Sedumi – sukulenti idealni za početnike

U samom startu gajenja biljaka, kada tek počinju, mnogima koji nisu baš upućeni u ceo posao, misle da je pred njima jako veliki zadatak – treba se informisati, pomiriti želje i mogućnosti, ali i posvetiti tim istim biljkama, pažnju, vreme, novac i negu.

Ipak, slobodno možemo reći da se ne mogu sve biljke stavljati u isti koš, gajenje nije isto za sve biljke, prosto postoje one koje su daleko lakše za gajenje, a postoje i one koje su savršene za početnike u ovoj priči, i ako pogledate bilo koji savet stručnjaka, na prvo mesto najlakših biljaka za gajenje stavljaju sedume, i tu nema dileme.

To su sedumi, biljke koje se pozicioniraju kao najlakše za gajenje, koje su savršene za početnike u ovoj priči.

Ovo nikako ne implicira da su Sedumi biljke koje su estetski nešto drugačije od bilo kojih drugih biljaka, one su savršeno dekorativne biljke, a nimalo zahtevne.

Poreklo

Sedumi pripadaju porodici Crassulaceae, i tu se ubrajaju mnogobrojni lisnati sukulenti, pa čak negde oko 500 ili čak više vrsta. Zapravo se ne zna koji je tačan broj seduma, jer se može pronaći veliki broj hibrida, gotovo svakoga dana se pojavljuje neki novi hibrid.

U prirodnom staništu srećemo ih najviše u Aziji, Severnoj Americi i Evropi, a lepo se gaje gotovo u celom svetu.

Ime Sedum dobili su od latinske reči Sedere, a prevod je zapravo smirenje, ili umirenje, a koren ovoga leži u činjenici da se neznatan broj ovih biljaka koristi kao melem za različite rane.

Zašto je popularna?

Sedumi su biljke koje su ekstremno zahvalne, mogu se naći veoma povoljno na tržištu. Popularne su svakako zbog svog lepog izgleda – a divno je to što na njih maltene zaboravite kada ih kupite ili zasadite u vrtu.

Suština je da su ovo biljke koje nemaju apsolutno nikakvih posebnih zahteva što se tiče zemljišta, jer mogu da uspeju i na veoma siromašnom zemljištu, koje je gotovo go kamen.

Sedumi, bez ikakvih problema rastu u šupljinama zidova ili na različitim stenama, na kamenju, dakle svuda tamo gde druge biljke ne bi mogli da pomisle da porastu.

Sedumi se koriste za sadnju tamo gde je ona nemoguća, tamo gde je teren veoma težak, teško dostupna kamenita zemljišta npr. Sade se recimo i između staza, kamenja, ili negde u vrtu gde je strmo. Mogu da se stave na zidove ili ivičnjake, u cvetne leje ili kamenjare.

Drugi razlog njihove velike popularnosti leži u činjenici da su ovo biljke koje se najčešće kombinuju sa drugim biljkama, u baštama, kako bi se postigao estetski efekat.

Koriste ze veoma uspešno i često za pokrivanje tla, jer se savršeno kombinuju sa nekim drugim biljkama – tada mogu da se naprave takozvani cvetni tepisi. Tada se cvetovi kombinuju, oni koji imaju različite nijanse, sade se u grupama na rastojanju, negde oko dvadesetak centimetri jedni od drugih. Često su u kombinaciji sa biljkom Čuvarkućom.

Sedumi se sade ispred drveća kao pozadina nižim biljkama, takođe i kod živih ograda. Ono što je bitno da se upamti je da uvek trebaju da se sade u grupama, jer ne dobija se dovoljno dobar efekat kada se sade samostalno.

I naravno da se sedumi mogu saditi u saksijama, kao što smo već rekli, mogu da se stave na terasu ili prozor , a uvek prelepo izgledaju u posudi od keramike, kao i stavljeni u neke dekorativne predmete, korpe, itd. Uvek kombinujte visine različitih biljaka –  u pozadini sadite visoke ispred se sade one koje su niže.

Sedumi imaju i dekorativan list tako da su dekorativni i cvet i list, s tim što list traje dosta duže od sveta, pa tako možete gotov čitave godine da gajite dekorativnu biljku.

Na sve ove navedene stvari zbog kojih su Sedumi veoma popularni, treba da pomenemo i sledeće – listovi velikog broja seduma su veoma korisni, i koriste se kao melem za različite vrste rana. Kažu da se mogu koristiti u svim situacijama u kojima bi ste koristili i aloju.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Aloe vera | Krasula

Koje sve vrste postoje?

Kao što smo već naveli, ovo je ogromna grupa biljaka, a ovo su samo neke od njih, koje su veoma popularne.

 1. Sedum Adolphii – ovo je vrsta Seduma koja je zapravo grm. Listovi su veoma sočni, zeleni ili svetlo zeleni, a tokom vremena menjaju boju, a ima i bele cvetiće, koji su veoma atraktivni.
 2. Crveni Sedum / Sedum Rubrotinctum – ovo je mala kompaktna biljka, listovi su tamno-zeleni, a imaju crveni vrh, a njeno cveće je crvene boje, nešto svetlije nijanse.
 3. Sedum Weinbergii – ima sjajne listove, koji su jajastog oblika, a ima isto bele cvetove.
 4. Sedum Lineare- višegodišnja biljka koja dolazi iz Japana i Kine. Listovi su joj svetlo zeleni, cvetaju žuti cvetovi, koji liče na kišobran.
 5. Sedum Čelik / Sedum Stahlii- veliki sedum, inače višegodišnja biljka koja potiče iz Meksika. U prirodi raste do 20 metara. Ima ravno stablo, listovi su braon crveni. Lepo se gaji u zatvorenom prostoru. Cveta na kraju leta.
 6. Sedum Greggii – ili Sedum diversifolium kako je njegovo drugo ime – ovo je biljka koja dolazi iz Meksika, a inače je višegodišnja biljka. Ima jajaste listove, koji su sitni. Cveta u početku proleća, i ima žute cvetove, kojih ima oko dva do četiri na kratkoj peteljci.
 7. Sedum Sieboldii- ovo je vrsta Seduma koja potiče iz Japana, inače je zeljasta biljka, koja je višegodišnja, i lepo se gaji u zatvorenom prostoru. Listovi su svetlozeleni sa crvenkastom nijansom po sebi. Cvetovi koji su roze boje cvetaju u jesen.
 8. Sedum Compactum- i ova vrsta Seduma potiče iz meksika, ima male-listove, cveta početkom leta, a cvetovi su beli.
 9. Sedum Morganian – još jedna vrsta koja dolazi iz Meksika, ima veoma gusto lišće koje je svetlozelene boje. Može da ima dosta cvetova koji su crveno rozi.
 10. Sedum Potosinum – sukulentna višegodišnja biljka, koje ima divne bele cvetove, a pošto brzo raste, mora da se redovno orezuje.
 11. Sedum Treleasii- ovo je biljka koja potiče iz Severne Amerike, ima sjajne listove i svetložute listove.

Odgovarajuća temperatura

Za Sedume ne postoji prepreka, to su biljke koje fenomenalno podnose nepovoljne uslove.

One mogu da izdrže niske temperature tokom zimskog perioda, a takođe mogu da podnesu i veoma visoke, tropske temperature, uključujući i period velike suše.

Koliko svetlosti je potrebno?

Kada govorimo o svetlosnim zahtevima treba napomenuti da sedumi vole da budu na mesto koje je poprilično osunčano, ali opet jedan benefit kada birate sedume za gajenje, ovo je biljka koja ni u kom slučaju neće propasti i ako se drže u polu-senci. I to im potpuno odgovara, i rastu bez obzira na sve. Slobodno možete da ih locirate na južnom prostoru, ili prozoru vašeg stana.

Naravno, to može da bude i zapadni ili istočni prozor, ali tada morate da osigurate da biljka sedum nema nikakve druge biljke ispred sebe, niti da ti prozori budu sa zavesama. Zimi im dajte malo dodatnog svetla, koje može da bude fluorescentno.

Koliko zalivanja traži?

Ne traže uopšte puno zalivanja. Sedumi, bez ikakvih problema mogu da podnesu duže sušne periode, jer u svojim listovima, kao sukulentne biljke oni zadržavaju veliku količinu vode.

Na taj način Sedumi mogu prežive period bez zalivanja i upravo u ovome dolazimo do zaključka zašto su ove biljke savršene za gajenje kod ljudi koji nemaju dovoljno iskustva, pa zaboravljaju da zalivaju.

Kod seduma ne možete da napravite ovu grešku – ništa se neće dogoditi ako ne zalijete vašu biljku-sedum. Ima rezerve vode koje koristi.  Ukoliko se biljka preterano zaliva onda može da dođe do truljenja korena i do propasti čitave biljke, zato je zlatno pravilo kod ovog tipa biljke, uvek je bolje manje vode, nego više.

I dodatno, Sedumima nije potrebno da se dodatno orošavaju, ili prskaju, ona voda koju dobiju zalivanjem je sasvim dovoljna.

Da li cveta?

Ovo su biljke koje brzo rastu, veoma se brzo šire i koriste se veoma često za pokrivanje tla, jer prave fenomenalan tepih od sitnih raznobojnih cvetića, koji je visine negde između 5 do 50 centimetra.

Njihovi listovi su različitog oblika, i sami po sebi su veoma dekorativni. Ali, sedumi imaju divne cvetove, koji i mogu da naprave taj cvetni tepih toliko atraktivnim. Oni su različite nijanse, imaju različite oblike, uglavnom su sedumi sa pet latica, negde se može desiti da vidite sedum sa četiri ili šest latica.

Cvetovi privlače insekte jer su raznobojni, atraktivno šareni, mogu biti različitih veličina.  Zvezdica je veoma kratku recimo šest do osam nedelja ali smrde To ostaje na mestu i veoma je dekorativna da ulepšava vašu baštu ili u saksiji.

Upamtite i da je ovo biljka koja će veoma retko da procveta u zatvorenom prostoru, ali to neće smanjiti njenu dekorativnost, jer ima, kao što smo pomenuli, divne listove.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana jeste potrebna, a sedumi se prihranjuju na proleće ili na sredini sezone. Davanje prihrane na samom kraju sezone se ne praktikuje, jer ako se biljka prihranjuje tokom tog vremena, ona će da nastavi da buja i da se razvija, a to može samo da joj škodi zimi, kada će da je uništi mraz. Dakle, prihrana ima svoju poentu tokom sezone kada je biljci potrebno više hranljivih materija jer u periodu ubrzanog rasta.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Sedumi se obično presađuju na svake dve godine, ovde govorimo o mlađim biljkama, a starije jednom u tri ili čak četiri godine.

Presađivanje mora da bude veoma pažljivo jer su listovi osetljivi. Biljke ne vole stres, mogu da se povrede tokom presađivanja, ali Sedumi mogu da se presađuju, ako postoji potreba za tim. Za predsađivanje vam je dovoljno da imate plitku saksiju, jer oni generalno nemaju nešto posebno duboko korenje.

Kako se vrši razmnožavanje?

Sedumi se veoma lako razmnožavaju, a kao i kod većine biljaka koja su trajnice, to može da se učini reznicama a a najjednostavnija metoda koja se preporučuje je da se deli koren i ovo se obavlja tokom proleća.

Ukoliko vaš primerak razmnožavate putem semena, u tom slučaju to činite tokom jeseni ili proleća. Seme se stavlja u plitke posude, a može alternativno da se stavi i u plastenik, kako bi seme što brže proklijalo.

Nega i održavanje biljke

Neke vrste seduma kad dođe zimski period izgube svoj nadzemni deo, tj on se u ovim zimskim mesecima osuši pa onda biljka ponovo kreće da raste od početka proleća. To ako se dogodi ne treba da vas zabrine, potpuno je normalno.

Imajte u vidu da neki Sedumi mogu da budu toksični, pa kada rukujete njima budite posebno obazrivi i pažljivi, kao i gde ih stavljate jer mogu da ih uzmu ljubimci i da se otruju.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Iako su ovo zaista otporne biljke, ipak postoje određeni problemi koji se mogu javiti kod gajenja ove vrste biljaka. Vodite računa kako rukujete biljkom, jer u nekim slučajevima može da se polomi stablo.

Ukoliko primetite da je koren istrulio, to je siguran znak da je biljka dobila preveliku količinu vode, a ovo je posebno problematično da se desi tokom zimskih meseci, kada biljci ionako ne treba mnogo vode.

Ako primetite truljenje korena, smrad, i da se čitava biljka savila, i više nije sočna, u tom slučaju, to je siguran znak da morate da prestanete sa zalivanjem, i da ako je biljka nepovratno uništena, možda možete da pokušate da je obnovite reznicama.

Ukoliko primetite da su listovi biljke veoma suvi, da nisu onako sočni, kakvi bi inače trebali da budu, to znači da biljka dobija manje vode nego što joj je potrebno

. Pojačajte zalivanje kako biste povratili biljku. Ukoliko Sedum nije dobio dovoljno svetla, onda če biljka da se izvija u potrazi za istim, pa će da se deformišu i grane i stabljike, ipak bitno je da bude na suncu, pa je prebacite na osunčano mesto.

Prodaja i cena

Sedumi su veoma povoljne biljke, koje se mogu kupiti, u zavisnosti od vrste i za samo 200 dinara. U rasadnicima pojedine vrste kao što je Sedum “Chocolade Cherry” može se kupiti za oko 600 dinara, Sedum acre za oko 160 dinara. Sedum dark vrsta košta oko 500 dinara u istom rasadniku. Može se kupiti i 20 semenki Sedum mocinianum za oko 450 dinara.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..