fantastični i zbog postojanja eteričnih ulja, a u sebi imaju i prirodne kiseline, kao i šećere – kada pogledate bilo koji sirup za kašalj, to su sastojci. Zato mi znamo da Kumkvat pomaže kod respiratornih infekcija, konkretno pomaže da se izbaci sekret iz pluća. Odličan je za sluzokožu grla, odakle upravo i počinju svi upalni procesi.

Napomenuli smo da voće, odnosno biljka može da se koristi ukoliko želite da smršate, ili da uradite detoksikaciju organizma. Ako konzumirate ovo voće, iz tela ćete izbaciti masnoću, višak vode i soli. Te tri stvari su upravo ono što vas čini gojaznim.

Pomenuli smo i da on ima dobru kiselinu koja je odlična za kamen u bubregu – taj problem možete najbolje da rešite tako što ćete kuvati sok. Redovnim ispijanjem čaja ćete mehaničkim putem kroz urin izbaciti kamen.

I na posletku – ovo voće se jako puno koristi u kulinarstvu. Može da se od njega prave likeri, marmelade, džemovi, žele bombone, kolači i razni kokteli.

Može se dodati u salate, i voćne i povrćne. Veoma se lako uklapa jer ima u sebi i slatkoću, kiselinu i gorčinu. Dobar je za slatkiše, naročito leti, jer osvežava.

Koje sve vrste postoje?

Biljka koja je potekla iz Kine a sada se gaji svuda. Dostupna je cele godine. Postoje i hibridi ove biljke. Razlikuju se 4 vrste ove biljke.

1. Kumkvat Nagami – Ovo je vrsta koju mi imamo u našim marketima, a inače se može naći svuda u svetu, jer je ovo najpopularnija vrsta. Sve ove navedene osobine, da je ukusna ovalna voćka, koja se rađa zimi, i koja ima bezbroj upotreba odnosi se prvenstveno na ovaj tip Kumkvata.

2. Kumkvat Marumi – ova sorta se razlikuje od ostalih, pre svega po obliku ploda, koji nije toliko ovalan, koliko je zapravo okrugao. U Azijskim zemljama, ova vrsta je poznata kao srećna. Kada se jede oseti se slatko-kiseli ukus, koje je fenomenalan, npr kod izrade slatkiša. Treba dodati da je ovo sorta Kumkvata koja može da podnese i nešto niže temperature od drugih, pa se lakše gaji u hladnijim podnebljima.

3. Kumkvat Meiva – prvo se ova sorta pojavila u Kini, a zatim u Japanu, tokom 19. veka. Veličina ploda je prosečna, okruglog su oblika, imaju lep slatkast ukus, a kora je specifična jer ima veću količinu eteričnih ulja nego druge vrste.

4. Divlji kumkvat Hong Kong – ovo je vrsta koja ima nešto veći plod od drugih vrsta Kumkvata, ima i veću pulpu, kao i veće semenje. Ima malo uže listove, ali kao i ostale vrste i ona ima mnogo korisnih materija u sebi.

5. Kumkvat Džiangsu –ova sorta je nastala ukrštanjem, a daje plodove koji su u obliku suze ili okrugli, a kada su zreli imaju jarko narandžastu boju.

Odgovarajuća temperatura

Optimalna temperatura za gajenje ove biljke leti može da bude između 27 stepeni Celzijusa i 35 stepeni Celzijusa – ona voli da joj je toplo. Tokom zime nikako ga ne treba držati napolju, već se mora uneti u hladnu, negrajnu prostoriju gde se temperatura ne spušta ispod 5 stepeni.

Kao biljka, Kumkvat je poprilično otporna na hladnoću dakle može da izdrži temperature koje su u minusu, recimo minus 10 stepeni Celzijusa, dakle može da preživi, ali neće dati plodove itd, tako da izbegavajte to da činite.

Leti, može da izdrži temperature koje su do 37 stepeni Celzijusa. Uvek mora da se unosi u kući kada je mnogo hladno.

Ona je definitvno biljka koja voli da je u toplom. Idealan je ona prostor u kome ima najviše svetlosti a ukoliko ostane napolju, kada temperatura padne ona može da umre, iako može podneti niže temperature.

Koliko svetlosti je potrebno?

Fortunela je biljka koja traži puno svetlosti,. Mora dobiti dovoljno svetla, da bi lepo rađala, ipak je ona tropska biljka.

Idealna pozicija za ovu biljku preko zime je kod prozora, gde može da se sunča ali da ne prima direktno svetlo.

Preko proleća (kada prodje opasnost od mrazeva) i preko leta, idealna pozicija je mesto gde je veći deo dana sunce.

Koliko zalivanja traži?

Naravno da mora da se adekvatno zaliva, ipak je ovo tropska biljka koja traži puno zalivanja. Zemljište mora da bude vlažno, ali ne takvo da se voda cedi iz nje.

Kada ste ga preobilno zalili, primetićete to po njenim listovima koju će svenuti, i generalno celo drvo će da deluje da je oronulo. Ista situacija se dešava u suprotnom smeru -ukoliko joj niste dali dovoljno odgovarajuće tečnosti, onda biljka vene i žute joj listovi.

Ukoliko ste to prekomerno zalili Kumkvat, u tom slučaju je iznesite napolje, stavite je u topliji, i svetli deo stana, u nekim slučajevima, možete da je stavite u kadu da se ukloni višak vode, ili da sa tacnice ispod saksije zemlja može da se ocedi potpuno. Posle toga se vratite normalnom redosledu zalivanja.

Još jedna bitna stvar zaslužuje da je ovde dodamo – to je da biljka traži redovno orošavanje. Ovo je krucijalno posebno u zimskim mesecima kada je biljka obavezno unutra i kada su u stanovima grejanje, klime, radijatori, ili peći koje suše vazduh. Zato je potrebno orošavanje biljke.

Da li cveta?

Da, Kumkvat cveta tokom letnjih meseci – njeno cveće je relativno sitno, ali atraktivno i neverovatno mirisno. Smatra se da je i cveće ove biljke jestivo, osim što je veoma dekorativno.

Zri tokom oktobra ili sa početkom novembra, njeni plodovi mogu biti na drvetu još koji mesec pre nego što su za branje.

Ovo je i biljka koja jako lepo miriše – ima jak citrusni miris koji se posebno oseti tokom leta.

Da li je potrebna prihrana?

Biljci jeste potrebna prihrana i to redovna. Prihranjuje se tokom februara, ali i tokom maja i avgusta.

U ovim mesecima mora da se redovno đubri i za nju je najidealnija prihrana koja je napravljena baš za citruse.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje se jako lako obavlja, i za ovu radnju uvek birajte zemlju za citruse. Kada je presađujete morate i redovno da je zalivate, kao i da joj dajete adekvatnu prihranu.

Nikada nemojte koristiti baštensku zemlju niti glinovite zemlje jer one se teško suše, a ovoj biljci ne prija da bude dugo na vlažnom odnosno njen koren ne podnosi tolik vlage, jer će da truli. Uvek presađujte Kumkvat u zemlju za citruse, koja ima idealnu Ph ravnotežu.

Već smo rekli da se kod nas uglavnom gaji u saksiji, i tada se biraju drvene žardinjere ili neke ukrasne saksije, može da posluži i veća posuda koja na dnu ima odvode za dreniranje.

Kako se vrši razmnožavanje?

Biljka se razmnožava jednostavno ili semenkama, ili odsecanjem izbojaka i njihovom daljom sadnjom.

Nega i održavanje biljke

Nega i održavanje ove biljke nije problematično. Treba da bude na toplom i svetlom, nikako na direktnom svetlu.

Obilno se zaliva dva do tri puta nedeljno, tokom letnjih meseci, dok se zimi zaliva manje. Ukoliko je vazduh suv, biljka se orošava sa ostajalom vodom, sa kojom se i zaliva. Biljka se orezuje se po potrebi.

Uzgoj je moguć na spoljnim uslovima, onda kada je biljka na toplom, dakle na klimi kakva je na Jadranu.  A ako je već držite napolju, kada je hladnije, biljka se unosi unutra.

Super se gaji u saksijama, može da se uzgajaju u većim teglama samo je držite na svetlosti.

Već smo rekli i da na sobnim uslovima da poraste i do tri metra, ali to je fenomenalna vest jer znači da će imati puno voća.

Uvek je stavite na poziciju u stanu gde imate sasvim dovoljne svetla, ali i tamo gde biljka može da raširi svoju bujnu krošnju.

Ne morate da je orezujete jer su kompaktne biljke, kod nas obično rastu oko metar i po ili metar i 80. Samo se uklanjaju suve i žuti delovi biljke.

Treba joj ipak malo više prostora. Njeno voće zri tokom zime i zato se koriste kao buster imuniteta, a tada obratite posebnu pažnju na biljku.

Kada se Kumkvat pravilno neguje u nekoj većoj saksiji na terasi ono će godinama rađati voće.

Što se tiče samog voća, njega morate držati u hladnom, kako se ne bi pokvarilo na toplom.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Iako je prilično otporna biljka, može da se upropasti lošom negom kao što je prekomerno zalivanje, kada može da joj istruli koren, a od štetočina „vole“ je štitaste vaši.

Prodaja i cena

Cena ovog voća kada ga kupujete, je negde oko 500, 600 dinara za kilogram, što svakako nije jeftino. Može da se kupi u bolje snabdevenim supermarketima, pijacama.

Ukoliko kupujete sadnice za uzgoj, one mogu da se nađu u Srbiji po cenama od oko 2.000 dinara za manje primerke, a u pitanju je kalemljena dvogodišnja sadnica u kontejneru visine oko 30-40 cm. Cela biljka, koja je već formirana, visine od oko 60-80 centimetara, može se naći u opsegu od 5.000 pa sve do 10.000 dinara dinara.

Ono što će vam se sigurno najviše dopasti je informacija da ćete kumkvat kod nas moći da nabavite tokom cele godine, pošto će citrusi a posebno kumkvat biti naša uža specijalnost kada otvorimo prodavnicu.

Zato, predlažemo da se prijavite na našu email listu ispod i dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom ćete dobiti specijalan kupon za veliki popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..