Lobelija cveće – plavičasti tepih

Asocijacije na leto, za makar većinu nas, su lepo vreme, sunce, plavo nebo, toplina, voda, zelenilo drveća, i trave, ali i šarenilo mnogobrojnog cveća koje je tada aktuelno.

Najlepši e osećaj kada se posle dugog zimskog sna, posle sivila probudimo u bojama leta.

Kada pogledamo bašte i prozore, lako možemo da vidimo sve radosti letnjeg cveća – svih boja, veličina i mirisa. O, kakva radost.

Jedna od letnjih cvetnica izrazito plave boje je Lobelija, koja se inače kod nas gaji kao jednogodišnja biljka.

Veoma je atraktivna zbog svoje plave boje, mora da joj se da dosta svetla i toplote, ali ona fantastično izgleda i u žardinjerama, kao i u saksijama.

Poreklo

Ona najbolje izgleda kada se gaji u grupama, pa se može iskombinovati kao belo-plavi tepih, ili neka druga dvobojna ili čak trobojna kombinacija.

Inače je njena plava boja (inače ima više vrsta plavih boja, može biti i azurno plava, svetlo plava, itd) specifična, pa je zato veoma cenjena biljka za gajenje.

Njeno latinsko ime je Lobelia erinus, i mesto porekla joj je Južna Amerika, dok se u drugim izvorima nalazi podatak da je zemlja njenog porekla Južna Afrika.

Raste kao grm, i visine je oko 10 do 25 centimetara, dok je širine oko desetak centimetara.

Ima ovalno lišće koje sitno, i može biti tamnije ili svetlije zelene boje.

Lobelija je poznata po svom brzom rastu. Kod nas je zovu i „Plavi verenik.“

Spada u red zvončića, a može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka.

Pored ove Lobelije koja je ukrasna, poznata je i divlja vrsta koja se gaji u Americi, odnosno tamo raste. Ovu vrstu posebno vole travari jer se od nje prave lekovite tinkture. Naravno ovo moraju da spravljaju obučeni ljudi, jer je u većim dozama ova biljka, kao i njene tinkture veoma otrovna.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Orhideja | Hoja cveće

Zašto je popularna?

Popularna je jer veoma dekorativno izgleda, a može da dođe u beloj, plavoj, i ljubičastoj boji.

Osim u saksijama i žardinjerama, ali i u baštama, vrtovima, kao i visećim saksijama, i uz ivičnjake i druge biljke, npr ispred njih, jer je niža. Bukvalno može da se kombinuje na hiljadu načina. Oni koji znaju od nje mogu da naprave cvetni stub, ili da je stave na stepenište.

Ovo su sve bili estetski razlozi ali postoji još nešto mnogo važnije, kada govorimo o Lobeliji. Ova biljka je veoma lekovita. Ona je u Sjedinjenim Američkim državama, kao i u Kanadi priznata kao biljka koja efektivno leči astmu.

Za ovu svrhu se koristi njeno lišće, odnosno tinktura koja se pravi od njega. Inače joj je ukus jako ljut, kažu da po tome podseća na duvan (zato je poznata i po imenu Indijanski duvan).

Davnih dana, Indijanci su pušili Lobeliju baš kao lekoviti tretman. A posle toga, u 19. veku su lekari u Americi davali ovu biljku kako bi izazvala povraćanje radi uklanjanja loših materija iz stomaka.

Pošto podseća na duvan, ima i neke sastojke koje su mogu pronaći u u njemu, pa se lobelin, sastojak koji postoji u njemu, stavljao u preparate za odvikavanje od pušenja.

Osim upotrebe za astmu, Lobelija se koristi za respiratorne probleme, depresiju, ili promene raspoloženja. Veruje se da ublažava poteškoće u fokusiranju i dobra je za poremećaje pažnje.

Ljudi je vole, jer je ovo jedna od onih biljaka koje sa lakoćom mogu da uzgajaju i početnici.

Koje sve vrste postoje?

Ovo su neke od najpopularnijih vrsta Lobelija.

1. Lobelia erinus – ovo je jedna od najpopularnijih i najčešćih vrsta Lobelija koje postoje. Ima te divne boje cveća, o kojima smo govorili. Cvetovi mogu da prežive i malo niže temperature.

Kada je leto veoma toplo, može da se dogodi da ova vrsta Lobelije malo pobledi, odnosno da njen cvet malo izgubi na intenzitetu boje. Koristi se za mnoge svrhe, kao što je za kontejnere, uz ivičnjake, viseće žardinjere, saksije, itd… Veoma se lako gaji, a predivno je dekorativna. Obezbedite joj dovoljno svetla, iako može da uspe i u polusenci. Mora da se redovno prihranjuje kada je u cvetanju.

2. Lobelia siphilitica – ova biljka je poznata i po imenu Velika Lobelija, ili Velika Plava Lobelija. Zemlja porekla joj je Severna Amerika. Tamo je višegodišnja biljka. Ima divne plave cvetove. Retko je napadaju štetočine, kao i bolesti, a veoma se lako gaji. Zemljište u kome je mora da bude bogato, i vlažno. Ova vrsta fenomenalno izgleda u baštama ali i pored jezera.

3. Lobelia cardinalis – ovo je biljka koja daje svoj cvet u kasno leto. Takođe joj je zemlja porekla Severna Amerika, i tamo je višegodišnja biljka. Ali, veoma važna osobina ove biljke je njen cvet, koji je iznenađujuće crvene boje. Oni cvetaju od sredine leta pa sve do rane jeseni.

Predivno izgledaju pored jarko zelenih sjajnih listova. Od ove vrste može da se napravi cvetni tepih. Ova sorta je veoma otporna biljka koja može da podnese i najteže uslove, čak i lošu zemlju, a veoma retko se razboljeva. Treba dodati i da je ovo nagrađivana sorta Lobelije od strane Kraljevskog Hortikulturnog udruženja.

4. Lobelia fulgens ili Kraljica Viktorija – ona je sorta koja je visoko cenjena koja cveta tokom kasnog leta. Ima našiljene cvetove koji su “načičkani” zajedno. Predivne su skarletne boje, i počinju da cvetaju tek u kasno proleće do rane jeseni.

Jedino je mana što njeno cveće jako kratko živi, makar i u idealnim uslovima. Lobelia x speciosa ‘Vedrariensis’ – ovo je jedan od lepših cvetova koji su aktuelni leti. Njegova boja je tamno ljubičasta.

Čak se i njeni listovi, krajem leta promene, počnu da poprimaju tamno ljubičastu boju. Ona je nastala ukrštanjem Lobelia fulgens, Lobelia siphilitica, and Lobelia cardinalis. Predivna je i nema neke specijalne zahteve što se tiče održavanja.

Odgovarajuća temperatura

Lobelija se mora držati na toplom, i tu nema dileme. Ali isto tako ne mora da bude pretoplo, možete da je držite na temperaturama koje se od 10 stepeni pa do idealnih 21 stepen Celzijusa.

Dakle, može da podnese i nešto niže temperature, kakve su nekad kod nas na jesen.

Koliko svetlosti je potrebno?

Lobelija je biljka koja traži dosta svetlosti, ali će isto tako da uspe i na mestu koje je na polu-senci. Uvek izbegavajte, ako možete, da je, posebno tokom leta, stavljate na mesto koje je ceo dan na direktnom suncu, jer joj to ne odgovara.

Koliko zalivanja traži?

Biljka traži dosta zalivanja, u smislu da biljka mora da bude stalno vlažna, inače će da se osuši. Ipak, nemojte da preterujete kada je zalivate, jer će da oboli.

Važno je da biljka dobije dovoljno vode, jer se nalazi na suncu.

Da li cveta?

Da, i upravo je poznata po svom divnom cvetu, koje ima, kako smo rekli veoma specifičnu i cenjenu plavu boju. Mada može da dođe i u mnogim drugim bojama, kao što su bela, crvena, purpurna, ili ljubičasta. Mogu da imaju belo ili žuto središte.

Njeno cveće je veoma sitno, ali je mnogobrojno, i čvrsto zbijeno jedno uz drugo. Cveta od proleća do jeseni, što je dosta dugo, a kada se oreže cvetanje može da se produži. Pojedine varijante cveta, cvetaju malo kasnije ili ranije.

Poseban oprez što se tiče nege se mora dati tokom perioda cvetanja.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je potrebna, ali uz oprez – jednom nedeljno je sasvim dovoljno da se daje prihrana. Prihrana je obavezna tokom letnjih meseci, kada se Lobelija troši, i kada daje svoj cvet.

Međutim pošto je biljka veoma osetljiva na so, u tom slučaju ne sme se prekomerno prihranjivati.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Idealno zemljište za sađenje Lobelije jeste bogato zemljište koje je obogaćeno humusom, zemlja uvek mora da bude rastresita i propusna.

Zemljište u koje se sadi Lobelija ne sme da ima mnogo soli, a treba da ima Ph vrednost oko 5.

Koren inače nikada ne sme da viri iz saksije, a ako se to dogodi, pažljivo ih vratite u saksiju.

Kako se vrši razmnožavanje?

Lobelija može da se razmnožava putem semena, baš kao i većina letnjih cvetnica. Njeno semenje je jako sitno, a samo u jednom gramu može biti i zapanjujućih 30 do 40 hiljada semenki. Proces razmnožavanja putem semena nije težak.

Potrebno je da se u februaru seme poseje u mešavinu zemlje, peska uz dodatak treseta. Seme se utisne u zemlju, i navlaži, najbolje je to da učinite prskalicom. Pokrijte sve folijom koja je providna.

Kako bi nova Lobelia nikla, potrebno je da bude adekvatna temperatura i to oko 21, pa sve do negde 24 stepena Celzijusa. Ako sve uradite po ovim pravilima, Lobelija će da nikne za manje od nedelju dana, za svega 5, 6 dana, nekad i manje.

Obratite pažnju da biljka nije pregusto nikla, jer se onda mora prorediti, kako biljke ne bi ugušile jedna drugu. Supstrat u kome se nalazi zasađena biljka mora da bude vlažna. Kada dođe maj mesec, stavite je na željeno mesto, i nastavite sa negom.

Može da se razmnožava, i putem reznica. One za razmnožavanje mogu da budu dugačke oko dva ili tri centimetra, koji se tokom avgusta ili na proleće skidaju sa matične biljke. Nekada se savetuje da se koristi i hormon za ukorenjivanje. Morate da držite biljku na toplom, prilikom ukorenjivanja.

Nega i održavanje biljke

Nega uopšte nije komplikovana, kao što ste videli, može da uspe i na indirektnom suncu, ili na polu-senci. Potrebno je da se redovno zaliva, ali ne previše.

Ovo je biljka koja cveta od maja do početka jeseni, i tokom leta, recimo negde u julu, potrebno je da je orežete. To se obavlja posle prvog talasa cvetanja, kako biste ga produžili.

Biljka se orezuje za nekoliko centimetara najviše. Može da se dogodi da se Lobelija osuši nešto ranije, tako da ako se to dogodi, opet možete da je orežete tada, odnosno ranije nego što biste to učinili inače.

Oblik Lobelije je najčešće u vidu žbuna, jer je tako najatraktivnija, zbog specifičnog rasta cveća.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Ne, ovo je jedna od onih srećnica, koje nikad ili veoma retko napadaju bolesti ili štetočine. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo retko ne znači nikad, tako da postoje određene stvari na koje morate da obratite pažnju, kao što je npr topovirus.

Njega prenose tripsi, a videćete da je Lobelija obolela kada se pojavljuju fleke po listovima, koje mogu biti ljubičaste ili bele boje. Sam virus se, kako navode stručnjaci ne može uništiti, ali se mogu otkloniti insekti.

Postoje razni insekticidi za ovu namenu. Inače insekte privlači atraktivna plava boja ovih cvetova, pa to može biti razlog njihovog napada. I u tom smislu vodite računa da biljku ne oslabite dodatno, jer ako je napadnu insekti, a vi ste je već oslabili npr neadekvatnim zalivanjem, imaćete veći problem.

Prodaja i cena

Nije skupa, recimo u rasadniku može da se nađe Plava Lobelija, u saksiji veličine 12 centimetara, za samo 300 dinara. Pronašli smo i viseću Lobeliju za oko 500 dinara. Crvena Lobelija, ili kako je poznatija, Lobelija Kardinal košta oko 300 dinara, ali je u pitanju mini verzija.

Lobeliju, kao i mnogo drugo cveće i sobne biljke ćete moći da nabavite kod nas, kada otvorimo naš garden centar.

Do tada se možete prijaviti na našu email listu da ostanete u toku sa dešavanjima i da dobijete obaveštenje kada krećemo sa prodajom kako bi tom prilikom dobili specijalan kupon sa popustom.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..