Peperomija – tropsko sobno cveće

Postoje neke manje poznate sobne biljke, za koje možda niste čuli, a sasvim bi se dobro uklopile u vašu sobu, jer su kompaktne i lake za uzgoj.

Peperomija pripada rodu biljaka kojih ima više od 1.500 vrsta. Veoma se često uzgajaju upravo u sobnim uslovima, a njeno drugo ime je „Biljka Radijatori“ ili još poznatije „Biberovac“ međutim ljudi ih ponekad izbegavaju jer kažu da nisu ništa specijalno, nisu upečatljive, nemaju lep cvet, itd. Ali ovo su biljke koje ispunjavaju mnogo uslova koje tražimo kada kupujemo sobne biljke između.

Peperomija je biljka koje ne traži nikakve posebne uslove uzgajanja, one su interesantne jer ostaju male, tako da su pogodne da se drže na stolu ili nekom malom prozoru. Nisu ni skupe, a mogu se kupiti gotovo svuda.

Poreklo

Peperomija ili biberovac, njeno latinsko ime je „Peperomija spp“, i u pitanju je zeljasta višegodišnja biljka koja može da poraste maksimalno 30 cm i visine i širine. Pripada porodici Piperaceae.

Ima mnogo vrsta ove biljke, koje se među sobom potpuno razlikuju jedna od druge, pre svega po listovima, ali i veličini i načinu na koji rastu.

Dolazi iz tropskih i suptropskih područja Centralne i Južne Amerike, gde raste u vlažnom i hladnom zemljištu, u polu-senci. Raste i na Karibima.

Neke vrste Biberovca žive na drveću kao epifiti, a druge žive na zemlji.

Najčešće se razlikuju prema listu – neke imaju izraženu peteljku, neke nemaju, a listovi mogu biti i mesnati, glatki, naborani, i dlakavi. Boje i šare listova su raznolike mogu biti čisto zelene ili šarene, ili sa raznobojnim prugicama.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Kineski dolar | Aloe vera

Zašto je popularna?

Ime potiče od grčkog jezika pepero ili u prevodu biber. Neke sorte Peperomije zaista proizvode biber, zato su jako važne.

Neke vrste su od velike ekonomske važnosti jer proizvode plod biber.

Nega Peperomije nije teška, lako se gaji u zatvorenom, savršena je da se drži na radnom stolu ili u bašti, ili je jedna od ideja da se drži tako da popunjava prostor između nekih drugih biljaka koje imaju različite karakteristike.

Peperomija retko kad preraste ili zaseni neke biljke koje su možda atraktivnije od nje. Zato je veoma čest izbor i za bašte ali i za sobe.

Koje sve vrste postoje?

Postoji veliki broj vrsta Biberovca, a prva podela je prema načinu rasta. Pa tako razlikujemo:

  1. Puzajuće Peperomije
  2. Grmolike Peperomije
  3. Peperomije uspravnog rasta

A ovo su vrste koje se najčešće mogu kupiti kod nas.

  1. Peperomia caperata – ovo je najpopularnija sorta, koja je poznata po naboranim, srcolikim listovima, koje po sebi imaju ljubičaste, crvene i tamne žilice, što joj daje dodatnu atraktivnost.
  2. Peperomia argyreia – ili drugo ime je Peperomija lubenica. Njeni listovi su ovalni sa srebrnim tonom. Fenomenalno uspeva u saksijama.
  3. Peperomia obtusifolia – ovo je sorta Biberovca koji raste uspravno, a ima tamno zelene i nešto više zaobljene listove.

Odgovarajuća temperatura

Što se tiče temperature koja odgovara Peperomiji, je ona koja se kreće u radijusu između 18 i 27 stepeni Celzijusa, dakle to je neka idealna sobna temperatura, koja opciono može da bude malo viša ili malo niža.

Ono na što morate da obratite pažnju je  promaja i duvanje vazduha iz klimatizacionih otvora. Ona mora da se skloni od klima-uređaja ili grejnih tela što zapravo izaziva promene temperature. Obratite pažnju na ovo tokom zime posebno.

Ovo je biljka koja voli visoku ili umereno vlažnost vazduha, ono što možete da uradite jeste da imate ovlaživač ili da postavite biljku na kamenčići i vodu, kako bi je vlažila isparavanja.

Koliko svetlosti je potrebno?

Biberovac je biljka koja raste idealno u uslovima koji podsećaju na njene zemlje porekla, a to je delimična senka i zato je ona biljka koja može da raste sasvim lepo u stanu gde je polumrak, može čak da se stavi i u neki mračn ćošak stana i da sasvim fino uspe.

Ukoliko se desi da Peperoniju stavite i držite na direktno svetlo, na ono najjače svetlo tj. sunce tokom popodneva, a ovo je posebno problematično leti, možete da joj spalite lišće.

Kada je Peperonija u zatvorenom prostoru najbolje je da je držite na indirektnom svetlu, ono koje dolazi za prozora. Upamitete uvek će mnogo lakše tolerisati mrak nego su nego direktno sunce.

Ukoliko je preterano dugo držite u mraku, to je manji problem nego previše svetla, jer lišće možda neće biti toliko živahno, ali će se sasvim dobro držati. Ovo sve osigurava da Peperomija super uspeva u stanovima sa slabim osvetljenjem. Ne samo to, Peperomija, raste odlično i u kancelarijama, jer može da raste i na fluorescentnom svetlu, kakvo je obično u kancelarijama.

Koliko zalivanja traži?

Sve zavisi u kom je periodu rasta i razvoja, jer i Pepromija, ima period mirovanja zimi, i period ubrzanog rasta koji se događa s proleća i leta, kada joj treba svakako više vode.

Tempo zalivanja je leti jednom nedeljno, a zimi na dve ili čak tri nedelje.

Dakle, ovo je biljka koja voli zaista dosta zalivanja, ali ne prekomerno. Ovde svakako obratite pažnju – već smo rekli nikako da da bude preterano zalivena, da se voda cedi svuda.

Uvek pustite da se zemlja osuši između dva zalivanja, opipajte, možete da gurnete prst da proverite koliko je zemljište zapravo vlažno.

Kada dođu jesenji meseci ili zima i niske temperature, i biljka uđe u status mirovanja, tada nije potrebno da se toliko zaliva i tada se zalivanje smanjuje.

Da li cveta?

Ona cveta, ali samo u uslovima koji su idealni, a to je daleko od sobnih uslova u kakvim ga mi gajimo. Čak i kada njeno cveće poraste, iako može biti u zanimljivim bojama, npr u žutim ili narandžastim, zapravo ono nije naročito dekorativno.

Kod Biberovca su dekorativni listovi i na njih obratite pažnju. Stručnjaci kažu da kada primetite da je vaš Biberovac proizveo cvetove, možete da h orežete jer nemaju poentu, a biljka se samo troši na njih.

Da li je potrebna prihrana?

Da, peperomija traži prihranu, i u tom smislu se  preporučuje da se biljka đubri svake druge nedelje. Period kada se ovo čini je u ciklusu  od proleća do jeseni, a to je zapravo period vegetacije.

Dakle, kada biljka aktivno raste, tada se prihranjuje, i u tom slučaju se koristi se razblaženo tečno đubrivo, u kome ima azota, kalijuma i gvožđa, ili se može alternativno koristiti i đubrivo sa sporim oslobađanjem na samom početku vegetacije. Tokom zime se nikako ne preporučuje da se biljka prihranjuje.

Neki stručnjaci sugerišu da Peperomija može sasvim lepo da raste i kada ne dobija prihranu, a koja se pak preporučuje kada želite da biljka brže i bujnije raste, ili kada je u nepovoljnim uslovima života, kada nema svetla ili toplote.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje je moguće obaviti, ali ne i neophodno. Vrlo je važno kada je dugo držite u saksiji, da to bude saksija koje odgovara, ne sme da bude na prevelika ni premala.

Šta to znači? To znači da Peperomijina korenska lopta mora idealno da stane u saksiju. Ukoliko želite možete obaviti presađivanje, na 2 do 3 godine, ali to se čini samo da bi se osvežilo zemljište.

Čak ne morate ni da menjate saksiju, dakle možete da koristite istu saksiju, u slučaju da korenje još tu može da stane ili eventualno da koristite za broj veća saksiju.

Ono što je ključno je da kada presađujete koristite odgovarajuću zemlju, a u pitanju je mešavina treseta, mahovine, koja je napravljena baš za sobne biljke.

Kako se vrši razmnožavanje?

Peperomija se veoma lako razmnožava,  na primer razmnožavanje se obavlja na sličan način kao što se to čini sa afričkim ljubičicama. U pitanju je dakle razmnožavanje putem reznica lista. Taj proces ide ovako –  prvo se uklone veliki listovi sa sve peteljkama i zakopaju se u zemljište, kako bi otpočeo proces rasada.

Neki preporučuju da se upotrebljavaju hormoni za ukorenjivanje, je tako će proces brže da se završi i biće uspešniji. Posle toga, reznice se stavljaju na odgovarajuće mesto i uskoro očekujte da se pojavi novi rast, koji se zatim presađuje u novu saksiju.

Nega i održavanje biljke

Nega, kao što ste videli nije ni malo teška kada govorimo o Pepromiji, jer je njena velika sreća što je ona mala biljka koja se fenomenalno uklapa u skoro svaki prostor.

Možete da je stavite na neki mali prozorčić ili je držati na radnom stolu, a ono što je posebno važno da obratite pažnju, jeste kako je zalivate i kakva je generalno vlažnost u kome se nalazi. Ovo ističemo, s obzirom da znamo da peperomija dolazi iz tropskih regija, gde je relativno hladno i vlažno, u pitanju su podzemne prašume.

Treba joj obezbediti nešto što liči na takve uslove, kolik god je moguće. Traži da raste u delimičnoj senci, da bude dobra vlažnost, koja se kreće negde između 40 i 50 procenata.

Kada je gajite u sobnim uslovima, zemljište mora da bude umereno vlažno, dok vlažnost vazduha mora da bude visoka a ako se prekomerno zaliva, tu možete napraviti najveći problem. Kada se previše zalije biberovac, on će uvenuti ili će formirati izbočine kao neke kraste na licu i neće viši biti lepa dekorativna biljka, posebno imajući u vidu da se lepi listovi ono što je kod nje adut.

Kada govorimo o nezi važno je da napomenemo da orezivanje nije potrebno, jer znamo da je ovo mala biljka koja poraste do maksimalnih 30 centimetara, i ukoliko želite da raste više od toga možete da je orežete, kako biste podstakli dalji rast. To možete činiti koristeći sterilni nož ili makaze.

Takođe je možete orezivati ukoliko vam je cilj da se kod Peperomije održi ta  željena veličina. Oprez se savetuje i ovde – ukoliko previše orezujete vašu Peperomija možete da napravite veliki problem, jer će tada njen oblik da se upropasti, a svakako da može da se desi i da oštetite biljku, seckajući delove koji su zdravi.

Svakako da ćete one delove biljke koji su mrtvi ili oštećeni skidati sa biljke, jer je to jedini način da biljka bude zdrava i bujna.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Kada govorimo o bolesti i štetočinama ovo je jedan zaista a dobar slučaj biljke koja apsolutno nema nikakvih većih problema sa insektima ili sa bolestima. Ništa ozbiljno im se zapravo ne može desiti, a kod Peperomije se najveća šteta pravi kada se biljka neadekvatno neguje u smislu zalivanja ili svetla.

Ono što se ponekada dešava, jeste da biljka izgubi donje listove, ali to je potpuno normalno. Međutim, onda kada primetite veliki pad njenih listova, to može biti posledica ili ekstremne promene temperature ili ste nešto pogrešili u nezi.

Možda je greška u upotrebi đubriva, ili zalivanja. Imajte u vidu da je ovo biljka koja raste aktivno, i tada se najviše troši, od marta do septembra, a onda nastupa zimski period i Peperomija tada miruje. Taj period nastupa od septembra do februara.

U periodu vegetacije obraćate punu pažnju na promene temperature ili promaju, a promene se oslikavaju na listovima najviše. Tada biljku sklanjate na neko adekvatnije mesto, gde je dobra temperatura i gde ima dovoljno svetla.

Sem ovoga, može da bude na meti brašnastih bube ili pauka, a to ćete primetiti po masi bel boje koja se formira na stabljikama ili na donjoj strani listova. Ovo se rešava insekticidima, ukoliko je problem već uzeo maha.

Prodaja i cena

Peperomija nije skupa biljka, može se pronaći za svega 400-500 dinara, to je primerak biljke koji je visok oko 20 centimetara. Veći primerci naravno srazmerno rastu sa cenom.

Mi uskoro pripremamo otvaranje prodavnice, pa ćete i ovu biljku kao i mnogde druge moći da nabavite kod nas.

Da biste osigurali najbolju cenu, prijavite se na našu email listu ispod i javićemo vam čim krene prodaja da tom prilikom dobijete specijalan kupon za velike popuste.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..