Top 10 sobne biljke koje čiste vazduh

Oduvek je bilo poznato da nije dobro držati biljke u prostorijama u kojima se spava, jer većina njih ispušta ugljen dioksid tokom noći.

Međutim, to nije uvek slučaj. Postoje i biljke koje noću oslobađaju kiseonik i koje čine vašu sobu prijatnom za spavanje.

Osim toga, većina biljaka ima sposobnost da prečišćava vazduh i da blagotvorno deluje na vas. Sprovedena su brojna istraživanja što se tiče prednosti koje biljke mogu imati ukoliko ih držimo u sobi u kojoj boravimo veći deo dana ili noći.

Sve u svemu, dokazano je da pojedine biljke imaju višestruke koristi za naše zdravlje i da u velikoj meri upravo one prečišćavaju vazduh u našem domu.

U nastavku ćete videti koje su to sobne biljke koje prečišćavaju vazduh i koje čine vaš ambijent još lepšim i prijatnijim. Reći ćemo vam nešto više o svakoj od ovih biljaka i nadamo se da ćemo vam pomoći da odaberete bravu biljku za vaš dom.

1. Bromelija (Bromeliaceae)

Nakon istraživanja koja je izvršila NASA, kao i brojnih drugih istraživanja, dokazano je da je bromelija jedan od najmoćnijih prečišćivača vazduha. Naime, ova magična biljka poreklom iz Brazila ima moć da uklanja toksine iz vazduha.

Naročito je važno znati to da bromelija u toku noći oslobađa velike količine kiseonika, tako da je možete držati u prostoriji u kojoj spavate, bez ikakvog straha da će isušiti vazduh. Bromelija oslobađa kiseonik i čisti vazduh, tako da će vam sigurno omogućiti miran i prijatan san. Upravo iz tog razloga se mnogi odlučuju da drže ovu biljku u svojoj spavaćoj sobi.

Druga važna stvar i ono zbog čega mnogi žele da nabave ovu biljku jeste to da ona ima sposobnost da zaustavi hrkanje ili bar da ga umanji u znatnoj meri. S obzirom da pročišćava vazduh, bromelija poboljšava uslove u kojima se spava i samim tim pomaže u tome da se umanji hrkanje kod osoba koje imaju taj problem. Bromelija je jedna od retkih biljaka koja ima tu moć.

Bromelija je tropska biljka koja voli visoke temperature i dosta sunca, ali naravno ne treba je direktno izlagati suncu. Najbolje je držati bromeliju u nekoj polusenci gde je toplo i gde ima dosta vlage. Bromelija zahteva redovno zalivanje i prskanje, posebno u toku letnjih dana.

Ova biljka je dosta otporna u svakom smislu i nije teška za održavanje. To je takođe jedan od razloga zašto mnogi odlučuju da imaju upravo ovu egzotičnu biljku u svom domu.

2. Bambus palma (Chamaedorea Seifrizii)

Ova tropska biljka je još jedna u nizu biljaka za koje je dokazano da efikasno prečišćavaju vazduh. Ova biljka ima sposobnost da prečišćava brojne zagađivače, kao što su formaldehidi, benzeni, trihloretileni itd.

Za pravilan uzgoj bambus palme neophodno je obezbediti dosta svetlosti, ali kao i kod mnogih drugih biljaka, treba izbegavati direktan kontakt sa sunčevim zracima. Dakle, bambus palma najbolje uspeva kada je izložena indirektnom svetlu, odnosno kada se nalazi u nekoj polusenci.

S obzirom da je u pitanju tropska biljka, bambus palma voli više temperature i topla okruženja. Osim toga, potrebno je obezbediti dovoljnu količinu vlage ovoj biljci, pa se preporučuje da je orošavate 3-4 puta u toku nedelje.

Bambus palma je veoma otporna kada je reč o bolestima i štetočinama. Jedino o čemu treba da vodite računa kada je ova biljka u pitanju jeste da ne dolazite u dodir sa bobicama koje se ponekad mogu pojaviti na bambus palmi, jer u pitanju su otrovne bobice. Na sreću, one se u našim uslovima retko pojavljuju.

Sve u svemu, bambus palma je odličan izbor ukoliko smatrate da je vazduh u vašoj sobi zagađen. Nema sumnje da će ova tropska biljka prečistiti vazduh, a ujedno će doprineti i egzotičnom izgledu celokupnog ambijenta u vašem domu.

Pored bambus palme, treba spomenuti još jednu vrstu palme koja takođe važi za odličnog prečišćavača vazduha a to je Areka palma, o kojoj možete pročitati ceo tekst ovde.

3. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Verovatno ste čuli za biljku koja ima neobičan naziv – svekrvin jezik. Naime, u pitanju je zimzelena biljka poreklom iz Kine, a ona se još naziva i sablja, odnosno sabljica. Nazive ,,svekrvin jezik“ i ,,sablja“ ova biljka je dobila po svojim listovima koji su dosta oštri i izgledaju kao sablja.

Ova sobna biljka je jedna od najefikasnijih biljaka za prečišćavanje vazduha. Ona je naročito dobra za uklanjanje benzena, trikloroetilena i formaldehida iz vazduha, ali može da pomogne i kod nekih drugih zagađivača.

O tome koliko je ova biljka efikasna kao prečišćivač vazduha svedoči i činjenica da se nalazi na listi biljaka koje je NASA proglasila najboljim za prečišćavanje vazduha. Ono što svekrvin jezik zapravo radi jeste da sve štetne materije u vazduhu pretvara u kiseonik i stvara idealnu vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi.

Ukoliko imate svekrvin jezik u svojoj sobi, možete biti sigurni da će vam ova biljka obezbediti čist vazduh koji će delovati blagotvorno ne samo na vaše disajne puteve, već i na oči i kožu. S obzirom da proizvodi velike količine kiseonika, preporučuje se da se ova biljka drži u spavaćoj sobi. Ako se opredelite za svekrvin jezik, možete biti sigurni da ćete sebi obezbediti kvalitetan i miran san.

Sablja je biljka koja nije puno zahtevna, pa ju je dosta lako održavati. Bilo da je stavite na sunce ili u hlad, ona će dobro da uspeva. Ono što je važno da znate jeste da ova biljka ne voli preteranu vlagu, tako da je nije potrebno često zalivati.

Osim toga, svekrvin jezik možete staviti i kod radijatora, bez ikakvog straha da će uvenuti ili da će se oštetiti. U pitanju je biljka koja je jako otporna i koja se lako prilagođava gotovo svim uslovima.

Svekrvin jezik može da naraste dosta u visinu, čak do nekih 90 cm. Osim što je u pitanju sobna biljka, ona ponekad može da se gaji i napolju, pa se često koristi kao ograda oko kuće.

Važno je znati da sablja nije otrovna po svojoj prirodi, ali ipak je ne treba staviti na raspolaganje deci da se igraju sa njom. Takođe, ovu biljku držite podalje od kućnih ljubimaca, jer ako listovi ove biljke dospeju u organizam mogu da dovedu do stomačnih i disajnih problema.

4. Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Još jedna u nizu sobnih biljaka koje su idealne za prečišćavanje vazduha u prostoriji je zlatni puzavac, odnosno đavolji bršljan, kako se još naziva na našim prostorima. Ova biljka potiče iz Kine, Japana i Indije, mada se njeno poreklo često vezuje i za daleku Australiju.

Zlatni puzavac je veoma efikasan kada je u pitanju prečišćavanje vazduha. Naročito je dobro da stavite ovu biljku u prostoriju gde se puši. Ova puzavica će vam pomoći da se vazduh prečisti i da bude kvalitetniji.

Osim toga što je jako dobar za kvalitet vazduha, zlatni puzavac se smatra i simbolom sreće, pa je svakako dobro ga imati u svom domu. Takođe, ova biljka ne zahteva puno svetlosti, pa je možete držati i u mračnijoj prostoriji. Zlatni puzavac se mora zalivati redovno.

Ako tražite biljku koja će odstraniti sve štetne materije iz vazduha u vašem domu, onda je zlatni puzavac idealna biljka za vas. Važno je samo da držite ovu biljku dalje od dece, jer ima otrovne listove.

5. Gerber (Gerbera jamesonii)

Ovo je jedna od najlepših ukrasnih biljaka koja može upotpuniti vaš dom. Osim što će vašem ambijentu dati specifičan izgled, gerber će pomoći u prečišćavanju vazduha, naročito ukoliko se u vašem domu puši. Duvanski dim i ostale štetne materije će lako ispariti iz vazduha ukoliko imate gerber u svom domu.

U pitanju je zeljasta biljka koja raste u vidu grma. Način održavanja gerbera je prilično jednostavan. Gerber ne zahteva preterano visoke temperature, ali voli osvetljena mesta.

Gerber zahteva redovno zalivanje, naročito tokom vrelih letnjih dana. Zemlja u kojoj se nalazi gerber uvek mora da sadrži određenu količinu vlage. Osim redovnog zalivanja, potrebno je povremeno i da prskate listove gerbera.

Da bi se gerber dobro razvijao morate ga prihranjivati redovno, a najbolje je da to radite svake dve nedelje u toku leta. Oštećene listove na vreme uklonite, kako bi mogli da se razvijaju novi.

Postoji preko 100 različitih vrsta gerbera, a najčešće ga možete naći u jarkim bojama, poput crvene, narandžaste i roze. Gerber je odličan izbor za sve one koji vole ukrasne biljke, a kako smo već rekli, naročito je koristan u onim domaćinstvima u kojima se puši.

6. Dracena (Dracaena Deremensis Janet Craig)

Sada ćemo vam predstaviti još jednu od sobnih biljaka koje mogu da vam pomognu u prečišćavanju vazduha, a to je dracena. U pitanju je tropska biljka koja potiče sa Madagaskara i koja je odlična za eliminisanje toksina, naročito takozvanih formaldehida.

Dracena je biljka koja voli osvetljena mesta, ali ne bi trebalo da dolazi u direktan kontakt sa sunčevim zracima jer bi to moglo da je ošteti. Osim toga, važno je da dracena ne bude na mestu gde je promaja, jer u tom slučaju bi listovi mogli da joj otpadnu.

Dracena može da dostigne visinu od čak tri metra, pa će delovati baš raskošno i veličanstveno u vašoj omiljenoj prostoriji. Osim što će vašem domu dati tropski izgled, ova biljka će sigurno omogućiti da vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi bude čist i prijatan.

7. Bostonska paprat (Nephrolepis exaltata)

Ova biljka je takođe poznata kao veoma moćan prečišćivač vazduha. Naime, ona ima sposobnost da eliminiše gotovo sve vrste zagađivača iz vazduha. Sada ćemo vam reči nešto više o ovoj biljci.

Bostonska paprat je poznata po svojoj bujnosti i raskošnoj lepoti. Ukoliko volite bujne biljke koje će dati egzotičan izgled vašem enterijeru, onda je bostonska paprat prava biljka za vas.

Što se tiče održavanja ove biljke, ono baš i nije jednostavno, jer ima par stvari koje redovno morate obavljati. Naime, bostonska paprat ima velike potrebe za vodom, tako da je uvek morate održavati vlažnom, naročito u toku leta. Za vreme vrelih letnjih dana preporučuje se da bostonsku paprat orošavate 3 puta u toku nedelje, dok je u toku zime dovoljno da to radite jednom nedeljno.

Međutim, ako vam je u stanu ili u kući centralno grejanje, to može dodatno isušiti vazduh, pa je u tom slučaju zimi potrebno ovu biljku prskati čak i dva puta u toku nedelje. S obzirom da bostonska paprat voli vlažno okruženje, preporučujemo da postavite vlažan šljunak ili kamenčiće ispod saksije, kako biste biljci pružili određenu količinu vlage u svakom momentu.

Važan savet jeste da bostonsku paprat nikada ne treba da brišete krpom jer to može da je ošteti. Dakle, za negu i održavanje ove biljke dovoljno je da je redovno prskate. Ono što je specifično za bostonsku paprat jeste da ova biljka nikako ne voli osvetljena mesta, kao većina drugih biljaka.

Dakle, ako se opredelite za ovu biljku, nađite joj neki mračniji kutak, poput kupatila ili neke druge tamnije prostorije u vašem domu. Osim što će lepo izgledati i ukrasiti prostoriju, bostonska paprat će prečistiti vazduh u toj prostoriji i odstraniti sve štetne zagađivače.

8. Aloe vera (Aloe Barbadensis Miller)

Ako ste u potrazi za biljkom koja će ukloniti sve štetne materije iz vazduha u vašoj sobi, onda je aloe vera prava biljka za vas. Ova biljka poreklom iz Afrike je danas jedna od najpopularnijih lekovitih biljaka u celom svetu.

Ona ima blagotvorno dejstvo na čovekov organizam i dosta se koristi kako u farmaceutskoj, tako i u kozmetičkoj industriji. Aloe vera je idealan lek za astmu, psorijazu, opekotine i mnoge druge zdravstvene probleme.

Danas se aloe vera sve više uzgaja i kao sobna biljka, a poznata je i kao odličan prečišćivač vazduha. Osim što uklanja zagađivače iz vazduha, ova biljka ima pozitivan efekat na zračenje koje dolazi od televizora.

9. Patuljasta urma (Phoenix Roebelenii)

Ovo je još jedna od biljaka koja će uspešno prečistiti vazduh u prostoriji, a ujedno uneti egzotičnu notu u vaš dom. U pitanju je jedna vrsta palme, a da biste je pravilno održavali najbolje je da joj obezbedite mesto gde ima dosta svetlosti.

Najbolje bi bilo da bude na prozoru koji je osvetljen tokom većeg dela dana. Ono što je važno jeste da je patuljasta urma osetljiva na niske temperature, tako da je treba zaštititi od mraza i hladnoće. To je još jedan od razloga da patuljastu urmu gajite kao sobnu biljku.

Patuljasta urma može da poraste skoro dva metra u visinu i daće poseban egzotičan izgled vašem domu. Kao što smo već rekli, ova vrsta palme će prečistiti vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi, a naročito je efikasna u eliminisanju kiselina iz vazduha.

10. Fikus (Ficus Robusta)

Još jedna sobna biljka koja može da pomogne u prečišćavanju vazduha je fikus, koji se još naziva i plastični fikus. Ovo je biljka koja nije nešto posebno atraktivna na izgled, ali je itekako korisna.

Ona će pomoći da se uklone svi zagađivači iz vaše sobe i da vazduh bude zdrav i prijatan. Fikus je naročito poznat po tome što prečišćava vazduh od takozvanih formaldehida koji mogu biti jako opasni.

Osim toga, veruje se da fikus može da neutrališe dim od cigarete i da eliminiše bakterije, gljivice i prašinu iz vazduha. Sve u svemu, fikus može biti jako koristan za prečišćavanje vazduha u vašem domu.

Fikus ćete lako prepoznati po krupnim listovima zelene boje. Ova biljka voli sunčana mesta i ne voli naglo menjanje temperature u prostoriji, ali sposoban je da se prilagodi bilo kakvim uslovima.

Iako više voli sunčana mesta, fikus može da uspe i na hladnijim mestima i u senci. Važno je samo da nema naglih promena temperature u prostoriji u kojoj se ova biljka nalazi.

Osim toga, važno je da fikus držite dalje od promaje, jer to bi moglo da dovede do velikog oštećenja ove biljke.

Veruje se da fikus ima lekovita svojstva i da blagotvorno utiče na zdravlje. Još od davnina se verovalo da ljudi koji imaju fikus u svom domu ređe obolevaju nego oni koji nemaju ovu biljku. Postoji verovanje da fikus ima umirujući efekat i da može da utiče na bolje raspoloženje.

Ne samo da prečišćava vazduh, nego je dokazano da fikus može da poboljša energiju u celom stanu. Postoji čak verovanje da fikus može da pomogne svima onima koji ne mogu da imaju decu, pa ga takvi parovi obično stavljaju u svoj dom.

Fikus simboliše i obilje, bogatstvo i blagostanje koje će pratiti onoga u čijem domu se fikus nalazi. To je takođe jedan od razloga zašto je fikus popularan kao sobna biljka u celom svetu.

U ovom tekstu ste mogli da vidite koje su to najpoznatije sobne biljke koje mogu da vam pomognu u prečišćavanju vazduha.

Takođe, ukratko smo vam opisali svaku od tih biljaka i naveli njene osnovne osobine, tako da se nadamo da ćete moći lako da odlučite koja biljka je najpogodnija za vaš dom.

Ukoliko se opredelite za neku od ovih biljaka, više nećete morati da koristite bilo kakve aparate za prečišćavanje vazduha, jer svaka od ovih biljaka ima tu ulogu i pomoći će da vazduh u vašem domu opet bude zdrav i kvalitetan.

Možete biti sigurni da u prostoriji u kojoj držite neku od ovih biljaka više neće biti zagađivača u vazduhu i moći ćete slobodno da ga udišete.

Štaviše, spomenuli smo da prisustvo nekih sobnih biljaka može blagotvorno da utiče na vas, na vaše nerve, ali i na celokupan ambijent u vašem domu.

Bilo da se opredelite za aloe veru, fikus, paprat ili neku drugu sobnu biljku koju smo spomenuli, nećete pogrešiti. Uz prisustvo neke od ovih biljaka u vašem domu, vazduh će biti čist i kvalitetan, a vi puni elana i energije.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..