Sobno cveće – Top 15 najpopularnijih

Ukras svakog doma, ma koliko on bio mali ili mračan, svako od nas zaslužuje da obogati svoj dom nekom biljkom, svesni koliko je takav potez blagorodan.

Nema svako od nas iste mogućnosti, na kraju krajeva niti ukus, ali izbor sobnog bilja je toliko ogroman da ima za svakog po nešto.

Postoje one sorte koje su veoma izdržljive, koje ne zahtevaju gotovo nikakvu pažnju, što se kaže to su one biljke koje su savršene za one zaboravne, ali i dalje ljubitelje biljaka.

Postoje i oni iskreni ljubitelji biljaka i cveća, koji jako žele da posvete vreme, energiju i novac, i oni mogu da pokušaju da gaje i neke malo “zahtevnije” biljke, koje možda traže malo više, ali svakako da vrede.

Generalan savet je uvek da se razmisli kje su potrebe a koje mogućnosti pre nego što kupite sobno bilje, ali isto tako postoje i one biljke koje su zaista zahvalne, otporne, lepe i dekorativne, i sa njima sasvim sigurno nećete nikako pogrešiti, ukoliko se nađu u vašoj sobnoj bašti.

Uvek se podsetite da su biljke živa bića kojima je potrebno ispuniti neke osnovne uslove, kako bi moglo da raste i da se razvija, ma koliko neka biljka bila prilagodljiva.

U tom smislu mora da bude, u zavisnosti od tipa biljke, zadovoljavajuća temperatura, zemljište, pozicija u stanu, vlažnost vazduha, zemljište, i naravno voda, odnosno adekvatno zalivanje.

Uvek se dobro raspitajte koja je to biljka koja odgovara vašem načinu života, vašem životnom prostoru, i razmislite da li možete da joj to priuštite.

Ipak, u daljem tekstu pomenućemo biljke koje se generalno smatraju da su najbolje sobne biljke – to bi bile one koje nisu prevelike, koje ne zahtevaju enormnu pažnju, koje ne traže direktno svetlo i kojima odgovara sobna temperatura, odnosno koje nisu toliko otporne na temperaturne šokove, ili promaju, vetar, mraz.

Takođe, to su one koje nam daju zdrav vazduh, jer su poznate kao prećišćivači vazduha, jer eliminišu loše materije iz vazduha. To mogu biti i one biljke koje se mogu držati i u spavaćoj sobi, ali i kuhinji i kupatilu.

To, su na kraju krajeva, biljke koje su jako dekorativne i ulepšavaju vaš dom.

Nikada ne birajte sobne biljke samo na osnovu toga kako vam se sviđa njihov izgled, već i na osnovu i ovih drugih uslova.

Svako ko poželi da ima neku sobnu biljku, želi da u svom životnom prostoru drži živo biće koje će da “gaji”, a to podrazumeva određenu pažnju svakako. Pre svega, vreme i ljubav su ključni.

Treba napomenuti da pojedine biljke mogu da borave tokom leta i proleća na terasama, dok neko ne sme, pa se tokom zime mora više negovati.

Velika većina biljaka o kojima ćemo i mi govoriti u ovom tekstu je iz tropskih krajeva, pa im se tako mora omogućiti topao vazduh, visoka vlažnost, a način na koji ćete to uraditi je vaš izbor.

Neko cveće može preko leta biti i na terasi, a neko ne sme napolje, pa se i o tome mora voditi računa. Sa prvim hladnim danima cveću se mora pružiti dodatna nega, a pošto je većina kućnih biljaka iz tropskih krajeva pa vole vlažan vazduh i visoku temperature moramo im to obezbediti.

Sobne biljke se nikada ne stavljaju blizu izvora toplote, tamo gde struji vazduh, a uglavnom je potrebno da se sobne biljke orošavaju, kao što je naprimer Fikus, ali postoje i one kojima to nije potrebno, kao npr Afrička ljubičica.

Uvek se setite kada je biljka u vegetaciji, tada se više troši i potrebno joj je češće zalivanje, ali i prihrana, koja opet mora da bude odgovarajuća.

Ovo je Top 15 sobnih biljaka koje su trenutno popularne:

Aloe vera – za početak preporuka je jedna od najstarijih prepoznatih biljaka za bezbroj divnih osobina. Aloe vera je biljka za koju ljudi znaju i pre Hrista. Mnogo se koristila i dan danas koristi u medicinske svrhe, ali danas je sastavni deo farmaceutske industrije, kao i kozmetičke. Ova biljka je blago za kožu, od nje se spremaju mnogobrojni lekoviti melemi i kreme, ali je savršena i za respiratorne organe, ili npr kod epilepsije.

Potrebno je mnogo mnogo stranica da bi nabrojali sve benefite koje Aloe Vera ima. Što se tiče nege, Aloe vera ne traži puno pažnje, ali je svetlost stavka koja je jako bitna jer ona utiče na količinu i kvalitet gela.

Zato je važno da biljka bude na svetlom mestu. što se tiče zalivanja Aloe Vera se sastoji uglavnom od vode, tako da joj prekomerno zalivanje šteti, dovoljno je jednom sedmično leti, a jednom mesečno zimi.

Filadendron – ovo je biljka koja se naprosto mora naći na ovoj listi. Razlog je, između ostalog i to što je ovo biljka koja je uz Fikus najčešća sobna biljka koja se gaji. Fenomenalna je za mračne stanove, jer dobro podnosi mrak, i to je jedan razlog što je još i omiljenija biljka od fikusa, ili nekih drugih biljaka.

Dolazi nam iz Meksika, i veoma je egzotičnog izgleda. Može da bude i na svetlu, koje je indirektno, ali opet može jako lepa da uspeva i u polu-senci. Svakako da je bitno da se biljka adekvatno zaliva, na način da zemlja ne ostane suva ni u jednom trenutku, kako to neke druge biljke mogu da podnesu. Bez ikakvih problema Filadendron možete da držite u sobi, a kada se setite listove čistite od prašine i prskajte ih vodom, kako bi ih osvežili.

Krasula (Crasula ovate) – biljka koja je poznata kao biljka koja daruje pozitivnu energiju. Poznata je po imenima Dolar drvo, Parica i Japansko drvo, zasnovano na verovanju da je ovo biljka koja donosi novac u kuću u kojoj je. Veoma je pogodna da se drži u stanovima koji su manji jer ona manjeg rasta.

Ona je poznata i po lučenju eteričnog ulja koja je jako zdravo za ljude, jer budi fizičku i umnu snagu. Ona cveta tokom zimskih meseci, pa sve do proleća , i zao je Krasula idealna biljka o čijoj temperaturi ne morate da vodite računa.

Ona je sukulentna biljka koja skladišti vodu u listovima, zato ne zahteva puno zalivanja, naprotiv, leti jednom u nekoliko dana, zemljište nikako ne sme da bude potpuno vlažno. Idealno mesto za Krasulu je kod ulaznih vrata kuće na severnom ili severozapadnom delu. Feng Šui prepoznaje značaj ove biljke.

Sanseveria – ili biljka koju zovu Sablja biljka ili Svekrvin jezik, jer zaista podseća na dugačak i šiljast jezik je fenomenalna biljka za zatvoren prostor. Ima dugačke i sočne listove, koji stoje prave, ali je posebno važna za zatvoren prostor jer je to biljka koja dokazano čisti vazduh. Ona iz vazduha eliminišete toksine – kao što su benzen, trikloroetilen i formaldehid.

Svakako da se ova biljka nalazi na Top 15 listi sobnih biljaka, jer je nezhatevna kada govorimo o nezi. Može da se gaji i u hladu ina svetlu, a ona je jedna od onih koja nema problem da je ponekad u blizini grejnih tela, npr tokom zime. Nema potrebe da je puno zalivate, jer joj ne prija puno vlage.

Čuvarkuća – i ova biljka, kao i recimo Filadendron dolazi iz dalekog Meksika, a postoji bezbroj verovanja vezanih za Čuvarkuću. Veruje se da je ovo biljka koju kada držite u domu ne morate da brinete o vremenskim nepogodama, jer vas ona štiti od grmljavine i munja, kao i štete koja može nastati od velikih kiša. Njena druga imena su Kamena ruža, kao i Debela koka. Uvek se savetuje da je kupite među prvim biljkama, ukoliko tek počinjete da se bavite kućnim cvećarstvom. Njoj ne treba mnogo pažnje, i zato je vole svi, ona je veoma otporna biljka.

Neće joj naštetiti ni zima ni mraz, a uz to ona može da ponese i sušu, i to onu koja poprilično dugo traje, što je fenomenalno za one koji zaboravljaju da redovno zalivaju biljke. Čuvarkuća se može jako lepo gajiti u manjim saksijama koje su nešto pliće, bukvalno joj nista ne smeta, ona svakako raste.

Kalanhoja – ovo je jedna od biljaka koje su svoje mesto u sobama i na terasama našle relativno skoro. Doneta je iz Madagaskara relativno skoro pre 30, 40 godina i od tada se jako lepo gaji svuda. U izbor za najbolju sobnu biljku ušla je pre svega zbog svog manjeg raste, ali ono što je takođe predivno i dekorativno je njeno cveće.

Kalanhoja ima sitne mirisne cvetiće koji mogu da budu u raznim bojama, što izgleda zaista predivno i dekorativno. Njeno cveće je grupisano, a miris je, kako ga opisuju, neverovatno svež – zato se takođe bira da bude u sobama jer osvežava prostoriju ne samo izgledom već i mirisom.

Ova biljka je svakako veoma otporna i tu nema brige nikakve, a jedno na šta biste trebali da obratite pažnju jeste zalivanje, koje ni u kom slučaju ne sme da bude prekomerno, jer je joj to uništava izgled.

Ako je previše zalivate, Kalanhoja će da vam odgovori svenulim izgledom, koji je sve samo nije svež – cvetovi će da se poviju na dole, a stablo će da se savije. Zato uvek obratite pažnju da zemljište između dva zalivanja bude skroz suvo, kako slučajno ne biste preterali sa zalivanjem.

Aspidistra – neki je još zovu i Salonska palma, zato što i liči na palmu, koja ima dugačke, visoke listove, i zaista joj se može dati epitet elegantne biljke. Divno se uklapa u salonske stanove, ali i moderne ili skromne stanove kojima će dati dašak elegancije i sofisticiranosti ali i egzotike.

Super je kao biljka koja se preporučuje početnicima u gajenju biljaka, jer ona skoro pa bukvalno nema nikakve prohteve. Sve „loše“ što može da bude u stanu, kao što je mrak, prašina ili suv vazduh Aspidistra može da toleriše i da se razvija nekim tempom.

Međutim ukoliko želite malo više da se pozabavite ovom „palmicom“, bez ikakvih problema to možete da uradite i opet nije naročito komplikovano. Zalivajte je redovno, koristite prihranu i to je sve. Biljka će bujati.

Gumeni fikus – neki ovu biljku zovu Fikus gumijevac a engleski naziv mu je Ficus Elastica. Ova biljka veoma interesantnog imena je veoma upečatljiva biljka koja zaista skreće pažnju.

Kada se gaji napolju, naprimer u bašti, tada može dosta da poraste, nekada čak i do deset metara, dok u sobnim uslovima raste svakako manje. Ima predivne tamno zelene listove. Često se lepo uklapa na pozadinu koja je svetla, kao što je beli zid. Zbog strukture listova, deluje veoma elegantno.

Čak je i NASA prepoznala njen značaj. Istraživanje koje je sprovela govori o njenim fantastičnim benefitima za čišćenje vazduha, što je od posebnog značaja kod sobnih biljaka. Gumeni fikus nije biljka koja zahteva nenormalnu količinu sunca, a ako se vodite time, on će mnogo bolje podneti manjak sunca, nego višak. Zato je idealan za sobno gajenje. Stručnjaci izdvajaju mesec februar kao idealan mesec za početak gajenja ove biljke.

Što se tiče zalivanja, ono se obavlja samo kada je zemlja poptuno suva. Zimi samo treba da bude biljka na visoko vlažnosti, pa neki biraju, koji imaju uslova da je drže u kupatilima gde ima puno vodene pare, koja savršeno vlaži njene divne listove. Kada je ova biljka još mlada da mora da se orezuje, doduše ne preterano, a potrebno je zbog načina rasta i visine da joj pomognete sa štapom za potporu.

Difenbahija – biljka koja ima veliku popularnost kod nas, jer je jako atraktivna a relativno se lako gaji, pa se negde izdvojila kao sobna biljka. Atraktivnost dobija od prošaranih listova koji su izuzetno dekorativno. Difenbahija brzo raste, čak i uz minimalnu negu.

Ukoliko imate sadnicu Diefenbahije možete da je stavite bilo gde, ali kada malo poraste, povedite računa o njoj kako bi lepo rasla i bujala. Ona je biljka koja od nege zahteva da se drži na direktnom svetlu, tako da je možete slobodno staviti pored prozora, bez brige da će da joj se „oprže“ listovi, ali istok tako potrebna joj se sobna temperatura, tako da lokacija na terasi nije dobar izbor. Već smo rekli, super uspeva u sobnim uslovima.

Zalivanje Difenbahije mora da se sprovodi redovno, ali nema prekomernog zalivanja. Samo umereno sa vlaženjem zemljišta, kako je ne bi oštetili, pre svega njen koren, koji od previše vode može da istruli.

Barel Kaktus – ovo je jedna jako interesantna vrsta kaktusa. Specifičnost joj daje izgled – njene iglice su jarko žute boje, a još interesantnije je kad Barel kaktus dobije i sitne cvetove, koji se tako savršeno uklapaju sa stablom koje je tamno zeleno. Ali ovo nisi jedini razlozi zašto je Barel Kaktus našao mesto na ovoj listi, već i zbog toga što on pripada porodici kaktusa koji rastu na suši, odnosno potiču iz suvih predela.

To nam govori da njemu nije potrebna nikakva specijalna nega, imajući u vidu da podnosi i hladno i toplo, i da ne treba maltene nikada da se zaliva. Kaktus zadržava vodu, i to je veoma značajno imati u vidu, tako da je ovo idealna sobna biljka za sve zaboravne.

Zalivanje se obavlja samo kada biljka liči da počinje da suši, tada možete da joj date vodu…. Posle toga zaboravljate na divan kaktus, jer brige nema.

Treba napomenuti da je Kaktus biljka koja nema klasične listove, a to je njen adut, jer ona sama sebi stvara hranu mnogo brže, tačnije proces kojim biljka sebi pravi hranu, ili fotosinteza je ubrzana kod kaktusa. A to posledično znači da njoj ne treba čak ni mnogo sunčeve svetlosti.

Pahira – pomenućemo i njeno latinsko ime „Pachira aquatica“, veoma interesantno, a govori i o tome da se ova biljka ne sme zalivati mnogo, jer čuva vodu. Ljudi vole da drže ovu biljku u svojim domovima, jer postoji verovanje da ona donosi novac u dom, kao i pozitivne vibracije.

Lepa je i dekorativna, a poseban „šmek“ joj daju stabljike koje su isprepletane kao kakva mrežica. Često se nalazi po kancelarijama, osim u kućama. Pahiru treba da držite na mestima koja su veoma svetla, ali uvek izbegavajte direktno svetlo, jer joj to može opržiti listove.

Zalivanje ne sme biti prekomerno, ali Pahira voli vodu, idealno zalivanje je ustajalom vodom, zimi je u fazi mirovanja tako da se zaliva još manje. Ipak, ono što Pahira voli jeste visoka vlažnost vazduha, koju joj možete podariti orošavanjem, koje ćete sprovesti jednom tokom nedelje. Leti je ovo posebno važno.

Šeflera – ili na našim prostorima poznatija kao Biljka kišobran, koji joj je podaren zbog interesantnog oblika. Inače ona je jedna od omiljenih biljaka kod nas. Kada raste u prirodnom staništu može da bude poprilično visoka, i do 4 metra. Ima veoma lepo lišće – liče na šaku, a veoma su zeleni i sjajni.

Šeflera je dokazano fenomenalna biljka za zatvoren prostor, jer čisti vazduh, ona otpušta čist kiseonik, dok njeni listovi poput šake upijaju sve toksine iz vazduha.

Ne traži nikakve posebne uslove za Pozicionirajte vaš primerak na mesto na kome nema nikakve promaje, držite je na sobnoj temperaturi, i nikako je ne izlažite direktnom suncu, jer joj to može uništiti listove. Mesto neka bude srednje osenčeno. Zalivanje Šeflere je uvek umereno, i zemlja između dva zalivanja ne sme da se osuši, pa to uvek proveravajte.

Asparagus Fern – možda još niste čuli za ovu biljku koja dolazi iz JužneAfrike i broji preko 300 različitih vrsta. Svakako da je to biljka koja vredi da se pomene, jer se savršeno uklapa u model dobre sobne biljke. To je iz razloga što se ona jako lako gaji, nema nikakve posebne zahteve tokom gajenja – može da se gaji na osvetljenom ali isto tako i u senovitom delu stana.

Asparagus je divna ukrasna biljka koja od nege zahteva prihranu na desetak dana, a takođe se preporučuje da se presađuje jednom tokom godine, kako bi lepo rasla. Zalivanje nije teško već specifično, ona se zaliva umereno, a svakih nekoliko puta biljku možete da potpuno uronite u vodu. Vlažnost vazduha je veoma važna kod ove biljke, pa se leti savetuje da je orošavate.

Zamija – ovo je biljka koja je morala da se nađe na ovoj listi jer ona spada u red onih koji se najjednostavnije gaje. Ima predivne listove koji imaju oblike pera, sjani su i dekorativni. Svaki prostor učiniće svežim i veselim.

Ovo je biljka koja traži minimalno vode, i skoro uopšte joj ne treba davati prihranu. Čak je jako retko napadaju bolesti ili kakvi insekti. Poznata je i kao biljka koja fenomenalno čisti vazduh, a još jedna dobra vest je da je ovo biljka koja se jako lako razmnožava.

Zaliva se samo kada vidite da je zemljište u kojoj se nalazi suvo. Odgovara joj sobna temperatura, a skoro svako osvetljenje joj odgovara. Jedina stvar koju treba da izbegavate jeste direktno letnje sunce koje može da joj opeče listove.

Orhideja Phalaenopsis – za kraj smo ostavili jednu od najomiljenijih cvetova, koje postoje pored, recimo ruža. Ovaj rod Orhideje je najpopularniji i to sa velikim razlogom. Njen cvet je opojno lep – ličini na leptira koji leti. Još je zanimljivije da je ovo biljka koja daje cvetove u svim mogućim bojama, a često se mogu videti i šarene Orhideje koje su u neobičnim i raznolikim dizajnima.

Simbolika Orhideje je vezana za ljubav. Ne mislite da je problem da se gaji ova biljka, naprotiv, samo treba paziti da se biljka ne nalazi na direktnom svetlu, jer je to može osušiti. Takođe, kada se zaliva, čitava biljka se ubaci u odgovarajuću vodu, u kojoj se ostavi da stoji do dva sata.

Za pred sam kraj, samo da podsetimo, da je izbor sobnih biljaka još veći od ovoga, ovo je samo jedan deo. Kao specijalan bonus, navešćemo vam još jednu od trenutno najpopularnijeg sobnog cveća a to je Spatifilum.

Zovu ga još i ”ženska sreća” jer se smatra da donosi sreću ženskim osobama u dom. Poznat je po svojim divnim belim cvetovima i po lepim dekorativnim zelenim listovima.

Za kraj nekoliko saveta – uvek treba da obratite pažnju pre nego što kupite sobnu biljku. To uvek činite na proverenom mestu, kako biste osigurali da je biljka neoštećena i potpuno zdrava.

Na licu mesta se informišite o potrebama biljke. Na taj način ste već smanjili mogućnost da se biljka ošteti, ili da je napadnu štetočine.

Pratite odgovarajući tempo zalivanja, i posle svakog uklonite oštećene ili mrtve delove biljke, kako bi mogla da nastavi da raste kvalitetno.

Bazalna matična trulež, botritis, pepelnica su neke od bolesti koje mogu zahvatiti sobne biljke. Ali ipak, možemo reći  da najveći deo problema potiče od neadekvatne nege.

Ukoliko primetite bilo koje probleme odmah reagujte, kako bolest ili infekcija ne bi zahvatila celu biljku, ili se prenela na druge biljke koje se nalaze u njenoj blizini.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..