Brdska šamadorea palma – sobna bambus palma

Palme su sve popularnije ovih godina za izbor kućnih biljaka, zato što su zaista veoma atraktivne, u bilo kom delu stana, a postoje i one sorte koje se veoma lako uzgajaju.

Posebno mogu da budu atraktivne one manje vrste palmi, koje su nešto manje rastom il patuljaste, pa ne zauzimaju previše prostora, a sa druge strane, daju dovoljno egzotike i dekorativnosti vašem domu.

Jedna od njih kao pravi izbor za vašu sledeću biljku može biti sobna bambus palma, koja se zapravo zove Brdska Šamadorea palma, koje je upravo patuljastog rasta, relativno laka za uzgajanje, ali je predivna biljka koja ima divno cveće.

Postoji mnogo razloga da je pazarite sledeći put kada budete u nekoj cvećari, jer ona čak nije ni skupa, a lako se prilagođava malo umerenijoj klimi, kakva je naša koja ima i zimske dane, a takođe, za razliku od nekih drugih vrsta palmi, ova, tzv Salonsa može da podnese i manje svetlosti što je veoma značajno kada je gajite u stanu.

Poreklo

Njen latinski naziv je Chamaedorea elegans, a pripada porodici Arecaceae.

Druga imena po kome je ova biljka poznata su Brdska Palma,S Bambus Palma, ili samo Salonska palma, ali njeno ime Šamdorea, koje je samo po sebi poprilično zvučno potiče od starogrčkog jezika.

Jedna reč je chamai što se prevodi kao mali ili nizak, i dory što se prevodi kao poklon.

Ona je biljka koja sporo raste, a zemlje porekla su Srednja i Južna Amerika.  Na otvoreno prostoru, u idealnim uslovima, ovo je biljka koja može da poraste i do 5 metara.

Zapravo se smatra, konkretnije da je ovo biljka koja nam dolazi iz kišnih šuma južnog Meksika i Gvatemale. Ona ima jarko zeleno lišće, otkrivena je u Centralnoj Americi, odakle je lak našla svoj put u SAD, i tamo je stekla veliku popularnost.

S obzirom da znamo za druge palme koje mogu da porastu jako mnogo, ovo je vrsta koja u domu može da poraste do dva metra, i to maksimalno, što se zaista ne smatra puno, već idealno, kako bi se uklopila i u manje stanove.

Inače se već duže vreme jako lepo gaji kao sobna biljka.

Ova biljka je specifična po tome što raste u atraktivnim grupama, žbunićima, ima svetle listove koji prekrivaju tanka stabla.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Areka palma | Cikas palma

Zašto je popularna?

Brdska palma je biljka koje je veoma dekorativna, a ljudi je mnogo vole i puno gaje zato što stvarno nije komplikovana za gajenje, kao što neke palme jesu, nije preterano osetljiva.

Neki je zovu i Trska palma, a viđena je kao savršen egzotični detalj u stanovima.

Popularna je jer je dokazano dobar pročišćivač vazduha, ne samo što je ona biljka koja je jako lepa u estetskom smislu.

Biću ove biljke je dugačko negde oko 50 60 centimetara i uvek se nalazi na tom donjem dijelu stalno Ko je potpuno pokrivanje pokriveno njima listovi rastu sa ove strane i čine fantastično lepezu zaista jedan egzotičan izgled.

Još jedan od razloga zašto je ovo biljka popularna je i to što ona je sposobna da upije formaldehid, veoma inače štetan ga. To je vrsta gasa koja je bezbojna, ali je veoma oštrog mirisa i nalazi se u svim sredstvima za dezinfekciju.

Veoma može biti štetan ako se udiše – izaziva glavobolje, nadražuje sluznicu. Tako da je veoma dobra ideja i veoma korisno da imate ovu biljku u svom stanu.

Koje sve vrste postoje?

Ovde ćemo nabrojati, najpopularnije vrste Salonske palme, koje se mogu kupiti i kod nas.

1. Chamaedorea elegans – ovo je upravo ona biljka koju pominjemo kada prvo pomislimo na Bambus Palmu. Definitivno je najpopularnija sorta Salonske palme. Zemlja porekla joj je Latinska i Centralna Amerika, a lepo se gaji na svim mestima koje imaju relativno umerenu klimu, podnosi i niže temperature, i jako je lepa.

2. Chamaedorea erumpens – ovo je sorta Bambusove palme kojoj je zemlja porekla nešto južnije od sorte Chamaedorea elegans. Takođe ono što ih dosta razlikuje je i to da ova vrsta može nešto više da poraste, a takođe i listovi su joj bujniji, pa izgleda još veće i egzotičnije.

3. Chamaedorea hooperiana – ova vrsta je nešto novija od ostalih. Karakteristična je po svojim listovima koji su ogromni, i mnogi kažu da zbog ovoga liči na Palmu Kentiju. Ovo je jedna veoma otporna biljka koja se jako lako gaji, potrebno vam je samo da imate dovoljno prostora gde ćete da je smestite.

Odgovarajuća temperatura

Temperatura na kojoj ćete uspešno gajiti ovu biljku mora biti srednja, ka toploj, iako objektivno ona može da podnese i više temperature, ali dosta niže, što je možda neočekivano, imajući u vidu da je ovo biljka koja dolazi i raste u tropskim krajevima.

Salonska Palma voli temperaturu koja je u zatvorenom negde između 18 stepeni Celzijusa i 27 stepeni Celzijusa. Na ovim temperaturama najbolje raste.

Ono što značajno, a što smo već napomenuli jeste da ona može da podnese temperature koje su niže od 10 stepeni Celzijusa, ali ukoliko je ova Palma izložena na velikom mrazu i dugo boravi na hladnom, ona može da umre.

Tako da mora da se sklanja i od hladne promaje, ne sme se držati u blizini prozora, spoljnih vrata, nekakvih otvora. U tom smislu neki kažu da idealna temperatura za nju samo do 24 stepena neki kažu da lepo podnosi i temperature koje su do 27 stepeni.

Kada dođu zimski meseci držite je na minimalnoj temperaturi koja se kreće u radijusu između 13 i 16 stepeni, a leti obavezno obratite pažnju da se nalazi na senovitom mestu na kome nije pretoplo, što je posebno važno kada je držite napolju, npr na terasi.

Koliko svetlosti je potrebno?

Brdska Palma je jedna od onih biljaka koje ne moraju da budu na puno svetla, ali to svakako ne znači da treba da je sklonite u potpuni mrak.

Svetlo treba, dakle, da bude indirektno, ne jako, najbolje je ono svetlo koje je filtrirano. Zato smo rekli da je potrebno da se drži na severnom delu stana, što je u stvari idealna pozicija indirektnog svetla.

Ukoliko se Šamadorea nađe na jakom svetlu, duži vremenski period, onda gubi svoju lepotu, listovi se spaljuju, nisu atraktivni i verovatno će otpasti. Ukoliko primetite smeđe mrlje na njenim listovima to sigurno znači da je bila isuviše vremena na direktnom suncu.

Kada dođu letnji meseci biljka treba i može da se iznese napolje ali isključivo u senoviti deo terase ili bašte. Baš zbog njenih preferencija po pitanju svetla, ova palma je jedna od onih biljaka koje fantastično uspevaju u zatvorenom prostoru koji nemaju mnogo svetla.

Dakle, da sumiramo, ako pričamo o idealnoj poziciji – to je svakako polu-senovito mesto, recimo pored severnog prozora na kome je zavesa. Alternativno, možete da je poziconirate na istočni prozor, koji je takođe pogodan.

Koliko zalivanja traži?

Kada govorimo o zalivanju Bambus palme, moramo da napomenemo da je ovo jedna veoma bitna stavka, jer se proces zalivanja mora odvijati redovno, ali uz obavezan oprez, jer je ovo biljka koja ne sme dugo da bude u vodi, nikako da boravi dugo u preterano vlažnom zemljištu.

Dakle, zemlja koja se nalazi u saksiji u kojoj je Bambus Palma mora da bude vlažna ali ravnomerno – vlažna ne i mokra.

Zato se savetuje da se ispod saksije stavi podmetač za višak vode. Takođe, to zemljište mora da bude jako dobro drenirano.

Kao i većina drugih palmi, pa i ova je veoma osetljiva na preobilno zalivanje i u tom smislu ne može da bude u zemljištu koje je jako vlažno, jer kao što smo rekli vlaga mora uvek da bude umerena.

Uvek imajte u vidu da ako birate između suše i vlage da je uvek bolje da bude na suši.

Zalivanje se obavlja samo kada se gornji sloj zemljišta potpuno osuši, a znak da biljci treba još vode su žuti listovi.

Takođe, vlažnost vazduha mora da bude umerena da bi ova biljka uspela.

Ukoliko primetite da biljka ima suve listove posebno ivice, ili da su smeđe to je uzrokovano sušnim periodima tako da u tom slučaju možete joj dati više vode.

Tokom zimskih meseci ovo je biljka koja se zaliva jednom nedeljno, leti je taj tempo negde dva do tri puta nedeljno. Ono na šta  morate da obratite pažnju je i to da ova biljka ne sme da se zaliva potapanjem ili odozgo, jer to uzrok truljenja korena, a kasnije uginuća cele biljke.

Tokom hladnih meseci, kada se Bambus Palma nalazi u prostorijama gde je centralno grejanje ili tokom suvih letnjih dana, kada je vazduh suv i kada nema kiše, listovi treba da se orošava ju jednom dnevno, vodom koja je ohlađena, i ona koja je  prokuvana ili destilovana.

Da li cveta?

Da, ova vrsta palme sveta, na otvorenom, dok se u zatvorenom prostoru to jako retko dešava. Boja cveta joj je žuto-narandžasta.

Kada proceveta, njeno cveće je jako lepo, bujno, ima veoma ima sitne cvetove koje neke podsećaju na cvet mimoze. Inače su veoma mirisni.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je potrebna ali nije obavezna.

Ako se odlučite za to, uvek koristite slabije tečno đubrivo, a prihranjujte jednom ili dva puta tokom vegetacije, a tokom zime kako kažu pojedini stručnjaci, uopšte je ne treba prihranjivati.

Drugi kažu da prihrana mora da bude lagana, i da se daje od početka zime pa sve do početka jeseni jednom mesečno.

Prihranjuje takođe i da bi održala svoje listove zdravim i zelenim, od proleća do jeseni, onda se koristi osmokotno đubrivo.

Tokom leta kad je biljka, kao što smo rekli periodu aktivnog rasta, onda se prihrana daje na 2 nedelje.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Već se možda iz teksta shvatili da je ovo biljka koja ima nešto slabiji korenov sistem i da inače slabije raste, tako da presađivanje nije često, ali ono što je još važnije je da mora da bude sprovedeno jako pažljivo.

Presađivanje se stoga u proseku preporučuje na dve godine, međutim ukoliko se pojavi neki razlog zbog koga vidite da je potrebno, to možete učiniti, npr kada kad je zemljište suvo, ili se  razbila saksija.

To možete učiniti i da biste sprečili truljenje korena naprimer, uzrokovano prekomernih zalivanjem.

A kada pominjemo saksiju – saksija za ovu u palmu ne sme da bude od teškog materijala jer bi mogla da padne (palma) i mora da bude dovoljno prostora u njoj kako bi korenje moglo da stane.

Minimum se zahteva da ima jednu rupicu na dnu, kako se ne bi zadržavala voda i slučajno se oštetio koren.

Presađivanje mora uvek da se obavi u zemlji koja veoma bogata – supstrat je ilovača uz humus.

Kada govorimo o mladim biljkama Bambus palme negde je preporuka da se one presađuju svakog proleća, a starije biljke kao što smo rekli, na dve do tri godine a nekad i ređe. Za njih se koristi ilovača, pesak ili livadska zemlja.

Inače nikad je nemojte stavljati u preveliku saksiju, jer je uvek bolje da se uzme manja saksija koja je dublja, jer je ovo biljka koja ima dugačak koren.

Ukoliko se biljka gaji na otvorenom prostoru može da uspe bukvalno na svakom zemljištu, osim što ne voli tlo koje je slano.

Uvek kada je sadite il presađujete koristite tresetnu zemlju, a Ph zemljišta mora da bude kiselo do neutralno.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje Sobne Palme se u većini slučajeva vrši iz semena ali to čine profesionalci, jer je malo ozbiljniji proces.

Istina je i da je ovo biljka koja može da se uspešno podeli na manje grudve, ali je tu potrebna dodatna pažnja, jer je veoma stresno za samo biljku.

Zato je preporuka da da kupite već zasađenu biljku.

Ukoliko to baš želite da učinite, u slučaju brdske palme jedini vid razmnožavanje jeste semenom, proces se obavlja tokom  prolećnih meseci. Seme se sadi u zemlju i drži na temperaturi koja mora da bude 25 stepeni Celzijusa. Uvek se pazi da se ne ošteti korenje. Zato je važno da ovo radi neko ko je stručan, kako ne bi uništio biljku tokom procesa.

Nega i održavanje biljke

Kada govorimo o nezi Palme sreće, kako je još neki zovu, već smo videli da održavanje nije problem, u čiji prilog ide i činjenica da je ovo jedna od najpopularnijih kućnih palmi.

Ona se uspešno uzgaja u puno zemalja koje čak nemaju tropsku klimu, već umerenu – ona ipak uspeva, jer može da podnese manje svetla i nešto niže temperature. Može podneti da bude u stanovima u kome ima dosta manje svetla.

Takođe kada govorimo o nezi, ako želite da imate palmu možete odaberete ovu vrstu zato što se smatra da je ona idealna za one koji tek počinju da se bave cvećarstvom.

Ovaj tip biljke fantastično uspeva u saksijama koje su široke negde oko 30 centimetara, i koje su locirane na severnom delu stana ili u iole prostrane prostorije gde zaista mogu da se rašire i mogu da pokažu svoju egzotiku.

Ne vole puno vode, ali vodite uvek mnogo računa o tome da je ne zalivate prekomerno i da je ne držite na prevelikom svetlu, jer je to nešto što može potpuno da je upropasti.

Takođe kada govorimo o nezi potrebno da je redovno brišete – neka to bude vlažna krpa posebno u slučaju ako primetite da su se pojavili pauci ili grinje. Tada možete da koristite mešavinu vode i sapuna kako bih otklonili.

U ekstremnim situacijama koristite insekticid a suvo lišće ili požutelo ili braon mora periodično da se reže kako bi biljka bila zdrava i delovalo sveže.

One se najčešće uzgajaju u malim grupacijama, jer tako najlepše izgledaju, poput nekih grbića. Lepo izgledaju  u saksijama, a listovi ovih palmi koriste u cvetnim aranžmanima, ili naprimer kada se prave venci ili različiti cvetni ukrasi.

Razlog, osim njihove neosporne lepote je i taj, da listovi Šamadoree mogu dosta dugo da prežive, kad se odseku od biljke. Kaže se da mogu da prežive, budu lepi i zeleni čak negde oko 40 dana, što je odlično.

Uz sve ovo, napomenućemo i da je ovo palma koja slabo odnosno sporo raste, tako da su potrebne godine da dostigne neku svoju maksimalnu visinu, zato i redovno orezivanje i nije neophodno, osim kod listova koji su svenuli, žuti ili suvi. Njih uklanjajte.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Brdska Palma je osetljiva na određene vrste štetočina i to su uglavnom brašnaste bube, ljuskice, lisne uši i belo-krilci.

Uvek pratite kako se biljka ponaša kako bi otkrili da li slučajno napao neki insekt, kako bi ste počeli sa otklanjanjem, i korišćenjem insekticida.

Od bolesti može da se pojavi trulež korena ili mrlje na listovima, koje su uzrokovane nekim gljivicama, što je opet posledica loše nege, pre svega prekomerne vlage, ili premalo tečnosti.

Ovo je biljka koja može da podnese i suv vazduh ali joj više odgovara vlaga. Ipak, kada se nalazi u ekstremno toplom i suvom prostoru, i to duži vremenski period može da je napadne crveni pauk.

Mogu da joj se tako unište listovi posebno vrhovi. Tada je potrebno da se koristi insekticid, kao i da se presadi.

Prodaja i cena

Cena ove palme nije visoka, one malo veće mogu se naći za cenu oko 1,500-2,000 dinara, dok se one manje mogu naći za oko 500-1,000 dinara.

Najbolje u svemu je što mi pripremo našu prodavnicu u kojoj ćete ovu i još mnogo sobnih biljaka moći da nabavite po najpovoljnijim cenama.

Sve što treba da uradite je da se prijavite na našu email listu ispod i mi ćemo vam javiti čim krećemo sa prodajom da tom prilikom dobijete specijalan kupon za popuste.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..