Mini ruže u saksiji – patuljaste lepotice

Ponekad je mnogo lakše gajiti biljke u saksijama, jer je održavanje, uslovno rečeno jednostavnije, u kontekstu toga, da je, mnogo lakše da se saksija premešta sa mesta na mesto, ukoliko nam neki deo ili uslov kakav imamo u bašti ili vrtu ne odgovora. To možemo učiniti veoma lako.

Mini ruže u saksiji su jedan od tih primera, gde stručnjaci sugerišu, koliko je lakše, posebno za ne stručna lica, da gaje ruže u saksijama nego da je sade na otvorenom.

Postoji samo jedna stvar, konkretno kada pričamo o ružama da se ispuni, a to je da se mini ružama koje gajimo u saksiji omogući dobra drenaža.

A onu lepotu koju vam daju, to lako održavanje, i cvetanje koje je gotovo neprekidno ne može da se meri ni sa čim drugim.

Dolaze u raznim varijantama, mogu biti malo manje ili malo veće, ali jednako atraktivne.

Poreklo

Ovde govorimo o mini ružama, ili kako ih drugačije nazivaju patuljaste ruže ili minijaturne ruže, koje su zapravo hibridi, koji su uzgojeni tako da ostanu male, i samim tim veoma zgodne da se gaje u saksijama, i da zauzimaju malo prostora, što je negde svima nama bitno.

Opet, i u okviru „Mini ruža“ postoji nebrojeno mnogo vrsta, koje se opet međ sobom veoma razlikuju po mnogo osobina, između ostalog po veličini, pa su tako neke visoke samo oko 50 centimetara, dok se druge mogu naći i visine i do jedan metar.

Smatra se da su ovo najniže ruže na svetu, one formiraju grmove. Njeni listovi, su osim cvetova, takođe jako sitni. Toliko su savršene da su joj listovi i cvetovi u savršenoj razmeri.

Latinski naziv za njih je Patio, i obično su još niže od 50 centimetara, dakle prosečna visina je oko 35 centimetara.

Zašto je popularna?

Mini ruže koje se gaje u saksiji, stiču sve veću popularnost poslednjih godina, jer su veoma dekorativne, ali ih je takođe veoma lako uzgajati.

Gaje se svuda, možemo ih videti na terasama i balkonima, u žardinjerama i saksijama.

Veoma često se kombinuju sa drugim biljkama, između ostalog i sa četinarima, jer to izgleda veoma atraktivno.

Kod nas su poznate i pod imenom „Vilinske ruže“, a poslednjih godina su jako popularne.

Takođe, a ova informacija nije ništa manje važna, jeste da je ovo biljka koja ima svoju upotrebu u kulinarske svrhe, jer se baš kao i njena veća rođaka, može koristiti za pripremanje slatkog, čaja, soka itd…. Ima divan ukus.

Popularne su zbog svoje praktične veličine, ali i zbog toga što su dosta otpornije od ostalih vrsta ruža.

Za mnoge, ruže predstavljaju simbol ljubavi, ali i divljenja, kao i i privrženosti.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Gardenija | Zumbul

Koje sve vrste postoje?

Takođe one se razlikuju po obliku, pa tako mogu da budu:

  1. Zbijene
  2. Žbunaste
  3. Padajuće – predivno izgledaju kao voda koja pada u slapovima
  4. Penjačice

A evo i nekih (samo nekih vrsta) patuljastih ruža koje možemo da nađemo na našem tržištu. Izbor je napravljen po zahtevu da obuhvatimo raznolike vrste, pre svega govoreći o predivnoj boji njihovog cveta.

  1. Mini ruže „Nakit od lavande“ – ova sorta se smatra jednom od najboljih koje postoje. Konstantno cveta, veoma je bujna i u tom smislu je izuzetno poželjna. Njena boja je ono što je umnogome razlikuje od svega ostalog – ona je mešavina ružičaste i lavanda boje, pa se dobija jedna potpuno drugačija biljka.
  2. Mini ruže „Petar Pan“ – posebne su po svojim crvenim cvetovima, i imaju simpatično malo lišće.
  3. Mini ruže „Slatki San“ ili „Sweet dream“ – ovo je sorta koja raste uspravno i ima interesantno narandžasto cveće, dok su listovi predivno raspoređeni u gustoj formaciji.
  4. Mini ruže „Marie Pavie“ – ovo je grmolika sorta patuljastih ruža, koja ima sjajno bele cvetove, i veoma su elegantne i dekorativne.
  5. Mini ruže „Marie-Jeanne“ – Ovo je sorta koja nema trnje, a veoma se lepo gaji. Karakteristična je po veličini cvetova i po njihovoj boji. Oni su nešto veći nego kod ostalih sorta, a boja im je jarko ružičasta.

Odgovarajuća temperatura

Iako su male i deluju nežno, to nije slučaj, one su zapravo veoma žilave biljke koje mogu da izdrže i temperaturu koja je u minusu, pa čak i do minus 10 stepeni Celzijusa.

Ipak, morate da ih zaštitite tokom zime. Savršena temperatura tokom dana je oko 21 stepen Celzijusa. Tokom noći ona ne bi trebala da bude niža od oko 5 stepeni Celzijusa.

Osim odgovarajuće temperature veoma je važno da mini ruže budu na prostoru gde struji vazduh, odnosno gde je prozračno.

Koliko svetlosti je potrebno?

Potrebno im je makar 5 sati sunca tokom dana kako bi rasle kvalitetno. Svetlo je krucijalna stavka kada govorimo cvetu ruža, jer ako nema dovoljno svetla, one neće da cvetaju.

Uvek birajte strane koje imaju dovoljno sunca, kako biste locirali svoje saksije sa mini ružama, a u tom smislu izbegavajte severnu stranu.

Koliko zalivanja traži?

Traži dosta zalivanja, ali je daleko važnije da to zalivanje bude adekvatno. Pre svega, morate da proveravate zemljište – uvek proverite da li dovoljno vlažno, to činite na svakih nekoliko dana.

Opet, zemlja mora da bude vlažna ali ne i potpuno mokra. Ispod saksije mora da se nalazi tacna na koj će da otiče višak vode, ili da stavite šljunak kako bi se sprečilo prekomerno zadržavanje vode.

Idealno zalivanje se obavlja kišnicom, ili ostajalom vodom.

Leti se mini ruže zalivaju obilno, dok se tokom zime to čini umereno.

Ponekad, ne tako često, poprskajte vaše male lepotice, posebno tokom leta, kako biste ih osvežili.

Kada zalivate, nikako nemojte da joj kvasite listove, jer to može da dovede do pojave gljivica, usled zadržavanja vlage.

Da li cveta?

Naravno da cvetaju, to im je jedna od osnovnih osoba, ruža nije ruža ako nema svoj prepoznatljiv cvet.

Ono što je zanimljiva osobina ove vrste jeste to da je njeno cveće dosta manje nego kod ostalih vrsta, ali je broj cvetova daleko brojniji nego kod ostalih vrsta ruža.

Još jedna važna osobina koja je opet karakteristika mini ruža,a  tiče se njihovog cveta, jeste ta da je njihov cvet, daleko izdržljiviji i otporniji na mraz i hladnoću nego kod ostalih ruža.

Opet pominjemo još jednu, ako ne i najvažnija stavka koja se tiče mini ruža, jeste da je saksija takva da ima dobru drenažu, kako biljka ne bi istrulila zbog velike količine vode.

Prekomerno zalivanje je smrt za mini ruže,  to je pravilo kojim morate da se vodite u svakom trenutku.

Cvetovi dakle cvetaju tokom cele godine, što je od maja do novembra, a imaju blag miris. Tokom leta, postoji jedna pauza u cvetanju, koja se prekida, i onda ponovo cvetaju tokom jeseni.

Postoji ogroman broj boja ovog cveta,  a tokom cele sezone cvetanja, latice imaju jednako jarku boju.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je potrebna tokom perioda vegetacije, što je kada govorimo o mesecima, od kraja marta do kraja avgusta, pa se tada prihrana daje na dve do tri nedelje.

Možete da koristite za prihranu trećinu koja se koristi kada se prihranjuju obične ruže, ali to morate da radite tempom koji je češći nego kod običnih ruža. Dakle, prihrana da, manje količinski ali češće.

Sa prihranom se prestaju pre nego što krene hladnije vreme i mraz, dakle negde oko 6 do 8 nedelja pre tog perioda. U ovom slučaju vi želite da sprečite da biljka buja po hladnoći i mrazu koji može da je ubije.

Idealnu prihranu, kažu stručnjaci čine azot, kalijum i fosfor.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje potrebno kada je biljka u ubrzanom rastu, jer tada toliko buja da se korenje prepliće, i postaje jako gusto, i onda tada postoji rizik da biljka prestaje da cveta.

Da biste to sprečili, koren može da se odvoji i presadi u tegle. Pre nego što presadite koren, očistite ga. Takođe na ovaj način ćete dobiti još biljaka.

Još jedan benefit koji je vezan za ove ruže je i onaj koji se tiče zahteva u vezi sa zemljištem – ona je jedna od retkih biljaka koja ne traži ništa posebno što se tiče zemljišta, možete da je sadite u komercijalnu baštensku zemlju. Nju možete da kupite u cvećarama u kesicama.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje se lako obavlja putem reznica – koje su ili drvenaste ili zelene. U slučaju mini ruža, za razmnožavanje se koristite zelene reznice.

To su oni delovi grana, koji su mladi, i koje se skidaju sa stabla što bliže korenu. Reznice bi trebalo da budu dugačke oko 10 do 20 centimetara.

Može se koristiti i hormon za oživljavanje, koji se stavlja na donji deo reznice. Reznice se stavljaju u supstrat, odnosno pesak, pa se a locira se u staklenik, u hlad. Kada reznice oživljavaju moraju da se sklone od sunca.

Nega i održavanje biljke

Ovo je biljka koja mora da se gaji na otvorenom, a kada se gaji u zatvorenom, to je najčešće neka vrsta staklenika, sa posebnim osvetljenjem.

Nemojte da se plašite da je držite napolju, jer je mini ruža izdržljiva nego što pretpostavljate.

Pre svega, treba da pomenemo da kada sadite mini ruže na dno posude, koja je prethodno očišćena, morate da stavite šljunak i kamenčiće, kako bi se omogućilo odvodnjavanje.

Potreban je kvalitetan supstrat koji će da osigura da koren mini ruža raste kako treba, a na tržištu može da se nađe upravo supstrat za ovu vrstu biljke.

Opet ponavljamo da je gajenje u saksijama mnogo lakše nego gajenje na otvorenom, kada govorimo o ružama, jer se saksija može pomerati kada nam nešto ne odgovara tamo gde je držimo.

Da, orezivanje je potrebno, i to je radnja koja se obavlja posle cvetanja. Tada se podrezuju tanke i suve grančice, takođe i cvetovi.

Orezivanjem se podstiče rast mini ruža. Ona se orezuje na pola, i uvek se koriste oštre makaze. Rezanje mora da bude pod uglom od 45 stepeni.

Kada dođe zima, biljka se tada pokriva lišćem, slamom, ili suvim lišćem kako bi se zaštitila da se ne smrzne.

Ipak, ovo je biljka koja voli hladniju podlogu, može da bude zimi i u prostoriji. Samo joj u tom slučaju dajte što više svetla.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Da, mini ruže napadaju štetočine i bolesti, i zato je veoma važno da se radi na blagovremenoj prevenciji.

Npr, posebno su štetne biljne vaši, kao i lisne vaši, koje će još lakše da naštete ovoj biljci, jer je manja.

Može da se nađe i na meti paučnih grinja, pa uvek pregledajte vaše ruže, i tu posebno obratite pažnju na njene listove, jer se na njima prvo primećuju promene nastale zbog napada insekta.

Pre korišćenja insekticida, uklonite vlažnim peškirom insekte.

Polipi su isto određena pretnja – zato proveravajte vašu biljku stalno, listove, cvetove, ali i koren, koji može da je upropašten od velike količine vlage.

Može da bude na meti crne pegavosti, rđe ili pepelnice. Za ovo koristite fungicid, a kada je napadnu insekti, insekticid.

Crna pegavost je veoma česta bolest koja se manifestuje crnim tačkama po listovima, koji posle toga jako lako opadaju. Crveni pauk je posebno dosadan jer je aktivan tokom letnjih meseci, kada je mini ruža u punom zanosu.

Od njega listovi postaju žuti i brzo opadaju, zato je potrebno da što hitnije reagujete kako biste spasili biljku.

Prodaja i cena

Mini ruže se lako nalaze kod nas. Opet cena varira u odnosu na konkretnu veličinu, vrstu itd. Pa se tako u većim rasadnicima nalaze po ceni od 150 do 500 dinara.

Osim što se koriste za uzgajanje u baštama ili na terasama, treba reći i da se zbog njihove praktičnosti i atraktivnosti, varijeteta boja, često od njih prave mali buketi, kao i raznoliki cvetni aranžmani.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..