Spatifilum – ženska sreća

Postoje one sobne biljke koje daju draž svakoj prostoriji u kojoj se nalaze, i u mnogim slučajevima, govorimo o biljkama koje imaju predivno lišće, zeleno, dugačko, široko, mesnato i prošarano.

Ono može biti različitih oblika i svojstava; sama biljka i njeni delovi prepuni benefita, poznati kao proizvođači kiseonika, i eliminatori negativne energije i toksičnih materija.

U nekim drugim slučajevima sobne biljke su atraktivne upravo zato što imaju predivno cveće, a jedan primerak je Spatifilum – lak  za uzgajanje, predivnog izgleda, prečišćavač vazduha….

Poznat je po mnogim imenima, a najčešća asocijacija je vezana za žene, jer postoji ukorenjeno verovanje da je ova biljka cvet koji donosi sreću ženama.

Čest je poklon od žene ženi; a čest je „stanovnik“ kancelarija, upravo zbog svog svojstva da prečišćava vazduh.

Na tržištu se može naći veliki broj vrsta spatifiluma, od kojih i veliki broj hibridnih.

Poreklo

Ova višegodišnja sobna biljka potiče iz tropskih krajeva Indonezije i Južne Amerike, pritom ovde govorimo o predelima tropskih kiša, gde je veoma vlažno.

Ona raste u prašumama, gde je toplo i vlažno, ali u dobro skrivenom hladu koje pravi gusto drveće u šumama ovih egzotičnih krajeva.

U zimskim predelima se često gaji u staklenicima. Smatra se da je ova biljka jedna od najelegantnijih koje postoje na tržištu, a njeni beli cvetovi su veoma karakteristični i jedan od razloga zašto je ova sobna biljka toliko omiljena.

Nema straha oko uzgajanja ove biljke, jer ne traži neku specijalnu pažnju, dovoljno je da budu ispunjeni neki minimalni zahtevi koji se tiču vode, svetlosti, vazduha i zemljišta.

Naziv vodi poreklo od grčkih reči spathe (vršni list) i phyllon (list), asocijacija na list koji okružuje cvet.

Drugi naziv po kome je poznata, a dobila je ime upravo po svojim cvetovima je Mesečev cvet, zbog njene biserno bele boje.  Zovu je i  jedarce, a poznata je i po nazivu mirni ljiljan.

Spatifilum je asocijacija na harmoniju zapravo, koja za početak dolazi iz kuće, pa onda ide dalje. Zato se smatra da će prostor u kome je ova biljka odisati harmonijom i balansom.

Savršena je za stresna radna mesta, u kojima boravi puno ljudi; ona neutrališe toksične materije, odnosno loše gasove, kao što je naprimer ugljen monoksid. Fascinantno je to što spatifilum upija zračenja od električnih aparata i onda tu energiju koristi za sopstvene potrebe.

Zašto je popularna?

Osim po karakterističnoj lepoti, Spatifilum je biljka za koju se vezuju mnogobrojne legende, od kojih je najinteresantija ona koja je vezana za žensku sreću.

Legenda kaže, da su žene u nekim davnim vremenima, upravo useljavanjem ovog cveća u svoje sobe, markirale novo poglavlje u svojim životima, nevezano na koji deo njihovog života se to odnosilo.

Pritom, veruje se da su uglavnom bile u pitanju promene koje su vezane za emotivan aspekt života, dakle svaka ljubavna promena bila je vezana za ovaj prelepi cvet.

Legenda takođe kaže da su devojke koje su tragale za srodnom dušom, odmah posle unošenja ovog cveta u svoj dom, pronalazile čoveka svog života; a one koje su imale krizu u vezi ili braku, su rešavale sve probleme sa partnerima, i svedočile neverovatnoj promeni na bolje.

U najinteresantnijim slučajevima, postoje i priče o ženama (koje nemaju decu, a mnogo žele) koje su gajile ovu biljku u svojim kućama da im se ta želja ostvarivala….

Ove legende potvrđuju jasnu simboliku – verovanje da spatifiljum donosi sreću ženama. Pored imena Mesečev cvet, ova biljka zato nosi i naziv Ženska sreća, po kojoj je možda i najpoznatija, posebno na našim prostorima.

Spatifilium, osim duhovne simbolike i divnog izgleda, nudi i određene lekovite benefite. Baš kao i ljiljani, ili hrizanteme, ali i jasmin, i ova biljka je poznata kao vrhunski prečišćavač vazduha.

Ukoliko ste pušač, ovo mora biti obavezna biljka u vašem domu, jer uspešno prečišćava vazduh od neprijatnog mirisa divana; ali i ostalih štetnih materija u vazduhu koje ostaju od duvanskog dima, ali i drugih isparenja.

Smatra se da je uspešna u otklanjaju i preko 50 posto zagađujućih materija u našim domovima, ne samo duvanski dim, alkohol, već i amonijak, trikloretilen, kao i benzen, aceton, i formaldehid. Spatifilium se uspešno bori i protiv plesni, pa je idealna u prostorijama koje imaju problem sa vlagom.

Takođe je odlična u borbi protiv sve većeg problema zračenja koje svi imamo u domovima, a koje dolaze od kućne tehnike, mobilnih telefona, računara, itd.

Dodatno, ova sobna biljka uspešno čisti vazduh od otrovnih materija koja isparavaju iz brojnih hemijskih sredstava koje koristimo za čišćenje kuće, u pitanju mogu biti raznovrsni dezificijensi, ili neka druga hemija koju koristimo da održavamo higijenu doma.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Juka | Krasula

Koje sve vrste postoje?

Kada govorimo o vrstama ove predivne biljke, postoji negde oko 45 različitih vrsta spatifiljuma (ona inače pripada rodu Araceae), pri čemu postoji i veliki broj dekorativnih hibridnih vrsta. Ovo su neke od najpoznatijih koje se mogu pazariti i kod nas.

  1. Spathiphyllum ,,Sensation”
  2. Cannular spathiphyllum – ovo je vrsta koja je najpoznatija po svojoj visini, može da poraste i do impozantnih 1,5 metara
  3. Spathiphyllum ,,Chopin” – prelepog izgleda, poreklo joj je sa Tajlanda
  4. Spathiphyllum ,,Picasso” – ova verzija spatifiluma je „mini verzija“ jer je nešto niža od drugih vrsta

Pojedini hibridi dolaze iz Holandije, a prepoznaćete ih po belim prugicama na listovima.

  1. Spathiphyllum wallisii – niži hibrid, koji može porasti do oko 30 centimetara, a prepoznatljiv je po prelepom žbunu koji formira kada raste, pa izgleda veoma atraktivno.
  2. Spathiphyllum Mauna Loa – viši hibrid, koji raste i do jednog metra, karakterišu ga veoma krupni cvetovi i listovi.
  3. Spathiphyllum ,,Domino” – jedna od poznatijih hibridnih sorti, koja se smatra je i jednom od najlepših vrsta spatifiljuma

Odgovarajuća temperatura

Tropske biljke, kakva je spatifilum uistinu vole toplinu, ali naravno ne preteranu, i ne onu koja dolazi direktno od sunčevih zraka; idealna temperatura se kreće između 20 i 25, 26 stepeni Celzijusa, ali imajte u vidu da je takođe potrebno da bude i vlažan vazduh u prostoriji u kojoj je biljka.

Ovakva temperatura je potpuno očekivana, kada znamo da je poreklo spatifiluma u prašumama Amerike i jugoistočne Azije, gde je toplo, ali vlažno, a ovakve biljke rastu u senci većeg drveća.

Možda ste pomislili da spatifilum ne voli zimu, i da ne može opstati na takvim temperaturama, ali grešite.

Zimi, idealna temperatura je oko 16, 17 stepeni; iako može tolerisati i niže temperature, to ne bi smelo da traje duži vremenski period.

Koliko svetlosti je potrebno?

Što se tiče idealne temperature za vaš primerak spatifiluma, setite se da je ova biljka koja nam stiže iz tropskih predela, da raste u prašumama, i da bi bilo dobro da i kod nas boravi u uslovima koji liče na takve, a to znači da nije izložena direktnom suncu; već da je u nekom polumraku, baš kao i u šumama, gde raste podno višeg drveća.

Idealno bi bilo da je postavite na oko dva metra udaljenosti od izvora svetlosti kao što je prozor, ili da bude u nekom polu-osunčanom uglu vašeg doma.

Direktno svetlo biće pogubno za ovu biljku, u smislu da će direktno izlaganje sunčevim zracima dovesti do promene boje na njenim listovima, pojaviće se braon šare, i listovi će klonuti.

Ukoliko živite na prostorima, koje imaju i zimsko vreme, u tom slučaju, zimsko sunce biće idealno za ovu biljku. Kada dođe zima, biljku slobodno pomerite na direktno sunce, jer će joj prijati.

Koliko zalivanja traži?

Iako smo rekli da je ovo biljka koja je laka za održavanje, to jeste tačno, uz jedan mali uslov – spatifilum voli vodu, i mora redovno da se zaliva!

Zemljište u saksiji prilikom zalivanja mora da bude potpuno vlažno, i onda da se potpuno osuši do narednog zalivanja, i ovde je važno da bude drenirana zemlja, da bi vlažnost bila regulisana adekvatno i mogla da prodre do svih delova biljke.

Najbolje je da je zalivate vodom iz česme koja je predhodno odstajala (kao i za ostale biljke). Leti, kada su više temperature, potrebno je zalivati biljku dva puta sedmično, ne zaboravljajući da je orošavate, i to sa naličija.

Savršena voda za orošavanje je kišnica, zatim destilovana voda, kao i voda od koja je ostala od kuvanja povrća, i na kraju ostajala voda iz česme, kao najjednostavnije rešenje. Najbolje bi bilo da vodu stavite u prskalicu i da poprskate listove, pazeći da voda ne padne na cvet.

Zimi se biljka zaliva jednom nedeljno, jer nema potrebe za većom količinom vode u tim danima.

Znaćete da biljka nema dovoljno vode, nedvosmisleno, ako samo pogledate njene listove – spatifilum čim bude žedan, listovi se opuste potpuno, klonu i smekšaju.

Suprotno tome, ako je biljka dobila preveliku količinu vode, dolazi do truljenja korena, i to veoma brzo; posle čega će istruliti i cela biljka.

Da li cveta?

Da, ova biljka je prepoznatljiva po svojim divnim cvetovima ali, ako ste tek kupili ili dobili biljku, pitate se kako da spatifilum procveta?

Cvetovi spatifiluma mogu da traju i po 60-tak dana; kako vreme protiče boja cveća se menja iz bele u zelenu.

Mnogi kupuju ovu biljku upravo zbog savršenosti oblika i boje cveća, ali šta raditi u situaciji da saptifilum ne cveta kako treba, stagnira, itd.

U tom slučaju postoji mogućnost da vaša biljka nema dovoljno vlažnosti, zbog čega je bitno redovno orošavanje, posebno leti, ali i zimi jer je vazduh suv od grejalica, peći, i radijatora.

Takođe, biljka možda ne cveta jer je saksija u kojoj se nalazi premala, pa na to posebno obratite pažnju.

Treći razlog može biti korišćenje hemijskog đubriva umesto organskog, koje ova biljka ne voli.

Takođe nepravilno zalivanje i držanje na neadekvatnim temperaturama može biti odgovor na pitanje zašto vaš spatifilum ne cveta.

Na tržištu se može naći u crveni spatifilum, koji ima interesantne jarko crvene cvetove.

Cveta leti, ali se cvetovi mogu pojaviti u nekim idealnim uslovima i tokom ranog proleća i rane jeseni.

Da li je potrebna prihrana?

Za pravilan rast i razvoj spatifiluma ne zaboravite prihranu, koju ova biljka traži; ali je svakako izbor prihrane važna stavka. Idealna prihrana može biti mineralno đubrivo.

Ono funkcioniše kao stimulans za razvoj cveća, korena i listova; ojačava biljku jer joj daje sve potrebne nutrijente. Ovakva prihrana je obavezna kada je biljka u cvetanju jer ona tada koristi ogroman broj hranljivih materija, za veoma kratko vreme.

Prihrana se koristi u leto i proleće, kako bi biljka „opstala“ tokom perioda cvetanja, kada se puno troši.

Napomena je da nikako ne koristite hemijska đubriva, već samo organska mineralna, kao što su kompost, ostaci neke hrane (kvasac, pivo, ili omot od crnog luka su odlično rešenje) ili fermentisanji stajnjak (koji se može nabaviti u granulama ili u praškastom obliku).

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje je neophodno da se izvrši jednom u godinu dana. Odgovor zašto dolazi od činjenice da upravo jednom u 12 meseci, ova biljka udvostručuje svoju veličinu, i saksija u kojoj je postaje mala. Idealno vreme za presađivanje je u proleće, kada je biljka prerasla svoju saksiju.

Sledeća saksija u koju ćete je presaditi ne treba da bude ogromna, samo malo veća od predhodne, obratite pažnju na broj saksije, pa kupite samo za broj veću.

Setite se da posle presađivanja, dobro operete ruke, pošto je biljka blago toksična i može da vam iziritra ruke.

Kako se vrši razmnožavanje?

Spatifilum se razmnožava na dva načina:

Prvi način je deljenjem biljke, što je i najjednostavniji način. Ovo je biljka koja ima puno bočnih izdanaka, koji se lako vade i ponovo sade.

Odsecite ih na tri dela, obavezno sterilisanim nožem i zasadite u odvojene saksije, i obilno zalijte. Drugi način je putem semena.

Nega i održavanje biljke

Privlačnost spatifiluma dolazi od lepote u listovima koji su mesnati i zeleni/šareni, ali i predivni beli dugački cvetovi – sama nega nije naročito komplikovana, ukoliko se prati nekoliko važnih pravila.

Veoma je važno da je biljka u odgovarajućem zemljištu, i da se presadi na vreme, kada preraste saksiju u kojoj je, što je uglavnom jednom godišnje.

Potrebno je da ima dovoljno svetla i vlage, kao i da ima adekvatnu prehranu. Obratite pažnju i dobro proučite gde ćete da držite svoj primerak Spatifiluma, zato što ona spada u biljke koje su blago toksične, tako da mora stajati van domašaja mališana i životinja.

Ukoliko se slučajno pojedu neki delovi ove biljke, to može uzrokovati bol u ustima i grlu, a u ekstremnim slučajevima i trovanje.

Zemlja koja je bogata humusom ili ona koja ima kvalitetan kompost, uz dodatak kamenčića ili šljunka na dnu saksije (da bi se biljka odigla dovoljno od dna saksije) su pravi izbor za spatifilum.

Nećete pogrešiti i ako u zemlju dodate pesak ili treset – ovo bi mogli biti savršeni uslovi za pravilan rast ove divne biljke.

Kod nje je jako važno da postoji i drenažni sloj; zbog vlage koja je svakodnevno potrebna, ali nema preterivanja, jer prevelika količina vode dovodi do truljenja biljke, počev od korena.

Ova biljka je kako kažu stručnjaci, osetljiva na promaju, tako da pozicija kod vrata, nikako nije dobra za nju.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Listovi spatifiluma će vam pokazati da li su biljku napale neke bolesti ili štetočine, iako je ova biljka poprilično otporna kada je reč o bolestima i štetočinama.

Manjak vode će pokazati pali listovi i fleke na njima; postepeno gubljenje volumena lista i karakteristične zelene boje. Ako je biljka istrulila, listovi će biti uveli i žuti.

Cvetovi će takođe smekšati, baš kao i koren. Ovo se dešava isto od viška vode, situacija koja takođe ne prija mesečevom cvetu. Nažalost, ukoliko dođe do ove sitaucije, nema spasa.

Još jedna specifična boljka koja može „napasti“ vaš spatifilum je plamenjač – u pitanju je stanje truleži koja počinje od korena preko cveta, koje se vremenom širi na celu biljku.

Ipak, dobra vest je da ovde možete reagovati i spasiti je  – odsecite trule, odnosno zaražene delove biljke. Sa vremena na vreme pregledajte biljku detaljno, da proverite koliko se trulež proširila, i eventualno odsecite trule delove dezinfikovanim nožem ili makazama.

Što se tiče štetočina ovu biljku napadaju lisne uši, zatim vunaste vaši, kao i pauk- grinja i crveni pauk. Znak da su biljku napali pauci su žutilo po listovima; a obratite pažnju na sam list, pauci pletu mrežu ispod lista, pa ga detaljno pregledajte. Ukoliko ih primetite, prebrišite biljku vodom i sapunom ili odgovarajućim pesticidom.

Ukoliko je vaš spatifilum „žrtva“ lisnih vaši, primetićete da biljka rapidno vene, u tom slučaju takođe prebrišite biljku vodom i blagim sapunom. Vunasta vaš je štetočina koja ubija spatifilum, uništava je kompletno; ako je tek početak ovog procesa, prebrišite biljku sa malo alkohola.

Prodaja i cena

Samo malo nege je dovoljno da vam spatifilum pokloni mnogo toga, između ostalog i da ispuni želje pripadnicama lepšeg pola; i stoga je ova biljka prelepih cvetova čest poklon ženama od žena. Doneće joj ispunjenje želja, zdravlje, sreću i ljubav.

U nekim zemljama postoji i običaj da ga starije žene poklanjaju mlađim, u nadi da će imati sreće u budućem životu, i da će im preneti sreću preko cveta. Zato ako želite da donesete sreću nekoj mladoj, dami, poklonite joj ovaj cvet. Čest je i poklon za slave i rođendane.

Cena se kreće, u zavisnosti od vrste i veličine, od oko 500 dinara za najmanje primerke pa sve do oko 3.000 dinara za one najveće.

Uskoro ćete spatifilum moći da kupite u našoj prodavnici koju otvaramo. Možete dodati svoj email na našu mailing listu ispod i zbog toga ćete imati specijalnu povlasticu a to je da ćete dobiti kod za veliki popust kada otvorimo prodavnicu.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..