Orhideja – vodič za gajenje

Orhideja je, kako se većina slaže, pored uvek divne ruže, jedan od najlepših cvetova koji postoje – mnogi ljudi kažu da je ovo najlepši cvet koji postoji, ali su uvek zabrinuti da li ga neguju kako treba…

I da, nega jeste zahtevna, ali nagrada za vaš trud je i više nego dovoljna.

Jedan od najčešćih rodova orhideje koji se gaji kod nas je Phalaenopsis, koja se zove i Noćni leptir, jer zaista liči na leptira koji leti u noći.

Orhideje su predivno cveće koje je veoma raznovrsno – dolazi u mnogo boja, oblika, veličina ali i dezena.

Orhideje su simbol pažnje i ljubavi, veoma su čest poklon.

Nega je, rekli bismo više specifična za nju, nego što je komplikovana.

Poreklo

Smara se da je njeno poreklo iz Kine, Grčke I Rima, a prvi tragovi su stari 500 godina pre Hrista. U 18.veku je krenula da se širi svetom.

Orhideje se nalaze svuda u svetu, jedino kažu da ne raste u pustinjskim predelima, i na Arktiku.

Ona je epifitna biljka – ne živi na zemlji nego na drveću na koje se oslanja.

Njen cvet nazivaju veličanstvenim, a njihovo latinsko ime je  „Orchidaceae.“

Važno je reći da koren reči njenog imena orchis u bukvalnom prevodu sa grčkog jezika znači testis. Smatra se da je Orhideja biljka koja ima veze sa začećem, odnosno da pomaže. Stari Grci su verovali da Orhideja otkriva pol nerođenog deteta.

Orhideja ima dve faze rasta- prva je faza rasta, kada joj rastu listovi, i kada cveta, i faza mirovanja kada ne cveta, i ne traži posebnu negu. Ova faza uglavnom traje od jeseni do proleća.

Popularna je bila i u staroj Kini gde se smatralo da je to cvet koji može omogućiti porodici da ima zdravo potomstvo. Orhideja ima svoje eterično ulje, koje se tada koristilo, kao što se to čini i dan danas, a posebno je što se prave parfemi koji su bazirani na njenom mirisu. Ona je i danas na istoku cvet koji se poklanja mladim bračnim parovima koji tek treba da se ostvare kao roditelji.

Recimo u Japanu se cvet Orhideje vezuje za obilje, bogatstvo i veoma često ih možemo videti u kućama, ali i kancelarijama, spavaćim sobama.

Veliko poštovanje prema ovom cvetu imali su i stari Asteci, koji su pravili napitak od vanile i od čokolade, inače i vanila je jedna vrsta orhideje. Taj napitak su konzumirali, verujući da će tako očuvati muškost.

Ova biljka, odnosno većina njenih sorti nije toksična, osim neke za koje se smatra da nisu toksične, već da ukoliko bi se konzumirale mogu da izazovu nelagodu u stomaku.

Zašto je popularna?

Orhideja je neverovatno popularna svuda u svetu, nazivaju je cvet ljubavi, raskoši i lepote.

Ona je fascinantna ljubiteljima cveća već više vekova, a posebno zato što dolazi u velikom broju boja.

Cvet prepoznatljiv po boji ali po dugom trajanju, koji može biti nekoliko meseci.

Čest su poklon pripadnicama lepšeg pola, jer simbolizuju lepotu.

Kada se gaje u saksiji, nije toliko teško da se gaje, koliko se veruje.

Mogu da se gaje i u rastvoru, a ne u zemlji, i to ima svoj naziv- hidro-kultura. To može biti rastvor mineralnih đubriva ili inertan medij kao što je npr. glinopor za Orhideje.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Ehmeja | Bromelija

Koje sve vrste postoje?

Smatra se da postoji preko 30 hiljada vrsta Orhideja na svetu, i to su samo prirodne vrste, a hibridima se tek ne zna broj, kažu da ih ima još pet puta toliko. Recimo poznat je hibrid Kambrija Orhideja – koji je napravljen sa idejom da se uzgaja kod kuće.

Ovo su najpopularnije Orhideje kod nas.

  1. Orhideja Phalaenopsis – ovo je najpopularnija i veoma rasprostranjena vrste Orhideje. Ime dolazi od reči grčkog porekla koje znači noćni leptir; pa je znamo i kao Moljac orhideja. Lako se održava.
  2. Bambusova Orhideja – ona pripada vrsti Dendrobium, i nalazi se u Aziji i Okeaniji. Široko je rasprostranjena vrsta.
  3. Orhideja Orchis – njen cvetić podseća na pčelu, a raste u šumama.
  4. Orhideja Cattleya – postoji čak 42 vrste ove Orhideje. Cvetovi su joj veliki, i raznobojni, a može da poraste i na steni.
  5. Orhideja Paphiopedilum – cvet ove Orhideje liči na papuču, pa je drugo ime za ovaj rod Papučice.
  6. Orhideja Miltonia – ova rod Orhideje ima deset vrsta. Ima šarene široke cvetove i dugačke listove. a poznat je po svojim raznobojnim, širokim cvetovima i dugim listovima.
  7. Orhideja Vanda – u pitanju je Plava Orhideja, koja je zapravo nebesko plava boja, koja zaista fascinira svojom lepotom.
  8. Orhideja Masdevallia – ovo je jedan od većih rodova Orhideje, koji ima skoro 500 vrsta. Njen cvet je u obliku trougla.

Odgovarajuća temperatura

Kad govorimo o održavanju Orhideje treba odmah da znate da je to vrsta cveta koja ima cvetanje više puta, ne samo jednom, i samim tim je nega, uključujući i temperaturu, poprilično zahtevna.

Takođe je bitno da napomenemo da kada kupite ili ste dobili od nekog Orhideju morate da znate kakva je tačno nega za tu konkretnu vrstu Orhideje, jer se u zavisnosti od vrste do vrste i nega, uključujući i odgovarajuću temperaturu, razlikuje.

Zato se možete raspitati koja je sorta Orhideje – kako bi ste saznali kakvu konkretnu negu traži. U globalu kada govorimo o savršenoj temperaturi na kojoj Orhideja najbolje raste razvije se i ima savršen cvet to je temperatura koja se negde između 18 i čak 30 stepeni Celzijusa.

Svakako da se na neki kraći vremenski period ovaj cvet može držati i na temperaturama koje su više ili niže od ovoga, pa tako na neki kraći period Orhideja može tolerisati i temperaturu koja je oko 16 stepeni, ili onu koja se može popeti maksimalno do 37 stepeni Celzijusa.

Ovakve temperature joj na kratko vreme neće naštetiti ali svakako da trebate da izbegavate ove ekstremne temperature tokom dužeg vremenskog perioda.

Uz sve ovo rečeno, treba napomenuti da u veoma hladnom vremenu, tokom zimskih meseci lišće orhideje može da požuti i otpada, a kada su recimo ekstremno visoke temperature kada je jarko leto, a ona ceo dan napolju, onda može da joj se desi da se sprži i cvet i listovi Orhideje.

Zato povedite račune da biljka bude na odgovarajućoj temperaturi. Sklanjajte je sa ekstremnih vremenskih prilika.

Koliko svetlosti je potrebno?

Orhideja je cvet koji traži jako puno svetla, ali to ne znači da ov biljka voli da je dugo vremena na direktnom svetlu. Direktno sunce može je uništiti, odnosno spržiti njen predivan cvet.

Kada se gaje u kućama, njihova najčešća pozicija je na severnom ili istočnom prozoru.  Kada su lociranje na prozoru potrebno je da se tokom onog najjačeg sunca prozor zasenjuje, kako bi dobila dovoljno svetla ali nikako previše, jer joj neće prijati.

Ovo je takođe biljka koja ne voli promaju. Ok, kada znamo da biljka ne voli puno svetla, to takođe ne znači da može da bude bez ikakvog svetla, jer to može da dovede do prestanka cvetanja, što nikako ne želimo da se dogodi.

Znak da Orhideja ne dobija dovoljno svetla je kada ne cveta i pojavi se „keika“, što je zapravo mlada biljka orhideje koja se pojavljuje umesto cveta. Keika se pojavljuje na cvetnoj stabljici umesto cveta. Ukoliko se ovo dogodi, tada se odvaja od matične biljke, pa se malo neguje i onda se pojave i prvi cvetovi.

Kada su letnji meseci Orhideja se sklanja od jarkog sunca, ali isto tako i od kiše ili vetra.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje je zaista stavka koja je veoma bitna kod održavanja Orhideje – kada govorimo o vlažnosti zemljišta, odnosno o adekvatnom zalivanju, pođite od pravila da zemljište za Orhideju, mora da bude vlažno negde između 50 i 70 procenata.

Ključ kako to da postignete svakako leži u adekvatnom zalivanju – ovaj divni cvet se zaliva tako što se potopi u vodu. Zapravo se cela posuda u kojoj se nalazi biljka potopi u vodu i tako stoji neka dva sata, a za to vreme njen supstrat (zemljište u kome se Orhideja nalazi) „pije vodu“ i izbacuje iz tanjira na kome stoji ili saksije višak tečnosti.

Orhideja je i biljka koja voli i da je vlažnost vazduha veoma visoka i zato se savetuje da se njeni listovi ne prskaju, nego samo i isključivo orošavaju. Jer, ukoliko se samo prskaju onda mogu da stvore fleke po listovima što izgleda zaista ne estetski, i treba izbegavati ovaj način vlaženja listova.

Uz ovo, takođe nemojte nikada da prskate vašu Orhideju tokom noći, jer se dešava da padne temperatura, a biljka ostane vlažna, pa u tom slučaju mogu da se pojave gljivična oboljenja koja veoma štete biljci.

Zalivanje se najidealnije obavlja tokom ranog jutra, a a koliko ćete često to čini, sve zavisi od toga kakvo je vreme tako da je neki generalni tempo zalivanje, zimi se zaliva jednom sedmično a leti dva puta sedmično.

Još jedno pravilo je da između dva zalivanja, mora da bude suva zemlja. Za zalivanje je najbolje da se koriste kišnica ili ostajala voda, jer ako se koristi samo česmovača, to nije dobro rešenje, jer ta voda ima neke materije koje Orhideji ne prijaju kao što je na primer hlor. Kada je Orhideja u cvetanju, tek tada je potrebno da posebno obratite pažnju da zalivanje bude redovno, bez preskakanja.

Uz sve ovo, obavezno obratite pažnju prilikom kupovine saksije odnosno posude, ona mora da bude adekvatna, odnosno baš namenjena za Orhideju jer su to one koji imaju donji deo ispod korena biljke i tada ta voda isparava. Ovo je važno kada je veoma toplo, pa biljka na ovaj način dobija dovoljno vlažnosti, koja je od krucijalnog značaja za njen razvoj.

Da li cveta?

Već smo napomenuli da je Orhideja biljka koja ima fantastičan cvet po kome je poznata svuda u svetu, zapravo sva njena nega uslovljava kakav će njen cvet da bude.  Ima listove koji su dugački od 10 do 30 centimetara, i tako formiraju rozetu.

Jedna Orhideja nosi oko 10 cvetova koji traju do 16 nedelja, a obično nešto manje. Cvet je veličine oko  3 do 6 centimetara. Cveće se postepeno otvaraju od donjih pa ka gornjim, a mogu da imaju najrazličitije šare, od belih do belih sa šarama, i ljubičastim sa šarama.

Već smo rekli da je zalivanje i orošavanje krucijalno tokom faze cvetanja. Period cvetanja je tokom leta. Kada je biljka izašla iz faze cvetanja, cvetna drška se odseca ispod cveta i ukoliko je dobro negovana biljka onda će se pojaviti novi cvetovi vrlo brzo. Dešava se da se posle cvetanja, cela cvetna drška osuši i tada se seče pri njenoj osnovi i posle nekih tri meseca, se pojavljuju prvi cvetovi.

Dešava se da cvetovi požute ili otpadnu, uzorci su da biljka nije dobila dovoljno prihrane, ili se nalazi na neadekvatnoj temperaturi. Vrlo je verovatno da je na ekstremno visokoj ili ekstremno niskoj.

Uvek imajte u vidu, i nemojte zbog toga paničiti, da Orhideja ne cveta godinu dana svakog meseca.

Možete da držite Orhideju na prozorima, ali tako da pazite da temperatura ne pada mnogo. Recimo kada dođe jesen ili zima može jako brzo da se spusti temperatura i u tom slučaju cvet može otpasti ili požuteti. Kada su niske temperature,

Orhideja mora da se skloni od prozora ili da se prebaci na južni prozor kako bi to bilo dovoljno svetlosti i toplote. A jako visoka temperatura vazduha može joj smetati, tako da se tada češće zaliva i orošava međutim nemojte da vas alarmira ukoliko biljka ima nekoliko žutih pupoljaka, to znači da može imati samo manji broj cvetova, ali će i dalje nastaviti da cveta. Zato je važno da je u periodu cvetanja prihranjujete.

Da li je potrebna prihrana?

Da prihrana je neophodna, i s obzirom da je ovo biljka koja cveta, to cvetanje traži puno energije, koje se ne može postići bez „pomoći“ – ona se prihranjuje specijalnim đubrivom koji upravo namenjeno za orhideje.

Dakle nijedno drugo ne dolazi u obzir, jer ukoliko nema dovoljno hrane i nutrijenata cvetovi nisu lepi, ako uopšte porastu, ili nisu dovoljno veliki a pupoljci, kada izrastu su veoma mali i vrlo brzo posle pupenja otpadaju.

Tako da se Orhideja prihanjuje kada cveta – što je veoma važno. Prihrana se prekida kada preko zime i kada biljka miruje se ne koristi prihrana međutim čim se pojave mladice i kreću nove listovi tada se kreće sa prihranom.

Prihrana se koristi prilikom svakog drugog zalivanja, a koristi se trećina koncentrata đubriva napravljena baš za Orhideje. Kupljenu u poljoprivrednim apotekama ili nekim specijalnim prodavnicama, gde mogu da vas posavetuju kako da koriste tačno prihranu.

Uvek upamtite da ukoliko biljka ne dobija dovoljno hrane, cvetovi će biti manji ili će preskakati cvetove, ili će brzo da otpadaju. Jednom tokom meseca, zalivanje se samo vodom, bez đubriva, kako bi se isprali svi nepotrebni ostaci od već iskorišćenih materija.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Da, Orhideja jeste biljka koja se presađuje, međutim postoje neke stvari na koje moraju da se obrati pažnju, uostalom kao i sve što se tiče Orhideje. Ipak odgovor na pitanje kako presaditi Orhideju, dobijamo ako se prvo setimo gde raste u prirodnom staništu.

Kao što znamo, Orhideja je tropska biljka koja raste u svom prirodnom staništu oko drveća, ili na drveću, ili njihovim korenima i ona zapravo ne dodiruje zemlju zbog čega njoj ne odgovara humus ili klasična zemlja. Možete sami napraviti supstrat, odnosno zemlju za Orhideju, koji se sastoji kore drveta, korenja lišća i mahovine i ovo su biljke koje vole da im bude onako usko u zemlji.

Zato kada se presađuju, sade se u samo malo veću saksiju, jedan broj veća od one prethodne da ne bi bila previše široka i presađuju se na otprilike tri godine. Ali, zapravo nema pravila, presađivanje zavisi od sorte Orhideje, i zavisno od toga u kakvom je stanju vaša biljka u slučaju da loše izgleda, onda mora da se obavi presađivanje u specijalnu zemlju, ili presađivanje je neophodno ukoliko vidite korenje koje ne izgleda kako treba.

Tada korenje odstranjujete makazama i uvek obratite pažnju na njene listove koji moraju da budu čvrsti, zeleni i okrenuti ka gore. Biljka mora da ima dosta pupoljaka jer to znači da će duže da cveta.

Kada govorimo o idealnoj saksiji to je providna odnosno plastičnoj saksiji koja omogućava korenu da vrši fotosintezu. Mada možete da držite Orhideju i u glinenoj saksiji. Vazdušno korenje Orhideje uvek ostavite van saksije, jer ako se vrati, može da dovede do pucanja.

Kako se vrši razmnožavanje?

Orhideje se mogu, generalno razmnožavati iz semena,  ali se ovaj metod smatra generalno veoma zahtevnim jer mora da se izvede u laboratorijskim uslovima tako da je ovo posao koji je poprilično zahtevan i nije za svakoga.

Ova biljka se takođe može razmnožavati na najjednostavniji način – putem svojih izdanaka odnosno Keika a što se na japanskom jeziku prevodi kao malo dete.

Proces ide tako da kada biljka proizvede izdanke, koji su bar veličine oko 2,5 centimetara, onda se tim izdancima vrši razmnožavanje. Kada se zaseku, onda se mogu premazati hormonima rasta, i umesto cvetnog štapa razvija se nova biljka. Kada se razviju onda se odvoje od odrasle biljke i posade u pripremljeno zemljište za orhideju. U startu se relativno slabo zaliva, posle se kreće sa normalnom negom.

Razmnožavanje se može obaviti preko reznica, ali ovu mogućnost imaju samo određene vrste Orhideje.

Nega i održavanje biljke

Kada razmišljate o Orhideji uvek razmislite da li imate odgovarajuće uslove da je gajite – jer od vrste zavisi i nega, tako da ako imate vrstu koja voli jako toplo, gajenje zimi nije opcija. Kako održavati orhideju, zavisi najviše od sorte.

One vole svetlo, ali nikako direktno svetlo. Za njih birajte prozore koji su na jugu i istoku.

Postoje one vrste Orhideje kojima je potrebno puno vode, a postoje i one koje vole da zemljište nije jako vlažno…. Uvek birajte supstrat koji je dobro dreniran, ali koji i zadržava vodu, to je npr treset. Kao što smo rekli moraju da se presađuju, uvek u svež supstrat. Poželjna je i prihrana, svakako, posebno kada je biljka u cvetanju.

Posle cvetanja, cvetovi mogu da traju i nekoliko meseci, ali opet postoje neke vrste koje gube cveće posle nekoliko dana.  Ponekad prestanu ili preskoče da cvetaju, ali se povrate, a ako se to ne desi, onda nešto grešite sa negom.

Na dnu saksije uvek moraju da budu rupice kako bi otekao višak vode. Treba im toplo, svetlo, ne direktno, sve to kako bi njeni listovi i cvetovi bili zdravi.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Kada je cvet Orhideje suv, stabljika mora da se reže – a izostanak cveta pokazuje da joj niste dali dovoljno svetla ili da je bila na previše svetla, da nije dobra temperatura, da ima mnogo ili malo prihrane, da joj je krajnje vreme za presađivanje, ili da ima puno ili malo vode.

Često zalivanje dovodi do bolesti  Orhideje, koje se vidi u korenu biljke – zato uvek proveravajte koliko je biljka vlažna, najbolje to činite prstom. korena biljke.

Orhideje su podložne gljivičnim infekcijama koje možete rešiti upotrebom cimeta – ukoliko je neki deo biljke zahvaćen, odseca se, a na rez se sipa cimet. Cimet za Orhideju je jednostavan način da rešite problem gljivica.

Ukoliko je potrebno koristite i fungicid za Orhideje.

Jedan od znakova da nešto nije u redu sa vašom biljkom je i pojavljivanje lepljive materije kao smole na orhidejama.

Pored gljivičnih oboljenja, Orhideju mogu napasti različite bakterijske ili virusne infekcije. Pored truleža korena i rizoma, može se javiti i crna trulež, nastala zbog velike vlažnosti zemlje.

Takođe poznata je Mlečna rosa, od velike vlažnosti vazduha; ali i zbog istog uzroka može nastati i bolest koja se zove palež cvetova koji se manifestuje kao fleke na cvetovima.

Prodaja i cena

Orhideje su jedno od najpopularnijih poklona u vidu cveta, koji se prodaju. Može da se kupi kao cvet u ukrasnom pakovanju, ili u saksiji. Obe varijante su fenomenalne i nema greške. Ovo je veoma popularan poklon za rođendane, a posebno se poklanja ženama, jer je simbol lepote. Čest je i poklon za 8.mart.

Cena jedne Orhideje prosečne veličine je oko 2,000 dinara. Jedan od popularnih poklona je i mini Orhideja u saksiji, čija je cena od 1,300 do 1,500 dinara.

Recimo, nešto ekskluzivniju vrstu koja se zove Cymbidium orhideja, visine oko 80 centimetara možete kupiti za oko 4,500 dinara. Dakle ima za svakog ponešto, u zavisnosti od vrste, pre svega.

Ono što će vam biti posebno interesantno je informacija da mi planiramo da otvorimo sopstvenu prodavnicu sobnih biljaka, tako da ćete kod nas moći da nabavite i orhideje.

Prijavite se ispod na našu email listu i bićete obavešteni čim bude trebala da krene prodaja kako bi tom prilikom dobili specijalan popust kupon.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..