Top 10 najbolje biljke za kancelariju

Bezbrojni su benefiti koje dobijamo od sobnih biljaka, i tu nema nikakve dileme – ako pazarite kvalitetnu biljku, koja zadovoljava vaše estetske kriterijume(koji su uzgred, budi rečeno prvi utisak, to je onaj momenat kada kažemo, kako je lepa ova biljka), imate gde da je držite, a takođe i upućeni ste u načine njene nege, uradili ste ogroman posao za vaše zdravlje i generalno život.

Koristi su velike – em će da bude lepši prostor u kome živite, smanjiće vam se nivo stresa, vazduh će vam biti čistiji i imaćete više kiseonika, što se kaže „prodisaćete punim plućima“.

Istraživanja pokazuju da gajenje sobnog bilja u prostoru u kome živite ili radite podiže produktivnost za skoro 40 posto, a bude pozitivnu energiju i kreativnost.

Ovo je posebno važno imati u vidu, s obzirom da smo jako puno vremena u kancelarijama, radni dan traje jako dugo, a ponekad hvata i vikend. Realno u kancelarijama sm više nego u kućama, i to je činjenica modernog života.

Još jedna interesantna statistika kaže da ukoliko u vašem radnom prostoru koji je prosečne veličine imate 4 i više biljaka, povećavate produktivnost i preko 60 procenata.

U današnje vreme primećuje se još jedan značajan fenomen na koji treba obratiti pažnju kada govorimo o kupovini kancelarijskih biljaka. Naime, sve je više firmi koje imaju individualne, mikro kancelarije, gde sedi po jedan zaposleni.

Ovde biljke mogu da igraju važnu ulogu, jer zaista pružaju neku vrstu protekcije a takođe smanjuju buku.

Još jedan fenomen postoji a to je slučaj kada neke firme imaju ili ogroman zajednički prostor ili su jednostavno prostrane kancelarije. Takve firme imaju idealne uslove da stave vertikalni zeleni zid, ili bašta kako se još naziva.  One zaista, kada su lepo odrađene izgledaju kao remek-delo.

I, iako poneke biljke mogu koštati malo više, u smislu da vam se čini da je cifra od 50, 60 i više evra preterana, ipak imajte u vidu da se to „ulaganje“ višestruko vraća, a da ove biljke traju godinama, uz minimalan trud i brigu.

E sada, pitanje kako odabrati biljku za kancelariju, je ono koje muči mnoge, u smislu, da morate da pronađete odgovarajuću biljku, koja ima dovoljno mesta, koja odgovara svima koji su prostoriji, koja nikome ne smeta, koja čisti vazduh, i na posletku koja nikome ne smeta, u fizičkom smislu da je na nekoj odgovarajućoj lokaciji koja odgovara samoj biljki, a ne zaklanja put ili vidik nekome.

Ovde vam predstavljamo svojevrstan vodič kako odabrati biljke za kancelariju, uz nekoliko dodatnih saveta koje vredi poslušati.

Reč je o vrstama koje su atraktivne za oko, ali nisu toliko zahtevne za negu, jer sigurno tokom radnog vremena nećete imati toliko vremena da vodite brigu o njima.

Pre nego što kupite biljku

Kada opremate kancelariju, osim naravno nameštaja, morate lepo da odaberete i bilje koje će oplemeniti radni prostor – pored slika, biljke su ono što ćete sledeće uneti sa sobom. Za razliku od onih biljaka koje gajimo kući, ovo moraju biti svakako dekorativne biljke, ali one koje nisu zahtevne za brigu.

Pre kupovine oplemenjivanja kancelarije na ovaj način, postavite sebi nekoliko pitanja i dajte potpuno objektivan i iskren odgovor, koji je zasnovan na realnim okolnostima koje vladaju na vašem radnom mestu. Jer vi, na poslu, niste sami.

Prvo pitanje pre kupovine kancelarijske biljke jeste da li znate gde ćete držati biljku, kao i da li ima, koliko, i kakvog svetla, i kakva je temperatura i vazduh?

Situacija se menja ukoliko kancelarija ima prozore, kao i na koju su stranu okrenuti. Puno svetla dozvolilo bi i biljke koje cvetaju, u suprotnom obavezno birajte biljke koje imaju velike listove, koji su tamni.

One su te koje funkcionišu i koje mogu da rastu i na neon svetlima. Naravno ne očekujte od njih da preterano porastu, jer im je za bujanje potrebno prirodno svetlo, orezivanje, prihrana i još ponešto.

Zatim se zapitajte koliko bi ste voleli da biljka traje?

Ukoliko vam to nije nimalo važno, izbor biljaka za kancelariju je širok, jer vama onda nije problem da ih menjate sa vremena na vreme, jednu menjate drugom, kada joj, kolokvijalno rečeno istekne rok trajanja – i to je potpuno u redu.

Prosto ne želite da se bavite „baštovanstvom u kancelariji“. U ovom slučaju vaš izbor mogu biti i biljke koje daju cvet. Biljke koje bi vam trajale godinama su one sa listovima, koje uglavnom ne cvetaju.

Naredno pitanje na koje morate iskreno odgovoriti sebi jeste koliko ste spremni da zalivate biljku? Generalno imajte u vidu da većina biljaka koje cvetaju traže i vodu, pa onda one nisu opcija.

Sve one koje imaju mesnate listove su dobre za one koji ne vole da zalivaju ili zaboravljaju da to redovno čine. To je razlog zašto su uglavnom te vrste na policama  i stolovima kancelarija.

Osnovni saveti

Dakle, u većini slučajeva za kancelarije biramo biljke koja je takozvana sobna biljka koja uspeva u zatvorenom, može da opstane pri slabijem svetlu, malo vode, i nekoj promeni temperature – tzv biljke sa mesnatim i tamnim listovima.

Ovaj kriterijum dodatno sužava izbor biljke da ona bude baš kancelarijska.

To su onda uglavnom one vrste koja nam stižu iz suptropskih ili tropskih regija – to znači da nam one dolaze sa prostora gde je toplo, ili je jako blaga klima, bez mnogo fluktuacija u temperaturi.

A to je upravo ono prijatno „vreme“ koje mi volimo da imamo dok radimo i zato se one savršeno uklapaju. Da nam bude prijatno toplo, ne vrelo, ne hladno, tokom čitave godine jednaka temperatura, to je ono što se traži.

Takođe, one nam stižu iz područja, gde rastu u šumama, gde i nema baš puno svetla, pa su one kao takve idealne za kancelarijski prostor, gde je mrak, senka, ili veštačko svetlo.

Ali, zaista dobre kancelarijske biljke nisu u tako velikom broju kao što možda pretpostavljamo.

I napokon ovo su najbolje biljke za kancelariju – Top 10, prema našem izboru

1. Krasula – Ova biljka je veoma popularna u kancelarijama širom sveta, jer se veruje da ona donosi energiju novca, generalno je vezana za uspeh u poslu, jer privlači novac. Na kraju krajeva, njeno ime je Drvo Novca.

Njeni listovi imaju eterična ulja koja pozitivno utiču na koncentraciju ljudi, jer povećavaju budnost, što je složićemo se, veoma važno, kada želimo da povećamo produktivnost na radnom mestu. Njeno lišće podseća na novčiće, a ona je biljka koja ne traži puno pažnje. Krasula se može kupiti i za oko 500 dinara.

2. Sanseverija – još jedna veoma česta biljka na kancelarijskim stolovima. Indijansko pero kako je njen drugi naziv, je omiljeno u kancelarijama jer je veoma otporno na skoro sve (ne) uslove.

Ovo je ona biljka kojoj skoro pa ništa ne smeta – ni mrak, ni suv vazduh, ni preskakanje zalivanja. Može malo da stagnira u rastu, i da izgubi deo svoje svežine ali budite sigurni da neće umreti. Cena joj je od 380 dinara pa naviše.

3. Palma – ovo je preporuka koja nam stiže direktno iz NASA, jer je ovo biljka koja ubedljivo najbolje čisti vazduh, a jako je laka za održavanje, kako tvrdi Američka svemirska agencija, bazirano na njenim istraživanjima. Najbolje je odabrati Areka palmu kao i Bambus palmu, obe lake za održavanje, a prelepog izgleda.

Obe uklanjanju veliki broj štetnih materija iz vazduha, kao i duvanski dim. Manje varijante možete naći preko oglasa i za 500 dinara, dok one egzotičnije mogu da koštaju i 100 i više evra.

4. Dracena – Ova biljka se zove Drvo sreće, odnosno uspeha, a to je ono što želimo na poslu. To je razlog zbog koga je ova biljka apsolutni favorit u kancelarijama širom sveta, jer je Feng Šui izdvaja kao biljku koja zaista privlači dobru energiju.

Veruje se da ova biljka pomaže da dođete do velikog profita u firmi. Dracena košta oko 2000 dinara.

5. Lovor – nemojte biti iznenađeni ovim izborom. Lovor je prema našem mišljenju, potcenjena biljka, a zapravo se savršeno uklapa u ideju o dobroj kancelarijskoj biljci. Ona je lepa biljka, estetski se uklapa u svaki enterijer, a poseduje eterična ulja koja pozitivno utiče na ljude ne samo u psihičkom smislu, već u fizičkom.

Ono što je još interesantnije jeste da nas njeno lučenje oslobađa migrena, poboljšava cirkulaciju u celom telu, a pre svega u glavi. Smatra se i da oslobađa od stresa, a i prirodan je dezificijens. Ona je oko 2,000 dinara.

6. Zamija – ovo je još jedna omiljena Feng Šui biljka koja otvara polje i energiju novca i sreće, a odnosi negativnu energiju, za poželeti da imate u kancelariji. Jako se lako gaji, ne traži nikakvu pažnje, a možete da je zalivate jednom mesečno –dešava se i da se i to preskoči, a da biljka preživi.

Zamija košta od 1000 dinara pa na više. Primetićete je u tržnim centrima, bankama i obavezno u kancelarijama, a toliko je lepa da izgleda kao da je plastična, zato je i čest izbor.

7. Fikus – cena mu se kreće oko 1,500 dinara, a nezaobilazna je u kancelarijama. Istina je da je omiljena kod velikog broja ljudi, jer je ona biljka koja traje dosta dugo.

Traži malo više pažnje, u smislu da mora da se izbegava jaka hladnoća. Ne zahteva puno svetla.

8. Potos – ovo je puzavica, ne traži nikakvu pažnju, a predivno izgleda u prostoru. Voli i suvlji vazduh, kao i slabo svetlo, kako je često u kancelarijama. Zalivanje je jedina veća stavka, ako želite da veoma brzo raste. Nisu skupe, mogu se naći preko oglasa i za 500 dinara.

9. Kaktus – Ne postoji izdržjivija biljka od one koje opstaje na teškim uslovima, i tu nema premca. Kaktus opstaje na najtežim mogućim prostorima, pustinji, gde je i vrelo i ledeno, nema tečnosti, duva jak vetar, a pesak uništava sve pred sobom.

Za njega ne treba nikakva pažnja. Uz sve to kaktus je simbol sreće, borac protiv negativne energije. Kaktus je najčešći izbor kod biljaka koje se individualno stavljaju na sto. Može se kupiti za oko 300 dinara.

10. Bonsai forma – ovaj oblik biljke je takođe jedna od omiljenih kada govorimo o kancelarijama a najčešće se radi sa fikusom. Mogu trajati dugi niz godina, prelepo izgledaju, a vrede svakog momenta pažnje koju bi im posvetili. Smatra se da donose sreću. Njihova cena varira od vrste. Idealna je zbog svoje minijaturne veličine da se stavi na radni sto, a zaista izgleda lepo.

*dodatno stručnjaci preporučuju kao adekvatne kancelarijske biljke i Spatifilum, Filadendron, Agloanemu koje se izdvajaju kao idealne biljke za kancelarije bez prozora, tako da možete i njih da uvrstite u izbor.

*neki ljudi naprosto vole da imaju biljke sa cvećem u kancelarijama i ne mogu da odole orhidejama. Ipak one nisu dobra ideja ako nema prirodnog svetla u kancelariji. Naprosto neće trajati dugo, i moraćete da je zamenite.

Neki se pitaju da li postoje kancelarijske biljke koje su repelenti. Nažalost, nema biljaka koje možete držati u zatvorenom a koje mogu da odbijaju insekte, kao što je to moguće sa biljkama koje rastu napolju, kao što su Limunska trava, ili Eukaliptus koje uspešno obavljaju ovaj posao.

Kako održavati biljke za kancelariju?

Bilo kako bilo, biljke, pa čak i sa minimalnim zahtevima su živa bića, koja ipak zahtevaju neku pažnju, a to podrazumeva vaše vreme i posvećenost.

Posle odabira biljke, setite se uputstva koje ste dobili prilikom kupovine biljke, o tome kakvi joj uslovi odgovaraju.

Osim što sobno bilje utiče na veću produktivnost zaposlenih, one svakako oplemenjuju prostor, i stoga nemojte kupovati plastične biljke, koje osim estetskog momenta ne donose ništa korisno.

Biljke u radnom prostoru čiste vazduh, a pri odabiru važno je da to budu biljke kojima ne treba puno svetla, i koje mogu da budu recimo dva dana tokom nedelje u mraku, i na hladnom, kod na primer kancelarijama koje se ne greju vikendom, jer tada nema zaposlenih.

Takođe, kancelarija ne bi trebalo da ima previše biljaka, da liči na džunglu, niti one vrste koje su podložne oboljevanju. Ne uzimajte biljke koje se brzo i mnogo šire. Nisu adekvatne ni one koje mnogo brzo rastu, jer njihov izgled nije primeren kancelarijama koje žele da budu ozbiljne.

Jedna od ideja je da ako stavljate cveće na neku policu, ne treba da je pretrpavate biljkama, tako da se zaposleni guše u prostoriji koja je više šuma, a manje kancelarija. Ako u kancelariji postoje stolovi koji su pokraj prozora, to može biti lepo mesto za po jednu biljku koja nije preterano velika.

Svetlo je veoma važan aspekt zato što je u pojedinim kancelarijama neonsko svetlo, a na njega neće sve biljke dobro podneti. Izbegavajte biljke koje zahtevaju zalivanje tokom noći, tj uveče. Uvek birajte biljke koje su i prečišćavači vazduha. Sukulentne biljke su dobar izbor za kancelariju, ali samo ako imate dovoljno svetla.

Da li postoje neke mane kod kancelarijskih biljaka?

Generalno govoreći nema, ali svakako da postoje stvari oko kojih morate da obratite pažnju.

1. Alergije – u kancelarijama sedi više ljudi, i neki mogu biti alergični na neke biljke. Ta „alergija“ se manifestuje kijanjem uglavnom (što takođe može biti neprijatno), dok kod nekih ljudi to može izazvati ozbiljnu reakciju, kao što je gušenje, osip, peckanje očiju, teško disanje itd.

2. Sve više kancelarija se otvara prema mogućnostima da zaposleni dovode decu i ljubimce s vremena na vreme, a ovo znači da kod svake biljke koju donesete, morate znati da li je toksična i na koji način.

3. Neke biljke imaju šiljato lišće koja može da nas povredi, odnosno ubode, tako da pazite gde ih stavljate, kao što je na primer kaktus.

4. Buđ može biti još jedan dodatan problem, ali morate voditi računa o kolegama koji su osetljivi na istu, jer kod biljaka se može desiti da se usled prekomernog zalivanja istrule, odnosno ubuđaju, da čak i šire nesnosan smrad, dok in he uklonite. A to takođe može biti posledica bakterijske i gljivične infekcije koja je napala vašu biljku ili više njih, s obzirom da se plesan prenosi.

Dodatni saveti

Pre nego što odete u cvećaru i kupite biljku, porazmislite o tome da tražite biljku za kancelariju, koja ipak nije vaš stan, dakle niste tamo non stop, i zato je preporuka da tražite biljke koje ne traže neku preteranu negu, koje mogu da preskoče po neko zalivanje.

Ovo je najrealnije, jer em će doći vikendi, i praznici kada nećete biti u kancelariji, a ponekad ćete biti prezauzeti i zaboravićete na nju.

Takođe, uvek tražite biljke koje ne traže preterano svetlosti, jer kancelarija nije stan, ne mora imati prozore puno svetla, a neke biljke zahtevaju upravo to.

Uvek obratite pažnju na nju, makar jednom u nekoliko dana, da i ima vode, da li ima nekih promena na listovima, da li je ok vazduh, da li se nakupila prašina na biljci, ili su je možda uhvatili neki insekti.

Proverite da li ima promaje, da li je suv vazduh, da li ima dovoljno svetla, ali i gde se sama biljka nalazi (da ne smeta nikome, ko je može oboriti) i naravno da li je toksična.

Namestite i odgovarajuću temperaturu, koja će kao i većini ljudi prijati kada je umerena, oko 20 stepeni Celzijusa.

Uz sve ovo, potražite biljke koje dokazano čiste vazduh, jer je to apsolutno neophodno u kancelarijskom prostoru.

Za kraj, jedna statistika je pokazala da čak 80 posto kancelarijskih biljaka umre zato što je neadekvatno svetlo ili je neadekvatno zalivanje.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..