Ukrasna detelina – dekorativna lepotica

Nema razloga da ne počnete da gajite sobno cveće već danas – veoma brzo ćete shvatiti koliko koristi vam mogu doneti.

Izbor je ogroman, postoje one koje ne traže održavanje, postoje one koji su fantastične jer daju prelepo cveće (neke i više puta tokom jedne godine, a neke i zimi), ali i one koje interesantno rastu i imaju predivno lišće….

Neke čiste vazduh, a druge nam daju pozitivnu energiju, dok treće imaju jestivi plod. Priroda nam je dala za svakoga po nešto, a naše je da saznamo koja biljka je za nas, taj izbor trebalo bi da napravimo prema potrebama i mogućnostima (kakav i koliki nam je prostor u kome bi ga držali, svetlost, vlaga, temperatura), i tako uradimo pravu stvar.

Budite, prilikom izbora biljke iskreni prema sebi, odnosno koliko vremena imate da joj se posvetite.

Jedan od favorita u poslednje vreme jeste i ukrasna detelina – ovo je biljka koja je najpoznatija po svojim listovima koji su specifične ljubičaste boje, mada postoje i mnogobrojne druge vrste, koje su drugih boja. Lako se uzgaja u zatvorenom.

Poreklo

Zemlja njenog porekla je Brazil.

Pripada porodici Oksalisa (Oxalis triangularis je njeno latinsko ime), a najpoznatija karakteristika kod ove biljke su cvetovi, pa tako svoje mesto pronalazi na prozorima, baštama i terasama.

Veoma često se može videti u zatvorenom prostoru, ali i na kamenjarima ili lepim žardinjerama na otvorenom. A pošto zaista atraktivno izgleda, možemo da je vidimo i kao ukras oko veštačkih jezera ili oko fontana.

Učestalo se gaji kao jedna sobna biljka, ali se može kombinovati sa drugim cvećem, npr jako je dekorativna kada se spoji sa begonijama.

Takođe je poznata po tome što je ona biljka čiji se cvetovi zatvaraju tokom noći. Ima te svoje specifične listove koji su srcastog oblika, i ima mnogo tih malih cvetića, koje se u zavisnosti od vrste mogu da budu različite boje.

Poznata je po imenima Cecelj, Soca, Zečja detelina, Srcolika detelina, Lažna ili Ljubičasta detelina, neki je zovu i lukovica.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Božićni kaktus | Kućna sreća

Zašto je popularna?

Pored lepote, interesantnog cveća, lakoće gajenja u skoro svim prostorima, ukrasna detelina je popularna, prosto zbog toga što je detelina, a veruje se da one donose sreću.

Posebno ovde govorimo o onima koje imaju četiri lista. Ako nađete neku koja ima četiri lista, sačuvajte je, jer se veruje da ako se nosi kao talisman da donosi sreću; a ovo verovanje je prisutno i na našim prostorima.

Njeni listovi su specifični jer su veći nego kod drugih detelina, i imaju srcast oblik, a boja može da bude ljubičasta ili zelena, što zavisi od toga koliko sunčeve svetlosti dobija, ali i u zavisnosti od sorte same detelina.

Poslednjih godina sve je popularnije korišćenje cvetića i listova deteline kao ukrase za nokte – njeno sitno cveće se stavlja kao ukras na noktima.

Ona se veoma brzo širi, i može da poraste oko 20, do 25 centimetara u visinu.

Neki tvrde da je Ukrasna detelina jestiva, ali u stručnoj literaturi može se pronaći i informacija da oksalna kiselina koju ova biljka ima, može imati toksične efekte po zdravlje ljudi.

Koje sve vrste postoje?

1. ‘Iron Cross’ oxalis, ili latinski Oxalis tetraphylla – ova vrsta ima jako zanimljivo lišće, a na sredini svakog od njih je ružičasti centar, a ima i pink cvetiće. Jako dobro uspeva kao kućna biljka, a može da poraste oko 25 centimetara

2. ‘Molten Lava’ oxalis – Ova vrsta ukrasne deteline cveta tokom leta i proleća i ima divne zlatno žute cvetiće. Raste do oko 25 centimetara.

3. ‘Purple’ oxalis ili latinski Oxalis regnellii var. triangularis – ovo je vrsta koja ima jarko crvene listove, a divne pink bele cvetove. Može da poraste i do 30 centimetara a takođe je i jako široka, odnosno raste i u širinu. Jako lepo uspeva u zatvorenom prostoru.

4. Redwood sorrel – ova vrsta deteline nalazi se u Americi, na Pacifičkom severozapadu, i daje bele i pink cvetove tokom proleća i leta, dok joj je lišće srebrnkasto.

5. Silver shamrock ili latinski Oxalis adenophylla – ova vrsta fenomenalno lako raste, ima plavkasto srebrno lišće a pink cvetovi rastu tokom kasnog proleća. Raste do 15 centimetara.

6. ‘Zinfandel’ oxalis – ovo je vrsta koja ima jarko purpurno lišće, a cveće je zlatno žuto, i cveta tokom čitavog proleća. Raste do oko 25 centimetara.

Odgovarajuća temperatura

Idealna temperatura za gajenje Ukrasne deteline je negde oko 15, do maksimalno 21 stepen Celzijusa, pri čemu se vodi računa da ne bude iznad 24 stepeni, a tokom noći da ne pada ispod 13 stepeni Celzijusa, jer joj to ne prija.

Ovo je biljka koja će lakše podneti kraću sušu od kiše; a poznato je da je to biljka koja nikako ne voli mraz niti ekstremne temperature, bilo niske, bilo visoke.

Obratite pažnju i na vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj je držite, njoj odgovara prosečna vlažnost sobe.

Koliko svetlosti je potrebno?

Većina stručnjaka preporučuje senovito mesto u kući, koje je nešto malo udaljeno od prozora.

Igra svetla i noći veoma interesantno utiče na ovu biljku, ona je jedna od onih biljka čiji se listovi tokom noći potpuno opuste, kao neki kišobran, a cvetići se zatvore. Kako grane sunce, i prvi zraci sunca dotaknu biljku, ona se budi, i otvara, listovi ponovo postaju pravi, a cvetovi se opet šire.

Ovaj proces se zove fotonastija. Ista situacija se ponavlja kada je ukrasna detelina na „meti“ kiše ili vetra, a ovo je njen način da se zašititi od eventualne štete, koja bi mogla nastati ako je „otvorena“.

Koliko zalivanja traži?

Mlado bilje Ukrasne deteline traži više vlage od onih odraslih, i ovo je pravilo kojeg se morate pridržavati.

Takođe je važno da napomenemo da su starije biljke ukrasne deteline malo otpornije na sušu i zato traže manje zalivanja, jer njihov koren ne voli višak vode.

Ako primetite da listovi nisu sveži, i da biljka vene, nemojte da je ni hranite ni zalivate, da bi se oporavila.

Takođe kada listovi postanu smeđi, tada ga sklanjate do sledećeg perioda vegetacije. Prekomerno zalivanje dovodi do truljenja, tako da uvek čekajte da se zemlja osuši, pa je tek onda zalijete ponovo, a takođe se biljka ne zaliva kada je u periodu mirovanja.

Da li cveta?

Da, ona cveta i veoma je poznata upravo po svom divnom cveću.

Njeni sitni cvetići mogu biti u roze, žutoj ili beloj boji, ali su samo cvetovi u senci listova. Cvetne drške su visoke, da bi cvetići dobili dovoljno sunca.

Cvetanje se obavlja tokom leta i proleća.

Da li je potrebna prihrana?

Što se tiče prihrane, ona se preporučuje tokom perioda vegetacije, kada joj treba još energije, jer tada naglo buja.

Tada se prihranjuje razređenim đubrivom u tečnom obliku, recimo jednom nedeljno, ili jednom u dve nedelje. Kada biljka miruje onda nema potrebe za prihranjivanjem, koje samo može da joj šteti u ovoj fazi.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje može da se obavlja tokom perioda mirovanja, jednom tokom godine, u nekim slučajevima i jednom tokom dve godine, a saksija u koju je sadite ne mora biti veća, a ako vam se učini da je tako nešto ipak potrebno, koristite saksiju koja je za broj veća.

Kada je presađujete uvek birajte supstrat kojije prepun organske materije. U zoni korena ne sme da bude mnogo vlage, i zemlja takođe mora da ima dobru propusnu moć.

Kada je sadite ili presađujete, uvek birajte pozicije sa suncem, ili ako imate adekvatne prozore koji su okrenuti ka jugu. Ne voli senku. Ako je na severu stavite je na sunce, a ako je na jugu, blaža senka je dobar izbor.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje Ukrasne deteline se može uraditi na dva načina, prvi je deljenjem, a drugi semenom, i oba su veoma jednostavna, iako se mnogo češće ova biljka razmnožava deljenjem.

Ovaj proces se sprovodi tako da se grm izvuče iz saksije ili zemlje, a pa se izdeli korenska masa. Tako podeljenu biljku zasadimo u istu dubinu zemlje, a koristimo supstrat koji je bogat kompostom i organskom materijom.

Što se tiče semena, setva se obavlja u proleće, tako što se semenje polaže na jedan centimetar udaljenosti, a onda se prekriva tankim slojem supstrata. Zemlja treba da bude srednje vlažna.

Proces razmnožavanja se radi kada se završava period mirovanja biljke, dakle pred kraj ove faze.

Nega i održavanje biljke

Ukrasna detelina, poput nekih drugih, ima svoj period vegetacije kome sledi period mirovanja, kad biljčica odmara.

Mirovanje dolazi posle letnje i prolećne vegetacije listovi će prestati da se otvaraju na svetlu, i pomalo će da svene. Ukoliko su previsoke temperature, preko 27 stepeni Celzijusa, detelina može ući u stanje mirovanja, ili ako je ostala bez vode.

Kada govorimo o nezi ukrasne deteline, veoma je važno da upamtite dva pravila – prvo je da joj date svetla i da zemljište bude lepo vlažno.

Ukoliko ste se odlučili da vašu biljku, i ako imate mogućnosti za tako nešto, gajite napolju, u tom slučaju, svetlost je dobrodošla, ali temperatura ne sme da bude preterano visoka, kao što smo rekli ne sme da bude preterano visoka.

Iako, objektivno, detelina može da podnese i višu temperaturu, ali ako je izuzetno visoka, onda listovi svenu, i ne pokazuju svežinu i lepotu. Nemojte je preterano zalivati ni u kom slučaju.

Kada se završi proces cvetanja, uvek sklonite cvetne drške kao cveće koje je uvelo ili osušeno. Suve listove odsecite makazama.

Tokom leta je stavite u hlad, jer se neće dobro ponašati na ekstremnom vremenu, a zalivanje se prekida dva do tri meseca, pre početka zime.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Dobro je znati da je ovaj tip biljke veoma otporan na bolesti, a kada govorimo o štetočinama najčešća je pojava biljnih vaši.

Takođe, može se naći na meti lisnih vaši, kao i leptirastih vaši, a u nekim situacijama vole je grinje.

Najčešće bolesti Ukrasne deteline su svakako pepelnica, rđa, i botritis.

Pepelnica je infekcija, koju uzrokuje gljivica, i razvija se kada je niska vlažnost vazduha i kada su previsoke temperature.

Zato se pepelnica javlja tokom leta. Ova gljivica uzima detelinu hranljive sastojke, ostavlja fleke boje pepela po listovima i cvetovima.

Prodaja i cena

A cena prava sitnica, možete je pazariti već za oko 250-300 dinara, i to ovde govorimo o ljubičastoj detelini, u maloj veličini.

One malo egzotičnije kao što je žuta, mogu da koštaju i do 1,500 dinara. Takođe i malo veći primerci ljubičaste mogu da koštaju i preko 500 dinara.

Uskoro ćete i ovu biljku moći da nabavite preko nas, pa se prijavite na našu email listu ispod kako biste dobili specijalan popust kada krene prodaja.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..