Zumbul u saksiji – pravi simbol ljubavi

Simbol ljubavi i lepote, cvet sa opojnim mirisom, za neke savršeni afrodizijak, a za mnoge savršen poklon. To je Zumbul, jedan od omiljenih cvetova ne samo kod nas već i u čitavom svetu.

Najdivniji cvet, ne samo po izgledu već i po svom mirisu jeste Zumbul, a pravilnom negom cvetovi koji su različite boje, mogu dosta dugo da traju.

Možete da birate između velikog broja boja, a samo je važno da budete obazrivi sa negom ovog cveta, kako bi ste mu pomogli da raste što bujnije i duže.

Gaji se ne samo u baštama gde izvanredno izgleda, već i u saksijama po kućama, a omiljen je i kao rezani cvet. Možemo da ga vidimo i na terasama, balkonima, u cvetnim korpama, ali i kao neizostavni detalj na cvetnim aranžmanima.

Poreklo

Latinski naziv za Zumbule je Hyacinthus sp. Pripada porodici Asparagaceae. Ona je višegodišnja biljka.

Zumbul je biljka koja nam dolazi iz Azije, a od 16.veka je počela da se gaji u Evropi, kao lukovičasta biljka, a danas se gaji svuda u svetu.

Karakterišu je divni cvetovi, a inače ima jednu debelu stabljiku na kojoj je mnoštvo malih cvetova.

Zumbul je poseban po svom mirisu koji je veoma potentan i pomalo sladak, a veoma je važno da ga negujete na pravi način, kako bi cvetovi što duže trajali.

Miris Zumbula je toliko lep da se od njega prave divni parfemi, posebno u Francuskoj je omiljen kao baza za parfeme.

Ova biljka se uglavnom sadi u bašti jer je izuzetno dekorativna, ali se lepo gaji i u sobnim uslovima, odnosno u saksiji. Napominjemo da se cvetanje Zumbula u bašti dešava u proleće, a super se slaže sa jorgovanima, kada se zasadi. Kada se gaji napolju, onda se sadi tokom jeseni i uvek se locira na mesto koje ima jako puno sunca. Zimi je potrebno da se biljka zaštiti kako bi što lakše prezimila.

Sedmi mart je dan koji je proglašen za Svetski dan Zumbula.

Ovo je biljka koja se jako lako uzgaja, i koja nije nimalo zahtevna.

Veruje se u pojedinim zemljama da je ovo biljka koja je snažan afrodizijak, a takođe se smatra da ima povoljno delovanje na ljudske hormone, da je odlična za smirenje, jer deluje umirujuće i ublažava raznorazne neurološke tegobe.

Postoji čak i ulje Zumbula, koje je, baš kao i sama biljka veoma jako. Često se koristi kao jedan od neizostavnih delova mirisa, ali i generalno u kozmetičkog industriji, iako je relativno skupo da se do njega dođe.

Zašto je popularna?

Zumbul je predivan cvet koji se može javiti u mnogo boja, od bele, roze, crvene, plave,ljubičaste, krem… Nekad po sebi, posebno hibridne vrste ima i više boja koje se prelivaju jedna u drugu.

Postoji ogroman broj verovanja i legendi koji je vezan upravo za ovu divnu biljku.

Kada se prevede Zumbul on označava plavo zvono, ali se kako piše literatura, ime Zumbul vezuje za legendu koja nam dolazi iz Grčke. Naime,  veruje se da je ovo ime izvedeno od imena Endimona koji je bio pastir u Grčkoj, u koga je bila zaljubljena Selena, inače boginja Meseca. Pastir je svake noći spavao, a boginja je silazila da ga ljubi, pa je tako Zumbul ostao simbol večne ljubavi i mladosti.

Smatra se, alternativno da je Zumbul zapravo negativan simbol koji asocira na nedostižnu ljubav i ono sve za čime uzaludno žudimo u životu. Veruje se i da su Zumbuli direktno povezani sa vilama, da je to vilinsko cveće, jer je zaista nestvarne lepote i mirisa. Veruje se da je ovo cveće toliko magično da  može da nas opčini svojom lepotom i mirisom.

Na ovo se nadovezuje verovanje koje nam dolazi iz Engleske, koje tvrdi da ne treba da se prolazi poljem Zumbula jer je ono vezano za veštice, jer sam cvet zvoni da bi se one okupile na tom jednom mestu, na polju.

Veruje se i da ako nosite venac od zumbula koji je još pritom i raznobojan, u tom slučaju dobijate potrebnu hrabrost. Veruje se i da je miris zumbula toliko koristan da može da nam vraća balans u međuljudske odnose. Trebalo bi da ga nose svi oni koji su usamljeni i sami, koji se osećaju da su nevoljeni i napušteni. Miris zumbula im omogućava da se osete malo bolje.

Kada govorimo o simbolici Zumbula, trebalo bi da spomenemo i ideju o zvonu, o kojoj smo već govorili, jer cvet zaista podseća na zvono, a on je asocijacija na zahvalnost i lojalnost, pa se kao takav i poklanja drugima, u to ime.

Popularan je i zato što se jako lako gaji.

Možda će vas zanimati i ove sobne biljke: Koprivica | Vriseja

Koje sve vrste postoje?

Najvažnija i primarna podela jeste na dve vrste Zumbula.

 1. Rimski – ovo je vrsta Zumbula koji ima veoma jak miris cveta, koji može da se javi raznim bojama. Između ostalog u belog, roze, ljubičastoj.
 2. Holandski – ovo je sorta Zumbula koji ima nešto gušće pozicionirane listove nego prethodna verzija biljke, i cvetovi mogu da bude i roze, i crveni, i beli i ljubičasti. Dakle dolazi u nešto više boja nego prethodna sorta.

U literaturi nalazimo i ovu podelu:

 1. Orijentalni zumbul (Hyacinthus orientalis) – ovo je najrasprostranjenija sorta Zumbula, od koje su potekle ukrasne sorte, makar većina njih. Cvetovi variraju u boji.
 2. Transkaspijski Zumbul (Hyacinthus transcaspicus) – visoka sorta, koja ima uvek cvetove svetloplave boje.
 3. Litvinov zumbul (Hyacinthus litwinowii) – može da bude i visoka i niska biljka, ima nešto šire listove nego druge dve sorte, a boja cvetova je plava, i ljubičasta.

Zumbuli mogu da se dele i prema boji cveta:

Beli:

 1. Zumbul Beli biser – cvetovi su beli sa žutom sredinom, i cvetaju nešto malo više od deset dana.
 2. Zumbul Snežni kristal – ima dvostruke bele cvetove, i cveta nešto više od dve nedelje.
 3. Zumbul Madame Sophie – razlikuje se po snežno belim cvetovima, koji su belji od ostalih vrsta.
 4. Zumbul Grand Blanche – ovi cvetovi imaju po sebi malo ružičaste nijanse ne samo belu.
 5. Zumbul Koloseum – ovu sortu karakterišu bledi cvetovi, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu.

Ružičasti

 1. Zumbul Amsterdam – na njemu su roze svetovi koji po sebi imaju nešto tamniju nijansu, a neverovatno lepo mirišu.
 2. Zumbul Anna Marie – ova sorta ima svetlije roze cvetove.
 3. Zumbul General de Bet – ova sorta ima jarko ružičaste cvetove koji cvetaju skoro dvadest dana.
 4. Zumbul Moreno – ovi cvetovi su gotovo purpurne boje.

Plavi, i plavo- ljubičasti

 1. Zumbul Plava magija – cvetovi ove sorte su divno ljubičasti.
 2. Zumbul Bizmark- rano cveta i ima bledoplave cvetove.
 3. Zumbul Indigo King – ovo je sorta koja cveta kasnije od ostalih vrsta, a specifičan je po svom naizgled crnom cvetu, koji je zapravo tamno ljubičast.
 4. Zumbul Plava Kraljica – ovo je vrsta koja intenzivno miriše i ima svetloplave cvetove. Može da poraste oko 35 centimetra.
 5. Zumbul Nebeska Jakna – ovo je sorta koja veoma kasno cveta, ali daje divne mirisne i plave cvetove. Cvetanje je veoma gusto.

Odgovarajuća temperatura

Idealna temperatura za Zumbul je ona koja se kreće između 20 i 22 stepena Celzijusa. Tada ova biljka najbolje raste, i daje svoj divan cvet. Ono na šta morate da obratite pažnju jeste promaja, koja nikako ne prija ovom cvetu, čak i tokom leta.

Takođe, veliki problem može da nastane kada je Zumbul pored nekog grejnog tela, u tom slučaju biljka može potpuno da se uništi. O ovome uvek morate da mislite kada tražite idealnu lokaciju za biljku. Mora da bude na suncu.

Recimo u hladnijim zemljama gde se gaji Zumbul, na otvorenom, kao što je npr. Rusija,  gde su hladne zime onda se biljka tokom tih meseci mora zaštititi, dok se kada raste u nekim toplijim krajevima gde zima nije strašna, može opstati i bez pomoći.

Koliko svetlosti je potrebno?

Zumbul nije biljka koja uživa u hladu, i stoga znamo da je biljci, kako bi rasta kvalitetno i imala zdrav cvet, potrebno da bude na suncu makar pola dana, tj oko 12 časova svakoga dana.

Ipak, dobro je znati, a ovo je posebno važno za sve one koji gaje Zumbul u stanu u kome, možda nema baš dovoljno sunčeve svetlosti, alternativno mogu da mu „daju“ veštačko, i sasvim će dobro biljka da raste, bez ikakvih problema.

Kako bi cela biljka bila na svetlu, morate da je malo pomerate, kako bi svaki njen deo došao u susret sa dragocenom svetlošću. Ponekad ova biljka može da raste veoma gusto, i bujno, a u nekim slučajevima da bude i poprilično visoka, tako da je ravnomerna dostupnost na svetlu neophodna.

Dodatno, zaključujemo da sam izvor svetla nije bitan, ali da mora da ga dobije, i to cela biljka, svakako jeste.

Koliko zalivanja traži?

Potrebno je dosta zalivanja, a ovo je posebno važno da se ostvari tokom perioda cvetanja, kada je biljka u ubrzanom rastom. Dodatan razlog zašto je jako važno da zalivate obilno Zumbul, jeste to što biljka traži da bude na suncu, koje ga dodatno isušuje. Kada se biljka tek posadi ili posle presađivanja, tada je potrebno da se odmah zalije. Posle toga se nastavlja zalivanje na svakih par dana.

Na sve ovo važno je da dodamo da je ovo biljka koja mora da ima dobro drenirano zemljište, koje neće dozvoliti da se potpuno osuši, ali ni da bude potpuno mokro, jer ni to ne prija biljci.

Kada zalivate biljku, vodite računa da voda ne pada na cvetove, ili pupoljke, zalivajte oko ivica posude. Idealna tečnost za zalivanje Zumbula jeste kišnica, ili mlaka ostajala voda.

Da li cveta?

Da, i upravo je poznat po svom divnom cvetu, koji se smatraju za najtraženije prolećne cvetove. Cveće Zumbula ima veoma snažan miris, i veoma je dekorativno.

Treba napomenuti da je Zumbul višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu lukovice koja je veoma krupnja i na sebi ima ljuspe koje su takođe obojene, i na osnovu toga znamo koje će boje biti cveće ove biljke.

Listovi su tamnozelene boje koji čine prizemnu rozetu. Iz njenog centra formira se cvetno stablo koje nosi cvast grozdastog oblika sa oko 15 cvetova zvonastog oblika, različitih boja. Kod kultivisanih sorti, postoji mnogo više cvetova, čak oko 50. Oni se u oba slučaja nalaze na kratkim cvetnim drškama. Boje variraju od bele, roze, crvene, plave i ljubičaste boje.

Zumbul cveta od marta do aprila, a kada biljka procveta onda moraju da se sklone precvetali delovi.

Ovo je vrsta cveta fenomenalno izgleda u cvetnim lejama, a nekada se sade uz ivičnjake, ili se koristi kao rezan cvet. Neki ih gaje u ukrasnim posudama, a idealno se sade u većim grupama, jer tako najlepše izgleda, a veoma često se kombinuju raznovrsni dezeni u kontekstu boja i oblika Zumbula, što veoma zanimljivo izgleda na otvorenom.

Postoji i način da se biljka natempira kada će da cveta – što zavisi od toga kada će lukovica da se posadi, kakva je temperatura kao i period hlađenja lukovica. Naravno, imajte u vodu da ovo nije baš jednostavno za samu biljku, koja sa pod ovakvom „prisilom“ iscrpljuje.

Kada je Zumbul zasađen na otvorenom prostoru, onda će da procveta kada se sneg otopi i kada temperature poraste na preko 15 stepeni Celzijusa.

Inače, dobro gajena i kvalitetna biljka Zumbula, može, potencijalno da daje cvet i do deset godina.

Da li je potrebna prihrana?

Da, prihrana Zumbula je potrebna, i to tokom proleća, kada biljka cveta i ubrzano se troši. Tako da u ovom periodu se veoma preporučuje prihrana, i to povremena, koja je kombinacija fosfata i nitrata.

Za prihranu može da se koristi univerzalno đubrivo za sobne biljke.

Koliko često je potrebno presađivanje?

Zumbuli se sade krajem leta, dakle sam kraj septembra ili eventualno početak oktobra meseca, što može da se pomeri još više,  posebno na onim prostorima na kojima je nešto blaža klima, pa lepo vreme duže traje.

Sadi se na dubini oko 15 cm jer je to način da biljka ne strada tokom zime, hladnoće i mraza. Takođe mora da se vodi računa o razmaku između sadnica.

Uvek vodite računa kada kupujete biljku da su lukovice pogodne i za presađivanje. Posle prvog sađenja, biljka će da poraste do prolećnih meseci, a stablo sa cvećem može da se odseče, dok se listovi ne diraju dok ne budu potpuno suvi.

Inače, valjao bi pomenuti da je ovo biljka koja voli zemljište koje nije kiselo – najbolje je da koristite zemljište koje je mešavina treseta ili komposta sa peskom. Obratite pažnju na površinski sloj zemlje, na kome mora da bude makar jedan centimetar peska.

Alternativno, biljka se može gajiti i bez ikakvog zemljišta. To se sprovodi tako što se biljka potapa u vodu u kojoj je rastvoreno mineralno đubrivo.

Kako se vrši razmnožavanje?

Razmnožavanje Zumbula se lako može obaviti na dva načina –jedan je svakako semenom a drugi je lukovicama. Razmnožavanje se obavlja tokom jeseni, a kada se presade lukovice, onda će stablo sa listovima da procveta.

Ipak, obratite pažnju tokom razmnožavanja na sam koren biljke, koji je jako osetljiv i može da se uništi tokom ovog procesa. Nažalost, nema opcije da se posle uništavanja korena biljka regeneriše, samo će da oslabi, što nikako ne želite. Kada razmnožavate Zumbul, uvek birajte zdrave delove, a suve uvek odsecite i uklonite.

Nega i održavanje biljke

Dakle, da bi cvet trajao što duže, veoma je bitno da obratite pažnju na negu Zumbula – mora da bude, kao i većina biljaka koje su mu slične, na mestu koje je toplo, i da bude na suncu. Da bi cvetovi bili lepi i mirisni, svakako da je potrebno da zemljište u kome se nalazi biljka bude veoma bogato, odnosno hranljivo.

Ovde govorimo o gajenju Zumbula u saksiji – tada je važno da kada ga sadi, u saksiji ima sasvim dovoljno mesta da se razvije korenje, a tokom zime se saksija obavezno unosi unutra, kako bi biljka bila na toplom. Hladnoća svakako šteti Zumbulu, pa ga treba poštedeti takvog stresa.

Ukoliko je vaša saksija sa ovom biljkom u zatvorenom, onda je važno da kada je biljka u cvetanju, ne bude na jako toplom vazduhu u kući, jer će onda da se skrati rok cvetanja biljke.

Bitno je i da se precvetale cvasti uklanjaju, kako bi se ostavio prostor za dalje cvetanje u narednoj sezoni.

Obratite pažnju i na miris biljke, koji nekada, kada se biljka nalazi u zatvorenom, može da bide veoma jak,  pa da pređe u neprijatan, previše snažan, čak kod nekih ljudi može da izazove i glavobolju. Obratite pažnju i gde vam stoji saksija sa Zumbulom, imajući u vidu da je cvet toksičan, i da ga treba čuvati van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Potrebno je da se Zumbul orezuje – kada se osuši, tada se orezuje peteljka, a posle toga kada se presadi i neguje, onda rastu novi listovi, koji označavaju period da je biljka spremna da ponovo procveta.

Već znamo da se biljka tokom proleća mora držati na toplom i sunčanom mestu, kako bi nam podarila svoje predivno cveće. Tada se biljka zaliva i povremeno prihranjuje jer se mnogo troši u ovom periodu.

Tokom zimskog perioda, nega se nešto menja. Kada dođe hladno vreme, i sasuši se cvet, tada se seče stablo, ali to ne znači da tada zaboravljamo na naš Zumbul. Ne, tada nastavljamo da brinemo o njoj, zalivamo je, itd. Međutim, kada biljka potpune svene, tj kada nema više ni listove, onda se lukovica vadi iz tla, čisti i suši. Posle se po želji reprodukuju.

Još jedan dodatan savet jeste da uvek obratite pažnju kada posle sadnje iznosite biljku na svetlo, jer ako to učinite prerano, biljka možda neće da poraste u visinu, već će ostati jako niska i neugledna.

Da li je napadaju neke bolesti i štetočine?

Apsolutno ovde nema nikakve dileme, iako se Zumbul jako lako gaji, ovo je biljka koju nepravilnom negom možete potpuno da uništite.

Pre svega, ovde govorimo o neadekvatnoj temperaturi na kojoj držite vašeg Zumbula. Kada je mnogo toplo, i još gore ako je cvet duži vremenski period na hladnom, listovi mogu da požute ili otpadnu.

Druga stvar, koja je podjednako opasna jeste i promaja, koju Zumbul nikako ne podnosi.

Biljka takođe ne voli kada nema dovoljno sunca, već smo rekli da joj je potrebno da bude skoro pola dana suncu, kako bi mogla da raste. Ovo ne mora da bude prirodno sunce, može da bude i veštačko, i jako je važno da se čitava biljka podjednako“osunča.“

Kada primetite da biljci otpadaju tek nikli pupoljci, onda treba da znate da je uzrok najverovatnije voda. I to, ovde govorimo o neadekvatnom zalivanju, ili vlazi koja se pojavila na cvetu. Već smo rekli da se cvet nikako ne sme kvasiti.

Ukoliko primetite crne fleke na vašoj biljci, onda je moguće da je biljku zahvatila bakterijska infekcija, a budite ubeđeni da je u pitanju žuta trulež koja je upravo uzrokovana bakterijom, ukoliko na biljci ima i nešto sluzi.

Nažalost, ovo je problem koji nema drugo rešenje, osim da se čitava biljka uništi, kako biste spasili ostatak sobne bašte. Ovaj problem može da nastane kada se Zumbul prekomerno zaliva.

Kada pominjemo štetočine koje mogu da napadnu Zumbul, onda su to korenske grinje ili lisne uši, kao najčešći insekti koji vole ovu biljku. One se mogu otkloniti insekticidima, ali se savetuje da se oni koriste pre nego što je biljka procvetala, ili čak ranije, pre formiranja pupoljaka.

Prodaja i cena

Stručnjaci koji se već dugo bave ovim poslom kažu nam da se posle Drugog svetskog rata jako teško mogli pronaći krupni primerci Zumbula. Kada govorimo o Zumbulu treba podsetiti da se nekada ovaj cvet jako skupo prodavao, samo su izuzetno bogati ljudi mogli da ga priušte.

Sada je svakako situacija mnogo drugačija, jer pre svega Holanđani se be masovnom proizvodnjom ovog cveta, pa je i ponuda mnogo veća. Zumbuli se uvoze ne samo iz holandije, već i iz brojnih drugih zemalja.

I dan danas Zumbuli si jedan od omiljenih poklona damama pre svega, i veoma su čest poklon za 8.mart, kada neke cvećare prave posebnu ponudu.Uglavnom, cena manjih biljaka je oko 400 dinara.

Domaći plavi Zumbul se može kupiti za oko 150 dinara, dok se u ponekim rasadnicima nudi posađena lukovica u saksiju, koja je još pupoljak, a mix je dva komada, može da se presadi u baštu, košta  samo 300 dinara.

30%

popusta, samo za tebe 🎁

Dodajte svoju email adresu ispod i javljamo kada krenemo sa prodajom da dobijete specijalan popust!

Prijavite se na našu email listu da dobijete veliki popust 🎁

Uskoro ćete sobne biljke moći da nabavite kod nas i prijavom na našu email listu među prvima, dobićete obaveštenje čim krenemo sa prodajom i tom prilikom imate specijalan popust.

Mi ne spamujemo! Vaša email adresa će se koristiti samo u svrhu mailova oko sobnih biljaka i popusta..