Koprivica cveće – ukrasna kopriva u vašem domu

Ponekad kada razmišljamo o biljkama, ne samo o sobnim, nego generalno, pomislimo na neke koje nam deluju toliko neinteresantno, neatraktivno, kao da uopšte ne možemo da zamislimo da ih gajimo kao sobno bilje u saksiji koja će da nam oplemeni prostor i koja je veoma dekorativna.

Međutim tu mnogo grešimo jer postoje neke biljke koje uzimamo zdravo za gotovo, misleći da imaju jednu namenu, a u suštini imaju potpuno neku drugu svrhu.

Pa tako, biljka kao što je Aloja Vera, za koju znamo da je veoma lekovita, koja se koristi mnogo u raznim industrijama, ali zaboravljamo da je Aloja Vera itekako dekorativna biljka, koja je lepa i zaista oplemenjuje prostor u kome se nalazi.

Ipak, postoji i obrnuta situacija. Recimo znamo za koprivu da postoji, da raste skoro svuda,  da je veoma zdrava, da se kuva kao ukusna čorba, da može da se pije kao čaj, kao i da ima bezbroj zdravstvenih benefita, ali isto tako s druge strane, da li ste čuli da ako želite, pojedine vrste Koprive mogu jako uspešno da se gaje i kao cveće. To su ukrasne koprive, koje dolaze u najrazličitijim kombinacijama boja.

Ona je veoma dekorativna biljka,  vrlo jeftina, a njeno održavanje zapravo nije ništa posebno.

Poreklo

Koprivica nam dolazi originalno iz Azije i Afrike. Tamo je pronalazimo na plantažama gde jako lepo uspeva. Pre nešto više od jednog veka ova biljka je uvezena na evropski kontinent. Neki podaci govore da je Koprivica stigla u Evropu iz Indije.

Ako samo pogledate njene osobine, videćete da je jako lepa i šarena, zanimljivo je je i to što je veoma jeftina, a fantastično izgleda kao sobna biljka.

Često se stavlja na prozore, ili na terase; kombinuje se i sa drugim cvećem, jer su njeni listovi toliko izražajni da se savršeno uklapa sa mnogim vrstama.

Lišće je veoma interesantno kod ove biljke koje može biti i šareno, i upravo zbog toga se gajenje ove biljke proširilo svuda u svetu.

Svakim danom se otkrivaju novi varijeteti sa još interesantnijim kombinacijama boja.

Kod gajenja ukrasne koprive morate da znate da što je više svetla date, da će njeni listovi biti intenzivniji, a biljka će samim tim da delovati jako lepo.

Njen latinski naziv je Coleus. Ona spada u grmolike biljke, a njena najvažnija karakteristika su njeni šareni listovi, koji mogu da budu visine od 30 centimetara do oko jednog metra, ovde govorimo o vrsti Kong, koji kako navodi stručna literatura, postaju sve popularniji poslednjih godina.

U njenim šarenim listovima možete da uživate od proleća do kraja jeseni, kada njeno lišće opada, i kada biljka ulazi u mirovanje.

Možda će vas zanimati i ovo cveće: Lobelija | Gloksinija

Zašto je popularna?

Ukrasna kopriva u saksiji se gaji u polu-senci veoma uspešno, zapravo ona savršeno uspeva kada se gaji u saksijama inače.

Omiljena je jer je pejzažna biljka, koja se gaji u skoro 60 varijeteta i u bojama kao što su: zelena, narandžasta, ljubičasta, žuta ili crvena, kao i šarena, i postoji veliki broj različitih dezena lišća.

Kažu da je njena najvažnija vrednost u tome što sa svojim jarkim listovima može da napravi bilo koje senovito mesto u magični dekorativni kutak.

Ona je popularna između ostalog i zbog toga što je veoma jeftina, odnosno ekonomična, pa tako prilikom orezivanja, vrhovi se mogu koristiti za lako razmnožavanje.

U zatvorenom mogu da prežive i do tri, četiri godine, ako se lepo održavaju. Tako da iako životni vek ove biljke nije naročito dugačak, lako i brzo možete dobiti nove biljke.

Koje sve vrste postoje?

Postoji jako veliki broj ukrasnih Koprivica, a ovo su samo neke od njih koje u različitim zemljama, nose različita imena, a mi smo ih ovde podelili i po boji, koja je upravo i najveća razlika među njima.

  1. Crvena Koprivica (Campfire) – ili logorska vatra. Ova vrsta je specifična po svom jarko crvenom lišću, koje podseća na zapaljenu logorsku vatru, koja divno „sija“ u mraku.
  2. Zeleno-Crvena Koprivica (Golden Dreams) – listovi su spolja zeleni a unutra crveni, a kada se stavi na sunce, list postane još intenzivnije crven.
  3. Jarko crvena Koprivica (Color Blaze) – intenzivno crvena vrsta, koja za razliku od nekih drugih crvenih sorti, ima veoma velike listove.
  4. Koprivica Zmajevo Crce (Dragon Heart) – spolja listovi su zeleni a unutra je divna crvenkasta nijansa, sve ukupno zaista podseća na kožu od kakvog zmaja. Na suncu bledi crvena boja, pa listovi postaju više zeleni.
  5. Koprivica Crni Zmaj – karakteristična vrsta koja ima jako tamne i purpurne listove, koji u tami deluju gotovo crni. Na većoj izloženosti suncu, ova biljka postaje svetlija.
  6. Koprivica Električna Limeta- sama reč govori o ovoj vrsti koja ima bukvalno listove koje su boje limete, jarko zeleni, neon boja, koja zaista blješti i divno je dekorativna.

*napominjemo da je ovo samo fragment raznih vrsta ukrasne koprive, od čega postoji i veliki broj hibridnih sorti

Odgovarajuća temperatura

Kada govorimo o idealnoj temperaturi na kojoj Koprivica najbolje raste, upamtite da ona voli topliju klimu, kao i da joj odgovaraju sve temperature koje prelaze 13 stepeni Celzijusa.

Ovo je posebno važno tokom zimskih meseci, tako da ako je Koprivica bila u saksiji napolju, tokom zime je unesite unutra kako bi boravila na prijatnoj temperaturi između 12 i 15 stepeni.

Koliko svetlosti je potrebno?

U zavisnosti koja je vrsta biljke, može podneti i drugačiju količinu svetla ali je negde nepisano pravilo da ova biljka najbolje uspeva kada se nalazi u blagoj senci, na senovitim mestima.

Idealno joj prija jutarnje sunce. U globalu izbegavajte da Koprivicu izlažete direktnom suncu, tokom popodnevnih sati, tokom leta posebno.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje je svakako veoma važno kada govorimo o Koprivici i ovo je posebno važno u momentima kada dođu prolećni i letnji meseci, kada dan duže traje i postane dosta toplije. Tada biljka Koprivica traži da je umereno i redovno zalivate, dok u zimskim mesecima to činite ređe.

Dodatno, Koprivicu obavezno tokom leta orošavajte, jer će to prijati njenom izvanrednom lišću, a tokom zime je možete držati na podmetaču na kome su vlažni kamenčići, kaki imala taman tečnosti koliko joj treba. Uvek pipnite zemlju u kojoj je biljka, treba da bude vlažna ali nikako da zemljište bude „gnjecavo“, jer to odmah znači da je biljka dobila previše vode.

Za ovu biljku važi pravilo kao i za većinu drugih – a to je da ukoliko preterano upotrebljavate vodu i previše zalivate Koprivicu, pre svega njen koren će da istruli, a ako to odmah ne sanirate onda će stradati i čitava biljka. Zato vodite računa o količini vode.

Ukoliko je zima i vazduh je suv, možete orošavati vašu biljku, kako bi listovi ostali sveži.

Da li cveta?

Ova biljka daje cvet, ali je on veoma neugledan i skoro pa možemo da kažemo neprimetan, pored predivnih i šarenih listova.

Ovo je razlog zbog koga se savetuje da se cvetovi kada niknu, otkinu, kako biljka ne bi se trošila na njih hranljive materije, odnosno energiju, koja joj je preko potrebna za razvoj listova.

Inače ona cveta tokom letnjih meseci.

Da li je potrebna prihrana?

Kada govorimo o prihrani, ona svakako dolazi i obzir, samo je važno da znate kako da je dozirate i koju prihranu da koristite.

Ovde se savetuje upotreba blažih đubriva, ali baš ona koja imaju višak kalijuma u sebi, jer upravo kalijum direktno utiče na kolorit biljke.

Tako da će boje biti intenzivnije, ukoliko đubrivo u sebi ima kalijum, ali isto tako ako upotrebljavate đubrivo koje ima više azota u sebi, šarene biljke mogu da izgube svoju šarenost i da postanu samo „obično“ zelene.

Prihranjivanje se vrši na šest nedelja. Što se tiče zemlje, upamtite da Koprivica voli rastresitost zemlje u kojima puno hranljivih materija i koja je veoma bogata tresetom.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje nije neophodno, ali je važno da kažemo da se preporučuje zbog lepšeg rasta same biljke. Ponekad se presađuje iz saksije u baštu, kako bi uživala na lepom vremenu.

Kako se vrši razmnožavanje?

Ovo šarenolika biljka se u najvećem broju slučajeva razmnožava oživljavanjem, a ovo je veoma jednostavan proces, kao i gotovo sve što ima veze sa gajenjem ove lepotice.

Dakle, ovakav vid razmnožavanja se obavlja tako što se nove biljke se razvijenim korenom dobijaju za veoma kratko vreme za samo oko mesec dana.

Kada je uzgajate iz semena, Koprivica se seje u adekvatne sandučiće, biraju se biljke, a zatim se sade u male saksije.

Nega i održavanje biljke

Mislimo da vam je do sada jasno da je Koprivica biljka koja je veoma zahvalna i jednostavna za održavanje.

Svakako da morate da joj omogućite dosta svetlosti, jer ga može podneti, ali sem toga i dovoljno zalivanja. Već smo napomenuli da zalivanje stvarno mora biti redovno, a ovo je posebno bitno da se sprovede tokom velikih vrućina.

Dakle, tokom letnjeg vremena, to činite čak i nekoliko puta dnevno jer supstrat u kome se nalazi, nikako ne sme da bude potpuno suvo.

Zemlja u kojoj sadite Koprivicu, mora da bude odlično drenirana. A materijal za to je tresetni supstrat, koji se najbolje pokazao kod uzgajanja ove biljke.

Koprivica mnogo lepo izgleda u baštenskim saksijama a fantastično se kombinuje sa drugim cvećem koje ste posadili u žardinjerama ili čak cvetnim lejama koje su otvorene.

Kada se gaje napolju, u kontejnerima, Koprivice zahtevaju i malo drugačiju negu, u smislu da im je potrebno, naprimer više zalivanja, u nekim slučajevima i dva puta dnevno.

Što se tiče gajenja i visine Koprivice, važno je da vodite računa da biljka ne izraste previsoko i zato se trebaju skraćivati njeni vrhovi koje se istog tog trenutka mogu upotrebiti kao reznice za razmnožavanje.

Tako odsečene reznice samo stavite u posudu pod staklenikom, držite na toplom i posle toga ćete imati nove biljke.

Biljka uglavnom živi jednu godinu, ali kada se gaji kako treba, može da preživi i duže, do tri ili četiri godine.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Pored onih uobičajenih boljki kao što su prekomerno zalivanje koje dovodi do truljenja korena, pa potom i cele biljke, postoje i štetočine koje mogu da „pikiraju“ Koprivicu.

Od štetočina je najčešće napadaju crveni pauk, i lisne vaši, ali ostale  štetočine koje su veoma karakteristične i za sve druge sobne biljke.

Ono što je veoma važno da upamtite kod borbe sa insektima, jeste da Koprivica ima veoma a bujno lišće, a koje morate sa vremena na vreme da detaljno pregledate jer paukovi nekad umeju da pletu mrežu ili legu jaja sa donje strane lista, tako da, tom smislu, morate da pregledate svaku lisku, ispod i iznad.

Možete da se rešite ovih napasti koristeći sapunasti rastvor, ili da u početku brišete biljku kako bi otklonili ručno insekte; a ako to ne uspe svakako se sugeriše da se koriste odgovarajući insekticidi.

Prodaja i cena

Jako se povoljno kupuje, pa tako kesicu semena sa ovom biljkom možete kupiti za oko 50 dinara, dok odraslu biljku u saksiji možete naći za samo 150 dinara, a izbor je neverovatan, na našem tržištu ih ima svih boja i oblika.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..