Rajska ptica, strelicija – sobna biljka sa najlepšim cvetom

Ako ste ljubitelji cveća i ukrasnih biljaka, onda ste sigurno vaš dom već ukrasili nekom zanimljivom biljkom. Biljke svakako daju poseban izgled enterijeru i unose notu egzotike u njega.

U ovom tekstu ćemo se baviti jednom od najpopularnih biljaka čije je stanište Južna Afrika. U pitanju je strelicija (lat. Strelitzia), koja se smatra sobnom biljkom koja ima najlepši cvet. Verovatno ste čuli za ovu egzotičnu biljku poreklom iz tropskih krajeva, a danas ćemo vam reći nešto više o njoj.

Ova biljka je od davnina poznata kao rajska ptica i jedna je od omiljenih sobnih biljaka. Najpre ćemo vam reći nešto više o poreklu ove biljke, o njenim vrstama, ali i o uslovima koji su potrebni kako bi strelicija rasla i razvijala se kako treba.

Uzgoj ove biljke ne zahteva previše posla, pa ako ste ljubitelji ukrasnih biljaka, onda je strelicija svakako pravi izbor za vas. Nema sumnje da će ova biljka ulepšati vaš dom i uneti egzotiku u njega.

U ovom tekstu ćemo vam reći i kako se strelicija presađuje, kako se razmnožava i koliko je često potrebno davati joj prihranu. Takođe, otkrićemo vam koliko svetlosti traži ova biljka i na kojoj temperaturi je morate držati.

Nadamo se da će vam ovaj tekst o streliciji biti interesantan i da će vam pomoći da pravilno negujete ovu prekrasnu biljku. Ukoliko još uvek niste pronašli pravu biljku za vaš dom, onda će vam ovaj tekst verovatno probuditi interesovanje, pa ćete i sami poželeti da imate streliciju u svom domu.

Poreklo

Već smo spomenuli da se poreklo strelicije vezuje za Južnu Afriku, tako da možete biti sigurni da će ova biljka osvežiti vaš dom i uneti u njega egzotiku.

Iako potiče iz Južne Afrike, strelicija je dobila naziv po istoimenom mestu u Nemačkoj (Mecklenburg-Strelitz), gde se rodila žena engleskog kralja Sofija Šarlota (Sophie Charlotte).

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Spatifilum | Anturijum

Zašto je popularna?

Nema sumnje da je strelicija danas jedna od najpopularnijih biljaka širom sveta. Strelicija je pre svega popularna zbog svog karakterističnog izgleda. Ovu biljku često porede sa labudom i sa njegovom lepotom i gracioznošću. Strelicija je takođe oličenje elegancije i prefinjenosti, a simbolika ovog cveća se dovodi u vezu i sa emocijama.

Interesantno je da je strelicija na više načina povezana sa pticama, ne samo zbog svog izgleda koji podseća na vrat od ptice, nego i zato što ptica može da doprinese kada je u pitanju oprašivanje. Osim toga, strelicija se zbog svog izgleda često poredi sa bananom.

Dakle, strelicija je stekla najveću popularnost zbog svog neobičnog izgleda koji podseća na pticu ili na bananu, ali i zbog svoje simbolike. Danas je ovaj cvet simbol Los Anđelesa i nacionalni cvet Madeira ostrva koja pripadaju Portugalu.

U nastavku ćete videti koje sve vrste strelicije postoje i po čemu su poznate.

Koje sve vrste postoje?

Postoji više vrsta strelicije, a najpopularnije su Strelitzia Nicolai, Strelitzia Reginae, Strelitzia Juncea, Strelitzia caudata, Strelitzia alba itd. Sada ćemo vam reći nešto više o svakoj od ovih vrsta.

Strelicija Nicolai ima velike dimenzije i popularna je naročito zbog toga što može vremenom da se pretvori u drvo. Ova vrsta strelicije ima tamno zelene listove, a cvetovi ove biljke mogu biti u ružičastoj ili plavoj boji. Svojim izgledom ova vrsta strelicije je nalik banani i prilično je otporna.

Kraljevska strelicija (lat. Strelitzia Reginae) je poznata po svojim velikim cvetovima narandžaste boje, pa je i dobila naziv po svom veličanstvenom i raskošnom izgledu. Takođe, ova vrsta strelicije je veoma otporna, mada kao i kod ostalih vrsta, treba sprečiti izloženost strelicije mrazu i hladnoći.

Glavna razlika između ove vrste i drugih vrsta strelicije je ta što je ova strelicija najpogodnija za uzgoj u kućnim uslovima, jer nema tako velike listove kao druge sorte. Osim toga, listovi kraljevske strelicije su sjajniji pa je idealna za dekoraciju doma.

Još jedna od izdržljivih sorti strelicije je takozvana strelicija trska (lat. Strelitzia Juncea) koja je poznata po svom sporom rastu i cvetanju. Potrebno je da prođu čak tri godine da bi ova vrsta strelicije procvetala. Ova vrsta strelicije je otporna na razne klimatske uslove i dosta je izdržljiva.

Postoji još jedna vrsta strelicije, a to je takozvana planinska strelicija (lat. Strelitzia caudata). Po izgledu ova vrsta strelicije delimično podseća na bananu, a delimično na neku vrstu palme. Prepoznatljiva je po cvetovima koji imaju bele i plave latice.

Za kraj ćemo spomenuti i belu streliciju (lat. Strelitzia alba), koju je lako prepoznati po belim cvetovima.

Odgovarajuća temperatura

U toku leta streliciji odgovara sobna temperatura, a možete je izneti i na balkon, ali vodite računa da ne bude direktno izložena suncu. Dakle, najbolje je staviti je na toplo mesto gde će biti zaštićena od jakih sunčevih zraka i od vetra. Idealna temperatura za streliciju tokom leta je 15 stepeni.

Što se tiče hladnijeg perioda godine, strelicija je jako osetljiva na niske temperature i ne podnosi zimu. Zato je od izuzetne važnosti da tokom zime streliciju smestite negde gde neće biti izložena velikoj hladnoći, jer ukoliko se strelicija smrzne, ona sigurno neće uspeti i počeće da propada.

Izbegavajte da držite ovu biljku na temperaturama manjim od 10 stepeni. Za vreme zime pa sve dok ne otopli preporučuje se da držite streliciju u sobi koja je umereno topla.

Dakle, strelicija ne podnosi hladnoću, ali prostorija ne treba da bude ni previše topla. Za ovu biljku je najbolja neka umerena temperatura, odnosno nekih 15 stepeni u toku zime.

Koliko svetlosti je potrebno?

Da bi se strelicija pravilno razvijala, najvažnije je da joj obezbedite potrebnu sunčevu svetlost. Ova biljka voli sunce, tako da je potrebno da je držite na mestu koje je dobro osunčano.

Naravno, kao i kod većine drugih biljaka, vodite računa da strelicija ne bude direktno izložena suncu.

Koliko zalivanja traži?

Redovno zalivanje ove biljke je neophodno kako bi ona mogla nesmetano da raste i da se razvija. Najvažnije je da zemljište sve vreme bude vlažno i da ne dopustite da se ono isuši, jer to bi sigurno zaustavilo rast strelicije. Dakle, zalivanje je od ključnog značaja, naročito u toku leta kada su velike vrućine.

Takođe, jako je važno da u prostoriji u kojoj se strelicija nalazi bude velika vlažnost vazduha. Strelicija ne podnosi suv vazduh, pa se zato preporučuje da je takođe i redovno prskate. Zalivanje svakako mora biti redovno, ali nije dobro da preterate sa zalivanjem, jer to bi moglo da ošteti listove.

Naime, ukoliko previše zalivate streliciju, može se desiti da njeni listovi postanu suvi i da dobiju smeđu boju. Zato je najbolje da zalivanje kombinujete sa jednostavnim prskanjem biljke, kako bi se održavala potrebna vlažnost.

Kada je zalivanje u pitanju, važno je znati i da nikada ne treba da zalivate vašu biljku sa velike visine, zato što bi to moglo da ima negativan uticaj na listove biljke i da ih ošteti.

Da li cveta?

Kao što smo već rekli, strelicija cveta, ali je nekada potrebno da budete dosta strpljivi, jer na cvetanje ove biljke se može čekati i po nekoliko godina. Svakako najvažnije je da obezbedite sve potrebne uslove za negu strelicije i da budete jako pažljivi sa njom, kako bi mogla neometano da cveta.

Ono zbog čega je strelicija omiljena jeste i to što daje jako puno cveća. Ova biljka može da cveta tokom nekoliko meseci, ali je važno da dobija odgovarajuću prihranu, o čemu ćete saznati više u nastavku.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana strelicije je svakako neophodna, a preporučuje se da vašu biljku prihranjujete kompostom i da prihranu vršite na početku proleća, odnosno pre početka novog rasta biljke. Osim toga, važno je da đubrenje biljke vršite jednom u toku nedelje, kako bi mogla pravilno da se razvija.

Preporučuje se i da tokom toplijeg perioda godine, odnosno da tokom proleća i leta, pomešate tečno đubrivo i vodu, pa da tu mešavinu koristite za zalivanje same biljke. Tokom hladnijih meseci u godini streliciju je dovoljno đubriti samo jednom u toku meseca.

Postoji jedan važan faktor kada je đubrenje u pitanju. Naime, ako vidite da se listovi strelicije razvijaju mnogo brže od njenih cvetova, onda bi to moglo da znači da ste preterali sa đubrenjem i da treba da ga smanjite.

Ono što je takođe važno jeste da se sadnice nikada ne đubre, zato što u njima već postoje hranljive materije. Prva dva meseca ih je dovoljno samo povremeno đubriti, odnosno jednom u toku nedelje. Za prihranu strelicije preporučuje se da koristite azotna đubriva.

Osim adekvatne prihrane, veoma je važno znati i kada treba presađivati streliciju, o čemu ćete nešto više saznati u nastavku ovog teksta.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Pre svega, treba reći da je presađivanje veoma važan faktor kada govorimo o biljkama i njihovom uzgoju. Isto tako, važno je znati kada i kako treba da presađujete streliciju ukoliko ste se opredelili za ovu sobnu biljku u vašem domu. Prvenstveno je važno da znate da je koren ove biljke dosta osetljiv, pa morate biti oprezni sa njim.

Streliciju treba presađivati onda kada biljka preraste saksiju u kojoj se nalazi. Tada treba obezbediti veću saksiju. Sledeći važan razlog zašto treba da presađujete vašu biljku jeste to ako je biljka počela da propada.

Što se tiče perioda kada je presađivanje najbolje obavljati, to je onda pre nego što počne cvetanje same biljke ili nakon što se završi.

Preporučuje se da streliciju presađujete dva puta u toku tri godine. To je sasvim dovoljno i takvo presađivanje će omogućiti da vaša biljka lepo napreduje i da cveta.

U nastavku ćemo vam reći nešto više o razmnožavanju strelicije.

Kako se vrši razmnožavanje?

Postoje dva glavna načina na koja se strelicija može razmnožavati, a to su uz pomoć semena i postupkom deljenja. Ukoliko se opredelite za prvi način uz pomoć semena, onda računajte da moraju proći najmanje tri godine dok vaša strelicija ne počne da cveta, a nekada to traje i znatno duže.

U pitanju je prilično dugotrajan proces, tako da morate da budete strpljivi ako se opredelite za ovaj način razmnožavanja strelicije.

Drugi način na koji se ova biljka može razmnožavati je postupkom deljenja. Sada ćemo vam reći šta to tačno podrazumeva. Naime, potrebno je da se odvoji jedan deo strelicije koji na sebi ima 3-4 lista. Imajte na umu da ukoliko je biljka veća, ona će lakše i brže da se razmnožava, a i cvetanje će nastupiti znatno brže u tom slučaju.

Nega i održavanje biljke

Kada je u pitanju nega strelicije, svakako je najvažnije da prima dovoljnu količinu sunčeve svetlosti u toku dana, ali i da je redovno zalivate.

Za zalivanje  strelicije smo već rekli da je potrebno dosta zalivanja, ali da ni u tome ne treba preterivati jer bi u suprotnom moglo doći do oštećenja listova.

Najbolja opcija je da kombinujete zalivanje i prskanje biljke, kako bi strelicija dobijala potrebnu količinu vode i kako bi vazduh u sobi bio vlažan. Potrebno je da vlažnost vazduha u prostoriji bude negde oko 60 %. Nekada je dovoljno i samo listove strelicije da obrišete vlažnom tkaninom, kako bi biljka dobila potrebnu količinu vlage.

Sledeći važan faktor za negu i održavanje strelicije je odgovarajuće zemljište. Najbolje je da u njemu uvek ima vlažnosti i da u sebi sadrži hranljive materije. Uvek birajte rastresito zemljište, koje u sebi može da sadrži i malo ilovače.

Osim toga, za negu strelicije je jako važno da obezbedite adekvatnu prihranu, o čemu je već bilo reči. U nastavku ćete videti da li je strelicija podložna nekim bolestima i napadima štetočina.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Kao i skoro svaku drugu biljku, i streliciju napadaju razne bolesti i štetočine. Sada ćemo vam reći prvo koje su to štetočine i šta ih karakteriše.

Pre svega, ako na listovima strelicije primetite male mrlje crne boje, koje su pomalo i lepljive, onda znajte da su vašu biljku napale skale. To su štetočine koje se najpre raspoznaju zbog mrlja koje ostavljaju na listovima biljke, a dovoljno je samo da krpom obrišete listove i biljka će biti kao nova. Ove štetočine mogu biti dosta naporne, ali nisu opasne i ne prave velike štete.

Druge štetočine koje su karakteristične za streliciju su takozvane ,,meli bags“, odnosno vunaste uši. U pitanju su štetočine koje iza sebe ostavljaju mrlje bele boje na listovima biljke. U tom slučaju je potrebno da uzmete malo pamučne tkanine ili jednostavno tampon i da ga natopite alkoholom.

Pređite preko zaraženih delova kako biste otklonili mrlje, a moguće je i da ćete videti bube po listovima. Ukoliko ih nema, onda su one verovatno napale koren biljke, tako da je potrebno da dobro ispitate celu biljku. Da bi se strelicija oporavila od ovih štetočina preporučujemo da koristite odgovarajuće pesticide.

Streliciju pored navedenih štetočina često napadaju i pauci, koji za sobom ostavljaju žute mrlje po listovima. Osim toga, pauci usporavaju rast i razvoj biljke i dovode do njenog propadanja.

Ovo su neke od najčešćih štetočina koje mogu napasti streliciju, a u većini slučajeva je dovoljno samo da listove prebrišete tkaninom. Ipak, nekada je potrebno koristiti pesticide i druga sredstva kako bi se vaša biljka u potpunosti oporavila.

Što se bolesti tiče, strelicija je podložna raznim bakterijama i gljivama. Ukoliko primetite da je neki deo biljke oboleo, savetujemo da uklonite zaražene delove kako bi ostatak biljke mogao da nastavi sa rastom.

Prodaja i cena

Cena strelicije zavisi od toga koja veličina biljke je u pitanju, tako da je najbolje da se prvo raspitate u cvećarama koliko ovo divno cveće košta. Ako vas zanima neka okvirna cena, onda računajte da vam je potrebno negde oko 1.200 dinara kako biste kupili malu biljku. Veći primerci ove biljke sa cvetom su uglavnom između 5000 i 30.000 dinara zavisno od veličine i stanja biljke.

Strelicija je omiljeno cveće mnogih cvećara, ali i kupaca. Ako kupite rezano cveće strelicije i držite ga u vazi, onda računajte da će ostati sveže i lepo čak i do dvadeset dana. Često se prave i lepi buketi od ovog cveća, koje izgleda božanstveno u kombinaciji sa zimzelenim biljem. Upravo zbog toga je strelicija jedno od najpopularnijeg cveća za pravljenje svečanih cvetnih aranžmana.

Nadamo se da vam se dopao ovaj tekst o streliciji, odnosno o rajskoj ptici, koja predstavlja jednu od omiljenih biljaka svuda u svetu, pa i kod nas. Nema sumnje da će strelicija ulepšati vaš dom gde god da je stavite i da će uneti malo egzotike u njega. U pitanju je divlja tropska biljka, koja će sigurno privući pažnju svakoga ko uđe u vaš dom.

Ako je budete pravilno održavali i sledili naše savete, onda ćete imati biljku koja se lepo razvija i koja će vam dati mnogo lepih cvetova u toku godine. Kao što smo već rekli, nekada će ipak biti potrebno da budete malo strpljivi kada je cvetanje u pitanju.

Za kraj treba još znati da je strelicija otrovna, pa treba da budete oprezni ukoliko imate malu decu ili neke kućne ljubimce. Vodite računa da deca nikako ne dođu u dodir sa ovom biljkom. Koliko god da je lepa, ona je otrovna pa morate biti oprezni.

Nadamo se da ćete uspeti da pronađete streliciju koja vama odgovara. Bilo da se odlučite za rezanu streliciju, odnosno za cveće koje ćete držati u vazi, ili za streliciju u saksiji koja će vam služiti kao ukrasna sobna biljka, sigurno nećete pogrešiti. Strelicija će sigurno dati poseban izgled vašem domu i uneti dašak egzotike u njega.

Ako želite da nabavite streliciju u saksiji, uskoro ćete to moći da učinite kod nas. Možete se prijaviti na našu email listu ispod i javićemo vam čim je budemo imali za prodaju kako bi ste to prilikom dobili specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..