Vodena palma – tropska lepotica

Nema dileme, ima jako puno tropskih lepotica na našem tržištu cveća, i izbor je skoro pa nemoguć kada želite da odaberete savršenu za vaš cvetni kutak, gde god da se on nalazi.

Ipak, jedna od sve omiljenijih na našem tržištu je palma, razne vrste, jer veoma atraktivno izgledaju, a većina se relativno lako održava.

Za stanove se uvek biraju vrste palme koje su nešto sitnije, kako biste imali mesta gde da je locirate, a kako bi biljka opet sa druge strane dobila sve što joj je potrebno za rast.

Danas govorimo o vrsti koja se zove Vodena palma, koja je jedna od vrsta koja obožava da bude u vodi, tako da je mogu birati oni koji vole egzotiku u svom stanu, a koji ne vode računa o zalivanju, pa im se omakne višak vode…. Potrebno je samo da joj date neke osnovne stvari, i ona će bujati.

Ovo može biti njihov izbor, koji osim dekorativnosti pruža i zdravstveni benefit jer Vodena Palma čisti vazduh, a u alternativnoj medicini se koristila za lečenje mnogih bolesti.

Poreklo

Ovo je jedna od najlepših vrsta palmi-  takozvana Vodena palma, ili Kišobran biljka, koje veoma atraktivnog tropskog izgleda, koja izgleda kao da ima raskošni žbun na svom vrhu, a predivni zeleni listovi se divno njišu.

Zemlja njenog porekla je Madagaskar a tamo raste u močvarama, dakle tamo gde je toplo i vlažno, i gde nema direktnog svetla. Inače može da se gaji u svim predelima gde je suptropska i tropska klima.

Raste i u većini Arapskih zemalja, kao i većini zemalja u Istočnoj Africi kao što su Etiopija, Eritreja, Malavi, Uganda, Tanzanija, itd.

Na Madagaskaru raste samoniklo. Negde u 16.veku su je preneli i u druge delove sveta, jer su shvatili da je ovo tip palme koji se jako dobro uklapa i može da se uzgaja i na drugim klimama, ne samo tropskim.

Ona jedna od omiljenih sobnih biljki a nije mnogo velika.

Ona je biljka koja raste žbunasto i može da poraste negde do 75 centimetara u visinu. Samo stablo može da poraste negde do oko 65 centimetara, ali se dešava da rastu i do čak dva metra, posebno u mestima njenog porekla.

Drugo ime po kome je poznata jeste Kišobran Palma, ili Kišobran Biljka, a pripada porodici Papirusa, i zapravo je ona jedna vrsta šaši.

Zašto je popularna?

Popularnost je ova biljka stekla zbog dekorativnog izgleda, egzotike i sposobnosti da se uklopi u bilo koju prostoriju, veoma sveže izgleda. Ima veoma interesantno žbunasto lišće koje je divno postavljeno na dugačkim stabljikama savršeno zelene boje.

Zanimljiva informacija je da se ona koristi u akvarijumima tamo se koristi kao ukras… a to sve joj je omogućeno zbog činjenice da ova vrsta palme jako dobro podnosi vodu. Bukvalno može da boravi po ceo dan u vodi.

Često se koristi za uređivanje i tropskih vrtova, ali i bazena i fontana, naprosto se savršeno uklapa u ovu „vodenu priču“, i zbog toga što dobro podnosi vodu, ali i zbog toga što se savršeno uklapa svojim raskošnim izgledom.

Ona je biljka koja veoma brzo raste kada se nalazi u idealnim uslovima kao što su visoka vlažnost, svetlost i toplota.

Aruvejdanska medicina je prepoznala zdravstvene benefite ove biljke, čiji su se neki delovi koristili kako bi se lečila groznica, i stomačni problemi.

Koje sve vrste postoje?

U literaturi se pronalazi podatak da postoji preko 600 vrsta Vodene Palme, ali ovde ćemo izdvojiti 4 najpopularnije vrste, koje se mogu pronaći i kod nas.

  1. Cyperus alternifolius – ovo je ona vrsta koja je najčešća, o kojoj ćemo govoriti u ovom tekstu. Ona je dobar izbor da se gaji kao sobna biljka.
  2. Cyperus variegatus –ovo je sorta Vodene Palme koje se razlikuje od prethodne vrste, pre svega po svojim šarenijim (nisu samo zeleni nego i beli) listovima, koji ponekad postaju potpuno zeleni. I ova vrsta se veoma često gaji po kućama.
  3. Cyperus helferi – pomenuli smo da se Vodena Palma može koristiti u dekoraciji akvarijuma, i ako je to vaša namera, to možete da učinite upravo sa ovom sortom. Zemlja njenog porekla je Tajland, i upravo je ona po prvi put stavljena u akvarijum. Ona je i nešto veća od ostalih vrsta. Mora da joj se da jako puno svetla kako bi mogla da raste.
  4. Cyperus Zumula – ovo je jedan veoma popularan hibrid koji je karakterističan po nešto kraćim stabljikama, a sami listovi su kao trake koje su nešto duže nego kod drugih vrsta Vodene palme. Ipak, sama biljka je nešto manja od ostalih vrsta. Ponekad se sadi u baštama gde atraktivno izgleda zbog svežih zelenih listova. Za razliku od drugih vrsta, ova sorta Vodene Palme je potpuno ne-toksična.

Odgovarajuća temperatura

Temperatura je zapravo veoma važna stavka kada govorimo o gajenju Vodene Palme, dakle ona može da izdrži toplinu a tokom zime može da bude u prostoriji gde je temperatura od 10 do 18 stepeni.

Ovo nam ipak govori da je ovo biljka koja je tropska i koja ne voli da bude na hladnom.  Ovo sugeriše i da se biljka tokom zimskih meseci mora unositi u zatvoren prostor.

Međutim ukoliko je suv vazduh i previše toplo, listovi Vodene palme se suše, i zato mora da se obrati pažnja kada je biljka unutra tokom zime, gde ima grejnih tela.

Interesantno ide ova biljka može da se drži i u odgovarajućoj temperaturi, oko 18 stepeni a u koliko je toplije, ta temperatura vode će podsticati biljku da nastavi da raste a to nije dobro jer Vodena Palma mora da prođe kroz periode mirovanja, kako bi na vreme dostigla svoj pun potencijal.

Zato najbolje da prezimi u prostoriji koja se ne greje, jedna od ideja koju savetuju stručnjaci jeste da je držite tokom zime u nekom podrumu koji je dosta svetao.

Opet ni tu temperatura ne bi trebalo da padne niže od 10 stepeni, a idealno je da bude između 10 i 18 stepeni Celzijusa.

Koliko svetlosti je potrebno?

Svetlost je svakako veoma važna stavka, i odmah treba reći da Vodena Palma ne voli da bude na jakom suncu i zato je ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju.

Setite se da je ovo biljka koja potiče iz močvarnih krajeva i tropske klime, a tamo nije direktno sunce, veće indirektno, senovito, ali toplo.

Dakle,  u zatvorenom prostoru se drži udaljena od bilo kakvih grejnih tela, jer nikako ne voli suv vazduh.

Važno je upamtiti da se tokom zime Vodena palma stavlja na svetlo mesto i na odgovarajuću temperaturu, kako bi se sklonila od zime. Tu gde boravi mora da bude svetla.

Kada se Vodena palma nalazi u većoj senci ili mraku, možda ćete tada da primetite da stagnira u rastu, a broj novih stabljika i listova će da bude jako mali.

Koliko zalivanja traži?

Mora da se zaliva dosta i to mora da se zaliva tokom cele godine. Kada govorimo o odgovarajućoj vodi, ona treba da bude svakako ostajala, da bude na sobnoj temperaturi, a postarajte se i da u vodi nema kreča.

Uvek povedite računa da je koran vlažan – tempo zalivanja neka bude svaka tri dana, po malo.

Dakle, manje a češće zalivanje je prava mera kada govorimo o Vodenoj Palmi.

Tacna na kojoj se nalazi saksija odnosno biljka mora da bude puna vode – ovo nemojte da vas zbuni, govorili smo o mnogim biljkama kod koji je suprotan proces, gde tacna ne sme da ima vode, ali kod Vodene Palme slučaj je obrnut.

Tacna puna vode u svakom momentu, a dodatni savet je da tacna u kojoj držite biljku malo dublja kako ne biste morali konstantno da dopunjavate vodu.

Tokom hladnih dana zalivanje, posebno korena se malo zaustavlja, kako bi istrulio.

Da li cveta?

Svakako da je atraktivnost ove biljke posledica lepote njenih divnih listova koji rastu uz samu stabljiku, ali ona i cveta.

To se ne dešava često, ali nekada, u određenim situacijama, starije biljke, na svom vrhu na kome je žbunić listova, mogu da formiraju male cvetove.

Cvetići su svetlo braon boje, jako sitni, a biljka ima i mali plod koji je orašast.

Da li je potrebna prihrana?

Potrebno je, ali ono nikako ne sme da bude često – kada je biljka u svom procesu rasta, tada se prihranjuje jednom tokom meseca.

Tada vodom razblažujte odgovarajuće đubrivo, i to u razmeri 50-50. Kada dođe zima, i biljka je u mirovanju, tada se ne prihranjuje, jer nema potrebe.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Vodena Palma se presađuje u saksiju koja je veća  od prethodne u kojoj ste je držali, kako bi imala dovoljno mesta za svoj rast.

Ovaj proces se obavlja svakog proleća. Procenite da li je vaša Vodena Palma zrela za tako nešto – koren će početi da beži iz saksije, pa joj je potrebno još prostora, koji joj morate omogućiti.

Drugi razlog za presađivanje, osim mesta, leži i u činjenici da je ovo biljka koja puno vremena provodi u vodi, pa stoga zemlja u kojoj je biljka postaje slabo zasićena hranljivim materijama, i potrebno je da je zamenite, kako bi biljka dobila svežu zemlju, u kojoj će imati sve potrebne nutritijente.

Upamtite i da kada god presađujete ovu biljku, stavite u mešavinu zemljišta malo više ilovače, kako biste pomogli Vodenoj palmi da se adaptira na novu sredinu.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje Vodene palme je jako lako i ovo je jedan od razloga što je ljudi kupuju – mogu da je razmnožavaju, zamenjuju stare biljke novim, ali i da je poklanjaju. Preporučuje se da uzmete izdanak koji je dugačak oko 10 do 15 centimetara, pa ga stavite naopako u vodu.

Biljka se može razmnožavati i deljenjem korena starijih biljaka, i u tom slučaju se biljka stavlja u vodu, i tada se takođe čeka da biljka pusti koren, kao i u prethodnom slučaju.

Ukoliko se odlučite za ovaj tip razmnožavanja, to radite kada počne proleće i kada biljka izađe iz faze u kojoj miruje.

Nega i održavanje biljke

Kod nege i održavanja Vodene palme treba odmah da znate nije ni malo komplikovano, iako ste to možda pomislili imajući u vidu da palme mogu da budu problematične u ovom aspektu..

Ono što njoj potrebno jeste da ima dosta vlage i zato je najbolje kada je zalivate da ispod saksije imate tacnu na kojoj je uvek voda.

Ovo je posebno važno tokom letnjih meseci i ako je dovoljno dajete tečnosti ona može da provede vreme napolju ili na balkonu ili u bašti ali mora da bude u hladovini.

Treba napomenuti da Vodena Palma može da se drži i u saksijama koje nemaju rupice, odnosno koje su zatvorene, što je posebno važno tokom zime.

Idealna zemlja za gajenje ove palme je treset-ilovača-pesak. Možete da sa vremena na vreme prekopavate zemlju, kako bi ostala rastresita.

Ukoliko ste se odlučili da gajite neku sortu koja je jako visoka, njen vrh može tokom vremena da postane jako težak, pa se u ovom smislu preporučuje orezivanje.

A takođe, nećete pogrešiti ako biljci stavite neku potporu, kako bi ostala uspravna, jer može dosta da poraste, pa da sama semi stvara problem sa težinom.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Nije posebno osetljiva, ali pošto je ona Vodena palma, problemi mogu nastati kada ne dobije dovoljno vode. U tom slučaju, biljci će da potamne listovi.

U tom slučaju biljku zalivajte po malo, na svaka tri dana, kako bi se polako povratila.

Iako nema tačnih podataka, ipak eksperti kažu da su listovi ove biljke blago toksični, tako da obratite pažnju na poziciju na kojoj je stavljate.

Obratite pažnju i na miris – kada koren istruli, može da jako smrdi, a rešenje bi moglo da bude dodavanje određene količine uglja u zemlju.

Potrebno je malo vremena kako bi se otklonio neprijatan miris.

Od štetočina mogu je napasti štitaste vaši ili zelene i crne muve. Uvek posmatrajte biljku, proveravajte listove, kako biste na vreme uklonili štetočine.

U teškim slučajevima koristite adekvatan insekticid kupljen u poljoprivrednoj apoteci.

Prodaja i cena

Preko oglasa ova biljka se može naći po ceni od oko 300 dinara, dok je u cvećarama ona oko 700 dinara.

Cena semena Vodene palme, 5 semena u kesici se može kupiti za oko 300 dinara u rasadnicima. Konkretno ovde je u pitanju vrsta Cyperus Esculentus.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..