Vriseja – bromelija neobičnog cveta

Ukoliko ste u potrazi za biljkom koja će uneti dašak tropske svežine u vaš dom, sa ovom biljkom nećete ni u kom slučaju napraviti grešku. U pitanju je biljka Vriseja, koja pripada rodu bromelija, a koja sama po sebi ima mnogo vrsta.

Poznata je, i oni koji ne znaju njeno ime, prepoznaće je po njenim sabljastim listovima, i veoma neobičnim cvetom koji dolazi u raznim bojama kao što je crvena, žuta ili narandžasta.

Veoma se lako gaji kao sobna biljka, jer nema mnogo zahteva, a veoma je dekorativna.

Poreklo

Njeno latinsko ime je Vriesea splendens (ovde govorimo jednoj vrsti, koja je najpopularnija kod nas), na engleskom je Flaming Sword, dok je kod nas uvreženo ime Vresija ili Vrisea, neki je zovu i Bromelija, jer pripada toj porodici Bromeliaceae.

U srodstvu je sa ananasom, pa je otuda zovu i Mini Ananas.

Ima preko tri hiljade vrsta ove biljke.

Dolazi nam iz Centralne i Južne Amerike, konkretno iz Brazila. Vezuje se i za šume i kamenita područja Meksika i Zapadno indijska ostrva.

To da je tropska biljka, jasno se manifestuje po tome što joj je najlepše da bude na toplom, i to na temperaturama koje su oko ili iznad 20 stepeni Celzijusa. Pojedine sorte, naročito hibridne, mogu podneti i niže temperature, ali i više.

Ima veoma specifičan tropski izgled, i veoma je dekorativna – specifična je po zelenim listovima i crvenoj rozeti. Ova kombinacija joj daje zaista atraktivnost u svakom okruženju.

Ipak ovo je biljka koja pripada Bromelijama, i njen cvet zaista podseća na užareni crveni mač, pa je i po tome dobila svoje interesantno ime.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Gloksinija | Bromelija

Zašto je popularna?

Ovo je biljka koja je jako popularna, pre svega jer se lako uzgaja kao sobna biljka, ali i zbog toga što je izuzetno dekorativna. Ima prelepe listove zelene boje, ali i divne cvetove koji su u obliku sablje, jarko crvene boje, mada neke sorte imaju skoro sve boje.

Veoma je čest poklon koji se daruje pripadnicima oba pola, a veruje se da je ovo biljka koja će da nam donese sreću i mir u život, kao i spokoj duše. Divan je poklon za sve one koji su takvom stanju u životu i koji traže mir i spokoj.

Nema puno problema oko njenog gajenja, a predivan cvet koji rađa može da traje i mesec dana.

NASA je sprovela istraživanje i dokazano je da i ova biljka čisti vazduh i da pomaže kod hrkanja, jer olakšava san.

Koje sve vrste postoje?

Već smo napomenuli da ova biljka ima jako mnogo vrsta, i uglavnom sve potiču iz tropskih i suptropskih krajeva.

Ovde smo izdvojili vrste koje su najbolje da se gaje kao saksijske biljke.

  1. Vriesea – ovo je vrsta koju mi poznajemo i volimo, i koja je najprodavanija kod nas. Ima predivno lišće i simpatičan cvet. Može da podnese slabiju svetlost.
  2. Aechmea – ova vrsta je jedna od izdržljivijih, koja dugo traje. Fenomenalna da se gaji kao sobna biljka. Može dosta da poraste, i lako se razmnožava. Dolazi iz tropskih krajeva Latinske Amerike, Centralne Amerike i Severne Amerike.
  3. Tillandsia – ovo je jedna veća sorta Bromelije. Neke rastu na drveću, odnosno naslanjaju se na njih, a druge na zemlji. Imaju divno cveće u raznim bojama. Vole sunce i visoku vlažnost.
  4. Guzmania – u pitanju je hibrid koji ima fantastične boje listova, koje mogu biti narandžaste, žute, crvene, purpurne ili bele. Cveće je, pak, na ovoj vrsti beznačajno. Ne vole direktno sunce.
  5. Neoregelia – ovo je nešto niža vrsta od njenih rođaka. Ima predivno cveće. Mogu da prežive i nešto niže temperature. Cvet je lepe crvene boje.
  6. Billbergia – ova vrsta Bromelije raste na drveću, kao i prethodna vrsta, u prirodi. Kada se gaji u kućnim uslovima, lako se gaji i nije zahtevna. Jedina mana joj je što ima predivno cveće koje kratko živi. Može doći u mnogo boja – plava, žuta, zelena, bela i purpurna.

Odgovarajuća temperatura

Savršena temperatura u zatvorenom prostoru za ovu biljku je negde između 18 i 24 stepena Celzijusa. Tokom hladnijih dana nemojte držati biljku nikako napolju, niti na temperaturama koje su ispod 12 stepeni Celzijusa.

U toku proleća, recimo u drugoj polovini maja meseca, biljka može da se iznese napolje i stavi na senovito mesto. Pa neki deo dana odvojite da je stavite na direktno sunce, ali samo ujutru, i to ne dugo, da joj ne bi stradali cvet i list.

Koliko svetlosti je potrebno?

S obzirom da ova biljka ima lepe cvetove koji zahtevaju negu, morate joj dati dovoljno svetla (neke soret traže više svetla od drugih), što podrazumeva makar dva do tri sata direktnog sunca tokom dana.

Naravno to ne sme da bude najjače moguće sunce, ono koje je leti, u podne, naprimer. Tako da možete za njenu poziciju da odaberete istočnu ili zapadnu stranu, odnosno prozor koji se tamo nalazi. Uvek na prozorima uvek držite zavese, kako bi zaštitile ovu lepoticu od direktnog sunca.

Umesto direktnog svetla, ostalo vreme, birajte svetlo koje je indirektno, ili da čak bude u polu-senci. Kada biljka ima dovoljno sunca, onda su joj lepši listovi a takođe je boja intenzivnija.

Koliko zalivanja traži?

Zalivanje je veoma važna stavka kod ove biljke, posebno tokom perioda rasta, kada se biljka puno troši na cvetove ali i na listove. Tada ovu biljku morate redovno zalivati, a to se ne obavlja na uobičajen način. Važno je da se voda, koja je adekvatna, mlaka, meka i čista sipa u sredinu same biljke, u rozetu.

Kada dođe zima, i biljka više nije u aktivnom rastu, tada samo malo ovlažujete zemlju kako bi imala tu minimalnu vlažnost, ne više od toga.

Kada je leto i topliji dani, ili kada je zima pa je Vriseja u zatvorenom, ali suvom i toplom prostoru, tada zahteva redovno orošavanje, kako bi dobila potrebnu vlažnost. To uvek radite toplom, i čistom vodom.

Zimi izbegavajte mnogo da joj prskate listove. Uvek vodite računa da je ne zalijete prekomerno, jer može da joj strada koren.

Nekad je treba ostaviti na kiši da cela pokisne – kako bi se zemlja natopila kišnicom.

Za zalivanje koristite meku vodu, destilovanu vodu ili kišnicu.

Zalivanje se obavlja jednom do dva puta tokom nedelje tokom perioda rasta, a zimi manje.

Voda koja se skuplja mora da se takođe menja odnosno prosipa jednom nedeljno. Zemlja u saksiji ne sme da bude skroz osušena izmešu dva zalivanja, ali ni skroz vlažna.

Da li cveta?

Da, ona je biljka koja cveta, i koja ima prepoznatljiv cvet, koji je kao sablja, po čemu je i dobila ime Kićena Sablja, kako je poznata u narodu. Cvetovi mogu biti različiti – crveni, narandžasti ili žuti, u zavisnosti od sorte.

Cvet može da opstane i više meseci, što je odlična vest. Vrh traje nekoliko nedelja, potom požuti. Tada ga treba odseći što bliže korenu. Sklone su propadanju nakon cvetanja, ali istovremeno sa cvetanjem kreće rast novih izbojaka, koje se ne smeju prerano odvajati od matičnih biljaka.

To možemo izvesti onda kada svojom visinom postignu makar jednu polovinu visine majke biljke, a još bolje ukoliko izdanak ima svoje male korene.

Da li je potrebna prihrana?

Prihrana je potrebna ovo biljci – kada to budete činili obavezno koristite rastresitu zemlju, ona koja je napravljena baš za orhideje. Dakle, ta zemlja osim što mora da bude rastresita, ona mora da bude propusna. Zemlja mora da bude bogata humusom, kisela takođe – može da se koristi jer ispunjava sve zahteve mešavina lišća, peska, komposta i mahovine.

Biljka se prihranjuje jednom tokom mesec dana, onda kada je biljka u sezoni rasta. Alternativno, stručnjaci sugerišu da se biljka može prihranjivati eventualno na svakih 5 nedelja. To se obavlja tečnim đubrivom koje je napravljeno baš za orhideje.

Prihranu, koja je razblažena možete da sipate u lisnu rozetu.

Uvek izbegavajte dodavanje prihrane koja u sebi ima bakar, jer ne sme nikako da dođe u kontakt sa njim. Ono što bromelija nikako ne podnosi jeste bakar.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Presađivanje se obavlja da bi biljka bila zdrava, pa se presađuje u treset koji je krupno mrvljen.

Presađivanje nije neophodno, jer je ovo biljka koja se gaji u malim sudovima, koje su oko 15 centimetara, tako da nije potrebno da se presade u veće, jer ovo nije biljka koja mnogo raste.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje svih vrsta ove biljke, se najlakše obavlja putem mladica, ili naravno semena.

Namerno smo prvo pomenuli razmnožavanje mladicama, jer je to lakši način. Ono se obavlja tako što se novi izdanci pojavljuju uz samu bazu biljke. Kada se pojave, posle nekoliko meseci, oni se odvajaju uz malo korena, i presađuju, dok se biljka ne primi.

Tako najlakše dobijate novu biljku. Izdanci moraju da se zakorene na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa, dakle veoma je važno da joj u tom periodu bude toplo.

Razmnožavanje iz semena je veoma dugačak i pomalo zamoran proces, koji i cvećari ne vole. Iako moramo da pomenemo da se samonikle vrste razmnožavaju ovim putem.

Nega i održavanje biljke

Nemojte nikako da je držite blizu grejnih tela jer ne voli suv vazduh, uvek birajte svežija mesta, gde nema direktnog sunca, niti ekstremne toplote. Idealno, trebalo bi da je držite u polu-senci, kako bi joj očuvali listove da budu lepi.

Zalivanje se obavlja redovno, obavezno se sipa vode u središte rozete, uvek mora da bude meka voda. Supstrat je uvek dobro dreniran, kiseo i obavezno humus.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Iako je smo već shvatili da je ovo biljka koja je veoma izdržljiva, ipak postoje određeni problemi koji se mogu dogoditi, kao i kod svake druge biljke. Pre svega to su gljivične infekcije ali i pojedini insekti. Njihov “napad” ćete najpre primetiti na listovima, kao i cvetovima, koji će da oronu, požute, ili dobiju fleke, ili se osuše.

Kod nje se recimo dešava da se osuše listovi, a to je najčešća posledica neadekvatne nege Vriseje. Takođe, ovo je biljka koja veoma loše reaguje na suv vazduh, kakav je recimo kod nas zimi, kada su u stanovima uključena grejna tela. Morate uvek da je obezbedite vlažnost vazduha, kako ne bi propadala.

Prodaja i cena

Vriseja ne spada u najjeftinije biljke, ali je svakako ona za koju vredi izdvojiti novac. Malo veći primerci koštaju oko 1,000 dinara, a manja veličina stoji oko 500 dinara.

Kada otvorimo našu prodavnicu sobnog bilja, moći ćete da je nabavite po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se ispod na našu email listu i bićete u toku kada krećemo sa prodajom kako bi tada obezbediti specijalan popust.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..