Zamija – biljka sreće i novca

Ukoliko želite da oplemenite vašu sobnu baštu, ili dvorište, kancelariju sa malo egzotičnijom biljkom, koja je laka za održavanje, a istovremeno ima puno benefita za zdravlje čoveka, nećete pogrešiti ako pazarite Zamiju.

Ova biljka se ističe po svom „egzotičnom“izgledu, interesantnom lišću i u pojedinim slučajevima sa prelepim cvetićima. Uz to, ovo je jedna od onih biljaka koje imaju u sebi, kako se veruje, i određenu duhovnu vrednost.

Veruje se da ona donosi novac i sreću kući, u kojoj se nalazi. Kažu i da povećava produktivnost, da bistri mozak tokom rada.

Poreklo

Njeno latinsko ime je  „Zamioculcas Zamiifolia“, a poreklo ova egzotična biljka vodi iz Afrike, iz stepskih i polu-stepskih krajeva, a veoma je laka za održavanje, iako morate voditi računa o temperaturama, ona ne podnosi zimu.

Zamija je zimzelena, i takozvana sukulentna biljka. Ovaj termin označava biljku koja potiče upravo iz istočnih stepskih krajeva Afrike, i to znači takođe da one ne vole zimu.

Ali, sa druge strane, ovo takođe znači da je zamija biljka koja ne zahteva neko specijalno održavanje, niti veliku vlažnost, vodu ili vazduh – dovoljne su male količine.  Sukulentne biljke, u koje spada i zamija, imaju rezervoar vode, u svom rizomu, pa tako ne moraju da budu zalivane duži vremenski period.

Zamija je veoma atraktivno sobno cveće, koje je u Evropu stiglo negde pri kraju 20. veka kada su ga uvezli Holandski trgovci. Od tog trenutka postaje jako popularna u svim krajevima Evrope, i širi se u sve delove sveta.

Mnogi kažu da ova biljka zapravo ima izgled „savršene“ veštačke biljke, jer je njeno lišće toliko zeleno i savršeno, da zaista deluje „veštački“.

Pojedine odrasle zamije mogu da budu visoke i do jednog metra u kućnim uslovima.

Zašto je popularna?

Zamija je veoma popularna biljka, pre svega zbog interesantnog izgleda – ima velike zelene listove, koji imaju karakterističnu lepotu i oblik. Listovi rastu u paru, pa zbog toga izgledaju još atraktivnije.

Lepota, prefinjenost, a sa druge strane ne morate mnogo da brinete o njoj. Dovoljno je da vodite računa o temperaturi na kojoj je držite, uz malo vode, ona će bujati, naročito tokom leta.

Generalno pravilo kod ove biljke je to da ona ne zahteva posebnu prihranu. Smatra se da može da joj se daje blago đubrivo jednom u sedam dana, tokom vegetacije.

Ali njen izgled nije sve, zamija se smatra donosiocem sreće u dom onoga ko je drži, jer se veruje da je u njoj duboko ukorenjena spiritualna moć. I Feng Šui prepoznaje vrednost zamije, pa se tako tvrdi da ako je držite na određenom mestu u kući, ona pomaže u sakupljanju nagomilane negativne energije.

Zauzvrat ona daje pozitivnu energiju. Ovo su sve razlozi zbog kojih je zamija na policama i terasama mnogih kuća, stanova i posebno radnih prostora.

Ona je toliko popularna kao kancelarijsko cveće da je prema jednom istraživanju, biljka koja toliko oplemenjuje prostor, da je primećeno povećanje produktivnosti u onim kancelarijama koje su imale ovu biljku, za razliku od onih koje nisu. Učinak kancelarija sa zamijom (i drugim sobnim cvećem) bila je veća za oko 45 procenata.

Blagosloven je onaj koji spava pored zamije, kako se veruje. Veruje se, da ova magična biljka otvara put novca i sreće, pa je zato neki nazivaju i biljkom koja donosi novac. Ovakvo verovanje npr postoji u Maleziji, gde puno domova upravo bira Zamiju kao sobnu biljku.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Drvo novca | Sanseverija

Koje sve vrste postoje?

U našoj zemlji postoje dve najčešće vrste Zamije:

1.Variegated’ je vrsta zamije koje ima karakteristično zelenkasto lišće, ali je ono zapravo šareno; ima bele i žućkaste šare po sebi. Ova sorta traži taman dovoljno svetla, da ne bi izbledele ove interesantne šare.

2.„Raven“ je novija sorta, koja ima jako tamnu zelenu boju, koja se zapravo preliva u ljubičasto smeđu. Poslednjih godina ona je jako popularna među kupcima.

Prema podacima Američkog instituta za Agrikulturu postoji skoro 80 različitih vrsta zamije na svetu.

Ovo su samo neke od njih:

  1. Zamia acuminata – koja raste u Latinskoj Americi
  2. Zamia chigua – koja raste u Kolumbiji
  3. Zamia elegantissima – koja raste u Panami
  4. Zamia erosa – koja raste na Kubi, i u Portoriku
  5. Zamia meermanii
  6. Zamia oreillyi – koja raste na Hondurasu
  7. Zamia purpurea –koja raste u Meksiku

Odgovarajuća temperatura

Imajući u vidu da je zemlja njenog porekla Afrika, ova egzotična biljka je navikla na tropske temperature, dakle nije u pitanju samo „visoka tolerancija“ na vrele temperature, već govorimo o potrebi da se gaji na visokim temperaturama. Idealna temperatura za Zamiju je negde između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

Važno je imati na umu, s obzirom da se na našim prostorima menjaju sva godišnja doba, imamo temperature od -15 do +40, da se zamija pomera u zavisnosti od temperature.

Zimi se mora uneti u kuću, jer neće preživeti napolju, dok je leti slobodno možete izneti napolje. Ali, i leti morate da je sklonite sa direktnog sunca.

Ni slučajno ne dozvolite da boravi na temperaturi koje je niža od 15 stepeni Celzijusa, jer je to sigurno ubija. Pojedine vrste mogu podneti malo hladnije temperature, ali ne niže od 7 stepeni Celzijusa.

Koliko svetlosti je potrebno?

Iako voli toplotu, ova egzotična biljka nije ljubitelj direktne sunčeve svetlosti – idealno je da je držite tamo gde je senka, gde je polu-svetlo, ili gde je svetlo slabijeg intenziteta.

Iznenađujuće je da zamija može opstati i na mračnim mestima, ali ako želite da raste kako treba i da traje, dajte joj makar malo svetla, nikako jako i direktno.

Ova biljka, iako potiče iz tropskih krajeva, sasvim dobro uspeva u tamnijim prostorijama, koje nemaju mnogo svetlosti, kao što su naprimer potkrovlja, jer zamija zapravo ne uspeva na na prevelikom suncu.

Njoj najviše prija zapravo hladovina sa manjom količinom svetlosti. Kada je leto ona buja, a tokom zime stagnira, ali ako nije na hladnoći, ona će preživeti.

Koliko zalivanja traži?

Sukuletna biljka, kakva je zamija ne traži puno vode, jer ona ima u sebi rizom koji je pod-zemljom, u kome ima skupljenu vodu, koju malo po malo „uzima“. U tom smislu dovoljno je da je zalijete jednom mesečno!

Njen veliki neprijatelj je upravo (pre) vlažna zemlja; ona ima svoju vodu, i ne treba joj prekomerno dodavati. Koliko je zamija „žedna“ možete proceniti po njenim listovima, koji opadaju; ili naprosto padaju ili žute kada nema dovoljno vode. Drugi, bolji način je da gurnete prst u zemlju – ukoliko je oko prvih nekoliko centimetara suvo, to je znak da joj date vodu.

Kada taj jedan put u mesecu zalivate zamiju, izbegavajte vodu iz česme, radije se odlučite na kišnicu, koja je najbolji izbor za sve sobne biljke. Kišnica je savršen izbor zato što lako apsorbuje korisne materije koje biljka posle zalivanja uzme, i polako razgrađuje.

Dobra opcija za zalivanje zamije, može biti i ostajala voda, kao što verovatno već znate, to je ona voda koju nedeljama držite u flaši – stajanjem se izbace hemikalije, a temperatura postane savršena.

Možete zalivati zamiju i destilovanom vodom, a „recept“ koji možda još ne znate je da je možete zaliti i vodom koja vam je ostala posle kuvanja povrća. Ovako hranite vašu biljku sa nutritijentima koji su joj potrebni.

Ako prilikom zalivanja primetite višak vode, na tacnici, prospite, da ne bi istrulio rizom od prekomerne količine vode. Najefekniji i najjednostavniji način da primetite da je biljka dobila više vode nego što joj treba, jeste da će veoma brzo promeniti boju listova, i kada se to desi, to je alarm da ne sipate toliko vode, i da ostavite da se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja.

Ovo je jako važan savet koji mora biti ispoštovan, inače zamija neće dugo opstati u vašem domu. U letnjim mesecima listove treba redovno orošavati, ali nikako ih prekomerno zalivati vodom; dovoljno je da se malo poprska sa ostajalom vodom.

Da li cveta?

Ova biljka iz tropskih krajeva nije poznata po cveću, i tu ovde govorimo o zamiji koju držimo u kućnim uslovima. Ali, ono što se ponekada dešava u prirodi jeste, da zamija u letnjim mesecima može imati zelene i bele cvetove koji niču na donjem delu stabljike.

Izgled veoma podseća na cvet kala – ima dužu stabljiku i šiljast oblik.

Problem je što je njeno cveće na samom dnu biljke pa i nije primetno. U sobnim uslovima, mogu potencijalno procvetati stariji primerci zamije, ali ovo nije čest slučaj.

Da li je potrebna prihrana?

Ova izdržljiva biljka, ne zahteva puno pažnje kao što smo već rekli, pa tako i nije potrebna neka specijalna prihrana, koju neke druge biljke zahtevaju. Ali, imajte u vidu, da između aprila i meseca avgusta, kada je period vegetacije za ovu biljku, može da se koristi neka blaža prehrana.

Preporuka je da se koristi neko tečno đubrivo koje je dodatno razblaženo. Ovo možete u tom periodu koristiti samo jednom mesečno, tokom zalivanja. Tada se koristi samo ¼ doze.

Dakle, možete koristi mineralna đubriva koja ste predhodno rastvorili u vodi, zatim tečno đubrivo za lisnato ukrasno cveće ili za sobno cveće. Ona su napravljena tako da pospešuju rast i razvoj lista.

Idealan PH zemljišta je neutralan do kiseo od 6 do 7.

Nevezano od prihrane, zamija je biljka koja relativno sporo raste, svega nekoliko centimetara po sezoni, ali je i biljka koja ima nekoliko stabljika godišnje, pa je često nazivana i biljkom nasleđa, koja se prenosi iz jedne generacije u drugu.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Odgovor je da. Presađivanje se vrši kada zamija počne da viri kroz saksiju, ona puca, itd. Ovaj proces može da potraje imajući u vidu njen spori rast, ali se dešava. Tada je vreme za presađivanje, ali imajte u vidu da ni ta nova saksija ne treba da bude ogromna, jer ovde govorimo o korenu koji voli manji prostor, a takođe ne zaboravite da zemlja mora da bude bogata humusom.

Ceo proces presađivanja je veoma jednostavan – biljku izvadite sa sve korenom, sklonite svu zemlju sa njega. Secnite donji deo korena, umočite ili naprskajte vodom i zamija je spremna za novu saksiju.

Najidealnije vreme je sam početak proleća da presadite ovu egzotičnu biljku. Kao i kod kaktusa, i ova sukulentna biljka traži poroznu zemlju, onu koja brzo propušta tečnost; a odličan izbor je i humusni supstrat.

Uvek imajte u vidu da je ovo njena potreba, i ne izbegavajte ovaj proces, zato što je za svaku biljku veoma važno da ima dovoljno prostora da bi mogla da raste i da se pravilno razvija.

Kako se vrši razmnožavanje?

Dopada vam se sve što se tiče zamije, i želite je još – postavljala se pitanje kako se razmnožava. Odgovor je na više načina, samo pratite uputstva.

Prvi način je putem razmnožavanja listića – kao najjednostavniji način, kada uzmete lisitć, koji je sam već opao, ili koji počupate sami. Taj listak stavljate u humusom bogat supstrat, i posle nekoliko meseci imaćete rizom. Zalivajte jednom mesečno.

Drugi, takođe jednostavan način, je onaj kada odsecate stabljiku biljke, koju ćete da zasadite u zmelju bogatu humusom i bogato zaliti. Novu biljku imaćete posle oko mesec dana.

Zamiju možete razmnožavati i putem deljenja rizoma, tako što ćete odseći rizom od biljke, kada ste odsekli sve ostale delove, oprati ga, odvojiti, skinuti sve što je trulo. Potom preliti rastvorom fungocida; neki preporučuju da se otvoreni delovi korena premažu ugljem. Nove delove rizoma zasadite u zemlju koja je bogata humusom.

Važna napomena je i da je ovu biljku jako teško razmnožavati putem oživljavanjem grana, da ne kažemo i nemoguće, jer se najčešće dešava da trule istog sekunda kada je stavite u vodu. Izbegavajte ovaj način.

Nega i održavanje biljke

Ukoliko pratite makar najminimalnije upute za negu zamije, ona će biti sveža i velika, sa mesnatim listovima koji rastu u paru, a ako vam opstane dovoljno dugo, možda možete da vidite i poneki cvetić, koji podseća na kalu.

Sada kada znamo da voli toplinu, i samo malo svetla, idealno mesto za zamiju su ćoškovi stana gde ima malo svetlosti, polutamna prostorija, tamo gde je polusenka, ali i prozori na stanu ili kući, istočni ili severni, obavezno sa roletnama ili zavesom.

Prelepa i sa puno benefita, tu nema dileme, ali uz veliku napomenu. Imajte samo u vidu da je zamija otrovna ako se neki njen deo proguta, tako da je veoma važno da dobro da odaberete lokaciju u domu gde ćete da je držite, da je ne bi „gricnuli“ mališani ili kućni ljubimci.

Uz ovo je važno napomenuti da je dobro da posle dodirivanja, sečenja, presađivanja zamije operete ruke, jer postoji mogućnost da iziritirate kožu.

Kod održavanja zamije važno je znati da njeni listovi formiraju žbunić, koji treba održavati; pa se tako preporučuje da se povremeno skraćuje. Na taj način se održava lep oblik i zdravlje same biljke.

Pojedini stručnjaci tvrdi da se, u situacijama kada se na biljci pojavi prašina, nikako ne upotrebljava hemijsko sredstvo, već samo voda, i blaga krpa. Smatra se da bi hemija zatvorila njene pore, usled čega bi izgubila sjaj i zdravlje svojih listova.

Takođe, ako je vazduh u prostoriji u kojoj držite vaš primerak zamije suvkast, slobodno nabavite ovlaživač, i ostavite ga pored biljke.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Bilo kakva loša promena ili bolest, zamija će pokazati na svojim listovima. Pratite njeno stanje tako što ćete posebnu pažnju obratiti na listove. Oni zahtevaju posebnu pažnju i negu i sa vremena na vreme, detaljno pregledajte njen listove, boju oblik, i strukturu.

Prvi signal da nešto nije u redu sa biljkom jesu žuti listovi, i to nagla promena boje, od danas do sutra. Razlozi za propadanje listova su prekomerno zalivanje ili boravak na prejakom svetlu, što zamija ne podnosi. Na ovaj način biljka truli, i žute i suše joj se listovi.

Osim ovoga, brige nema, jer je zamija veoma otporna ne samo na biljne bolesti, već i na veliki broj štetočina. Ipak, one koje vole da napadaju zamiju su takozvane meke skale (latinski naziv za ove štetočine roda Coccidae).

U pitanju su uglavnom mali insekti koji napadaju ivice lišća i tu uzimaju hranu. Da je vaša zamija napadnuta ovim štetočinama primetićete po tečnosti koja se pojavljuje na listovima, koja je providna i veoma lepljiva.

Sami paraziti ove vrste nisu specijalno strašni, ali problem nastaje u situaciji kada one privlače druge štetočine, pa onda prave još veći problem. Mogu je napasti, gljivice, lisne vaši, kao i brašnaste bube.

Za rešenje ovog problema koristite uljani sprej za cveće, koji ćete prskati po listovima zamije, uz redovnu kontrolu. Može se u pojedinim situacijama koristiti i insekticidi sapun.

Prodaja i cena

Neki je nazivaju i kraljicom sobnog cveća, feng šui cvet, idealna biljka koja će oplemeniti tamnije delove dvorišta, a savršena je za manje stanove, potkrovlja ili kancelarije. Ne traži puno pažnje.

Upravo u svom rizomu ona čuva rezerve vode i zato može da opstane dugo bez zalivanja, može se kupiti gotovo svuda.

Kada govorimo o ceni, one variraju, ali ova biljka ne spada u red jeftinih – u pojedinim slučajevima, cena ide i do 10.000 dinara za izrazito stare i velike primerke.

Prosečno, cena ove biljke je oko 2.500 dinara, a imaju da se nađu i manji primerci za oko 1.000 dinara.

Mi uskoro planiramo započeti prodaju, pa se možete dodati na našu email listu i mi ćemo vas obavestiti čim krenemo sa prodajom. Kao naš verni pratioc, dobićete kupon sa specijalnim popustom koji nećete naći na drugom mestu. Popunite formu ispod i dodajte se na email listu:

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..