Ovo je sobno cveće koje cveta cele godine

Sobne biljke danas su veoma popularne u celom svetu. Ne samo da služe kao ukras u vašem domu, već mogu da imaju i brojne koristi za vas. Poznato je da mnoge biljke prečišćavaju vazduh i na taj način eliminišu duvanski dim i ostale zagađivače.

Takođe, neke biljke su idealne za spavaću sobu jer oslobađaju kiseonik i omogućavaju miran san. Sve u svemu, biljke koje držite u svom domu su višestruko korisne, a ne treba zanemariti ni to da će svaka od njih dati specifičnu notu vašem domu i da će ga ukrasiti.

U ovom tekstu ćemo govoriti o sobnom cveću, odnosno o onom cveću koje cveta tokom cele godine. Reći ćemo vam koje to biljke možete izabrati za vašu sobu, a da možete da budete sigurni da će stalno cvetati.

Osim toga, reći ćemo vam i neke osnovne osobine svake od tih biljaka, kako bi vam bilo lakše da se opredelite za to koje sobno cveće je idealno za vas i za vaš dom. Ako ste ljubitelji cveća i sobnih biljaka, onda svakako treba da pročitate ovaj tekst, jer vam može biti jako koristan i zanimljiv.

1. Anturijum (Anthurium)

Pre svega, spomenućemo anturijum, koji je poznat još i kao flamingov cvet. U pitanju je tropska biljka koja će dati notu egzotike vašem domu. Anturijum je zimzelena biljka koja svojim izgledom delimično podseća na pticu flamingo, pa je zato i dobila naziv flamingov cvet. Anturijum je biljka koja potiče iz Argentine, Meksika i drugih delova Južne i Srednje Amerike.

Anturijum je poznat po svojim specifičnim cvetovima, koji se najčešće javljaju u narandžastoj, crvenoj, ružičastoj ili nekoj drugoj jarkoj boji. Cvetovi anturijuma imaju i specifične brakteje, odnosno krupne obojene listove koji mogu biti u raznim bojama. Cvetovi anturijuma svakako privlače veliku pažnju i deluju jako atraktivno. Ako se opredelite za ovu biljku, budite sigurni da će ona učiniti vaš dom egzotičnim i dati mu neku posebnu energiju.

Pravilnom negom anturijum će trajati dugi niz godina. Anturijum voli umerene i visoke temperature. U prostoriji u kojoj se nalazi anturijum temperatura ne bi trebalo da bude niža od 15 stepeni, ni viša od 29 stepeni. Najbolje bi bilo da u prostoriji gde držite ovu biljku održavate neku umerenu temperaturu.

Anturijum voli svetlost, pa je najbolje da ga držite na osvetljenom mestu, ali morate se pobrinuti za to da ova biljka ne dođe u direktan dodir sa sunčevim zracima, jer na taj način može doći do oštećenja i propadanja listova, ali i drugih delova ove biljke.

Za prihranu anturijuma potrebno je koristiti đubrivo koje ne sadrži karbonate, a prihranjivanje same biljke se obavlja jednom ili dva puta u toku meseca. Anturijum se redovno mora prskati vodom, naročito u toku letnjih meseci.

Kao što smo već rekli, anturijum spada u stalnocvetajuće biljke, što znači da njegovo cvetanje može da traje nekoliko meseci. Cvetanje anturijuma se najčešće odvija između juna i februara.

Nakon što se završi cvetanje dolazi period kada biljka miruje, a taj period može da traje i duže vreme, čak i godinu dana, zavisno od toga koliko vremena je trajalo cvetanje. Kada se završi period mirovanja, ponovo dolazi period cvetanja i tako u krug. Naravno, potrebno je da sve vreme biljka bude zdrava, odnosno da se redovno odsecaju truli i oštećeni listovi.

Osim što je anturijum jako lep na izgled, ono što privlači ljubitelje cveća je i simbolika koja se vezuje za ovu biljku. Naime, veruje se da anturijum može da otera zle duhove i da poboljša celokupnu energiju u kući. Osim toga, veruje se da ovo sobno cveće ima pozitivan uticaj na raspoloženje i psihu.

2. Begonija (Begonia semperflorens)

Još jedna stalnocvetajuća biljka je begonija, tačnije jedna vrsta begonije a to je Begonia semperflorens. Samo ime semperflorens u prevodu sa latinskog jezika znači ,,koja uvek cveta”.

Ova vrsta begonije je poreklom iz Brazila i drugih delova južne i srednje Amerike, a u Evropi se uzgaja tek od 19. veka. Ova vrsta begonije je poznata po tome da ima dugo i neprekidno cvetanje tokom celog vegetacionog perioda.

U pitanju je višegodišnja biljka koja može da pomogne u prečišćavanju vazduha. Da bi lepo cvetala i da bi se lepo razvijala, begonija se mora pravilno održavati. Ova biljka voli umerene i malo više temperature i voli osvetljena mesta.

Najbolje je da leti begonija bude na temperaturi oko 25 stepeni, dok je zimi idealna temperatura za begoniju 16 stepeni. Kao i kod većine biljaka, izbegavajte direktan kontakt begonije i sunčevih zraka.

Begonija mora redovno da se zaliva, ali vodite računa da zalivate samo osnovu biljke, a ne njene listove. Begoniju je dovoljno zalivati jednom nedeljno u toku leta, dok bi zimi to trebalo da radite na svakih desetak dana. Za prihranu begonije koristite neko neutralno đubrivo.

Kao što smo već rekli, ova vrsta begonije cveta neprestano, što predstavlja vrlo zanimljivu pojavu. Cvetanje obično počinje u maju i traje do prvih mrazeva. Cvetovi begonije mogu se javiti u raznim bojama, a uglavnom su to jarke boje, poput crvene, žute itd. Da bi biljka stalno cvetala, potrebno je da obezbedite sve uslove koje smo naveli i da redovno uklanjate uvele i oštećene listove.

3. Hibiskus (Hibiscus)

Još jedna sobna biljka koja neprekidno cveta je hibiskus. To je jedan od razloga zašto je ovo omiljena sobna biljka mnogih ljubitelja cveća. U pitanju je jednogodišnja biljka, koja se kod nas naziva još ,,japanska ruža” i ,,kineski slez”. Hibiskus je tropsko cveće koje pripada porodici slezova. Njegovo poreklo se vezuje za Kinu.

Hibiskus je tradicionalno cveće koje ima mnoga simbolička značenja. Još od davnina se smatralo da su cvetovi hibiskusa simbol ljubavi i ženske lepote. Na Haitiju je hibiskus priznat kao nacionalni simbol, a popularan je i u mnogim drugim krajevima sveta.

Na našim prostorima hibiskus je jedna od najtraženijih sobnih biljaka, jer je lak za održavanje, a pritom je jako lep na oko. Hibiskus se može naći u raznim bojama, poput narandžaste, crvene, lila, roze, bele, žute itd.

Kao što smo rekli, hibiskus spada u biljke koje stalno cvetaju, a prvi cvetovi se pojavljuju negde u junu. Biljka dalje cveta sve dok ne budu prvi jaki mrazevi. Hibiskus se razmnožava reznicama, a razmnožavanje se najčešće odvija u maju.

Ako i vi imate hibiskus kao sobnu biljku, potrebno je jednom godišnje da ga presejavate i da uvek koristite saksiju koja je za broj veća od prethodne. Na svake 2-3 godine je dovoljno samo da zamenite gornji deo zemlje novim slojem, jer su tada već cvetovi veliki i nije potrebno presađivanje.

Hibiskus najbolje uspeva na osunčanim mestima, ali vodite računa da ne bude na promaji. Da bi vaš hibiskus lepo cvetao, važno je da ga držite na sunčanom i toplom mestu. Najvažnije je da hibiskus ne bude izložen niskim temperaturama, jer tada sigurno neće cvetati i neće se razvijati kako treba.

4. Orhideja (Orchidaceae)

Poznato je da orhideja spada u stalnocvetajuće biljke, ali da bi cvetala tokom cele godine morate je pravilno održavati i obezbediti sve potrebne uslove za njen uzgoj.

Pre nego što kupite orhideju i postavite je u svoj dom, važno je da otkrijete koliko je ta orhideja stara. Poznato je da ovo cveće najviše cveta kada je staro negde između 18 i 36 meseci.

Nije dobro kada se desi da previše mlada orhideja procveta, jer ona još nije sposobna za oporavak nakon perioda cvetanja. U tom slučaju može se desiti da orhideja uvene ili da počne da truli. Zato je uvek najbolje birati ovu biljku u periodu kada je najpogodnija za cvetanje. Orhideju koja je pogodna za cvetanje ćete najlakše prepoznati po tome što ima između 5 i 8 izdanaka.

Sledeći važan korak kada je u pitanju gajenje sobne orhideje jeste to da saksiju sa ovom biljkom nikako ne treba često da premeštate sa jednog na drugo mesto. U pitanju je biljka koja voli da stoji samo na jednom istom mestu, jer tako najbolje može da uspe i da se rascveta. Ako je često pomerate sa jednog na drugo mesto, to može biti jedan od razloga zašto biljka ne cveta i zašto se ne razvija pravilno.

Za vašu orhideju izaberite sunčano mesto kraj prozora, a vodite računa da i koren bude izložen suncu. Najbolje bi bilo da držite orhideju u plastičnim, a ne u keramičkim saksijama, kako bi svetlost mogla da dopre i do korena biljke.

Orhideja je biljka koja zahteva dosta svetlosti, tako da se preporučuje da je držite na prozoru koji je osvetljen tokom celog dana. Zimi kada nema puno sunca preporučuje se da upalite lampe, jer za cvetanje orhideje svetlo je neophodno tokom cele godine.

Orhideja se kao i druge biljke mora redovno zalivati, naročito za vreme cvetanja. Nakon perioda cvetanja dovoljno je da orhideju zalivate samo 2 ili 3 puta mesečno.

Povremeno je potrebno orhideju potopiti u vodu da stoji oko jedan ili dva sata, a nakon toga je treba dobro ocediti i vratiti na mesto gde inače stoji. Ovo pranje orhideje je jedna od prilika kada orhideju morate pomeriti sa njenog stalnog mesta, ali gledajte da je ne pomerate iz drugih razloga. Takođe, vodite računa da orhideju redovno prskate i da vlažnost vazduha u sobi bude velika.

Za uzgoj orhideje, pre svega za njeno cvetanje, potrebno je da u sobi bude umerena ili malo viša temperatura. Vodite računa da orhideja ne stoji na promajnom mestu i redovno provetravajte prostoriju u kojoj se orhideja nalazi.

Veoma važan faktor koji utiče na cvetanje orhideje jeste i pravilna prihrana ove biljke. Nemojte koristiti đubrivo koje sadrži azot jer ono će dovesti do propadanja biljke i jako je loše za orhideju. Umesto toga, opredelite se za đubrivo koje je bogato fosforom i kalcijumom, jer ovi minerali najbolje utiču na cvetanje orhideje.

Sada kada ste videli pod kojim uslovima se orhideja najbolje uzgaja, odnosno koje uslove treba obezbediti za njeno cvetanje, reći ćemo vam i jednu zanimljivu stvar vezanu za ovu biljku i njeno cvetanje.

Naime, veruje se da može da se desi da orhideja ne počne da cveta iako ima idealne uslove za to. U tom slučaju vam predlažemo da prouzrokujete mali stres vašoj biljci kako biste na taj način izazvali njeno cvetanje.

Dobra ideja je da prestanete da je zalivate par dana ili da stavite orhideju na neko drugo mesto koje je hladnije i manje osvetljeno. Sve ovo bi trebalo da izazove cvetanje vaše orhideje, a onda je vratite na njeno uobičajeno mesto i nastavite sa negom koju ste do tada primenjivali.

5. Spatifilum (Spathiphyllum)

Spatifilum je još jedna ukrasna biljka koju možete nabaviti za vaš dom, a koja cveta povremeno u toku cele godine. Ova biljka vodi poreklo iz jugoistočnih delova Azije i iz toplih predela Amerike, ali danas je popularna u celom svetu, pa i kod nas.

Spatifilum će vas na prvi pogled osvojiti svojim prelepim belim cvetovima, ali to nije sve. Ova biljka može da pomogne da se očisti vazduh u vašem domu i da deluje blagotvorno na vas.

Veruje se da je spatifilum prvenstveno ženska biljka, odnosno da donosi ljubav i sreću ženskim osobama koje na poklon dobiju ovo cveće i koje ga imaju u svom domu. To je svakako jedan od razloga zašto je ova biljka toliko popularna.

Nega i održavanje ove biljke su dosta jednostavni. Spatifilum zahteva redovno zalivanje, a najbolje je da koristite vodu koja je malo odstajala.

Leti je potrebno i orošavanje ove biljke, a na svakih mesec dana u vodu kojom zalivate spatifilum potrebno je da dodate malo đubriva, ali vodite računa da to bude odgovarajuće đubrivo koje se rastvara u vodi. Prihrana je naročito važan faktor kada je cvetanje u pitanju.

Što se svetlosti tiče, spatifilum ne zahteva puno svetla, pa je najbolje držati ga u nekoj senci ili polusenci. Ova sobna biljka najbolje uspeva na temperaturi oko 20-25 stepeni.

Ukoliko obezbedite sve potrebne uslove koje smo naveli, spatifilum će vam cvetati u toku cele godine. Cvetovi spatfiluma traju oko dva meseca, a vremenom postepeno prelaze iz bele boje u zelenu.

Spatifilum je dosta otporna biljka, tako da nema bojazni od bolesti i štetočina. Ako vaša biljka ne dobija dovoljno vode, primetićete da su joj se listovi spustili, što će vam biti jasan znak da je potrebno obilnije zalivanje.

Ovo su samo neke od biljaka koje cvetaju tokom cele godine. Još neke biljke koje se svrstavaju u ovu kategoriju su geranijum, pelargonijum, fuksija itd. Za koju god od ovih biljaka da se opredelite nećete pogrešiti. Uživaćete u njihovim divnim cvetovima tokom cele godine i imaćete lepu ukrasnu biljku u svom domu.

Svo ovo sobno cveće ćete uskoro moći da nabavite kod nas. Dodajte svoju e-mail adresu ispod i bićete obavešteni kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..