Sobna kala u saksiji – snežno bela lepotica

Prvo kada pomislite na cvet Kalu, verujemo da prvo pomislite na neku svečanost, koju će Kala svojom elegancijom da oplemeni. Taj događaj može da bude i tužan, kao što su sahrane. Često možemo videti suze za sahrane, koje su napravljene upravo od ovog cveta.

Ovo je najčešći ukras na venčanjima, cvet koji simbolizuje ljubav, poštovanje, nevinost, ali i eleganciju. Bira se za ove prilike i zato što je ovo cvet koju dugo traje, kada se iseče, pa tako može da stoji na stolovima kao dekoracija, ali da bude i nezaboravan bidermajer.

Verovatno prvo pomislite svi na belu Kalu, koja i jeste asocijacija na ovu biljku, ali cvetovi dolaze u puno boja, i roze i tamno crvena, i mnoge druge boje.

Gajenje nije uopšte komplikovano, samo je važno da se prate neka osnovna pravila. Specifična je za negu, što ne znači nužno da je problematična.

Poreklo

Ova biljka nam dolazi iz Afrike. Ona u prirodi raste na vlažnom području, močvarama posebno, one koje tokom leta presuše.

Ona raste u pokrajinama Kapland i Natal, gde se upravo nalaze te močvare koje leti kompletno presušuju. Kale rastu čak i drugim područjima koja imaju tropsku klimu, pa je tako pronalazimo i u Americi.

Kala je stigla na druge kontinente kada ju je iz Južne Afrike, 1967. Godine, poslao Simon van der Sal, smatravši da je jako interesantna biljka, koja bi mogla jako lepo da se gaji.  Njen latinski naziv je Calla Zantedeschia.

Da je odomaćena na našim prostorima govori i podatak da je Kala na našim prostorima poznata i kao biljka Zmijanac ili Zmijski koren, sve zbog ideje da je Kala protivotrov zmijskom otrovu.

Ove nazive “Zmijanac”, “Zmijski koren” je promenjen u časti italijanskom fizičaru i botaničaru Francescu Zantedeshiju. Ipak, velika većina ovu biljku zna baš kao Kalu.

Kala se uspešno na našim prostorima gaji kao sobna biljka, iako to ne isključuje da se biljka sasvim lepo gaji i napolju.

Ima divan cvet – predivan i krupan, na dugačkoj stabljici, veoma dekorativan, često se poklanja za različite prilike.

Kada raste kao lončanica ona može da dostigne oko 50 centimetara, a kada se gaji kao rezano cveće onda metar i po.

Kala može biti i zimzelena i ne, sve u zavisnosti od uslovima u kojima se gaji. Logično, u svom prirodnom staništu biljka raste više godina, dok se u uslovima koji nisu njeni idealni, presađuje.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Hoja cveće | Bromelija

Zašto je popularna?

Kala je veoma popularna, prevashodno zbog lepote njenih cvetova, veoma često se koristi na venčanjima, jer je simbol čistoće i nevinosti, kao dekoracija na stolu, ili još češće kao cveće za bidermajer.

Pominje se i u mitologiji, vezan je za boginju braka i rođenja Heru, i Veneru, koja je boginja lepote i ljubavi – ovde govorimo i o grčkoj i rimskoj mitologiji.

Gaji se i napolju i unutra, a lepo izgleda uz vodene površine, kao što su jezerca ili fontane, gde se tendenciozno gaji kao ukras.

Kao i neke druge biljke, i Kala čisti zagađeni vazduh.

Simbolički pronalazimo podatak, da je Kala u nekim delovima sveta biljka koja je simbol plodnosti, a u nekim drugim ona je zapravo simbol smrti i umiranja.

Koje sve vrste postoje?

Postoji osam vrsta Kala, roda roda Zantedeshija, i sve su poreklom iz Afrike.

Na tržištu, može se naći mnog hibrida Kale, raznovrsnih boja, oblika, i veličina.

Postoje različiti varijeteti ove biljke, koje variraju u visini od pola metra pa sve do jednog metra, a takođe njihovi listovi imaju potpuno drugačiju boju.

Literatura prepoznaje ove vrste, između mnogobrojnih Kala.

  1. ‘Acapulco Gold’ – ovo je vrsta Kale koje ima jarko žutu boju cvetova, koji su veoma veliki, i izgledaju jako atraktivno.
  2. ‘Night Life’ and ‘Night Cap’ – ova vrsta je poznata po bogatoj, duboko purpornoj boji, pa otuda i ime. Prva vrsta ima veće cveće, koje je tamnije, dok druga vrsta ima jednako tamne cvetove, koji su nešto manje.
  3. ‘California Ice Dancer’ – Ova vrsta Kale pravi savršeno kremasto bele cvetove, a stabljike su visoke skoro pola metra. Listovi su tamnije zelene, koji su savršeno komplementarni sa belim cvetovima.
  4. ‘California Red’ – Ovo vrsta, kao što primećujete po imenu ima savršeno crveno- pink cveće, koje ni pretamno, ni presvetlo, već predivno izgleda, sveže.
  5. ‘Pink Melody’ – ova vrsta pravi cvet koji ima tri nijanse, i predivan je. Boje idu od zelene do pink. Ova vrsta je veoma visoka.
  6. ‘Crystal Blush’ – ova vrsta Kale je slična sa prethodnim varijetetom, samo je malo belja i ima malo više roze boje po ivicama latica.
  7. ‘Fire Dancer’ – ovo je velika i ima zlatasto crvene cvetove. Savršeno se uklapaju sa drugim biljkama koje ćete da zasadite u baštu, tako da kombinujete boje. To može zaista da izgleda kao slika.

Odgovarajuća temperatura

Odgovarajuća temperatura je jedan od uslova koji moraji biti ispunjeni ukoliko želite da Kala lepo raste. Kada su u rastu, veoma je važno da se temperatura podiže, ali samo postepeno.

Ovo ćete lako upamtiti, jer je generalno pravilo da se na 10 stepeni Celzijusa sadi biljku, a onda postepeno pojačava temperaturu do ko 18 stepeni, u roku od neke dve nedelje. Kada dođe leto, i visoke temperature, nemojte brinuti, Kale dobro podnose ove temperature.

Postoji i onaj važan period hlađenja gomolja, kada ne smete dozvoliti da temperatura bude niža od 5 stepeni Celzijusa.

Biljke moraju da budu oko deset nedelja na niskoj temperaturi kako bi cvetale i naredne sezone. Mogu da budu na niskim temperaturama i po 10 meseci, a da im ne bude ništa.

Uvek će loše reagovati kada se nalaze na mestu koje je  pretoplo, i zato uvek vodite računa o temperaturi u prostoriji u kojoj držite vašu Kalu, jer ne škodi njoj toliko hladnoća, ali ekstremna toplina svakako da.

Po svaku cenu sklanjajte vašu saksiju sa Kalom dalje od grejnih tela, tokom zimske sezone, jer će to, gotovo sigurno uništiti.

Koliko svetlosti je potrebno?

Sve zavisi od njenog cveta – one Kale koje imaju šareno cveće traže puno sunca, ili zahtevaju blagu senku, ali svakako puno sunca.

Malo sunca za Kalu znači slabo cvetanje i generalno neugledna biljka, iako postoje neke sorte koje lepo cvetaju i na malo tamnijem mestu.

Veličina listova direktno zavisi od količine svetla koju biljka dobija. Sami listovi imaju veoma interesantnu strukturu, imaju zatvorene ivice, koje zadržavaju vlagu, tako da tokom letnjih meseca, i jarkih vrućina biljka ne gubi vodu, i Kala može lepo da raste i kada uslovi nisu baš povoljni.

Koliko zalivanja traži?

Kala zahteva dosta vode, tako da joj nemojte uskraćivati tečnost, često ih zalivajte sa puno vode. Vreme kada prestajete sa zalivanjem jeste kada biljka miruje, a u tu fazu ulazi kada prestane da cveta.

Supstrat ne sme nikako da bude potpuno suv između dva zalivanja, a iako Kala voli toplinu, ne sme da se skroz osuši.

Dakle, Kale se zalivaju, naročito kada je toplo, makar jednom nedeljno, a ponekad i više.

Koren je osetljiv u smislu da ne voli previše vode, i da se Kala zaliva tek kada se zemlja osušila i ne pre toga.

Zalivanje, ali pravilno zalivanje Kale u saksiji je krucijalno da bi lepo rasla u kućnim uslovima.

Da li cveta?

Da, Kala cveta i ima veoma karakterističan cvet po kome je nadaleko poznata. Oni su žute boje, sakupljeni i klip imaju beli omotač koji je bele boje, a ovakva atraktivnost je radi privlačenja insekata za oprašivanje cveta. Ovo se zove, rečnikom struke “spatha”.

Na tržištu postoje i sorte sa ružičastim cvetom, ali i bordo, kao i mnoge nijanse između, a posebno kada govorimo o hibridima, govorimo i o šarenom cveću.

Ovo je cveće koje veoma često nalazi svoje mesto na venčanjima i proslavama – ovo se odnosi najviše na one sorte koje su velike, dok su one manje pogodne za saksije i ukrase u kućama.

U plastenicima, gaje se i sorte koje su više i koje duže cvetaju.

Takođe ako se Kale sade u avgustu i septembru onda mogu da procevetaju u oktobru, dok najlepši cvetovi cvetaju u proleće.

Uz sve ovo, upamtite da se u periodu kada Kala ne cveta, prekida zalivanje, jer biljka ulazi u period mirovanja. Posle toga ponovo cveta.

Kale mogu da se jave u raznim bojama, ali ni jedna od njih nema miris.

Kala neće procvetati ako nema sunca, pravilnog zalivanja ili premalo azota u prihrani.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana jeste neophodna, i to veoma često. Prihrana Kala je obilna, a daje se jednom u dve nedelje. Ovo se radi da bi njen divan cvet bio svež i jak, da bi opstao što duže.

Za prihranu koristite đubrivo koje u sebi ima puno azota, jer azot omogućava bujnost biljke.

Koliko često je potrebno presadjivanje?

Kale se uvek sade u zemljište sa dobrom drenažom, vole da budu na suncu ili u polusenci. Rastu umereno, a cvetaju tokom cele sezone, sve do početka jeseni. Uvek obratite pažnju da je prošao mraz i tlo se zagrejalo, pre nego je posadite. Kada ih posadite, dajte im puno vode.

Ona traži umereno vlažnu zemlju, koja je dobro drenirana, a savetuje se da se pomeša i sa malo peska. Zemljište je odlično kada se pomeša sa kompostom ili organskim đubrivom.

Od elemenata koji je potrebni da bi Kala lepo rasla je i fosfor, pa se preporučuje dodavanje ovog elementa u prihranu.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje se obavlja najčešće odvajanjem mladih gomolja. To možete da učinite tako što ćete gomolj preseći, i dezinfikovati fungicidom ili ugljenom materijom. Onda gomolje ostavite da se suše. Posle ovoga se sade, zalivaju i sve po redu.

Nega i održavanje biljke

Kada govorimo o nezi Kala, treba reći da se sadnja gomolja obavlja tokom avgusta i septembra, i savetuje se da koristite saksije koje imaju prečnik od 12 do 14 centimetara.

Kala traži zemljište koje u sebi ima humusa, i koje je obogaćeno đubrivom, a nekada se savetuje da koristite miks treseta i baštenskog zemljišta. Što se tiče pH vrednosti, zemljište koje odgovara Kalama je neutralno, alkalno ili slabokiselo.

U zatvorenom prostoru se gaji kala lončanica, jer ne raste preterano visoko, do oko pola metra u visinu. Visoke sorte se gaje napolju.

Takođe, kao što smo već naveli – ovo je cvet koji voli svetlo, ali ne i direktno sunce, posebno tokom leta. Kada ih iznosite napolje, onda nikako nemojte to činiti na hladnoći ili promaju.

Listove koji su se sasušili obavezno uklanjajte.

Kala duže traje ako je orezujete redovno – kraj stabljike se zaseče na dužini oko dva centimetra.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Ono što može uzrokovati bolest biljke jeste ekstremna i dugotrajna toplina – ako kale držite na veoma toplom mestu, lako se razboljevaju. Tada postaju podložne raznoraznim boljkama

Kala počinje da se suši od vrha i onda se smežurava i tamni. Ako se to dogodi, onda je prebacite na hladno, i redovno skraćujete vrh. Možda spasite biljku na ovaj način.

Ako primetite da su listovi Kale otromboljeni ili svenuli, onda možda biljci dajete previše prihrane sa azotom.

Kada listovi Kale kreću da dobijaju braon boju, moguće je da svoju biljku preterano zalivate. Takođe, i koren biljke može da istruli od previše vode, posebno ako joj dajete česmovaču.

Ako su listovi Kale izbušeni, onda su to u pitanju neki insekti, koje možete da sklonite sapunastim rastvorom ili insekticidom.

Takođe Kalu „vole“ i gljivična oboljenja, pa na njih obratite pažnju – redovno pregledajte biljku, listove, ali i koren, da li je smekšao, itd.

Uvek obratite pažnju gde držite vašu Kalu, jer je ona blago toksična, ima u sebe te tzv kalijumove oksalate, koji jesu toksični, tako da je sklanjajte od ljubimaca i dece, jer ako ih unesete u organizam može doći do povraćanja, dijareje, iritacije kože  sluzokože.

Prodaja i cena

Kale su oduvek bile simbol nevinosti, čednosti i lepote, i zato su i ranije ali dan danas obavezne i omiljene i venčanim buketima, dekoracijama na stolovima ili bidermajerima. Ali, zbog svoje elegancije, ljudi često poručuju suzu za sahrane, napravljenu od kala.

Cena Kala je za jedan cvet, oko 300 dinara. Dok recimo bidermajer od Kala košta od 3,000 dinara pa naviše, zavisi od veličine i kombinacije drugog cveća. Suza od Kala stoji recimo u kombinaciji sa orijentalnim ljiljanima i do 10,000 dinara.

Uskoro ćete moći da je nabavite preko nas, pa dodajte svoju email adresu ispod kako bi vas obavestili kada počne prodaja da dobijete specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..