Nar – sadnice mediteranskog voća za vaš dom

Sve više kuća kod nas uspešno gaji egzotične biljke, sve one koje dolaze sa Mediterana, koje su tropske.

Ne samo što su one izuzetno dekorativne, njihovo uzgajanje uopšte nije toliko teško koliko se zapravo uobičajeno misli.

Kao što smo već govorili, mnogi od nas su već veoma uspešno posadili limun u saksiji ili čak su se neki usudili da uzgajaju i ananas, koji im je uspeo.

Ono što je primetno poslednjih godina je da je sve veći broj ljudi vrlo zainteresovan da gaji nar, jer je i on jedna od biljaka koje se mogu gajiti kod nas, pa čak i u stanovima.

Kada pogledamo supermarkete, pa čak i pijace, Nar možemo da pronađemo tokom cele godine, dok je ranije to bilo rezervisano samo za leto.

Ovo je upravo iz razloga o tome što mnogi domaći proizvođači uzgajaju nar i ovde kod nas, na kontinentalnoj klimi.

Ukoliko želite da sadite nešto što nije toliko obično, već je egzotično i sa preukusnim plodom, to može da bude naš izbor, a ova ideja vrlo lako može postati stvarnost jer uzgajanje nara uopste nije komplikovano.

Ono što je važno da upamtite, jeste da bude u toplom, i da dobije puno sunca, da ima kvalitetnu zemlju stoga svakako je jasno da uspeva u mediteranskom području,  ali ukoliko se malo pripazi to može da se učini i kod nas…

Poreklo

Dakle, Nar je usko povezan sa Mediteranom, toplom klimom, jer je to područje gde se on uzgaja već dugo vremena i zapravo je jedna od najstarijih vrsta voća koja se gaji na tom području.

Ali ovo ne treba da vas zavara, Nar se veoma uspešno gaji i na zatvorenom, i kod nas na našim prostorima gde je kontinentalna klima, gde postoji i jaka zima, sneg i mraz.

Samo je važno da upamtimo u startu da znate da odaberete pravu vrstu. Kada ste je odabrali, onda morate da mu pružite adekvatnu negu, i ovo je naročito važno da se učini tokom zimskih meseci.

Istraživanja pokazuju da se Nar gajio još u vremena prvog čoveka,  u praistoriji.

Mnoge stare kulture su već poznavale i puno koristile Nar, pa je tako poznata informacija da je recimo u Egipatskoj civilizaciji on bio simbol plodnosti i ljubavi, maltene je imao magijske moći za tamnošnje ljudi.

Nar ima fantastične crvene cvetove i u zemljama gde je jako toplo on se uzgaja i za dekoraciju kao ukrasni grm, a takođe postoje određene sorte koje se upravo uzgajaju samo za dekorativne svrhe, odnosno njihov plod nije toliko ukusan.

Nar se pominje čak i u Starom Zavetu, tamo je poznat pod imenom Rimon.

Ne smemo zaboraviti da pomenemo Homerovu „Odiseju“, u kome se, iako to zvuči neverovatno, takođe govori o drvetu Nara.

Govori se, u ovom spevu, o fantastičnim/magičnim crvenim plodovima Nara koji su neverovatno lepi i mirisni. Tamo je opisano da su oni toliko divni da svojim mirisom i slatkoćom uzbuđuju kralja Tantala.

Kada pomislimo na egzotiku, ona kod Nara dolazi upravo od tih njegovih plodova, speicifčni, mirisni, zdravi, crveni i žućkasti.

U kožastom plodu se nalazi ogroman broj semenki. Semenke su udobno smeštene u sočnom crvenom mesu. Nar je i biljka koja ima lepe crveno-šarenkaste cvetove.

Plod je izuzetno hranljiv koristi se u mnogim industrijama, od kozmetike, farmacije, ali i u kulinarstvu, kao deo jela, salata, ali i u proizvodnji sokova ili slatkiša.

Latinski naziv je Punica Granatum.

Nar više nije vezan samo za tople krajeve, već se može gajiti i na kontinentalnim oblastima.

Drvo Nara može da poraste i do 6 metara, a može da bude i srednje veličine, a poznate su i patuljaste sorte, koje su dosta manje.

Zašto je popularna?

Osim što smo rekli da je Nar izuzetno dekorativna biljka, koja se gaji kao ukrasni grm, ali i zbog predivnog ploda, divno je što može da se gaji maltene svuda u svetu,  pitanju su određene sorte kojima je potrebna adekvatna nega.

Plod je izuzetno hranljiv, izuzetno ukusan, i mnogo cenjen svuda u svetu.

U ovom voću ima vitamina B i C, posebno se ceni njegovo ulje, ali i semenke i sok. On je poznati antioksidant,  mnogo jači nego zeleni čaj ili crveno vino.

Smatra se da ako se pije samo jedna čaša soka od Nara na dan, na taj način se preveniraju kardiovaskularne bolesti, ali i rak.

Odličan je za kožu i kosu, a fenomenalan je za dijete, jer reguliše nivo šećera u krvi, i ubrzava metabolizam.

Veruje se da je Nar simbol napretka, plodnosti, izobilja, i ljubavi. Njegova duboko crvena boja je upravo asocijacija na neukrotivu strast, kao i njen opojni miris.

Možda će vas zanimati i ove voćke: Limun | Kumkvat

Koje sve vrste postoje?

Kod nas se gaje dve vrste nara, jedan je ukrasni koji ne daje plod, a koji ima dekorativno cveće, i drugi koji je jestiv, odnosno ima plod.

Kod nas se, zbog klime, gaji Nar koji ima slatko kiseli ukus, jer je to sorta koja podnosi niže temperature, a opet daju lep plod.

Kod nas je poznat kao šipak.

Ovde smo izdvojili neke od sorti koji se gaje kod nas u regionu.

  1. Uobičajeni Nar – koji može da poraste oko pet metara, ima male listove, crvene cvetove, krupne plodove, koji su sferastog oblika.
  2. Sokotranski Nar – inače ova sorta raste u Jemenu, na ostrvu Sokotra. Ima nešto manje cvetove, i manje plodove, koji nisu toliko slatki, kao kod nekih drugih vrsta.
  3. Patuljasti Nar – neki je zovu i Kartaginska Jabuka, inače raste na Mediteranu, i u Aziji, kao listopadni grm. Uglavnom se gaji kao dekorativna biljka, iako ima plodove, ali oni nisu nešto ukusni. Jednako je zdrava biljka kao i druge sorte.
  4. Karfahen Nar – ovo je nešto manja vrsta Nara, a isto se koristi kao ukrasna biljka. Plodovi su sitni i nisu za jelo.
  5. Nar Shirin Nar – dolazi iz Irana, a ima veoma sladak plod. Biljka inače raste u divljini. Može da poraste oko jednog metra.
  6. Nana nar – dolazi iz Azije, a koristi se kao dekorativna biljka, i kao i prethodna vrsta, on je nešto manji, plod joj je malo i nije ukusan.

Odgovarajuća temperatura

Nar je biljka koja mora da bude na toplom i tu nema dileme, takođe ovo je biljka koja može podneti i jako visoke temperature, kao i sušu.

Idealna temperatura na kojoj trebate da držite vašu biljku je oko 29 stepeni Celzijusa.

Međutim, za razliku od citrusa, Nar može da podnese i nešto niže temperature, čak niske do 10 stepeni Celzijusa, ali ovo se opet ne odnosi na sve sorte, nego samo za pojedine.

Uvek obratite pažnju koju sortu imate, i da li ona toleriše niske temperature, kako biljka ne bi bila oštećena.

Problem mogu da mu naprave jesenji ili prolećni mraz, zato je potrebno da ga adekvatno zaštitite tokom ovakvog vremena.

Koliko svetlosti je potrebno?

Iako biljka Nara može da uspe i ako je stavljena u delimičan hlad, ipak bi bil idealno da je držite na toplom i svetlom mestu. Mora da dobija što više svetla koliko je to moguće.

Ukoliko želite da biljka ima puno sočnih plodova, onda biljka mora da bude na suncu na minimum 6 sati tokom jednog dana. I to govorimo o direktnom suncu.

I kada ga gajite unutra, u zatvorenom, morate da je stavljate na sunce, kako bi biljka mogla da raste. Uvek je pozicionirajte na prozor koji je na suncu.

Koliko zalivanja traži?

Kao što smo već govorili, drvo Nara je, za razliku od mnogih drugih voćkica, pa i biljaka, veoma tolerantna na sušu, tako da zalivanje nije neka mnogo važna stavka, u smislu da to morate da činite non stop.

Dakle, obilno zalivanje se preporučuje svake dve nedelje, kada je suvo i veoma toplo vreme, kada je leto, i kada je što je još važnije, biljka u vegetaciji.

I u slučaju Nara, previše vode, zasigurno dovodi do uništenja biljke, jer ona truli, i smekšava svoj koren kada dobije previše vode. A u tom slučaju, zasigurno nećete imati dovoljno lepih crvenih plodova.

Da li cveta?

Da, Nar cveta, i ima jako lep crveni cvet, koji je baš kao i svi njeni delovi, jestiv, iako se biljka tipično gaji zbog ploda, koji je preukusan.

Čak se veruje da i sam cvet Nara, koji je jestiv, i od koga se pravi čaj, može da kontroliše šećer u krvi, dobar je za imunitet, dobar za srce i kožu. Posle sađenja, nar procveta za oko 9 meseci.

Treba napomenuti da je ova biljka samo-oplodna, tj da ima i ženske i muške cvetove. Kada biljka procveta, tada otpadaju muški cvetovi, a samo oni ženski cvetovi koji nisu oplođeni otpadaju. Oni koji su oplođenih postaju plod.

Inače kod nas se gaji i ukrasni nar, koji ima dekorativne cvetove, i predivan je ali ne daje plodove, a postoji i ovaj koji je jestiv, tj on ima plod

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana je potrebna, a stručnjaci sugerišu da se ne mora davati često, tako da bi neki tempo mogao da bude na svake tri godine. Odaberite stajnjak i mineralno đubrivo. Za prihranu koristite KAN.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje nije potrebno, a ukoliko se odlučite to činite, obavezno obratite pažnju da ne dirate matičnu biljku.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje se najlakše vrši oživljavanjem zrelih reznica biljke. Drugi način je takođe jednostavan – to činite iz semena, koje se može kupiti za pristojne pare.

Nega i održavanje biljke

Već smo rekli da može da izdrži sušu, da ne mora mnogo da se zaliva, ali da mora da bude na suncu, i to makar 6 sati dnevno.

Ovo je voćka koji voli zemljište koje je dobro drenirano, pa kada ga sadite, stavite ga u bogato zemljište koje ima humusa, i koje je kombinacija peska i ilovače. On ne voli kada je zemljište teško.

Stablo daje puno izdanaka, i to je jedan od razloga, zašto se gaji kao žbun. Kada se sadi iz semena, rod očekujte tek posle 8, ili čak 9 godina.

Kada koristite sadnice, tada plodove očekujte posle 5 godina. Sadi se u proleće, kada više nema mrazeva.

On rapidno raste tokom jeseni i proleća, i tada zemljište mora da bude veoma vlažno, isto kao i kada biljka cveta i daje plodove.

Berba je krajem meseca septembra, a biljka se orezuje jednom godišnje, kako bi se održao oblik lepog žbuna.

Posle berbe Nar morate da zaštitite od zime, tako što se biljka mora prekriti odgovarajućim materijalom, koji možete da kupite u rasadnicima.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Da, napadaju je klasične štetočine, kao što su naprimer, lisne uši, bele bube, stenice, itd.

Njihov „rad“ primetiće po izgledu listova, jer će biti izmenjeni, sa beličastom prašinom, ili izgriženi, tada morate da reagujete, i ako je potrebno koristite insekticid.

Od bolesti je uglavnom napadaju gljivična oboljenja, pre svega Alternaria, Aspergillus and Boytrytis.

Sve tri izazivaju trruljenje korena, posle čega, ako ne reagujemo, dolazi do uništenja čitave biljke.

Između ostalog, i zbog ovoga je važno da je ne zalivate prekomerno, pa čak ni leti, jer je će višak vode, samo pomoći bakterijama da dalje bujaju, i da se množe.

Prodaja i cena

Kao što smo rekli, sadnice nara se sve češće prodaju u cvećarama i rasadnicima, jer je interesovanje veoma veliko.

Sadnice nara se mogu kupiti za cenu od oko 1,200 dinara, neke vrste koštaju upola manje, oko 600 dinara.

U rasadnicima, pojedinim, može da se kupi i čitavo drvo nara, koje je visoko oko dva metra, za cenu od 90,000 dinara.

Sa druge strane, patuljasti Nar, kao ukrasna biljka može se pronaći preko oglasa za samo 500 dinara.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..